Home » Italiaans eten » Recepten

Recepten

5x tiramisù voor Pasen

Wil je met Pasen een Italiaans dessert serveren? Wij gaan voor tiramisù, maar dan wél in Paasstijl, met deze vijf heerlijke variaties op dit verrukkelijke, op en top Italiaanse toetje! Tiramisù met paaseitjes Voor deze supersimpele paastiramisù gebruik je dit recept voor de perfecte tiramisù. Garneer de tiramisù met lekkere gesuikerde of chocolade-paaseitjes en klaar is je speciale paasdessert. Liever geen grote schaal op tafel? Maak dan voor iedereen een eigen schaaltje of een (koffie)kopje tiramisù. Tiramisù met een paashaas Leuk voor i bambini: serveer de tiramisù (nog altijd naar dit recept voor de perfecte tiramisù) in glaasjes, steek er twee …

Lees meer »

Win het kookboekje Vier de zomer – met o.a. Aperol Spritz met citroenbier & Italiaanse zomertaart

Feestelijke aardbeienpolonaises, krokante speltcrostata met abrikozen, een prosecco-cocktail op ’n stokje, rabarber-frambozentaart en meer zomerzoete recepten vind je in Janneke Philippi’s Vier de zomer, dat de komst van een zomer vol blozend fruit, zwoele avonden met cocktails en etentjes in de tuin aankondigt. Wij mogen ter ere van ons tienjarig jubileum namens Janneke tien lezers blij maken met dit kleurrijke kookboekje. Lees snel hoe je kans maakt! Vier de zomer bevat veel nieuwe inspiratie voor taarten (zoals deze Italiaanse zomertaart met room), cakes, desserts en ander lekkers. Om thuis elke fijne zomerdag te vieren, met heel veel extra tips om …

Lees meer »

Aperol Spritz met grapefruit en tijm uit Het mediterrane forest feast kookboek

Proef deze bijzondere twist op het klassieke recept voor Aperol Spritz! Het recept komt uit Het mediterrane forest feast kookboek van Erin Gleeson. Erin neemt je mee op reis naar het zuiden van Europa, met recepten die ze proefde tijdens een familievakantie naar Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. Ze herontdekt in honderd vegetarische recepten de smaken en klassieke gerechten van de mediterrane wereld. Met schilderachtige sfeerfoto’s en eigengemaakte aquarelillustraties is Het mediterrane forest feast kookboek goed voor een verrukkelijke vakantie vanuit je luie stoel, zeker als je er haar Aperol Spritz bij drinkt… Voor één drankje giet je gelijke delen …

Lees meer »

Frisse citroentiramisù uit Desserts bij Janneke thuis

Chocolade panna cotta, citroentiramisù, bosvruchtencharlotte, sinaasappel-yoghurtsoufflé, snelle meringueparfaits, gefrituurd ijs en chocoladebitterballen… Alleen al door de foto’s van deze toetjes in Janneke Philippi’s nieuwste boek willen we meteen aan tafel. Eigenlijk kun je alle andere gangen meteen wel overslaan en hup, naar het dessert, zoveel dolce inspiratie is er in dit kookboek te vinden. Desserts – bij Janneke thuis bevat een ruime keuze aan geweldige desserts, waarvan de meeste ook nog eens in niet meer dan dertig minuten en met een handvol ingrediënten te maken zijn. Of je nu een klassiek dessert wil maken voor een feestelijk etentje of juist …

Lees meer »

Pasta Grannies – kookboek met familierecepten van oma’s uit heel Italië

Veel traditionele Italiaanse recepten dreigen in de vergetelheid te raken. Om dat te voorkomen, ging culinair journalist en filmmaker Vicky Bennison op zoek naar authentieke Italiaanse pastarecepten. Ze kreeg het voor elkaar deze veelal ‘geheime’ familierecepten, van generatie op generatie overgedragen, vast te leggen, met dank aan de vele nonna’s die ze sprak en die hun pasta’s maar wat graag met Vicky deelden. Deze zogenaamde Pasta Grannies laten zien dat echt Italiaans koken niet zo moeilijk is als je wellicht denkt. Met de recepten in het aan de nonna’s opgedragen boek tover je de lekkerste pasta’s op tafel, van trofie …

Lees meer »

Wereldse bouillons – Italiaanse pomodorini-runderstoof met sinaasappelrasp

Zelfgemaakte bouillon is een smaakmaker, ingrediënt en gerecht in één. Het is een perfecte basis voor zelfgemaakte soepen, stoofpotten en ander comfort food, voor Italiaanse risotto maar ook voor een goede stoofschotel. Een goede bouillon is het halve werk, en het is veel makkelijker te maken dan je zou denken. Zeker als je het boek Wereldse bouillons van Marianne Snel aan je verzameling kookboeken toevoegt. Wereldse bouillons bevat twintig verrassende basisbouillons en meer dan tachtig hartverwarmende gerechten die je daarmee kunt maken. De recepten in het boek zijn geïnspireerd op de Italiaanse, Franse, Midden-Oosterse, Aziatische en Zuid Amerikaanse keuken. Verrassend …

