Home » Italiaans eten » Italiaanse restaurants

Italiaanse restaurants

Bistro Bacchus – Romeins tafelen in Tongeren

Tongeren heeft er een nieuw culinair adresje bij: Bistro Bacchus. De Belgische stad, waarvoor we in deze blog al een heleboel Romeinse en Italiaanse tips hebben gedeeld, wordt zo nog een beetje Italiaanser. De nieuwe bistro werd eind september geopend, naast het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Ciao tutti’s Elke was erbij en mocht de nieuwe bistro als eerste bewonderen. Elke: ‘Bistro Bacchus is een van de vier bistro’s van Bistro Garden. Dit is een nieuwe tak van Lunch Garden, die zich vestigt op unieke locaties. Zo zijn er bistro’s naast het Afrikaans Museum in Tervuren, bij de Beaux Arts in …

Lees meer »

Lekker Italiaans lunchen bij Renato’s Osteria in Amsterdam

Als de temperaturen in Amsterdam oplopen, stromen de terrassen vol. Het leven verplaatst zich naar buiten, naar parken, stoepen en pleinen. Zo ook op het Van der Helstplein in Amsterdam, waar je je op het terras van Renato’s Osteria even in Italië waant… Een Italiaans plein in de Amsterdamse Pijp Op een zomerse zondagmiddag neemt Felice (die na een lang verblijf in het buitenland weer terug is in Amsterdam en dus weer voor Ciao tutti op pad kan) samen met een vriendin plaats op het terras van Renato’s Osteria, op een zonnige hoek van het Van der Helstplein. Het plein …

Lees meer »

Buonissimo tafelen bij I Bolognesi in Bree (België)

Zijn wieg stond in Florence, maar chef Giampaolo Bernardi is inmiddels een man van de wereld. Al in de schaduw van de koepel van Brunelleschi’s Duomo droomde hij van een culinaire carrière. Hoewel er op Italiaanse bodem genoeg te kokkerellen valt, trokken met name de buitenlandse sterrenplekken. Giampaolo pakte dan ook zijn koffer en reisde naar Spanje. Maar de reiskriebels bleven. Een aanbod om op Cuba de scepter te komen zwaaien over de keuken van een bekende hotelketen, met bijna honderdvijftig man personeel, kon Giampaolo dan ook niet weerstaan. Hij kookte er onder meer voor niemand minder dan de zoon …

Lees meer »

Aan tafel bij de beste Italiaanse chef-kok van België: Felice Miluzzi van Restaurant Rossi in Leuven

Saskia: ‘Alweer meer dan tien jaar geleden (waar blijft de tijd) logeerde ik een weekend bij een vriendin die toen in Leuven werkte. Bij toeval belandden we de eerste avond bij een eenvoudig Italiaans restaurant, waar ik vervolgens de lekkerste pasta met zwaardvis ooit at. Nog jaren later wist ik precies hoe we daar zaten, in het zaakje dat eigenlijk te klein was voor de grootse prestaties van de kok. Ik wilde graag terug om meer te proeven, maar het kwam er niet van. Ik had een drukke baan in Amsterdam en elke paar dagen vakantie die ik had, reisde …

Lees meer »

Convives in Voerendaal – Italiaanse traditie in het uiterste zuiden van Limburg

Op een van de donkere en koude winteravonden reisde Carry samen met haar vriend naar het uiterste zuiden van Nederland, voor de Italiaanse warmte die we in de winter zo missen. Restaurant Convives in Voerendaal is een van de kleine parels die het Bourgondische zuiden rijk is en waar je in een warme omgeving kan genieten van de Italiaanse kookkunst van René van Breukelen. Met dank aan de kleinschalige locatie, de persoonlijke ontvangst door gastvrouw Marjorie van Breukelen en de voortreffelijke en eerlijke keuken voelt het echt als een stukje Italië in eigen land. Net zoals in Italië gaat het …

Lees meer »

