Recepten

Saltimbocca van zeebaars uit nieuwe kookboek Recepten uit Rome van Katie en Giancarlo Caldesi

Een must have voor liefhebbers van Rome, voor een jaar lang vakantie in eigen keuken: Recepten uit Rome van Katie en Giancarlo Caldesi. Dit kloeke kookboek omvat een verzameling van de mooiste gerechten uit een van de mooiste en lekkerste steden ter wereld, niet alleen beroemd om haar iconische bezienswaardigheden maar ook om de lokale trattoria’s. Katie: ‘We hebben de recepten uit Rome leren kennen door moderne blogs en oude Romeinse geschriften te lezen en met jonge en oude Romeinen te praten, maar daarnaast heeft Giancarlo ook geput uit zijn eigen herinneringen en vriendenkring uit de tijd dat hij in …

Lees meer »

Semifreddo met amaretti en frambozen uit Ti amo Roma

Al bladerend door het kook- en kijkboek Ti amo Roma dwaal je door de straten van Rome. De pagina’s zijn niet alleen gevuld met vijftig heerlijke recepten uit de Romeinse keuken, maar ook met prachtige foto’s van de monumenten en mooie doorkijkjes, koepels en kerken, fonteinen en Fiats die Rome zo kenmerken. Elke foto, elk recept en elk verhaal wakkert de heimwee aan. De ultieme verleiding om weer een tripje naar Rome te boeken! La dolce vita – slenteren door de Eeuwige Stad De Duitse food blogger Lisa Nieschlag van Liz & Friends en Lars Wentrup dompelen je in Ti …

Lees meer »

Zelf pasta maken? Dit is een perfect recept!

Zin in verse pasta? Met dit basisrecept voor verse pasta kun je alle soorten pasta maken die je maar wil! Wat heb je nodig voor verse pasta? Voor vier tot zes personen heb je nodig: 500 gram bloem | 4 middelgrote eieren | zout Je kunt gewone bloem gebruiken, maar sommige pastaspecialisten geven de voorkeur aan een combinatie van gewone bloem en farina di semola di grano duro. Dit durum griesmeel bevat meer gluten, waardoor het deeg echter wel wat moeilijker te bewerken is. Vervang daarom maximaal de helft van de bloem door het durum griesmeel. Hoe maak je verse …

Lees meer »

Ricotta fritta (gefrituurde ricotta) uit Fabrizia Lanza’s kookboek De keuken van Sicilië

Verscholen op een landgoed ten zuiden van Palermo ligt de Anna Tasca Lanza Cooking School, een unieke plek waar de rijke culinaire cultuur van Sicilië wordt behouden en doorgegeven. De kookschool wordt tegenwoordig gerund door Fabrizia Lanza, de dochter van oprichtster Anna. Om zo veel mogelijk mensen mee te laten genieten van haar Siciliaanse recepten, bundelde ze al haar favorieten in het kookboek De keuken van Sicilië. Fabrizia maakte er echter meer dan alleen een verzameling recepten van; ze schetst een levendig portret van de kleurrijke Siciliaanse keuken en de liefde van Sicilianen voor (h)eerlijk eten. Binnen Italië neemt Sicilië …

Lees meer »

Mangiamo! – laat je verleiden tot een verrukkelijke reis door Italië

In Mangiamo! deelt de van oorsprong Venetiaanse culinair journaliste Sarah Puozzo al haar favoriete plekken in en recepten uit Italië. Daardoor is Mangiamo! zowel een reisgids als een kookboek en een roman, die je meevoert naar de mooiste en lekkerste plekken in de laars. Sarah laat je kennis maken met unieke culinaire en culturele belevingen in Italië, van wijn proeven met de paters van de Karmelietenorde tot het eten van fluweelzachte tortellini. In het boek staan zesenzestig recepten uit verschillende Italiaanse regio’s. Met de bijbehorende playlist, podcast en vlogs komen die allemaal tot leven en kun je een heerlijke reis …

Lees meer »

Lasagne met boerenkool en gehakt uit de Ovenschotelbijbel van Janneke Philippi

Na het grote succes van de Bakplaatbijbel maakten Janneke Philippi en haar man Serge ook de Ovenschotelbijbel, met bijna driehonderd recepten voor hartverwarmende ovenschotels. Van klassiekers als lasagne, cannelloni, en crespelle alla fiorentina tot zoete ovenschotels met bubbelend fruit en romige broodpuddingen, lekker met een bol smeltend roomijs of mooie toef slagroom. Naast volledige maaltijden bevat deze bijbel ook ovenschotels waar het heerlijk is om aardappelen, pasta, rijst of een salade apart erbij te serveren of die juist de perfecte bijgerechten zijn bij je vlees, vis of groenten uit de pan of van de grill. Lasagne met boerenkool en gehakt …

