Recepten

Verse vijgensalade met gorgonzola en citroenolijfolie

We kijken er elk jaar weer naar uit, naar zoete verse vijgen, het liefst zo van de boom geplukt in Italië. Jadis van The Lemon Kitchen maakt er een heerlijke salade mee. Jadis: ‘Het is weer tijd voor verse vijgen en oh wat zijn ze lekker zoet! De combinatie met het zoute van de gorgonzola is echt hemels. Deze salade is lekker als lunch, als bijgerecht of als hoofdgerecht met verschillende soorten brood. En het fijne is: dit lekkers staat binnen tien minuten op tafel! Ingrediënten (voor 2-3 personen): 3 grote verse vijgen | 1 zakje rucola (à 85 gram) …

Lees meer »

Ossobuco uit Smakelijk! – de lekkerste verhalen van Ronald Giphart

Al op jonge leeftijd maakte Ronald Giphart kennis met lekker eten; zijn moeder bereidde elke maaltijd met zorg. Maar pas toen hij een roman schreef over een chef-kok raakte hij zelf in de ban van het culinaire leven. Sindsdien kookt hij zich een slag in de rondte, verzamelt hij kookboeken en reist hij stad en land af op zoek naar het ultieme recept. Al meer dan tien jaar schrijft hij over zijn favoriete gerechten. De lekkerste stukken zijn nu samengebracht in Smakelijk! Een verrukkelijk boek, dat je bij elk verhaal laat watertanden. Het is een heerlijke bundeling van verhalen, anekdotes …

Lees meer »

Schiacciata met blauwe druiven

Het is tijd voor de vendemmia, de druivenpluk, en dat betekent dat ook deze smakelijke schiacciata met blauwe druiven weer op het menu staat. We genoten er afgelopen dagen van in de Mugello, maar je kunt het ook heel makkelijk thuis maken, met dit recept van Italiaans brood (dat Saskia ooit vertaalde). Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept gebruik je verse blauwe druiven, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken. Serveer deze schiacciata ook eens met een stukje kaas, zoals gorgonzola …

Lees meer »

Citroenpesto van The Lemon Kitchen

Jadis van The Lemon Kitchen deelt een lekker fris recept voor zelfgemaakte pesto. Jadis: ‘Zelf pesto maken is zo makkelijk dat je eigenlijk geen potje in je voorraadkast meer nodig hebt. Deze variant is dankzij de citroen net even anders, maar wij vinden hem met deze frisse touch nóg lekkerder. Traditioneel wordt deze basilicumpesto gemaakt in een vijzel. Daar dankt het ook zijn naam aan: pesto komt van het Italiaanse pestare, stampen. Je kunt uiteraard thuis een vijzel gebruiken, maar met een keukenmachine of staafmixer kan het ook! Ingrediënten (voor twee personen): ca. 30 gram verse basilicumblaadjes | 1 biologische citroen …

Lees meer »

Espresso freddo al limone – Italiaanse ijskoffie met citroen

Jadis van The Lemon Kitchen maakt geregeld een recept voor Ciao tutti, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Op deze zomerse zondag deelt ze een supersimpel maar lekker verfrissend recept voor een Italiaanse ijskoffie: een Italiaanse espresso met een toevoeging van citroen. Naar het schijnt gebruikten de arme Italianen vroeger wat citroen om de kwalitatief mindere koffie, die vaak een bittere nasmaak had, te maskeren. Een fris citroenschijfje doet wonderen. Met de koffiekwaliteit van nu hoeven we de smaak niet meer te maskeren, maar met zomerse temperaturen is het …

Lees meer »

Gebakken eieren met mozzarella & tomaat uit Jamie kookt Italië

Dertien jaar na het succesvolle Jamie’s Italië keert Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots. In Jamie kookt Italië draait het om de ziel van de Italiaanse keuken en het weergaloos genieten van de beste gerechten uit alle windstreken van de laars. Met Jamie kookt Italië proef je meer dan honderdveertig nieuwe Italiaanse recepten uit de keuken van Jamie Oliver, van gezonde salades en soepen tot écht comfort food. Allemaal voldoen ze aan zijn standaard: overheerlijk, no-nonsense, vriendelijk voor je portemonnee én voor je schaarse kooktijd. Jamie Oliver: ‘In Italië zal één ding nooit veranderen, en dat is dat bijna …

Lees meer »

Romeinse broodsalade

Historische kookboeken zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor onze moderne keuken. In Italië zijn er uit alle perioden van onze geschiedenis kookboeken overgeleverd. Hierdoor kunnen we heel mooi zien hoe gebruik van ingrediënten, kooktechnieken en smaken zich ontwikkeld hebben. En dat is niet mis als het om de Italiaanse keuken gaat, zo laat Manon Henzen van eet!verleden zien. Manon: ‘Tegenwoordig staat de Italiaanse keuken internationaal vooral bekend om haar eenvoudige bereidingen met topingrediënten. Met producten die vandaag de dag van Italiaanse bodem komen, heb je ook niet meer nodig. In de hele geschiedenis van Italië kom je keer op keer opmerkingen …

