Recepten

Sorbet van tomaat, mozzarella en olijfolie uit Het grote ijsboek van Christophe Declercq

Met meer dan tachtig verfrissende recepten biedt Het grote ijsboek meer dan voldoende inspiratie voor een lekker ijsje. Van klassieke smaken als vanille, stracciatella, pistache en kaneel tot verrassender variaties als koffie-ijs, sorbet met kriekbier en frambozen, appelsorbet met rozemarijn en tomatensorbet met mozzarella en olijfolie. Auteur Christophe Declercq is vakleraar banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poort. Hij neemt je aan de hand van een duidelijke uitleg en veel stap-voor-stapfoto’s mee in de wereld van het ijs. Ook deelt hij recepten voor lactosevrij ijs, vegan ijs en ijs zonder toegevoegde suikers, voor ijsparfaits, …

Lees meer »

Courgettesalade uit New Italian – Italiaans koken met Sergio Herman

Chef-kok Sergio Herman is al jaren in de ban van de Italiaanse eetcultuur, maar hij geeft graag een eigen twist aan klassieke Italiaanse gerechten. Zelf noemt hij die stijl ‘New Italian’, wat meteen de titel van zijn nieuwe kookboek is geworden. Zijn cucina nuova creëert een gevoel dat mensen verwarmt, verbindt en verblijdt, net als de cucina classica. In zijn kookboek New Italian, dat komende week verschijnt, staan meer dan zestig persoonlijke gerechten die thuis goed te bereiden zijn. Het boek volgt de indeling van een Italiaanse menukaart: aperitivo, antipasto, primo, secondo, contorno en dolce. Daarmee proef je een nieuw …

Lees meer »

Bucatini met rode pesto en burrata uit het kookboek Mediterraneo

Het kleurrijke kookboek Mediterraneo neemt je in negentig toegankelijke recepten mee naar diverse regio’s aan de Middellandse Zee. Mediterraneo zit boordevol inspiratie voor elke gelegenheid, met allereerst recepten voor heerlijke mediterrane hapjes als olijventapenade, focaccia, bruschetta met venkelsalami, uiencompote en vijgen, venusschelpjes met fregola en caponata met burrata of mozzarella. Als hoofdgerechten schotelt Mediterraneo je onder meer bucatini met rode pesto en burrata voor (waarvan we het recept mogen delen). Nog meer Italiaanse recepten zijn onder andere dorade met caponata, linguine alle vongole, risotto met asperges, zeebaars in zoutkorst, Napolitaanse pizza en cacio e pepe. Voor toe kies je uit …

Lees meer »

Ciambella – een Italiaans broodje met een lange geschiedenis

Helaas zijn er niet veel broodrecepten overgeleverd uit de geschiedenis – en dat terwijl brood al duizenden jaren het belangrijkste voedingsmiddel is voor de mens. Brood bakken was zó gewoon dat het niet nodig werd geacht om een recept op te schrijven; iedereen bezat deze kennis. Het is dan ook goed speuren naar broodrecepten in de vele historische kookboeken die in archieven, bibliotheken en privécollecties bewaard zijn gebleven. Manon Henzen van eet!verleden verzamelde de afgelopen jaren historische broodrecepten uit Europa en was verrast over de veelzijdigheid aan broodsoorten en de heerlijke smaken. Dit moest de wereld weten! Manon bundelde de …

Lees meer »

Amatriciana uit De Zilveren Lepel voor kinderen

Heb je een kleine Italiaanse chef-kok in huis? Hij of zij zal smullen van de nieuwe kindereditie van De Zilveren Lepel, met 42 recepten uit de klassieke Italiaanse kookbijbel die speciaal zijn geselecteerd en aangepast voor kinderen. Ter ere van het tienjarig jubileum van De Zilveren Lepel voor kinderen is er nu een volledig herziene uitgave, met snelle, gemakkelijke en gezonde gerechten. Alles wordt stap voor stap beschreven, in heldere taal zonder moeilijke woorden, met honderden illustraties die de uitleg van de bereidingswijze ondersteunen én foto’s van alle gerechten. Ook vind je in het boek extra tips over veilig koken …

Lees meer »

Colomba pasquale – Italiaanse paasduif naar recept van Pellegrino Artusi

Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Ingrediënten (voor drie duiven – als je dan toch bezig bent kun je maar net zo goed meer dan één duif maken, het is immers ook een erg leuk cadeau rond Pasen): 12 eieren | 1800 gram zeer fijne bloem | 600 …

Lees meer »

Een feestelijke tricolore trifle van kaki met ricotta

We aten ze voor het eerst tijdens een food tour in Rome, als friszoet tussendoortje, de warmoranje kaki’s. Ze smaken heerlijk uit het vuistje, maar nog lekkerder in dit toetje, uit het kookboek Italiaans Easy. Een tricolore trifle van kaki met ricotta Uit Italiaans Easy delen we het recept voor een toetje met kaki. Voor twee personen heb je nodig: 2 rijpe kaki’s | 1 eetlepel fijne suiker | 1 theelepel vanille-extract | 100 gram ricotta | 150 gram yoghurt | 1 theelepel geraspte sinaasappelschil | 50 gram verkruimelde amaretti Pureer het vruchtvlees van de kaki’s met de suiker en …

Lees meer »

Geniet van een feestelijk viergangenmenu uit Milaan

Met de kerst in aantocht, die dit jaar vooral in en rondom huis gevierd gaat worden, leek het Inge een goed moment om een Milanees menu te delen. Ze is op zoek gegaan naar een aantal typische gerechten uit de Milanese keuken en heeft een lekker diner voor je samengesteld. Kook met haar mee en waan je een avondje heerlijk in Milaan! Aperitivo: een Milanese Inge: ‘In Milaan kun je de avond niet beginnen als je geen aperitivo hebt gedronken. Om helemaal in de sfeer te komen, beginnen we het diner met een lekkere Milanese. Deze cocktail is ontwikkeld door …

Lees meer »

Panforte di Siena – de historie en een heerlijk recept

In de blog La dolce città name we jullie al mee naar de lekkerste pasticceria’s van Siena. Naast koekjes staat deze Toscaanse stad echter ook bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. Deze lekkernij is inderdaad stevig, maar maakt ook onmiskenbaar deel uit van de echte sapori di Siena… De geschiedenis van de panforte gaat ver terug. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre Oosten dankzij de kruistochten enorm tot bloei was gekomen. De inwoners van Siena maakten voor het eerst kennis met tot dan toe onbekende kruiden als …

Lees meer »

Salame di cioccolato – chocoladesalami

Een plak chocoladesalami is heerlijk bij de koffie, maar doet het ook perfect als nagerecht, met een bolletje ijs en een geurige espresso. Wij maken hem altijd naar recept van de van oorsprong Napolitaanse Alba Pezone, een simpel maar smakelijk succesrecept dat we in deze blog met jullie delen. Ingrediënten (voor één salami): *180 gram pure chocolade (liefst minimaal 70%) *150 gram ongezouten boter *100 gram fijne kristalsuiker *30 gram cacaopoeder *50 milliliter vin santo, marsala of andere dessertwijn (al kan amaretto of nocino ook) *300 gram koekjes (het lekkerst is een mix van biscuitjes en amaretti) *45 milliliter volle …

Lees meer »

Cartellate – decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars. Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door …

Lees meer »

Het recept voor struffoli – kleverig kerstlekkers uit Napels

Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat. Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen, kerstkransjes en panettonevormen zijn erg in trek. Oorspronkelijk worden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en wordt ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal versierd …

Lees meer »

Pauselijke pasteikunst – historische worstenbroodjes naar recept van Bartolomeo Scappi

Wie denkt dat het worstenbroodje oer-Hollands is, heeft het mis. Al in de zestiende eeuw verschijnt er een uitgebreid recept voor worstpasteitjes in een Italiaans kookboek: worst omwikkeld met een dun lapje vlees in knapperig deeg in de vorm van een bootje. Na dit historische recept van Manon van eetverleden wil je nooit meer anders! Manon: ‘Geen historisch gerecht is zo veelzijdig als de pastei. Dankzij de rijke vulling en smakelijke deegkorst is het erg bevredigend om te eten en bovendien een pronkstuk op tafel. Bijna alle historische kookboeken omvatten recepten voor pasteien en taarten. Veruit de meeste recepten bevatten …

Lees meer »

Patrijs met kastanjes en een glas Rosso di Montalcino

Terwijl we ons door deze pittige periode ‘worstelen’, komen de feestdagen steeds dichterbij. Tijd voor wat culinaire inspiratie van Gerty Simons van Mosaevino, met een feestelijk recept voor patrijs met kastanjes en Rosso di Montalcino. Gerty: ‘Dit jaar zijn de feestdagen belangrijker dan ooit. Hoe ze eruit gaan zien, is nog onduidelijk voor iedereen, maar het worden in elk geval dagen om extra uit te pakken; met feestelijke gerechten en een mooi glas wijn. Ik denk erover dit recept met patrijs te maken, echt niet ingewikkeld, feestelijk en niet al te duur. Schenk er deze kerstwaardige Rosso di Montalcino bij …

