Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ga je mee truffels zoeken in de buurt van truffelhoofdstad San Miniato in Toscane?

Het charmante stadje San Miniato, tussen Pisa en Florence, staat bekend als de truffelhoofdstad van Toscane. De truffels die hier gevonden worden zijn zo smaakvol, dat ze samen met de truffels van Alba tot de beste van heel Italië worden gerekend.

truffel-San-Miniato

Saskia wilde wel eens met eigen ogen zien hoe een tartufaio, een truffelzoeker, in San Miniato te werk gaat. Dankzij collega-blogger Deyse (die op Passeiso na Toscana in het Portugees blogt over Toscane) mocht ze samen met een aantal Italiaanse bloggers een dagje op pad met Massimo Cucchiara, een tartufaio in hart en nieren.

Massimo leerde de kunst van het truffels zoeken van zijn opa Lino. Het was il nonno die Massimo avond aan avond alle verhalen en legendes over de truffel en zijn schatbewakers vertelde. Langzaam bracht opa Lino zijn passie voor ‘de diamant van de aarde’ over op zijn kleinzoon, die niets liever wilde dan met zijn opa en zijn vader het bos in gaan om truffels te zoeken.

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane-Massimo-Cucchiara

Hoewel Massimo van zijn opa en vader alle kennis, vaardigheden en tips heeft geleerd, gaat hij nooit in zijn eentje op pad. Voor het opsporen van truffels is er namelijk een bijzondere neus nodig: die van een hond. Alleen een hond kan de geur van een in de aarde verborgen truffel opsporen, zodat zijn baasje de waardevolle schat kan opgraven.

Massimo heeft meerdere truffelhonden. Voor onze truffeltour koos hij Stella, een vrolijke hond die er duidelijk zin in heeft. De zon schijnt, het bos roept… Omdat de tartufaio alle aandacht moet hebben voor de hond, gaat Massimo’s vader Salvatore met ons mee. Zo kan Massimo ons van de nodige uitleg voorzien terwijl Salvatore Stella nauwlettend volgt en haar liefdevol toespreekt.

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane-Massimo-Cucchiara (2)

Het is bijzonder om te zien hoe hecht de band tussen de tartufai en Stella is. Zowel Salvatore als Massimo benadrukken geregeld hoe belangrijk een goede relatie tussen hond en mens is bij het zoeken van de truffels. Massimo: ‘Stella maakt echt deel uit van de familie. Ze hoort gewoon bij ons. Tijdens het zoeken praat ik de hele tijd tegen Stella. Ik roep haar, moedig haar aan, prijs haar…’

Hij vertelt ons dat er niets tussen de tartufaio en zijn hond in kan komen. Het gebeurt wel eens dat een truffelzoeker in het bos overlijdt. Het is namelijk een passie die je niet zomaar afleert, dus met pensioen gaan is er niet bij. Op hoge leeftijd gaan de tartufai nog het bos in, waarbij er soms nog flink wordt geklommen. Als het hart het begeeft, is de hond er als eerste bij – om niet van de zijde van zijn baasje te wijken tot familie of andere truffelzoekers hen hebben gevonden. Prachtig, nietwaar?

Terug naar onze truffeltocht. Zodra Stella het bos ruikt, zet ze het op een snuffelen.

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (1) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (1b) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (2)

Al gauw heeft ze een eerste spoor gevonden. Ze blijft maar rondjes draaien, met haar neus laag aan de grond. Ja, daar!

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (4) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (5) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (6) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (7)

De oogst is voor ons, Stella krijgt een stevig schouderklopje en een koekje.

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (8)

Ze gaat er meteen weer als een speer vandoor, op naar de volgende truffel. Hier, jongens!

Stella begint enthousiast te graven en Salvatore knielt naast haar om haar tot enige voorzichtigheid te manen. En dat is nummer twee. Een kleintje, maar toch!

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (12) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (13) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (14)

Ruikt Stella daar weer een truffel? Warempel!

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (15) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (17)truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (11)

De vangst wordt goed vastgelegd. Helaas kunnen we de geur niet digitaal overbrengen…

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (18) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (19)

Kom op, niet te veel foto’s maken. Ik ruik weer wat! Stella snuffelt vrolijk door. Dit is al nummer vier!

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (20) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (21) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (22)

De buit is binnen! We wandelen langzaam terug naar de auto.

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (27)truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (25) truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (26)

Stella zou nog wel uren door kunnen wandelen, maar wij moeten de keuken in, om te kijken (en proeven!) hoe Massimo’s zus Letizia met de gevonden schatten een smakelijke lunch bereidt. Dankzij Stella genieten we buiten, aan een lange tafel, eerst van een beetje carne cruda met geschaafde truffel.

truffel-kookworkshop-Toscane (1)

Letizia heeft als primo die ochtend als verse tortellini gemaakt, met een vulling van burrata, heerlijk zachte kaas uit Puglia. Erbij een saus van ortica, brandnetel, en natuurlijk ook hier vers geschaafde truffel.

truffel-kookworkshop-Toscane (2)

Het állerlekkerste komt daarna: een schaaltje met in de oven gebakken ei met truffelschaafsel. Da leccarsi i baffi!

truffel-kookworkshop-Toscane (3)

Het mooiste moet dan nog komen: bij het afscheid krijgen we van Massimo allemaal een certificaat. Saskia mag zich Ambassadeur van de echte Truffel van San Miniato noemen. Uiteraard krijgen we deze titel niet alleen van Massimo, maar moest ook Stella haar pootje zetten. Het certificaat krijgt thuis een mooi plekje aan de muur, maar Massimo en Stella krijgen een plekje in ons hart. Wat een mooi stel!

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (28)

Ook op truffeljacht in Toscane?

Wil je ook een dagje mee op truffeljacht? Via de website Truffle in Tuscany vind je alle mogelijkheden die Massimo – en Stella – te bieden hebben. Van een simpele truffeltocht tot een uitgebreide truffel-ervaring, alles is mogelijk!

Het koken met en proeven van truffel is in handen van Letizia. Op haar website Cooking in Tuscany vind je alle informatie over kookworkshops, proeverijen, lunches en diners. De mogelijkheden verschillen per seizoen, maar bieden stuk voor stuk het beste uit de Toscaanse keuken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *