Italiaanse restaurants

Hoeve Cobelli – een echte Italiaanse pizzeria in de heuvels van Zuid-Limburg

Onze Italiaanse vriend Gabriele – die we leerden kennen dankzij zijn cateringbedrijf Chef Italië – en zijn partner Kimm openden in Noorbeek Hoeve Cobelli, met onder meer een echte Italiaanse pizzeria. De pizza’s worden hier gemaakt volgens authentiek Italiaans recept, met deels (Zuid-) Italiaanse en deels Zuid-Limburgse ingrediënten. Het beste van twee werelden dus! Liefde voor Limburg en Italië Kimm is een Limburgse in hart en nieren. Zij weet de lekkerste streekproducten te vinden, maar kan je – als je bij Hoeve Cobelli blijft logeren – ook alles vertellen over de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving, sfeervolle dorpjes en bijzondere …

Lees meer »

75x de lekkerste pizza’s van Nederland

De állerlekkerste pizza eet je natuurlijk in Italië. Een pizza margherita in Napels, een stuk pizza al taglio in Rome of een gourmet pizza bij pizzeria’s die steeds weer weten te verrassen met originele smaakcombinaties Ook in Nederland wordt op steeds meer plekken buonissima pizza gebakken. We hebben onze vijfenzeventig favorieten voor je op een rijtje gezet! In de gratis Ciao tutti app vind je naast deze vijfenzeventig toppers nog veel en veel meer tips voor heerlijke pizza, zowel in Nederland als in Italië (en België volgt). Buon appetito! LIMBURG *Il Trattamento, Beek *Il Moro, Blitterswijck *Enzo, Heerlen *Il Castello, …

Lees meer »

Proef The Lemon Kitchen pizza bij Sugo!

Zomer op je pizza! Jadis van The Lemon Kitchen bedacht een heerlijk zomerse pizza, die nu bij alle vestigingen van Sugo (in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht) op de kaart staat. Wij gingen alvast even voorproeven in Utrecht. Zoals de naam The Lemon Kitchen al doet vermoeden, speelt de citroen – en dan vooral de Siciliaanse citroen – een belangrijke rol in de recepten. Zo ook op de pizza: in combinatie met courgette, paprika, pesto, mascarpone en burrata zorgt de citroen voor een fris stuk pizza al taglio, plaatpizza. Wij proeven samen met Jadis van een van de eerste The …

Lees meer »

PepeNero Cucina & Pizza – een Italiaans avondje uit op het Java-eiland in Amsterdam

Als je van Marco Spina een uitnodiging krijgt om te komen eten, dan weet je dat het een heerlijke Italiaanse avond wordt. Al eerder smulden we bij Risto Enoteca PepeNero in Amsterdam Oost, maar sinds eind 2019 hebben Marco en chef-kok Daniele Lauritano er een veelbelovende zaak bij: PepeNero Cucina & Pizza. Felice schoof er op een zondagavond in hartje winter aan tafel. Felice: ‘Het nieuwe restaurant is nog maar net open, maar het is er al een drukte van jewelste. Het nieuws dat een nieuw Italiaans restaurant in de buurt is neergestreken, verspreidt zich snel. Bij aankomst moeten we …

Lees meer »

Lekker Italiaans lunchen bij Renato’s Osteria in Amsterdam

Als de temperaturen in Amsterdam oplopen, stromen de terrassen vol. Het leven verplaatst zich naar buiten, naar parken, stoepen en pleinen. Zo ook op het Van der Helstplein in Amsterdam, waar je je op het terras van Renato’s Osteria even in Italië waant… Een Italiaans plein in de Amsterdamse Pijp Op een zomerse zondagmiddag neemt Felice (die na een lang verblijf in het buitenland weer terug is in Amsterdam en dus weer voor Ciao tutti op pad kan) samen met een vriendin plaats op het terras van Renato’s Osteria, op een zonnige hoek van het Van der Helstplein. Het plein …

Lees meer »

Aan tafel bij de beste Italiaanse chef-kok van België: Felice Miluzzi van Restaurant Rossi in Leuven

Saskia: ‘Alweer meer dan tien jaar geleden (waar blijft de tijd) logeerde ik een weekend bij een vriendin die toen in Leuven werkte. Bij toeval belandden we de eerste avond bij een eenvoudig Italiaans restaurant, waar ik vervolgens de lekkerste pasta met zwaardvis ooit at. Nog jaren later wist ik precies hoe we daar zaten, in het zaakje dat eigenlijk te klein was voor de grootse prestaties van de kok. Ik wilde graag terug om meer te proeven, maar het kwam er niet van. Ik had een drukke baan in Amsterdam en elke paar dagen vakantie die ik had, reisde …

Lees meer »