Lees meer »

Pandoro – Italiaanse kerstcake in de vorm van een ster

Naast de panettone, het traditionele Italiaanse kerstbrood, kennen ze in Italië de pandoro, die oorspronkelijk uit de regio Veneto komt. De pandoro wordt gemaakt van bloem, eieren, boter en gist. De cake wordt vervolgens gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met poedersuiker. De naam pandoro is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud. Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Inmiddels kunnen de meeste Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’. Een stijlvolle serveertip Snijd de pandoro horizontaal in plakken van twee, drie centimeter dik, die prachtige …

Lees meer »

Ravioli met verse muntpesto en pistachenootjes

Het liefst nemen we uitgebreid de tijd om te koken, zowel doordeweeks als in het weekend. Na een lange dag boven het toetsenbord is er niets zo ontspannend als lekker lang in een pan roeren, voor een romige risotto of een stevige pastasaus. Op de dagen dat we geen tijd hebben voor zo’n uitgebreide keukensessie, nemen we meestal onze toevlucht tot verse ravioli. De verse pasta is na drie tot vier minuten klaar – daar kan geen maaltijdbezorger, ovenpizza of zak soep tegenop. Ravioli met muntpesto Een van de favoriete recepten die vaak op het menu staan, is de ravioli …

Lees meer »

10x de lekkerste Italiaanse cocktails – van Aperol Spritz tot sgroppino

Wil je een feestelijk Italiaans drankje serveren? Wij hebben de lekkerste Italiaanse cocktails en aperitivi voor je op een rijtje gezet – mét recepten. Cin cin! Aperol Spritz Een kleurrijk begin van elk feest is een Aperol Spritz. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit op en top Italiaanse drankje. Het recept is eenvoudig: doe een paar ijsblokjes in een glas, schenk er dan drie eenheden (ongeveer 60 milliliter) prosecco bij, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 milliliter) Aperol en één eenheid (ongeveer 20 milliliter) bruisend water. Garneer met een schijfje sinaasappel (waar je …

Lees meer »

Bak je eigen panettone – het recept voor dit Italiaanse kerstbrood

Geen Kerstmis zonder panettone, althans in Italië. Half november struikel je al over de panettonedozen in de supermarkt. Hoewel deze dozen de winkel uitvliegen en steeds meer Italianen hun panettone vanwege tijdgebrek niet meer zelf bakken, delen we voor wie het wil proberen een recept voor dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake. Heerlijk bij een schuimige cappuccino, of – met een glaasje spumante – als kerstdessert. Voor 1 grote panettone (voor circa tien personen) heb je nodig: *50 gram verse gist (of 25 gram instant gist) *250 milliliter melk …

Lees meer »

Spaghetti aglio, olio e peperoncino uit het kookboek van Sophia Loren

Nu Sophia Loren schittert in de prachtige film La vita davanti a sé (zie ook deze blog), duiken we nog eens in haar kookboek Koken con amore. In dit nog altijd inspirerende kookboek (dat oorspronkelijk verscheen in de jaren zeventig) deelt Sophia Loren meer dan tweehonderd Italiaanse recepten, van pizza en pasta tot risotto en pompoentaart. Eerder deelden we al eens deze Napolitaanse crostini met mozzarella en ansjovis uit Sophia’s keuken, vandaag smullen we van Sophia’s spaghetti. Spaghetti alla Sophia Loren ‘Everything you see I owe to spaghetti,’ zo luidt een quote die vaak wordt toegeschreven aan Sophia Loren. In …

Lees meer »

Simpel & Snel: risotto met rucolapesto, venkelzaad en magor

In het kookboek Simpel & Snel vind je recepten voor bijzondere momenten, zoals feest- en verjaardagen, etentjes met vrienden, brunch en barbecue, maar ook heerlijke recepten voor ‘gewone’ dagen waarop je lekker wil eten maar geen uren in de keuken wil staan. Alle recepten zijn geïnspireerd op een van de meest gekookte rubrieken uit delicious.: ‘Simpel & Snel’ van Janneke Philippi. Deze recepten zijn haalbaar voor iedereen, ook op dagen dat er weinig tijd is om te koken. Bovendien hebben al deze gerechten net die ene twist, waardoor het alledaagse iets bijzonders wordt. Denk aan geroosterde ricotta met lauwwarme trostomaatjes, …

Lees meer »