Recepten

Spiesjes met asperge, provolone en munt uit ‘De smaak van Sicilië’

Sicilië is een intrigerend eiland, zowel in cultureel als in culinair opzicht. Ursula Ferrigno, schrijfster van onder meer de bestsellers Trattoria en Italië Thuis, dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse keuken en selecteerde de meest onweerstaanbare recepten voor haar nieuwe kookboek De smaak van Sicilië. Bladeren door dit boek is een kleurrijke reis door de Siciliaanse keuken. Je watertandt van arancini di riso (gefrituurde risottoballetjes) tot sardine a beccafico (gevulde sardines) en likt je vingers af bij abbacchio alla cacciatovia (gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus) en zoete desserts als cannoli en cassata. Stuk voor stuk betoverend ...

Lees meer »

Reishonger – Spaghetti alla carbonara

In Reishonger neemt Sabine Koning van OhMyfoodness.nl je aan de hand van haar favoriete internationale recepten mee op een culinaire wereldreis. Ook Italië ontbreekt natuurlijk niet, want de Italiaanse keuken is Sabines favoriete Europese keuken. Sabine: ‘Staat er een reis naar Italië op de planning? Dan stuiter ik al weken van tevoren rond. Deels vanwege het mooie weer en de cultuur, maar stiekem vooral vanwege het eten. Pasta’s, risotto’s, pizza’s – ik kan er geen genoeg van krijgen.’ Sabine deelt onder andere het recept voor focaccia met rozemarijn en tomaatjes, voor arancini met mozzarella, voor verschillende bruschette, voor gnocchi alla ...

Lees meer »

5x tiramisù voor Pasen

Wil je met Pasen een Italiaans dessert serveren? Wij gaan voor tiramisù, maar dan wél in Paasstijl, met deze vijf heerlijke variaties op dit verrukkelijke, op en top Italiaanse toetje! Tiramisù met paaseitjes Voor deze supersimpele paastiramisù gebruik je dit recept voor de perfecte tiramisù. Garneer de tiramisù met lekkere gesuikerde of chocolade-paaseitjes en klaar is je speciale paasdessert. Liever geen grote schaal op tafel? Maak dan voor iedereen een eigen schaaltje of een (koffie)kopje tiramisù. Tiramisù met een paashaas Leuk voor i bambini: serveer de tiramisù (nog altijd naar dit recept voor de perfecte tiramisù) in glaasjes, steek er twee ...

Lees meer »

Gevulde courgettebloemen uit Verrukkelijk Rome

We halen in het seizoen graag een bosje vrolijk gekleurde fiori di zucca, of fiori di zucchine, courgettebloemen. Met dit recept uit het kookboek Verrukkelijk Rome maak je er een heerlijk hapje voor bij de aperitivo of een buonissimo bijgerecht van. Eleonora: ‘Zolang ik me kan herinneren, spelen courgettebloemen een belangrijke rol in de Romeinse eetcultuur. Ja, het is een pietepeuterig werkje om hun meeldraad en stamper te verwijderen voordat je ze kunt eten, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Achter hun schijnbaar moeilijk hanteerbare verschijning schuilen zalige bloemen die zacht en toch knapperig zijn, uitermate geschikt om te frituren of ...

Lees meer »

Osteria – 545 Slow Food-recepten uit de Italiaanse keuken

We verliezen ons graag in mooie reisgidsen en kunnen uren bladeren in kookboeken. Een combinatie van beide heeft sinds afgelopen week ons hart gestolen en voert ons elke vrije minuut mee naar Italië, naar de beste osteria’s met Slow Food op het menu. Voor thuis bevat het boek 545 recepten om de gerechten die in deze osteria’s geserveerd worden op tafel te toveren. Ze zijn stuk voor stuk om van te watertanden, van de antipasti (met onder meer bagnùn di acciughe, ansjovis in het nat uit Ligurië) tot de desserts (met onder andere het recept voor bonet van Osteria dell’Unione ...

Lees meer »

Een Toscaans middeleeuws recept met Arabische invloed

In de middeleeuwen was er veel uitwisseling met de Arabische wereld. De invloed van de Arabieren op de Europese keuken zien we vandaag de dag nog terug in de Siciliaanse keuken. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken laten deze invloeden ook zien. Manon Henzen, historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, serveert vandaag een middeleeuws recept voor kip met granaatappel uit een anoniem Toscaans kookboek van eind veertiende eeuw. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken Wie zich verdiept in de geschiedenis van de Italiaanse keuken stuit allereerst op de wereldberoemde kookboeken uit de Italiaanse renaissance. Minder bekend is een aantal middeleeuwse kookmanuscripten dat op Italiaanse bodem ...

Lees meer »

Zondagse jus met worstjes en rigatoni van Anthony Bourdain

Dankzij Anthony Bourdain hebben we al menig culinair adresje ontdekt (zoals Roma Sparita in Trastevere, waar ze een bijzondere cacio e pepe serveren). Vanaf nu kunnen we ook met hem de keuken induiken. In zijn kookboek Beter wordt het niet vind je een verzameling van zijn favoriete gerechten, geselecteerd na meer dan veertig jaar koken en reizen. © Bobby Fisher | Beter wordt het niet Er is voor ieder wat wils, van roerei als ontbijt tot kleurrijke soepen en salades, van stevige sandwiches tot een gevulde kalkoen. Bij de pasta watertanden we van linguine met venusschelpjes naar malloreddus met wildzwijnragout, ...

Lees meer »

Liefde gaat door de maag – 14 recepten voor Valentijn

Wil je je Valentijn culinair verrassen? Kies dan een van deze hartverwarmende recepten, van antipasti tot dolci, van zoete ontbijtjes tot pasta die je in vuur en vlam zet. Op een buonissimo San Valentino! 1 Culinaire bloemen Met deze gefrituurde courgettebloemen van Italiaans Koken met Antoinette geef je je geliefde een wel heel bijzonder bloemetje! Ook Antoinettes recept voor een met kaas gevulde versie van deze bloemen is overigens een aanrader. foto: Italiaans Koken met Antoinette 2 Napolitaanse crostini con amore Een recept uit Sophia Lorens kookboek Koken con amore mag natuurlijk niet ontbreken in deze Valentijnsselectie. We kozen voor ...

Lees meer »

10x de lekkerste cantuccini

We eten ze als ontbijt, als toetje of gewoon lekker tussendoor: cantuccini, knapperige Toscaanse amandelkoekjes die je zo lekker in je cappuccino, espresso of vin santo kunt dopen. Ze worden ook wel biscottini di Prato genoemd, ‘koekjes van Prato’, omdat ze daar – in 1858 – voor het eerst werden gebakken en geproefd. Vandaag delen we een aantal van onze favoriete recepten voor deze cantuccini, van het klassieke koekje tot zoete variaties (met onder meer chocolade-cantuccini) en zelfs ook een hartige variant. Ook delen we een aantal recepten voor overheerlijke toetjes met cantuccini in de hoofdrol. Cantuccini uit La Cucina ...

Lees meer »

Fazantpastei – historisch pronkgerecht van Bartolomeo Scappi

Met de feestdagen voor de deur speuren we allemaal weer naar bijzondere gerechten om straks aan tafel indruk te maken op onze gasten. Pronken met mooie gerechten doen we al millennia, zo vertelt Manon Henzen van eet!verleden ons. foto: Jeroen Savelkouls Feestmaal uit de oudheid Het bedenken en maken van pronk- en schijngerechten werd bij de elite in de Romeinse oudheid al tot een kunst verheven. Er zijn prachtige verhalen overgeleverd over dit soort feestelijke gerechten, die we af en toe wel met een korrel zout moeten nemen. De meest bijzondere beschrijving is die van een banket dat gegeven werd door ...

Lees meer »