Il Fiore – uitbundig bloeiende Italiaanse bloem aan de boulevard van Maastricht

Niet alleen Saskia verhuisde dit najaar naar Maastricht, ook Dino Bagnato en zijn vrouw Diana Pani vonden een nieuw thuis in de zuidelijkste hoofdstad van Nederland. Twee jaar geleden sloten ze de deuren van restaurant Il Fiore in Maasmechelen, in Maastricht vonden ze een perfecte plek voor een nieuwe start, natuurlijk mét de oude, vertrouwde naam en dezelfde liefde voor de Italiaanse keuken. Dubbele liefde voor de Italiaanse keuken Chef-kok Dino komt oorspronkelijk uit de Salento, in het zuiden van Puglia. Op dertienjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Maasmechelen, waar ze het huis betrokken naast dat van de …

Lees meer »

25 jaar Roberto’s Restaurant

Roberto’s Restaurant in Amsterdam viert dit najaar het vijfentwintigjarig jubileum. Voor Roberto Payer en executive chef Franz Conde alle reden om extra uit te pakken, met een parade van pure klassiekers op de maandelijks wisselende menukaart en ruimte voor Italiaanse tradities, zoals de zondagse lunch. Nadine nam alvast een voorproefje van het feestmenu en kreeg tijdens Roberto’s jubileumlunch een keur aan klassiekers voorgeschoteld. In deze blog laat ze jullie meegenieten. Nadine: ‘Op weg naar het Hilton in Amsterdam, voor Roberto’s jubileumlunch, waan ik me al in Italië. De zon schijnt volop, ook al is het bijna herfst, en aan de …

Lees meer »

Renato’s Osteria – onze Italiaanse familie in De Pijp in Amsterdam

Zomaar een zaterdagavond in Parma. De schaduwen die over de pastelkleurige gevels strijken worden steeds langer, de lucht tintelt van verwachtingen over wat deze zaterdagavond gaat brengen. Saskia: ‘De winkels sluiten hun deuren, de barretjes op mijn route naar ‘huis’ barsten bijna uit hun voegen. De meeste gasten zoeken een plekje op straat, een glas wijn in de hand en een plankje vol prosciutto en Parmigiano binnen handbereik. Ik twijfel of ik me er nog even tussen meng. Om half negen ga ik met Patrizia, de eigenaresse van de bed & breakfast waar ik logeer, eten bij Trattoria del Tribunale …

Lees meer »

Pirandello – proef een stukje Italië in Zuid-Limburg

Op zoek naar een vleugje Italië in Nederland? Saskia neemt je vandaag mee naar haar geboortegrond, het Limburgse heuvelland, voor een culinair avontuur met Pirandello als welbespraakte Italiaanse gastheer. Saskia: ’Na terugkomst uit Toscaanse heuvels zie ik weer wie sjoen os Limburg is. De heuvels zijn er net zo frisgroen en langs de weg staan overal ietwat verzakte Maria-altaartjes – met verse bloemen. In de Limburgse grond wortelen hier en daar zelfs weelderig tierende wijnranken. Ook de sfeer is bijna Italiaans: mensen groeten elkaar hartelijk en nemen de tijd voor een praatje, het dialect klinkt net zo zangerig als het …

Lees meer »

Vino & Friends – toosten op de Romeinse thermen in Maastricht

In hartje Maastricht, op de plek van het huidige Stokstraatkwartier, lag lang geleden het Romeinse castellum. Er zijn in dit stukje Maastricht dan ook veel Romeinse resten gevonden. In 1840 ontdekte Mathieu Hermans, stadsarchitect, onder de kelder van een pand aan de Stokstraat een Romeins thermencomplex uit de tweede eeuw na Christus. Het was het eerste Romeinse bouwwerk in Maastricht dat werd ontdekt en opgegraven. De thermen strekten zich uit over het huidige Op de Thermen. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de thermen geheel opgegraven. Alles werd tot in het kleinste detail opgetekend. Zo weten we …

Lees meer »

Bocca Lupo – pizza gastronomica in Maastricht

In hartje Maastricht, in het rustigste hoekje van ‘de huiskamer van de stad’ (het Vrijthof, voor niet-Maastrichtenaren), prijkt een bijzondere pizzeria: Bocca Lupo. Terwijl de prachtige pizzaoven wordt opgestookt, watertanden wij bij de kaart – vol met klassiekers zoals margherita en marinara – en bij het krijtbord waarop de specialiteiten worden vermeld. Het valt nog niet mee een keuze te maken. Gaan we voor een pittige pizza met ‘nduja (een goed gepeperde Calabrese specialiteit) of voor onze all time favourite, de pizza met salsiccia e friarelli (die hier wordt gemaakt met lekker verse raapsteeltjes, het noordelijke broertje van de Napolitaanse …

Lees meer »