Il Fiore – uitbundig bloeiende Italiaanse bloem aan de boulevard van Maastricht

Niet alleen Saskia verhuisde dit najaar naar Maastricht, ook Dino Bagnato en zijn vrouw Diana Pani vonden een nieuw thuis in de zuidelijkste hoofdstad van Nederland. Twee jaar geleden sloten ze de deuren van restaurant Il Fiore in Maasmechelen, in Maastricht vonden ze een perfecte plek voor een nieuwe start, natuurlijk mét de oude, vertrouwde naam en dezelfde liefde voor de Italiaanse keuken. Dubbele liefde voor de Italiaanse keuken Chef-kok Dino komt oorspronkelijk uit de Salento, in het zuiden van Puglia. Op dertienjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Maasmechelen, waar ze het huis betrokken naast dat van de …

Lees meer »

25 jaar Roberto’s Restaurant

Roberto’s Restaurant in Amsterdam viert dit najaar het vijfentwintigjarig jubileum. Voor Roberto Payer en executive chef Franz Conde alle reden om extra uit te pakken, met een parade van pure klassiekers op de maandelijks wisselende menukaart en ruimte voor Italiaanse tradities, zoals de zondagse lunch. Nadine nam alvast een voorproefje van het feestmenu en kreeg tijdens Roberto’s jubileumlunch een keur aan klassiekers voorgeschoteld. In deze blog laat ze jullie meegenieten. Nadine: ‘Op weg naar het Hilton in Amsterdam, voor Roberto’s jubileumlunch, waan ik me al in Italië. De zon schijnt volop, ook al is het bijna herfst, en aan de …

Lees meer »

Renato’s Osteria – onze Italiaanse familie in Amsterdam

Zomaar een zaterdagavond in Parma. De schaduwen die over de pastelkleurige gevels strijken worden steeds langer, de lucht tintelt van verwachtingen over wat deze zaterdagavond gaat brengen. Saskia: ‘De winkels sluiten hun deuren, de barretjes op mijn route naar ‘huis’ barsten bijna uit hun voegen. De meeste gasten zoeken een plekje op straat, een glas wijn in de hand en een plankje vol prosciutto en Parmigiano binnen handbereik. Ik twijfel of ik me er nog even tussen meng. Om half negen ga ik met Patrizia, de eigenaresse van de bed & breakfast waar ik logeer, eten bij Trattoria del Tribunale …

Lees meer »

75x de lekkerste pizza’s van Nederland

De állerlekkerste pizza eet je natuurlijk in Italië. Een pizza margherita in Napels, een stuk pizza al taglio in Rome of een pizza napoletana bij de pizzeria’s die zijn aangesloten bij de enige echte organisatie voor Napolitaanse pizza’s. Gisteren tipten we al de vijftig allerbeste pizzeria’s in Italië, maar natuurlijk wil je tussen je reizen naar Italië door soms ook in eigen provincie van een lekkere pizza genieten. Gelukkig kan dat op steeds meer plekken; we hebben onze 75 favorieten voor je op een rijtje gezet! foto: Sugo Pizza NOORD-HOLLAND *Taormina, Alkmaar *Thup’s Pizzabakkerij, Alkmaar *La Perla, Amsterdam *Pinsa’s, Amsterdam (zie …

Lees meer »

Da Italo – warm Italiaans welkom in Wassenaar

Soms houden we een intiem Italiaans restaurant in eigen land liefst voor onszelf, zodat we er ongestoord kunnen genieten van de gerechten die, afhankelijk van het seizoen en van de stemming van de kok, uit de keuken tevoorschijn getoverd worden. Zo schuift Ciao tutti’s Nadine al jaren regelmatig aan bij Da Italo in Wassenaar. Soms alleen voor een vers gebakken pizza, soms voor een pasta en als de heimwee naar Italië te groot wordt voor een menu vol Italiaanse lekkernijen. Nadine: ‘De gastvrijheid van Alessandro, Eduardo, Mario, Nicola en Romeo is eigenlijk te groot om voor mezelf te houden. Als …