Lees meer »

Chocolade-pistachetaart uit het kookboek De Zilveren Lepel Chocolade

De honderd beste chocoladerecepten uit de keuken van de Zilveren Lepel zijn nu gebundeld in het nieuwe kookboek De Zilveren Lepel Chocolade – een must have voor liefhebbers van chocolade! Recepten, basistechnieken en meer Naast de honderd recepten met het allerlekkerste ingrediënt op aarde: chocolade leer je met dit kookboek in de hand dertig basistechnieken, allemaal met stap-voor-stap fotografie en verschillende manieren om met chocolade te werken, zoals temperen, glazuren en het maken van decoraties. Pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade, ruby chocolade – ze komen allemaal aan bod en elk aspect wordt uitgebreid behandeld: de geschiedenis, de samenstelling, de geheimen …

Lees meer »

Frittata met artisjokken – uit De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan

We vallen op de markt in Palermo meteen met onze neus in de boter, met een keur aan artisjokken. We maken er een heerlijk recept mee uit Marcella Hazans De klassieke Italiaanse keuken, dat recent in een nieuwe uitgave is verschenen. foto: FornStudio Marcella Hazan weet als geen ander de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten en de eenvoud van echt Italiaans eten over te brengen. In élk recept, maar zeker ook in deze frittata met artisjokken! Wat heb je nodig? Voor zes personen heb je nodig: 2 middelgrote artisjokken | een halve citroen | 2 theelepels zeer …

Lees meer »

Panforte di Siena – de historie en een heerlijk recept

In het artikel La dolce città namen we jullie al mee naar de lekkerste pasticceria’s van Siena. Naast koekjes staat deze Toscaanse stad echter ook bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. Deze lekkernij is inderdaad stevig, maar maakt ook onmiskenbaar deel uit van de echte sapori di Siena… De geschiedenis van de panforte De geschiedenis van de panforte gaat ver terug. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre Oosten dankzij de kruistochten enorm tot bloei was gekomen. De inwoners van Siena maakten voor het eerst kennis met tot …

Lees meer »

Florentines – Florentijnse koekjes uit het kookboek Brutto van Russell Norman

Na het prachtige Polpo – bomvol recepten uit de Venetiaanse keuken – is Russell Norman terug met een nieuwe kookboekklassieker: Brutto, waar we jullie in deze blog al een voorproefje van voorschotelden. Met Kerstmis in aantocht delen we ook Russell Normans recept voor florentines, aangezien deze koekjes niet alleen perfect zijn bij de (kerst)koffie, maar ook een mooi cadeau vormen voor familie, vrienden, buren en collega’s die je in deze feestelijke decembermaand wil verrassen. Pak ze mooi in en je hebt een heerlijk zelfgemaakt cadeau! Koekjes met amandel, hazelnoot, gember en chocolade Russell Norman: ‘Ik heb deze biscotti con mandorle, …

Lees meer »

Kleine moeite, groots effect: de lekkerste Italiaanse gerechten voor een feestelijke kerst

Wil je een Italiaans tintje geven aan je kerstlunch of -diner? Met onderstaande gerechten zet je de feestelijkste hapjes voor een originele aperitivo of antipasto op tafel. Ook ideaal voor een tafel vol met schalen waar iedereen van kan pakken wat hij wil! We delen ook een aantal toetjes volgens hetzelfde principe: kleine moeite, groots effect. Feestelijke schalen en borden zonder stress, met een tafel die zo in een magazine kan. Buon Natale! Kerstkrans van kaas, ham, olijven en ander lekkers Serveer je aperitivo-hapjes eens in de vorm van een kerstkrans! Maak van een insalata caprese een tricolore kerstkrans of …

Lees meer »

Fagioli all’uccelletto – heilige boontjes in de keuken van Toscane

Mangiafagioli, boneneters, zo worden de inwoners van Toscane in de rest van Italië wel genoemd. De oorsprong van de bijnaam mag duidelijk zijn: in Toscane staan er vaak bonen op het menu. De witte fagioli all’uccelletto zijn het allerlekkerste bonengerecht dat we ooit kregen voorgeschoteld, al gaan we ook door de knieën voor eenvoudige cannelliniboontjes met alleen een scheutje goede olijfolie en wat rozemarijn. Een paar goede ingrediënten, een beetje geduld en je likt je vingers erbij af, zoals het Florentijnse spreekwoord ‘Fiorentin mangia fagioli, lecca i piatti e i romaioli’ al voorspelt. Mochten de bonen onverhoopt niet in de …

Lees meer »

Baci e semifreddo uit Diciannove – een kleurrijk kookboek over de liefde voor Umbrië