Risto Enoteca Pepenero – passie & perfectie in Amsterdam-Oost

De gastvrijheid van Marco Spina kent geen grenzen. Trakteerde hij ons eerder bij D’Antica elke keer weer op een warm welkom als we toe waren aan een avondje Italië in eigen stad, nu runt hij samen met chef-kok Daniele Lauritano Risto Enoteca Pepenero in Amsterdam-Oost. Hier, op zijn eigen stek, komt Marco’s gastheerschap nog mooier uit de verf. Eenmaal over de drempel voel je meteen die sfeer die zo kenmerkend is voor een Italiaanse trattoria: een mix van oprechte gastvrijheid, robuuste tafels zonder poespas en achter het fornuis iemand die vooral kookt met liefde voor pure ingrediënten. Onze ogen worden …

Lees meer »

Bocca d’Oro – culinair genieten in ’t Zuid (Antwerpen)

Na een heerlijke Italiaanse avond bij Bianconero besloot Carry er nog een dagje Antwerpen aan vast te plakken. Carry: ‘Antwerpen bruist en er rondlopen voelt altijd aan als een warm bad, mede door de zachte tongval van de zuiderlingen, maar ook door de afwisseling van werk en ontspanning. Dit laatste zie je vooral terug in de vele restaurants en lunchtentjes waar echt de tijd wordt genomen voor een goede lunch – mét een glaasje wijn – en een uitstekend diner. Ik had een belangrijke missie: het vinden van een tweede Italiaanse parel. Na de heerlijke avond bij Bianconero, wilde ik niets liever …

Lees meer »

Burrata – buon appetito in Den Haag

Als je net als wij dol bent op burrata, de romige mozzarellavariant die wordt gemaakt in Puglia, kun je in Den Haag je hart ophalen bij Burrata. Hier schuif je aan voor pasta, pizza & vino – van een simpele maar smakelijke spaghetti aglio, olio e peperoncino tot de lekkerste penne arrabbiata die we ooit voorgeschoteld kregen, met San Marzano-tomaatjes én burrata. Niet gek als je weet dat er in de keuken van Burrata veel wordt gewerkt met Slow Food-producten. Van extra vergine olijfolie van honderd procent Italiaanse olijven tot San Marzano-tomaten, van caciocavallo uit Basilicata tot de enige echte …

Lees meer »

Bianconero – Italiaanse sferen in ’t Zuid (Antwerpen)

Op het moment dat je de lente begint te ruiken, maar de kou van de winter nog in de lucht zit, is het verlangen naar de Italiaanse zon en de bijbehorende smaken het meest aanwezig. Om deze Italiaanse honger te stillen, ging Carry op zoek naar de echte Italiaanse smaak in het prachtige Antwerpen. Zeker geen straf, omdat Antwerpen veel moois te bieden heeft en dan vooral Antwerpen-Zuid – of ‘t Zuid zoals de Antwerpenaren het zelf noemen. Een gebied met het modemuseum, unieke boetieks van succesvolle Belgische ontwerpers, een keur aan winkels van Italiaanse merken en gezellige koffiebarretjes. Carry: …

Lees meer »

Piatto – buonissimi bordjes in Utrecht

Zeven jaar Ciao tutti is reden voor een feestje, zowel hier op de blog, voor jullie als lezers – met mooie winacties, nieuwe boeken met Rome in de hoofdrol en nieuwe City Walks (met om te beginnen een prachtige route langs de pareltjes in Pistoia) – als voor het hele Ciao tutti-team van bloggers, journalisten, taalexperts en fotografen. Helaas lukte het niet om dit jubileum gezamenlijk in Italië te vieren (met ruim veertien onderling af te stemmen agenda’s en twee boekdeadlines), maar we vonden een prima alternatief in hartje Utrecht: Restaurant Piatto! Saskia ging begin januari al even voorproeven van …

Lees meer »

Vijftig kaarsjes voor Restaurant Mario in Neck

Restaurant Mario in Neck, wie kent het niet? Deze maand is het vijftig jaar geleden dat Mario Uva begon met zijn eigen Italiaanse restaurant in het gehucht bij Purmerend. Helaas kan Mario dat jubileum zelf niet meer meemaken, want hij stierf onverwacht in december 2013, nog maar 71 jaar oud. Mario Uva Fabian Takx reisde aan de vooravond van het jubileum van Amsterdam naar Neck, voor een ontmoeting met Mario’s zonen en zijn immense culinaire erfenis. Fabian: ‘Hoe kwam een Italiaan uit Calabrië in de Beemsterpolder terecht, tussen de koeien, de molens en de slootjes? In de winter van 1964 …

Lees meer »