Lees meer »

Pirandello – proef een stukje Italië in Zuid-Limburg

Op zoek naar een vleugje Italië in Nederland? Saskia neemt je vandaag mee naar haar geboortegrond, het Limburgse heuvelland, voor een culinair avontuur met Pirandello als welbespraakte Italiaanse gastheer. Saskia: ’Na terugkomst uit Toscaanse heuvels zie ik weer wie sjoen os Limburg is. De heuvels zijn er net zo frisgroen en langs de weg staan overal ietwat verzakte Maria-altaartjes – met verse bloemen. In de Limburgse grond wortelen hier en daar zelfs weelderig tierende wijnranken. Ook de sfeer is bijna Italiaans: mensen groeten elkaar hartelijk en nemen de tijd voor een praatje, het dialect klinkt net zo zangerig als het …

Lees meer »

Een avondje Siciliaans smullen in Hattem

Tijdens een van de prachtige zomerse weekenden in eigen land is Carry neergestreken in het mooie Drenthe. Na het bewonderen van hunebedden en een kudde vrolijke schapen is ze samen met haar vriend op zoek gegaan naar warme Italiaanse taferelen. Carry: ‘Koud in het noorden van ons land? Helemaal niet, we krijgen al direct een warm welkom bij B&B Seppenstijn in Ruinerwold. De eigenaren hebben geen Italiaanse roots, maar hun liefde voor Italië en met name Umbrië is heel groot en deze amore is helemaal doorgedrongen in hun gastvrijheid. Voorafgaand aan onze trip had ik al diverse tips ontvangen voor …

Lees meer »

Vino & Friends – toosten op de Romeinse thermen in Maastricht

In hartje Maastricht, op de plek van het huidige Stokstraatkwartier, lag lang geleden het Romeinse castellum. Er zijn in dit stukje Maastricht dan ook veel Romeinse resten gevonden. In 1840 ontdekte Mathieu Hermans, stadsarchitect, onder de kelder van een pand aan de Stokstraat een Romeins thermencomplex uit de tweede eeuw na Christus. Het was het eerste Romeinse bouwwerk in Maastricht dat werd ontdekt en opgegraven. De thermen strekten zich uit over het huidige Op de Thermen. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de thermen geheel opgegraven. Alles werd tot in het kleinste detail opgetekend. Zo weten we …

Lees meer »

Bocca Lupo – pizza gastronomica in Maastricht

In hartje Maastricht, in het rustigste hoekje van ‘de huiskamer van de stad’ (het Vrijthof, voor niet-Maastrichtenaren), prijkt een bijzondere pizzeria: Bocca Lupo. Terwijl de prachtige pizzaoven wordt opgestookt, watertanden wij bij de kaart – vol met klassiekers zoals margherita en marinara – en bij het krijtbord waarop de specialiteiten worden vermeld. Het valt nog niet mee een keuze te maken. Gaan we voor een pittige pizza met ‘nduja (een goed gepeperde Calabrese specialiteit) of voor onze all time favourite, de pizza met salsiccia e friarelli (die hier wordt gemaakt met lekker verse raapsteeltjes, het noordelijke broertje van de Napolitaanse …

Lees meer »

Risto Enoteca Pepenero – passie & perfectie in Amsterdam-Oost

De gastvrijheid van Marco Spina kent geen grenzen. Trakteerde hij ons eerder bij D’Antica elke keer weer op een warm welkom als we toe waren aan een avondje Italië in eigen stad, nu runt hij samen met chef-kok Daniele Lauritano Risto Enoteca Pepenero in Amsterdam-Oost. Hier, op zijn eigen stek, komt Marco’s gastheerschap nog mooier uit de verf. Eenmaal over de drempel voel je meteen die sfeer die zo kenmerkend is voor een Italiaanse trattoria: een mix van oprechte gastvrijheid, robuuste tafels zonder poespas en achter het fornuis iemand die vooral kookt met liefde voor pure ingrediënten. Onze ogen worden …