Lees meer »

Citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit

Hoera! Ciao tutti bestaat tien jaar!! Dat vieren we met een heerlijke citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit, die we cadeau kregen van Janneke en Serge Philippi. Mét het recept, zodat jullie thuis ook van deze Italiaanse taart kunnen genieten. Buon appetito, op tien jaar dagelijkse Italië-inspiratie! Ingrediënten (voor 10 personen): 9 eiwitten | 375 gram fijne kristalsuiker | 3 citroenen | 750 gram vers fruit (bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen en/of aardbeien) | 50 gram witte chocolade | 500 gram mascarpone | 250 ml slagroom | 100 ml limoncello | poedersuiker | handvol basilicumblaadjes Extra benodigdheden: keukenmachine of mixer | …

Lees meer »

Een kleine geschiedenis van de pasta (mét het oudste Italiaanse pastarecept)

Wat gaan er toch veel verhalen rond over de oorsprong van pasta in Italië. De meest hardnekkige is het verhaal dat Marco Polo pasta meebracht uit China. Niets is minder waar: een vorm van pasta komt al voor in het oudste Italiaanse kookboek uit de eerste eeuw na Christus. Het lijkt als twee druppels water op lasagne, zo weet Manon van Eetverleden. Pasta in de oudheid Manon: ‘Een blik in het oudste Italiaanse kookboek, tevens het oudste kookboek dat er voor zover we weten bestaat, laat zien dat de antieke Romeinse keuken mijlenver van de huidige Italiaanse keuken verwijderd is. …

Lees meer »

Take the cannoli! – het recept voor Siciliaanse deegrolletjes met ricotta

Wie aan Sicilië denkt, denkt niet alleen meteen aan lekker eten maar ook aan de maffia. Soms blijken die twee wonderwel samen te gaan. Heb je The Godfather gezien? Dan herinner je je vast de uitspraak ‘Leave the gun. Take the cannoli.’ Deze cannoli zijn knapperige deegrolletjes gevuld met gezoete ricotta; een typisch Siciliaanse specialiteit. De cannoli zouden zijn ‘bedacht’ door de Romeinen. Zij waren een van de eersten die de gewoonte aannamen om na het diner nog wat zoete deegwaren te nuttigen. Zo waren de tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus Cicero’s favoriete nagerecht. Deze tubi farinari, deegrolletjes, …

Lees meer »

Bombardino – hartverwarmend drankje tijdens de wintersport in Italië

Bombardino is een populair drankje tijdens de wintersport in Italië. In wintersportgebieden als Val Gardena zie je het overal op de kaart staan, zodat je je na een mooie skitocht of een paar uur snowboarden kunt warmen aan dit ‘bommetje’. Een Bombardino – die warm wordt geserveerd – maak je door zabaglione (eiercrème) te mengen met brandy en vervolgens af te toppen met slagroom. Er zijn verschillende variaties mogelijk, met onder meer koffie, rum of whisky. We delen een aantal recepten, stuk voor stuk heerlijk om even lekker op te warmen! Bombardino Classico Allereerst een recept voor zabaglione, want deze …

Lees meer »

Gevulde pastaschelpen met pesto en spinazie uit Easy Vegan Feelgood

Waar snappen ze het geheim van goed leven beter dan in Italië? Volgens Sanne van Rooij (27) van Living The Green Life helemaal nergens. Vandaar dat ze voor haar nieuwe kookboek Easy Vegan Feelgood inspiratie opdeed in de Italiaanse keuken. Sanne: ‘Bij feelgood denk ik aan de dagen waar ik de fijnste herinneringen aan heb. Vaak denk ik dan aan Italië – aan Toscane om precies te zijn. Hier voel ik me al van kinds af aan op mijn allergelukkigst. De mensen, de natuur, de cultuur, het weer… Alles aan Italië maakt me blij. Wakker worden, de lekkerste koffie drinken, …

Lees meer »

Pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur uit het kookboek Moors

Met het prachtig vormgegeven kookboek Moors van Ben Tish ontdek je het beste van twee werelden: de lekkerste mediterrane gerechten met Arabische (Moorse) invloeden: kruidig en fris, met spectaculaire smaaksensaties die eenvoudig te realiseren zijn. Wij delen alvast een voorproefje, met het recept voor pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur. Ben Tish heeft zich meer dan tien jaar verdiept in de culinaire gewoontes en tradities van Spanje en Italië. Hij raakte met name gefascineerd door die gebieden waar er nog veel Moorse invloeden te vinden zijn. Het kookboek Moors is de heerlijke weerslag van zijn onderzoek naar de culinaire veranderingen …

Lees meer »