Na negentien jaar sluit Francy van Dijk in het voorjaar van 2024 de deuren van haar kookschool Cucina Francesca in Zevenbergen. Samen met haar man Wilco verhuist ze naar Umbrië, de regio waar ze jaren geleden hun hart aan verloren en waar ze ontelbaar veel culinaire reizen heeft georganiseerd (en gelukkig ook nog blijft organiseren). Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, verzamelde ze in het kookboek Diciannove haar favoriete recepten uit de keuken van Umbrië – aangevuld met een aantal Italiaanse recepten die regelmatig op het menu staan en vooral ook met prachtige verhalen van mensen uit Umbrië die haar …

Lees meer »

Aubergine puttanesca uit het kookboek Met Lynn de keuken in

Of het nu weekend is of een doodgewone doordeweekse dag, met de recepten uit het kookboek Met Lynn de keuken in geniet je zeven dagen per week van heerlijke gerechten. Lynn kookt toegankelijk en ongecompliceerd, maar altijd bourgondisch en hoog op smaak. Ze is praktisch ingesteld en weet als geen ander met minimale inspanningen het maximale uit ieder gerecht te halen. Van bloedsinaasappels met stracciatella, dukkah en laurierolie tot prei met burrata en romanescosaus, van tomatenrisotto met ‘nduja en stracciatella tot orzo met pompoen, salie, bruine boter en citroen tot gnocchi met daslookpistou en walnoten, van plaattaart met balsamicovijgen en …

Lees meer »

Toscaanse pappa al pomodoro met burrata en verse pesto naar recept van Soep-er

In het kookboek Soep-er serveert Janine de Roode soep uit alle uithoeken van de wereld, voor elke dag van het jaar. Ook uit Italië, met bijvoorbeeld herfstige champignonsoep met truffel en citroen, Toscaanse pappa al pomodoro, soep met orzo, huisgemaakte pesto en citroen, soep van geroosterde cherrytomaten en basilicum en courgettesoep met pecorino en huisgemaakte gerookte citroenolie. Dankzij de heldere stap-voor-stap-uitleg van Janine de Roode van Soep-er – Utrechts eerste soepbar – maak je de heerlijkste soepen nu ook thuis. Of het nu een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is, er is voor ieder wat wils. Pappa al …

Lees meer »

Italopop – swingende Italiaanse recepten van Vanja van der Leeden

Op zoek naar een nieuwe boost voor je Italiaanse kookrepertoire? In Italopop deelt Vanja bijna honderdvijftig swingende Italiaanse recepten, met een eigentijdse, soms internationale maar altijd verrassende twist. Met dit kleurrijke kookboek – met prachtige foto’s van Vanja’s man Remko Kraaijeveld – maakt Vanja de Italiaanse keuken spannender, verrassender en verleidelijker. Sommige Italianen zullen er niets van willen weten, maar haar originele kijk geeft la cucina italiana nieuwe glans. In dit artikel vertellen we je meer over Italopop én trakteren we alvast op een voorproefje, namelijk het recept voor gnudi olandesi – ‘naakte’ gnocchi met boerenkool en chorizoboter. Verrassend Italiaans …

Lees meer »

Kip met druiven, olijven en salie uit Brutto – een kookboek over de briljant eenvoudige keuken van Florence

Na het prachtige Polpo – bomvol recepten uit de Venetiaanse keuken – is Russell Norman terug met een nieuwe kookboekklassieker: Brutto. Misschien een gekke titel voor een kookboek (brutto betekent lelijk), maar net als de beroemde koekjes geldt ook voor dit kookboek: brutto ma buono, anzi, buonissimo! Eerbetoon aan de keuken van Florence Brutto is een eerbetoon aan de keuken van Florence – verbluffend eenvoudig, met maar weinig ingrediënten, maar uitzonderlijk goed. Russell Norman verzamelde in zijn nieuwe, oogstrelende kookboek de beste recepten uit zijn veelgeprezen Trattoria Brutto in Londen Met gerechten voor elke thuiskok en Russells inspirerende verhalen en …

Lees meer »

Risotto alla caprese – Italiaans koken met Felicia

De klassieke insalata caprese met plakken mozzarella en tomaat is ongetwijfeld een favoriet bij velen van ons. Felicia geeft er samen met Michelle van Taste Guide Naples een heerlijke nieuwe draai aan. Dankzij Michelles culinaire creativiteit kun je deze traditionele combinatie van smaken nu ontdekken in een verrukkelijke tomatenrisotto. Felicia: ‘Deze risotto is een waar feest voor de smaakpapillen, met de romigheid van verse mozzarella, de frisheid van basilicumolie en een verleidelijke tomatensaus die alles samenbrengt. Wat heb je nodig voor deze risotto alla caprese? Voor drie tot vier personen heb je nodig: 300 gram arborio- of carnarolirijst | 1 …

Lees meer »

