Home » Italiaans eten » Recepten

Recepten

Spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic

Maak alvast plaats op je keukentafel of aanrecht, want op 13 augustus verschijnt De Zilveren Lepel Classic, een luxe verzameling van de beste recepten uit het bekendste Italiaanse kookboek. Sinds de eerste uitgave in 1950 is Il Cucchiaio d’Argento (De Zilveren Lepel) niet meer weg te denken uit Italiaanse keukens. Het wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven, tot ver buiten de grenzen van de laars. Er verschijnen regelmatig nieuwe uitgaven, soms met alle tweeduizend (!) recepten, zoals in deze editie, soms met een thema – van De Zilveren Lepel Napels & de Amalfikust tot De Zilveren Lepel Vlees. Met …

Lees meer »

10x Italiaanse ijskoffie – van affogato tot granita al caffè

We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ’s zomers ook op deze tien ijskoffievariaties. Cappuccino freddo Een ideale start van de dag, een ijskoude cappuccino. Hiervoor zet je een sterke espresso, die je in een glas schenkt. Desgewenst roer je er wat suiker door. Doe er wat ijsblokjes bij en schenk er dan 100 ml ijskoude melk over. Je kunt de koffie, de ijsblokjes en de melk ook mixen met een blender. Wil je een romiger variant? …

Lees meer »

Aan tafel met Artusi – 25 originele recepten uit het kookboek van Pellegrino Artusi

Het is vandaag precies tweehonderd jaar geleden dat Pellegrino Artusi het levenslicht zag. Hij werd geboren op 4 augustus 1820, in Forlimpopoli, een klein plaatsje in Emilia-Romagna. Als hij ruim negentig jaar later overlijdt, in Florence, laat hij een belangrijke culinaire erfenis na: het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’). Lang na zijn dood is dat nog altijd het best gelezen kookboek in heel Italië! Artusi zal de hoofdrol spelen in Saskia’s eerste roman, waaraan ze dit voorjaar begon en die later dit jaar …

Lees meer »

Citroentaart met meringue uit Big Mamma’s Cucina Popolare

Het kleurrijke kookboek Big Mamma’s Cucina Popolare biedt meer dan honderddertig makkelijk te bereiden en verrassende recepten: echte klassiekers maar wél met een moderne twist uit de Italiaanse keukens van restaurantgroep Big Mamma. De Italiaanse chef-koks van Big Mamma koken volgens de tradities van hun mama’s maar met een hedendaags signatuur. Maak bijvoorbeeld bruschetta’s met finocchiona (venkelworst), stracchino (roomkaas) en vijgen, soep van witte wijn, een zomerse parmigiana of bitterballen met guanciale (wangspek) en truffelcrème. Leer de lekkerste pizza’s bakken, serveer de mooiste borden pasta (van lasagne en linguine tot gnocchi en tortellini), bereid een risotto pera’more met gorgonzola, peer …

Lees meer »

Napolitaans gekruide schelpen uit de pan – een recept uit De wijnboer

Met het nieuwe boek De wijnboer – verhalen en recepten rond het vuur waan je je avond aan avond in een prachtig gelegen wijngaard, met een mooi glas wijn in de hand, een heerlijk gerecht op (of boven) het vuur en verhalen die het vertellen meer dan waard zijn. Het boek is het schitterende samenspel van wijnimporteur Olle Swets en zijn vrouw Charlotte Marres, fotografe en verhalenverteller. Samen trokken ze met een draagbaar keukentje langs een aantal markante wijnmakers met een mooi verhaal, om samen met hen te koken, op een open vuurtje in de wijngaarden. Al kokend borrelden de …

Lees meer »

Tricolore ijsjes met watermeloen en kiwi uit het boek IJs

In haar nieuwe boek IJs deelt Marleen Visser dertig verrassende ijsrecepten. Van eenvoudig roomijs en yoghurtijs tot spicy honingijs met perzik, van ananas, munt en limoensorbet tot aardbeiensorbet met venkel, van geitenkaasijs met geroosterde aardbeien tot een chocolademagnum met sinaasappelcurd. Wij maakten een hele voorraad tricolore ijsjes, met watermeloen, yoghurt en kiwi, waarvan we het recept graag met jullie delen. Ingrediënten (voor zes ijsjes van 65 milliliter of vier ijsjes van 90 milliliter): 250 gram watermeloen, in stukjes en zonder pitjes | 3 eetlepels honing | 3 eetlepels limoensap | 4 eetlepels volle yoghurt | 2 kiwi’s, geschild en in …

Lees meer »

Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing

In het kleurrijke kookboek Bitterzoete honing nodigt Letitia Clark je uit in haar huis op Sardinië. Aan de hand van haar recepten leert ze je te vertragen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Verlekker je aan pecorino met walnoten en honing uit de oven, geniet van een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel of van malloreddus (de schelpvormige pasta van het eiland) met krab, saffraan en tomaat. Alle recepten en de verhalen erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit eilandparadijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes is Bitterzoete …

