Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ansjovis tijdens de Palio in Asti & witte truffels in Alba

In Asti, een stadje in Piemonte, barst elk jaar in september een spannende strijd los: de Palio di Asti. De inwoners van Asti organiseerden voor het eerst een paardenrace in 1275. De race werd gehouden ter ere van San Lorenzo.

Aangezien de race net buiten de stadsmuren plaatsvond, ging hij voor de inwoners van het nabijgelegen Alba niet bepaald onopgemerkt voorbij. Zij besloten hun buren te imiteren en zetten zelf een race op poten, binnen de eigen stadsmuren. Deze race zou echter niet met paarden maar met ezels worden gereden.

Asti-Piemonte-Palio (1) Asti-Piemonte-Palio (2)Asti-Piemonte-Palio (10)

Na een jarenlange onderlinge strijd besloten beide gemeenten in 1967 samen een paardenrace op touw te zetten, waarbij de twee steden het tegen elkaar op moesten nemen. Maar niet voor ze eerst hun pracht en praal showen…

Asti-Piemonte-Palio (3)Asti-Piemonte-Palio (7) Asti-Piemonte-Palio (4) Asti-Piemonte-Palio (4a) Asti-Piemonte-Palio (4b) Asti-Piemonte-Palio (5) Asti-Piemonte-Palio (6)

Hoewel iedereen natuurlijk gaat voor de overwinning, is het vooral ook zaak om niet als laatste over de finish te hobbelen. Degene die namelijk als allerlaatste over de streep komt, krijgt voor straf een ansjovis. Het jaar erop moet die wijk de catering van het evenement verzorgen, waarbij de gerechten worden gemaakt op basis van… juist, ja: ansjovis.

In Alba, eveneens in Piemonte, is het najaar het ultieme feestseizoen. Hier geniet je van een speciale ezelrace, waarin de negen wijken van de stad het tegen elkaar opnemen. Deze Palio degli Asini vindt elk jaar plaats op de eerste zondag van oktober, uiteraard ook voorafgegaan door een historische stoet.

Alba

Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba

Korte tijd later geniet je in Alba van mooie rode wijnen als Barolo en Barbaresco en vooral van verse truffels. Tijdens de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba worden er tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met het witte goud in de hoofdrol.

witte-truffel-tartufo-Alba-Piemonte (1)

Maar wat is dit witte goud nu eigenlijk? Simpel: truffels zijn paddenstoelen. Bijzondere paddenstoelen, dat wel, want ze groeien onder de grond, tussen de wortels van onder andere eikenbomen en populieren.

Om de truffels op te sporen gaat de truffelzoeker op pad met een goed getrainde hond aan zijn zijde. Deze speurneus weet als geen ander de geur van de truffel op te sporen en zo de vindplaats bloot te leggen. Vroeger gingen er varkens op truffeljacht, maar dat is sinds 1985 verboden.

Truffels kunnen niet worden gekweekt – de mens is hier dus echt afhankelijk van de natuur. Zodoende is de vraag meestal groter dan het aanbod, waardoor de prijs van truffel nogal kan oplopen. De prijs van een kilo witte truffel kan wel tweeduizend euro bedragen!

witte-truffel-tartufo-Alba-Piemonte (2)

De witte truffel, de tartufo bianco, komt voornamelijk voor in Piemonte. De buitenkant is niet spierwit, maar geel-groen; de binnenkant is wat grijzer, met witte nerven. Zowel de geur als de smaak van de witte truffel is veel en veel sterker dan die van de zwarte truffel. De witte truffel wordt dankzij de intense geur en smaak vaak rauw gebruikt, bijvoorbeeld geraspt over een bord pasta of risotto. Ook daar kun je heerlijk van genieten in Alba dit najaar!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *