Recepten

Liefde gaat door de maag – 14 recepten voor Valentijn

Wil je je Valentijn culinair verrassen? Kies dan een van deze hartverwarmende recepten, van antipasti tot dolci, van zoete ontbijtjes tot pasta die je in vuur en vlam zet. Op een buonissimo San Valentino! 1 Culinaire bloemen Met deze gefrituurde courgettebloemen van Italiaans Koken met Antoinette geef je je geliefde een wel heel bijzonder bloemetje! Ook Antoinettes recept voor een met kaas gevulde versie van deze bloemen is overigens een aanrader. foto: Italiaans Koken met Antoinette 2 Napolitaanse crostini con amore Een recept uit Sophia Lorens kookboek Koken con amore mag natuurlijk niet ontbreken in deze Valentijnsselectie. We kozen voor ...

Lees meer »

10x de lekkerste cantuccini

We eten ze als ontbijt, als toetje of gewoon lekker tussendoor: cantuccini, knapperige Toscaanse amandelkoekjes die je zo lekker in je cappuccino, espresso of vin santo kunt dopen. Ze worden ook wel biscottini di Prato genoemd, ‘koekjes van Prato’, omdat ze daar – in 1858 – voor het eerst werden gebakken en geproefd. Vandaag delen we een aantal van onze favoriete recepten voor deze cantuccini, van het klassieke koekje tot zoete variaties (met onder meer chocolade-cantuccini) en zelfs ook een hartige variant. Ook delen we een aantal recepten voor overheerlijke toetjes met cantuccini in de hoofdrol. Cantuccini uit La Cucina ...

Lees meer »

Fazantpastei – historisch pronkgerecht van Bartolomeo Scappi

Met de feestdagen voor de deur speuren we allemaal weer naar bijzondere gerechten om straks aan tafel indruk te maken op onze gasten. Pronken met mooie gerechten doen we al millennia, zo vertelt Manon Henzen van eet!verleden ons. foto: Jeroen Savelkouls Feestmaal uit de oudheid Het bedenken en maken van pronk- en schijngerechten werd bij de elite in de Romeinse oudheid al tot een kunst verheven. Er zijn prachtige verhalen overgeleverd over dit soort feestelijke gerechten, die we af en toe wel met een korrel zout moeten nemen. De meest bijzondere beschrijving is die van een banket dat gegeven werd door ...

Lees meer »

Twee gulzige Italianen & een Italiaanse koekenpan van Risoli

Als Italiëliefhebbers omringen we ons het liefst met alles wat Italiaans is. Zo hebben we ook thuis in Nederland dat vleugje Italië om elke dag van te genieten. Een voor de hand liggende plek in huis die heel wat Italiaans gerei kan gebruiken, is de keuken. Naast onze Bialetti, extra vergine olijfolie en limoncelloglaasjes prijkt sinds kort een Italiaanse koekenpan van Risoli. Een echte eyecatcher die het koken een stuk leuker en makkelijker maakt! Risoli maakt al meer dan vijftig jaar aluminium pannen van hoogwaardige kwaliteit. Het bedrijf werd opgericht door Alfredo Montini in Lumezzane, Lombardije. Zijn doel was kookgerei ...

Lees meer »

Lekker: lasagne met pompoen en saucijsjes

Nu het knisperend koud is, hebben we extra veel trek in hartverwarmende wintergerechten, zoals deze lasagne met pompoen en saucijsjes uit het nieuwe kookboek Lasagne van Sandra Mahut. In dit kookboek vind je originele variaties op een heel traditioneel gerecht, met ruim dertig recepten  voor dit ultieme feel good food uit de Italiaanse keuken. Niks zo lekker als een grote schaal lasagne die staat te dampen op tafel en waar iedereen nog een tweede stukje van neemt… Sandra Mahut helpt je met de basisbereiding van een perfecte lasagne en deelt daarnaast allerlei variaties, met onder meer lasagne met courgette en ...

Lees meer »

Cake van bloedsinaasappel en Campari

Het ligt weggestopt in een achterafstraatje in de hippe Londense wijk Soho, maar het Venetiaanse restaurant Polpo is culinair gezien the place to be. Critici en foodies bejubelen massaal deze ingetogen bacarò, waar Russell Norman de echte Venetiaanse gerechten serveert. Normans manier van koken is no nonsense, innovatief, uitbundig en bovenal heerlijk. Vandaag delen we een feestelijk recept uit Polpo, het kookboek dat op basis van de gerechten in het restaurant is ontstaan. ‘Campari is een van die ingrediënten die ik met Venetië associeer, hoewel het drankje uit Milaan komt. De felrode gloed en plakkerige, bittere smaak zijn de hoofdbestanddelen ...

Lees meer »

Carciofi alla giudia – artisjokken op joodse wijze

De eerste artisjokken lachten ons deze week toe op de Mercato di Testaccio en de Mercato Centrale. Ze zijn afkomstig van Sardinië en smaken nog niet zo goed als hun Romeinse broertjes, maar die laten hopelijk niet al te lang meer op zich wachten. De artisjok is in Rome echt een wintergroente. Wij aten van de week bij Flavio al Velavevodetto een schaaltje gefrituurde artisjokken als voorgerecht, maar ons favoriete recept met artisjok is carciofi alla giudia, artisjokken bereid volgens joodse wijze. We aten ze voor het eerst bij Giggetto, naast de oude Portica d’Ottavia in het voormalige getto van ...

Lees meer »

Paddenstoelencrostini uit ‘Beste street food ter wereld’

De Lonely Planet-gids Beste street food ter wereld brengt het lekkerste street food van over de hele wereld naar je eigen keuken. Het hart van een (nationale) keuken en de cultuur daarvan vind je steeds meer op straat: van tacokarretjes en noodlebarretjes tot straatmarkten en food trucks. Lonely Planet geeft honderd authentieke recepten voor de lekkerste street food-gerechten, zodat je de smaken van je vakantiebestemming thuis kunt ervaren. In Venetië kiest Lonely Planet voor cicchetti, ‘kleine Venetiaanse snacks. Je vindt ze in bars in heel Venetië en ze lappen je weer op na een middagje verdwalen in de wirwar van ...

Lees meer »

Pasta met courgette uit ‘Samen eten’ van de Chiappa Sisters

Michela en Emanuela Chiappa, bekend van hun verrukkelijke kookboek Simply Italian, zijn beiden moeder en ervan overtuigd dat je jonge kinderen gezond en gevarieerd (mee) kunt laten eten. Met hun nieuwe kookboek Samen eten, met slimme combinaties van eenvoudige ingrediënten, laat je je kinderen al vroeg alles proeven en ontdekken. Samen eten bevat tachtig recepten om met het hele gezin gevarieerd en lekker te eten. Daarnaast delen Michela en Emanuela hun visie, tips en recepten, allemaal doorspekt met het Italiaanse familiegevoel. met dank aan Petra voor de foto’s Wij delen alvast het recept voor pasta met courgette uit dit nieuwe ...

Lees meer »

61x pasta uit de keuken van Spaghetteria Pastabar

Veel heb je niet nodig om in Italiaanse sferen te raken: mooie tomaten, verse basilicum, olijfolie, wat geraspte Parmezaanse kaas… Een goed kookboek met eenvoudige maar smakelijke recepten doet de rest. Ons nieuwe keukenmaatje – dat meteen na binnenkomst een vaste plek op het aanrecht heeft veroverd – is Pasta – 61 authentieke pastagerechten uit de keuken van Spaghetteria Pastabar, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam (zoals je ook in deze blog kunt lezen). Het boek is het culinaire meesterwerk van Stefano Cavallari, chef-kok in de keuken van Spaghetteria. Hij neemt je mee naar het Italië van zijn ...

Lees meer »