Lees meer »

Limoncellococktail van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen, een blog vol lekker lichte recepten met een frisse touch, maakt geregeld een recept voor Ciao tutti, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Jadis: ‘Deze heerlijke zomer vraagt om een lekker verfrissende zomerse cocktail, die binnen vijf minuten op tafel staat. Het is gemaakt met Limoncello di Fiorito, dat wordt gemaakt van Siciliaanse citroenen. Jadis bezocht afgelopen voorjaar op Sicilië de citroenleverancier van Fiorito, die ook zorgt voor de biologische citroenen van EkoPlaza. De kwaliteit van deze citroenen proef je terug in …

Lees meer »

Maccheroni alla caprese uit ‘Pasta – il primo piatto’

Als je aan Italië denkt dan denk je aan… Pasta natuurlijk! Met het kookboek Pasta – il primo piatto (waarop pasta in prachtige gouden letters op het omslag prijkt) staan de ingrediënten voor een lekker bord pasta voortaan boven aan je boodschappenlijstje. Wat denk je bijvoorbeeld van Napolitaanse lasagne met gehaktballetjes, worst, eieren en ragout, van van scialatielli met courgettecrème en pecorino of van spaghettini met citroenwater en Provolone del Monaco DOP? Van Sardijnse gnocchi met aardappelen en mosselen, gevulde gefrituurde paccheri met notensaus of spaghetti alla puttanesca met gezouten kabeljauw? Hoe hemels klinkt het recept voor ricottakussentjes van la …

Lees meer »

Pasta met buffelmozzarella, Parmaham, citroen en erwtjes van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen, een blog vol lekker lichte recepten met een frisse touch, zal geregeld een recept voor Ciao tutti maken, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Na de citroencantuccini schotelt ze ons een heerlijk zomerse pasta voor. Jadis: ‘Deze pasta is ideaal als je weinig tijd hebt om in de keuken te staan maar het toch belangrijk vindt een lekker gerecht op tafel te zetten. Deze tagliatelle met buffelmozzarella, Parmaham, citroen en erwtjes staat in twintig minuten op tafel en zit boordevol smaak en …

Lees meer »

Citroencantuccini van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder is van jongs af aan bezig met eten. Eind 2016 leidde deze passie tot haar eigen blog, The Lemon Kitchen, vol lekker lichte recepten met een frisse touch. Jadis zal geregeld ook een recept voor Ciao tutti maken, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Jadis: ‘Ik ben dol op proeven, reizen, koken en nieuwe recepten ontwikkelen. Daarbij hoort ook een mooie vormgeving. Ik vind een totaalplaatje creëren met een recept, foodstyling en fotografie geweldig om te doen. Bij mij staat eten in het teken van beleving, …

Lees meer »

Drie sprankelende cocktails met prosecco

Geef je deze zomer een feestje of heb je spontaan zin in een sprankelende cocktail? Met de zestig recepten uit het boek Prosecco made me do it zet je jezelf én je gasten een bruisende borrel voor. Of je nu houdt van een klassieke Bellini, Rossini of Aperol Spritz of in bent voor iets spannenders, er is voor elk wat wils. De recepten zijn van de hand van Amy Zavatto, de kleindochter van een Italiaanse wijnmaker die tegenwoordig in New York woont en werkt. Van haar zestig cocktailcreaties mogen wij er drie met jullie delen: de Positano Pop, de Italian …

Lees meer »

Focaccia met kaas uit ‘De keukens van de Middellandse Zee’

Dit zomerse weer nodigt uit tot het maken van zonnige gerechten. Het kookboek De keukens van de Middellandse Zee, met recepten uit Frankrijk, Spanje en Italië, komt dan ook goed van pas. De warme zonnestralen piepen tussen de pagina’s door, met dank aan de kleurrijke foto’s en de zomerse recepten uit onder meer Ligurië. In De keukens van de Middellandse Zee tonen Lucio Galletto en David Dale aan de hand van verhalen, recepten en schitterende foto’s de culinaire en veelzijdige erfenis van de Grieken, Romeinen, Arabieren en Vikingen Lucio Galletto groeide op op de grens van Toscane en Ligurië. Zijn …

Lees meer »

Gehaktballen in bier uit ‘De Zilveren Lepel Vlees’

Hoewel we tijdens onze reizen in Italië graag een glas wijn drinken, genoten we vorige week op het terras van Vapori di Birra in Toscane van een bierproeverij. We zullen alle details hiervan nog met jullie delen, maar de smaak van dit bijzonder gebrouwen bier inspireerde ons meteen bij thuiskomst om deze gehaktballen te maken, naar een recept uit het gloednieuwe kookboek in De Zilveren Lepel-reeks, dit keer met vlees in de hoofdrol. Bakken, braden & stoven De Zilveren Lepel Vlees bevat meer dan honderdvijftig recepten voor vlees, wild en gevogelte. Het water loopt je in de mond bij gebraden …