Lees meer »

Bocca d’Oro – culinair genieten in ’t Zuid (Antwerpen)

Na een heerlijke Italiaanse avond bij Bianconero besloot Carry er nog een dagje Antwerpen aan vast te plakken. Carry: ‘Antwerpen bruist en er rondlopen voelt altijd aan als een warm bad, mede door de zachte tongval van de zuiderlingen, maar ook door de afwisseling van werk en ontspanning. Dit laatste zie je vooral terug in de vele restaurants en lunchtentjes waar echt de tijd wordt genomen voor een goede lunch – mét een glaasje wijn – en een uitstekend diner. Ik had een belangrijke missie: het vinden van een tweede Italiaanse parel. Na de heerlijke avond bij Bianconero, wilde ik niets liever …

Lees meer »

Burrata – buon appetito in Den Haag

Als je net als wij dol bent op burrata, de romige mozzarellavariant die wordt gemaakt in Puglia, kun je in Den Haag je hart ophalen bij Burrata. Hier schuif je aan voor pasta, pizza & vino – van een simpele maar smakelijke spaghetti aglio, olio e peperoncino tot de lekkerste penne arrabbiata die we ooit voorgeschoteld kregen, met San Marzano-tomaatjes én burrata. Niet gek als je weet dat er in de keuken van Burrata veel wordt gewerkt met Slow Food-producten. Van extra vergine olijfolie van honderd procent Italiaanse olijven tot San Marzano-tomaten, van caciocavallo uit Basilicata tot de enige echte …

Lees meer »

Bianconero – Italiaanse sferen in ’t Zuid (Antwerpen)

Op het moment dat je de lente begint te ruiken, maar de kou van de winter nog in de lucht zit, is het verlangen naar de Italiaanse zon en de bijbehorende smaken het meest aanwezig. Om deze Italiaanse honger te stillen, ging Carry op zoek naar de echte Italiaanse smaak in het prachtige Antwerpen. Zeker geen straf, omdat Antwerpen veel moois te bieden heeft en dan vooral Antwerpen-Zuid – of ‘t Zuid zoals de Antwerpenaren het zelf noemen. Een gebied met het modemuseum, unieke boetieks van succesvolle Belgische ontwerpers, een keur aan winkels van Italiaanse merken en gezellige koffiebarretjes. Carry: …

Lees meer »

Piatto – buonissimi bordjes in Utrecht

Zeven jaar Ciao tutti is reden voor een feestje, zowel hier op de blog, voor jullie als lezers – met mooie winacties, nieuwe boeken met Rome in de hoofdrol en nieuwe City Walks (met om te beginnen een prachtige route langs de pareltjes in Pistoia) – als voor het hele Ciao tutti-team van bloggers, journalisten, taalexperts en fotografen. Helaas lukte het niet om dit jubileum gezamenlijk in Italië te vieren (met ruim veertien onderling af te stemmen agenda’s en twee boekdeadlines), maar we vonden een prima alternatief in hartje Utrecht: Restaurant Piatto! Saskia ging begin januari al even voorproeven van …

Lees meer »

Vijftig kaarsjes voor Restaurant Mario in Neck

Restaurant Mario in Neck, wie kent het niet? Deze maand is het vijftig jaar geleden dat Mario Uva begon met zijn eigen Italiaanse restaurant in het gehucht bij Purmerend. Helaas kan Mario dat jubileum zelf niet meer meemaken, want hij stierf onverwacht in december 2013, nog maar 71 jaar oud. Mario Uva Fabian Takx reisde aan de vooravond van het jubileum van Amsterdam naar Neck, voor een ontmoeting met Mario’s zonen en zijn immense culinaire erfenis. Fabian: ‘Hoe kwam een Italiaan uit Calabrië in de Beemsterpolder terecht, tussen de koeien, de molens en de slootjes? In de winter van 1964 …

Lees meer »