Tosca – creatieve culinaire combinaties op een straathoek in Rotterdam

Na een heerlijk zomers verblijf op Ponza willen we, eenmaal terug in Nederland, het vakantiegevoel nog even vasthouden. Op een bewolkte zomerdag strijken we aan het begin van de avond neer bij Tosca, in het hart van het Rotterdamse Oude Noorden. Een restaurant met een naam die doet denken aan drama en spektakel (in Puccini’s opera Tosca springt de gelijknamige hoofdrolspeelster namelijk van de Engelenburcht in Rome, haar dood tegemoet) dat ons dankzij de mediterrane menukaart even in Italië doet wanen. Zonder drama, maar met schitterende spektakelstukjes die naar een toegift smaken. We nemen buiten plaats, op het kleine terras. …

Lees meer »

Pizzeria Bancale 61 – een klein stukje Napels in Maastricht

Als het op pizza’s aankomt, heeft iedere Italiaan wel een eigen mening. De discussies over de beste pizza kunnen hoog oplopen en zich qua intensiteit meten met politieke of religieuze meningsverschillen. Maar over één ding zijn vrijwel alle Italianen het met elkaar eens: Napolitaanse pizza’s behoren tot de lekkerste ter wereld! Sinds kort is Maastricht een échte Italiaanse ‘attractie’ rijker. Op een steenworp afstand van waar straks Nederlands mooiste groenboulevard moet herrijzen (boven op de A2) heeft Bancale 61 zich gevestigd: een pizzeria die staat voor pure kwaliteitspizza’s volgens Napolitaans recept. De naam Bancale, pallet, verwijst naar de minimalistische maar …

Lees meer »

Scossa – reis door Italië in hartje Amsterdam

De Italiaanse chef-kok Enrico Luise verliet al op vrij jonge leeftijd zijn geboortestad Verona om de wereld te ontdekken. Hij werkte onder meer in Spanje en in Groot-Brittannië (waar hij onder meer bij niemand minder dan Antonio Carluccio in de keuken stond) en kookte op een van de grootste cruiseschepen de sterren van de Italiaanse hemel – ook als hij zich precies aan de andere kant van de aardbol bevond. De liefde bracht hem na deze avonturen weer terug in Groot-Brittannië, de passie voor de Italiaanse keuken liet Luise eind vorig jaar neerstrijken in Amsterdam, bij Scossa, het restaurant van …

Lees meer »

Carluccio’s, Locanda Locatelli & Bocca di Lupo – 3x Italiaans eten in Londen

De Big Ben, Buckingham Palace, London Eye en de Tower Bridge staan normaal gesproken waarschijnlijk boven aan het lijstje als je Londen bezoekt. Wij hebben de Big Ben echter alleen even vanuit de verte gezien, vanaf de trappen van The National Gallery. In plaats van de beroemde bezienswaardigheden dompelden we ons onder in Botticelli’s meesterwerken, gingen we op zoek naar een verdwenen Florentijnse kerk en schoven we aan bij de beste Italiaanse restaurants die Londen rijk is. Carluccio’s We begonnen ons verblijf in Londen bij Carluccio’s. Antonio Carluccio mag met recht de godfather van de Italiaanse keuken in Groot-Brittannië genoemd …

Lees meer »

Gio’s Cucina Casalinga – verleidelijk Italiaans op het Vrijthof in Maastricht

Soms zijn er adresjes waar je vreemd genoeg na een eerste bezoek nooit meer bent terug geweest, terwijl ze bij wijze van spreken om de hoek liggen. Zo’n adresje is Gio’s Cucina Casalinga – verscholen in de schaduw van de Sint Servaas op het Vrijthof in hartje Maastricht. Gezien onze eerste ervaring én de jarenlange uitstekende reputatie van Gio’s gingen Saskia, Paul en Pauls vrouw Lianne op smaakexpeditie in de Limburgse hoofdstad. Gio zelf heeft, volgens eigen zeggen, geen verstand van internet en computers. Zijn restaurant heeft dan ook geen website en geen mailadres. Reserveren is zo goed als onmogelijk …

Lees meer »

Feestelijke lunch bij Jamie’s Italian in Rotterdam

Afgelopen weekend schoof een groot deel van het Ciao tutti-team aan bij Jamie’s Italian in Rotterdam (inmiddels gesloten, red.) om Ciao tutti’s zesde verjaardag te vieren. Vandaag blikken we met een kleurrijk fotoverslag terug op deze onvergetelijke lunch. We startten natuurlijk met een toost op onze verjaardag, op alle reizen die we hebben gemaakt en die we in 2016 nog mogen maken, op alle Italiaanse belevenissen en ervaringen én op een mooie vriendschap die mede dankzij Ciao tutti tussen ons is ontstaan. Saskia, Joke & MariskaNadine & Willemijnv.l.n.r. met de klok mee Elena,Djoni, Merle, Nadine, Saskia, Joke en Mariska (Willemijn maakte …

Lees meer »