Lees meer »

Uit de keuken van Toia: panzanella – zomerse tomatensalade uit Toscane

De afgelopen weken mogen we niet klagen over het weer. Bij die al bijna zomerse temperaturen horen natuurlijk ook zomerse gerechten. Niels van Toia – Italiaanse catering deelt daarom het recept voor een van de lekkerste zomerse salades uit Toscane: panzanella! Niels: ‘Mijn Italiaanse kook-roots liggen in Toscane en als ik denk aan zomerse gerechten komt panzanella als eerste in me op. Het kan in de zomer in Toscane goed warm worden en dan gaat er niets boven een lichte salade met lekker frisse ingrediënten. Heerlijk! Mijn eerste kennismaking met panzanella was even buiten Florence, in de tuin van een klein …

Lees meer »

Ricotta al caffè – koffie-ricottashots uit Toscane

Deze maand reizen we weer naar Toscane. De voorpret kan nu al beginnen, met het nieuwe kookboek van Giancarlo & Katie Caldesi, dat simpelweg de naam van de regio draagt: Toscane. De eenvoud van de titel en van de vormgeving van het boek doen meer dan recht aan een van de basisprincipes van de Toscaanse keuken: la semplicità. De Toscaanse keuken bestaat uit pure gerechten, die je met een handvol ingrediënten op tafel zet. Dat betekent overigens niet dat het om simpele, saaie gerechten gaat. Integendeel, de inwoners van Toscane zijn immens trots op hun regio en de liefde voor …

Lees meer »

Pistachemousse naar recept van paus Franciscus

Altijd al benieuwd geweest naar wat de paus graag eet? In het boek Eten met Franciscus vertelt Roberto Alborghetti over paus Franciscus’ lievelingsgerechten en herinneringen aan eten. Want hoewel Jorge Bergoglio na zijn studie Voedingsmiddelentechnologie een ander pad is ingeslagen, is eten voor hem nog steeds dé manier om relaties te bouwen, om herinneringen en cultuur over te dragen en om bewust met de schepping om te gaan. Eten met Franciscus is dan ook meer dan een verzameling van de favoriete recepten én specialiteiten van paus Franciscus, het is ook het verhaal van zijn leven, zijn memoires en visie. Spiritualiteit, …

Lees meer »

Cacio e pepe uit Made at home van Giorgio Locatelli

Locatelli’s nieuwste boek, Made at home, is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken graag deelt met familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie, het team van zijn beroemde Londense restaurant, Locanda Locatelli. Willemijn mocht tijdens een bijzondere lunch met niemand minder dan Locatelli zelf alvast een voorproefje nemen van een aantal gerechten in dit nieuwe boekwerk: Made at home recepten voor hartverwarmende Toscaanse tomatensoep, voor rundvlees-en-aardappelstoof zoals Locatelli’s grootmoeder die altijd maakte, voor burrata uit Puglia (waar Locatelli een vakantiehuis heeft) en voor zoete baci di dama (‘dameszoenen’ van amandel en chocolade) uit …

Lees meer »

Risotto uit Isola della Scala – Mangiamo!

Geduldig bij de pan blijven om te blijven roeren of juist niet, de bouillon in één keer erbij schenken of beetje bij beetje, er zijn vele wegen die naar risotto leiden. In Mangiamo!, het nieuwe kookboek van Antoinette Coops, van Italiaans Koken met Antoinette, staan drie heerlijke risottorecepten plús een mooi interview met risottokoning Gabriele Ferron. Antoinette deelt alvast een van haar risottorecepten met ons, en wel dat voor risotto all’Isolana, een ‘luie’ risotto die het perfecte voorbeeld is van weinig moeite, groots resultaat. Antoinette: ‘Dit is hét recept dat traditioneel hoort bij de Fiera del Riso. Dat is een …

Lees meer »

Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten uit Veneto

Aperol Spritz, gevulde courgettebloemen, gefrituurde sardientjes, je mag ons er elke nacht opnieuw voor wakker maken. Romige risotto’s, prachtig gelaagde pasticcio (een soort lasagne uit Verona) en verse bigoli (de typische pasta voor de regio Veneto), we scheppen graag een tweede keer op. Natuurlijk houden we dan wél altijd nog een gaatje over voor tiramisù, semifreddo of een stukje taart. foto: Marleen van Es | Mangiamo! Dankzij Antoinette Coops, van Italiaans Koken met Antoinette, ligt al dit lekkers nu ook als we niet op reis zijn in de Italiaanse regio Veneto binnen handbereik. In haar prachtig uitgevoerde kookboek Mangiamo! word …

Lees meer »