Pesto alla genovese – het enige echte recept uit Ligurië

Pesto en Ligurië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is dan ook in deze regio ontstaan, in Genua om precies te zijn. Uiteraard delen we dit verderop in dit artikel met je. Maar eerst iets over de achtergrond van pesto. Wist je dat er zelfs een heus consortium voor pesto is? Il Consorzio del Pesto Genovese beheert het originele recept voor pesto en beschermt het, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto en de echte pesto alla genovese over één kam geschoren worden. Het geheim zit hem grotendeels in …

Lees meer »

5 recepten met buffelmozzarella en burrata uit Het mediterrane dieet kookboek

Terug van vakantie en nét wat extra kilo’s meegenomen? Met Het mediterrane dieet kookboek ben je ze snel weer kwijt, terwijl je het vakantiegevoel toch lekker lang kunt vasthouden! Dit praktische kookboek bevat namelijk honderdtwintig recepten voor een mediterraan dieet, met recepten uit de Griekse, Italiaanse en Spaanse keuken, met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten. De voordelen van het mediterrane voedingspatroon worden alom geprezen en – ook wetenschappelijk – erkend. Het mediterrane dieet is echter niet hetzelfde als een afvalmethode in de strikte betekenis van het woord. Het gaat meer om gezonde eetgewoontes waardoor je je gewicht reguleert. …

Lees meer »

Glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur uit Appeltaart van Janneke Philippi

Begin juli toerde Saskia samen met Janneke Philippi een weekje door Toscane, samen met een filmcrew, voor een reeks Aviko-recepten. Saskia: ‘Op onze enige vrije dag schoven we samen met de hele crew aan bij Dario Cecchini, in Panzano in Chianti, voor een urenlange lunch. Dario verwende ons met allerlei vleesspecialiteiten, met als hoogtepunt zijn buitengewoon smakelijke bistecca. Als toetje was er olijfoliecake, hetgeen Janneke inspireerde tot een nog veel lekkerder recept, dat ze meteen kon opnemen in de gloednieuwe versie van haar boek Appeltaart – bij Janneke thuis, dat komende week verschijnt. Het is een herziene uitgave van Jannekes …

Lees meer »

Affogato al caffè – espresso met een bolletje ijs

We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ook op andere koffievariaties. ’s Zomers maken we graag een affogato al caffè. Een simpel maar meer dan smakelijk recept voor elk moment van de dag – maar ook als perfect toetje. Letterlijk betekent affogato al caffè ‘verdronken in de koffie’, hetgeen verwijst naar het ijs, dat je als het ware laat verdrinken in de koffie. Het recept vergt weinig inspanning, hetgeen mooi meegenomen is op een warme zomerdag of …

Lees meer »

Semifreddo al limoncello uit het kookboek delicious. Italië

Het culi-tijdschrift delicious. komt met een nieuwe reeks luxe kookboeken. De Italiaanse keuken mag het spits afbijten, met als resultaat een kleurrijke verzameling van meer dan honderdtwintig recepten uit la bella Italia. Van panzanella (een Toscaanse tomatensalade waarin je oud brood verwerkt) tot ravioli met tuinbonen en ricotta, van knapperige pizza tot hartverwarmende minestrone en lamsstoof met artisjokken. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor onweerstaanbaar zoet, zoals perfecte semifreddo met limoncello en romige torta della nonna. Allemaal even smakelijk (én een lust voor het oog), maar toch eenvoudig om te maken. Ook ontrafelt delicious. Italië alle geheimen van basisrecepten …

Lees meer »

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken

Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise. De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van Monopoli (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, …

Lees meer »

Kaassoezen uit Il cuoco piemontese perfezionato a Parigi

Terwijl Italië in de zestiende eeuw de culinaire toon zette in Europa, was de Franse keuken in die tijd nog sterk middeleeuws van karakter. In 1651 verscheen er echter een kookboek dat liet zien dat Frankrijk niet stilgezeten had. Met Le cuisinier françois van François Pierre de la Varenne werd een grote stap gezet naar een moderne nationale Franse keuken, die al snel door andere landen in Europa geadopteerd zou worden. Manon van Eetverleden laat zien hoe deze ontwikkeling ook doorwerkt in Italië – met een recept voor kaassoezen! Manon: ‘Na de publicatie van Le cuisinier françois verschijnen er al …

Lees meer »

Gekonfijte dragontomaatjes met burrata uit We love groente

Veel mensen willen vaker vegetarisch eten, maar hoe zet je dan elke keer weer iets lekkers op tafel? Iets verrassends, waarbij niemand eigenlijk dat stukje vlees of vis mist? Met We love groente laat Janneke Vreugdenhil zien hoe veelzijdig en lekker groenten zijn. Ze geeft meer dan honderdtwintig groenterecepten, van ‘Familiefavorieten’ tot ‘Snel iets op tafel’, van ‘Restjesdag’ tot ‘Borrelvoer’. Dit groentekookboek staat boordevol salades en soepen voor elk seizoen, verrassende voorgerechtjes en originele ovenschotels. Dat maakt We love groente tot een onmisbaar kookboek voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden. Ook de Italiaanse keuken …

Lees meer »