Vitello Negroni uit het kookboek Identità van chef-kok Peppe Giacomazza

De sympathieke Siciliaanse chef-kok Peppe Giacomazza weet je altijd weer te verrassen met zijn gerechten die hij samen met zijn broer Gaspare in Italiaans restaurant La Botte in Genk serveert. Ze zijn stuk voor stuk een weerspiegeling van de Italiaanse keuken – met een kenmerkende eigen signatuur, net als zijn gloednieuwe boek Identità, waarin Peppe Giacomazza je mee op reis neemt naar zijn roots. Hij gaat op zoek naar de basis van zijn keuken én naar zijn eigen identiteit. Tijdens zijn avontuurlijke ontdekkingstocht ontrafelt hij enkele iconische Italiaanse gerechten en haalt hij herinneringen op aan zijn leermeesters, squadra (team), vrienden …

Lees meer »

Siciliaanse pasta con le sarde naar recept van Menno van La Padella

Begin je tegen kok en ondernemer Menno Baas (68) van La Padella over de Italiaanse keuken, dan komen de verhalen los. Over ontmoetingen tijdens het eten, de regio’s waar de beste producten vandaan komen én de verbinding tussen mensen door goed eten en drinken. Ciao tutti’s Simone sprak met Menno over zijn grote liefde voor de Italiaanse gastronomie en hoe hij die graag op anderen overbrengt. Natuurlijk deelt hij ook een recept, namelijk dat voor de lekkerste pasta con le sarde, waar Simone en Saskia tijdens een zomerse Tavola Aperta al van mochten proeven. Piadina’s met stracchino en rucola Met …

Lees meer »

Tiramisù al pistacchio – pistache tiramisù uit Veganissima van Luna Trapani

De vijfentwintigjarige Luna Trapani – dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder – is de trotse eigenaar van Spritz, een vegan Italiaans restaurant in hartje Antwerpen. Daar schotelt ze haar gasten de heerlijkste vegan Italiaanse gerechten voor. Haar grootste succesrecepten bundelt ze ook graag in prachtig verzorgde kookboeken, zodat je ook thuis lekker vegan Italiaans kunt eten. Eerder doken we al in haar kookboeken Veganista (voor een lekker herfstig paddenstoelengerecht) en Vegetalia (voor deze arancini alla Norma), nu is er een derde kookboek bomvol vegan Italiaans lekkers: Veganissima. 75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië Veganissima bevat vijfenzeventig …

Lees meer »

Fregola met verse worst en paddenstoelen naar recept van Toscanini

Pasta is áltijd goed! Of je nu een simpel bordje spaghetti met tomatensaus eet als lunch of een heerlijke schaal lasagne in de oven schuift, pasta smaakt altijd. Er gaat hier bijna geen dag voorbij zonder dat we een portie pasta in het water laten borrelen, waarbij we vooral variëren tussen verse ravioli in allerlei varianten, Romeinse amatriciana, spaghetti aglio, olio e peperoncino en orecchiette met venkelworst en broccoli. Dankzij het nieuwe kookboek Toscanini: pasta van Maud Moody en Leonardo Pacenti, de sterren van het Amsterdamse restaurant Toscanini, staat er de komende weken heel wat meer pastavariatie op de planning. …

Lees meer »

Pasta e fagioli uit het kookboek Roberta’s cucina povera

Dat lekker Italiaans koken niet duur hoeft te zijn, bewijst Roberta Pagnier in haar kookboek Roberta’s cucina povera, met honderd klassieke en eigen gerechten uit de Italiaanse cucina povera. Roberta’s cucina povera is een laagdrempelig kookboek met recepten, doorspekt met weetjes over de Italiaanse keuken, de oorsprong van de gerechten en ingrediënten en hun culturele achtergrond. Met dit boek bij de hand kun je thuis heerlijk zorgeloos en betaalbaar koken én minder verspillen. Honderd recepten uit de cucina povera In een tijd waarin alles duurder wordt, moet je soms net iets creatiever zijn om iets lekkers en gezonds op tafel …

Lees meer »

Spaghetti aglio, olio e peperoncino uit het kookboek Toscanini: pasta

Volgende week verschijnt Toscanini: pasta, een kookboek met een verrukkelijke verzameling pasta’s uit alle windstreken van Italië. Van Romeinse en Napolitaanse klassiekers tot gevulde Sardijnse schatkistjes en orecchiette uit Puglia – er is voor ieder wat wils. Als voorproefje delen we alvast het recept voor spaghetti aglio, olio e peperoncino, of spaghetti AOP zoals ze het bij Toscanini noemen. Deze pasta met knoflook, olie en chilipeper is een van de favoriete pasta’s van Maud Moody, die samen met haar collega Leonardo Pacenti de pastarecepten in dit boek verzamelde. Daarom prijkt de spaghetti aglio, olio e peperoncino ook op de cover …

Lees meer »