Lees meer »

20x de lekkerste recepten voor panna cotta (mét basisrecept)

Wij zijn dol op een romige panna cotta als toetje. Simpel, met wat aardbeien of frambozen als garnering, of met een creatieve topping van een jonge chef. In deze blog delen we het basisrecept voor dit Italiaanse dessert, mét twintig recepten waarmee je naar hartenlust kunt variëren en verrassen. Letterlijk betekent panna cotta gekookte room. Dat is dan ook het grootste bestanddeel, aangevuld met suiker, melk, wat gelatine en eventueel een beetje vanille. Ondanks de eenvoud is het resultaat verbluffend. Het oorspronkelijke recept zou uit Piemonte komen, maar inmiddels staat het in heel Italië én daarbuiten op de kaart. Het …

Lees meer »

Italië in eigen keuken: pizza met citroen en venkel

Voorlopig zitten we nog even niet op zonnige terrassen of in sfeervolle restaurants in Italië. Maar gelukkig is Italië niet ver weg. Het culinaire tijdschrift delicious. neemt je in de editie van juni mee naar Italië. Je schuift aan tafel bij oma’s die hun pastageheimen prijsgeven, je kijkt vanaf een terras onder de bomen uit over zee en proeft onvergetelijke risotto di frutti del mare of geniet in een Toscaanse trattoria van basilicumgnudi met een saus van geroosterde tomaten. Je dwaalt door de straten van Rome en strijkt neer bij een restaurant op een pittoresk pleintje voor porchetta uit de …

Lees meer »

Bak een kleurrijke focaccia vol bloemen!

Wil je een origineel gerecht op tafel zetten waar iedereen blij van wordt? Maak dan eens een focaccia vol eetbare bloemen. Een echte eyecatcher die bij de lunch, brunch of picknick de show zal stelen! Ingrediënten: 500 gram doppio zero (00) bloem (plus wat extra om te bestuiven) | 10 gram gist (anderhalf zakje) | 300 ml water (op kamertemperatuur) | 15 gram suiker | 10 gram zout | extra vergine olijfolie Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Schenk het water erbij, meng alles met je …

Lees meer »

Het recept voor de klassieke pasta alla genovese uit Napels

Het staat bij bijna elke Napolitaanse trattoria op het menu: pasta alla genovese. Deze pasta wordt geserveerd met een saus van vlees en uien, die uren op het vuur heeft staan pruttelen. Gianluca van VesuvioTour deelt met ons het recept voor deze Napolitaanse klassieker. Ingrediënten (voor tien personen – extra porties kun je prima invriezen): 1,5 kilo (rund)vlees | extra vergine olijfolie | 1 stengel bleekselderij | 1 wortel | 2 kilo uien | kruiden naar smaak | zout en peper | 1 kilo reginette of ziti (of een andere pastasoort) | geraspte Parmezaanse kaas Zet een flinke koekenpan op …

Lees meer »

Carpaccio met tijmsaus naar recept van Vanessa Bussola

Nu Villa Bussola de deuren voor een nieuw seizoen nog niet heeft kunnen openen, is Vanessa Bussola druk bezig met het schrijven van een nieuw kookboek. In deze blog vertelt ze alvast meer over dit culinaire project én deelt ze een recept uit een van de eerdere kookschriftjes. Vanessa: ‘Ik ben geboren en opgegroeid in Verona, de stad van de romantiek. Mijn moeder is Indisch en mijn vader een rasechte Italiaan. Dankzij mijn ouders hebben mijn zus, mijn broer en ik een prachtige en zorgeloze jeugd gehad. In mijn herinnering draaide mijn leven als kind voornamelijk om spelen, eten en …

Lees meer »

Vegetarische bolognese uit het kookboek Spaghetti

Spaghetti staat hier vaak op het menu. Simpel, met aglio, olio e peperoncino (knoflook, olie en een rood pepertje) of met een verse tomatensaus en geurige basilicum, of lekker luxe, met bijvoorbeeld verse vongole of een lekker lang gestoofde ragù bolognese. We waren dan ook erg nieuwsgierig naar het kookboek Spaghetti, met maar liefst zestig recepten met deze pastasoort in de hoofdrol. Niet allemaal Italiaans – we waren gewaarschuwd – maar dat is eigenlijk juist het leuke van dit boek. Want juist doordat het allemaal niet zo voorspelbaar en bekend is, koken we er graag uit. Het is een boek …

Lees meer »

10x de lekkerste Italiaanse cocktails – van Aperol Spritz tot sgroppino

Wil je een feestelijk Italiaans drankje serveren? Wij hebben de lekkerste Italiaanse cocktails en aperitivi voor je op een rijtje gezet – mét recepten. Cin cin! Aperol Spritz Een kleurrijk begin van elk feest is een Aperol Spritz. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit op en top Italiaanse drankje. Het recept is eenvoudig: doe een paar ijsblokjes in een glas, schenk er dan drie eenheden (ongeveer 60 milliliter) prosecco bij, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 milliliter) Aperol en één eenheid (ongeveer 20 milliliter) bruisend water. Garneer met een schijfje sinaasappel (waar je …

Lees meer »

Zomers toetje: aardbeien met balsamico

Tijd voor zomerkoninkjes! Nu deze blozende vruchten weer volop aanwezig zijn, trakteren we op een recept voor een lekker zomers toetje: aardbeien met balsamico. Lianne Janssen, de vrouw van Ciao tutti’s Paul, deelt een heerlijk recept dat ze voor het eerst mocht proeven bij Podere Cerale, een oude boerenhoeve in de heuvels van Toscane. Als het aardbeienseizoen is, maken de eigenaren van deze hoeve namelijk graag deze dolce met aceto balsamico klaar om in de avondzon van te genieten. Voor deze lekkernij heb je nodig (voor zes personen): 1 kilo aardbeien │ 2,5 dl rode wijn │ 2,5 dl water …

Lees meer »

The Lemon Kitchen kookboek – frisse recepten met citroen

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zonnige Italiaanse gerechten: met het nieuwe The Lemon Kitchen kookboek haal je elke dag opnieuw de zon in huis. Dat is niet alleen te danken aan de gele smaakbommetjes, voor wie de hoofdrol in dit boek is weggelegd, maar ook en vooral aan Jadis Schreuder, die als geen ander weet hoe je citroen verwerkt in heerlijke recepten. Namens Jadis mogen we jullie alvast trakteren op een voorproefje uit dit nieuwe kookboek, met een recept voor citroentaartjes. Citroen – van Aroma tot Zeste Jadis, die op haar website The Lemon Kitchen al een paar jaar …

Lees meer »

Een hemelse taart en meer lekkers uit Campanië op je bord

Nu Felicia van SalernoTravel geen toeristen mee op pad kan nemen, om vol enthousiasme de schatten van de prachtige regio Campanië te kunnen laten zien, brengt ze samen met Michelle Bogers van Taste Guide Naples het lekkerste van Campanië gewoon bij je thuis, dankzij het e-book Campania op je bord. Felicia Michelle Wij mogen namens Felicia en Michelle alvast een voorproefje geven van dit smakelijke e-book, met het recept voor de migliaccio napoletano, een hemelse taart naar Napolitaans recept. Felicia: ‘Hoewel het even schakelen was, weet ik de tijd in verplichte quarantaine goed te benutten. Er is eerlijk gezegd nog …

Lees meer »

Sgroppino al limone – verfrissende cocktail van prosecco, wodka & citroensorbetijs

Na het eten genieten we zo af en toe graag van een sgroppino. Dit heerlijk zomerse drankje kun je ook makkelijk thuis maken. Met onderstaand recept haal je in no time Italië in huis! Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Het kan geserveerd worden als toetje, maar ook als spoom, oftewel als tussendrankje. De term sgroppino zou verwijzen naar het ontknopen van een stropdas. Even ontspannen tussen de gangen door, dus. Dit drankje komt oorspronkelijk uit Veneto, de proseccoregio, maar met Siciliaanse citroenen smaakt het  lekkerder dan ooit! Soms wordt een sgroppino ook wel een sorbet genoemd, maar deze term …

Lees meer »

Pastiera napoletana – taart gevuld met ricotta naar recept van Locatelli

Voor wie de colomba pasquale, de Italiaanse paasduif naar recept van Artusi, een beetje te bewerkelijk is, delen we vandaag het recept voor een iets minder bewerkelijke paastaart, de pastiera napoletana. Dit is de traditionele taart die door Napolitaanse moeders en oma’s wordt gebakken voor de paasdagen. Giorgio Locatelli is voor zijn vuistdikke culinaire bijbel Made in Italy op zoek gegaan naar het originele recept van deze taart. Locatelli: ‘De combinatie van ingrediënten lijkt misschien wat vreemd, maar ze houden verband met de oude Romeinse rite rond het begin van de lente: bloemen, eieren voor nieuw leven, ricotta van de …

Lees meer »

Italiaans paasbrood naar recept van Janneke Philippi

In Italië komt er met Pasen vaak een colomba pasquale op tafel. De bereiding van de klassieke Italiaanse paasduif is een proces van meerdere dagen. In deze blog delen we het authentieke recept van Pellegrino Artusi, samen met het mooie verhaal over de oorsprong van de Italiaanse paasduif. Gelukkig kan het ook makkelijker – en vooral sneller. Janneke Philippi deelt vandaag een eenvoudige versie voor dit Italiaanse paasbrood. Ingrediënten (voor één brood): 7 gram anijs- of venkelzaad | 50 ml vin santo (Toscaanse dessertwijn) | 500 gram bloem, gezeefd | 1 zakje (7 gram) gedroogde gist | 4 eieren | 50 …

Lees meer »