Download gratis de Ciao tutti app

Volg de route van de Mille Miglia – de derde etappe van Rome naar Parma

De Mille Miglia is misschien wel het mooiste auto-evenement dat er bestaat. Een kleurrijke stoet aan oldtimers rijdt duizend mijl door Italië, van Brescia via onder andere Pesaro, Rome, Siena, Lucca en Parma terug naar Brescia.

In vier blogs zetten we een groot aantal mooie plekken op en dicht bij de route van elke etappe van de Mille Miglia voor je op een rijtje, zodat je tijdens je vakantie op je gemak in het spoor van de oldtimers kunt treden.

Het eerste deel van de route (van Brescia naar Cervia) vind je hier, de details van de tweede etappe (van Cervia naar Rome) lees je hier. In deze blog volgen we de derde etappe, van Rome naar Parma.

ETAPPE 3 – ROME – PARMA

Viterbo

In alle vroegte vertrekken de oldtimers vanuit Rome naar Viterbo. De tocht voert hen langs de oostkant van het Lago di Bracciano en langs het Lago di Vico naar Viterbo.

Bewonder in deze pauselijke stad het Palazzo dei Papi, het ‘Paleis van de Pausen’, dat herinnert aan de tijd dat de pauselijke zetel in de dertiende eeuw niet in Rome maar in Viterbo stond.

Maar er is meer pauselijk moois, zoals de Terme dei Papi, de oudste thermen van de stad. In navolging van paus Nicolaas V, die deze thermen liet aanleggen, laaf je je aan het warme water dat heilzame krachten zou hebben.

Heb je wat meer tijd om hier rond te toeren, check dan ook deze tips voor de omgeving van Viterbo én deze Slow Food-tour dor Tuscia.

Montefiascone

Nog meer pauselijke geschiedenis vind je bij de volgende plaats op de route: Montefiascone, dat vooral bekend staat om zijn bijzondere wijn.

Het verhaal gaat dat een Duitse bisschop die op weg was naar Rome de wijn in Montefiascone zo lekker vond, dat hij er nooit meer wegging en zich er letterlijk dood dronk. In deze blog lees je meer over deze bijzondere wijn – inclusief het verhaal van die Duitse bisschop.

Geniet van een glas Est! Est!! Est!!! – en sla zelf een voorraadje in bij een van de enoteche in het stadje voor je weer verder rijdt, naar het Lago di Bolsena.

Bolsena

Langs de oostelijke oever van het Lago di Bolsena trekt de Mille Miglia verder naar Bolsena, de stad waaraan het meer zijn naam te danken heeft: Bolsena. Met iets meer dan vierduizend inwoners is het een relatief kleine stad. De oude middeleeuwse kern ligt op de heuvel die uitkijkt over het water.

De belangrijkste stad aan het meer schittert door haar eenvoud en bescheidenheid. Hier vind je geen groot winkelcentrum met alle bekende ketens, maar van oost naar west loopt één lange straat waaraan je talloze kleine winkeltjes vindt van lokale ondernemers die authentieke producten verkopen.

Aan het eind van die lange straat ligt de Rocca Monaldeschi, een prachtig kasteel uit de veertiende eeuw. In het kasteel vind je het gemeentemuseum, waar je aan de hand van archeologische vondsten de geschiedenis van het meer en de stad Bolsena ontdekt. Een entreebewijs geeft ook toegang tot het dakterras van het kasteel, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Radicofani

Na het Lago di Bolsena gaat de route noordwaarts, via Acquapendente naar Radicofani. Hier vind je misschien wel de mooiste weg van Toscane, tussen La Foce en Radicofani. Je rijdt dwars door de Val d’Orcia, een prachtig stukje Toscane dat Unesco in 2004 op de Werelderfgoedlijst zette.

Terecht, want in de vallei van de Orcia, de rivier die door dit deel van Toscane stroomt, is het landschap als in een sprookje zo betoverend. Hier kun je je auto aan de kant blijven zetten om de schoonheid van dit stukje aarde te bewonderen en vast te leggen.

Bagno Vignoni

De route voert vervolgens naar een van de mooiste pareltjes in de Val d’Orcia, Bagno Vignoni, waar je wordt verwelkomd door een dorpsplein in de vorm van een groot thermaal bad.

Bagno Vignoni, met pakweg dertig inwoners, heeft wel een heel bijzonder dorpsplein: La Piazza dei Sorgenti (‘Het Plein van de Bronnen’). Dit plein bestaat uit een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van bijna vijftig bij dertig meter. Het walmde en dampte ons bij aankomst vrolijk tegemoet.

De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op duizend meter diepte, die met haar 52 °C al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt. Een warmer welkom bestaat er niet!

San Quirico d’Orcia

In dit stukje Toscane vind je een van de mooiste plekken van heel Italië, met name bij de Cappella della Madonna di Vitaleta, net even buiten het dorpje

We zijn er al tientallen keren langsgereden, stappen altijd even uit en hebben de kapel inmiddels op verschillende momenten van de dag en van het jaar op de gevoelige plaat vastgelegd. Deze plek kun je niet even snel voorbij rijden…

Ook de moeite van een stop waard: deze cirkel van cipressen even buiten San Quirico d’Orcia!

Buonconvento

Als je het allemaal even niet meer ziet zitten, moet je absoluut even bij Buonconvento langs. De naam van dit mooie dorpje komt namelijk uit het Latijn (bonus conventus) en betekent gelukkige gemeente. Deze vreugdevolle staat van zijn dankt de gemeenschap aan de vruchtbaarheid van het land en de gunsten die de rivieren Arbia en Ombrone schenken.

Het dorpje ligt ook nog eens vlak bij een doorwaadbare plaats waar de Via Francigena langs liep en dit heeft natuurlijk ook bijgedragen aan het fortuinlijke bestaan van dit dorpje. De reizigers onderbraken hun lange reis hier om te overnachten en nieuwe energie op te doen. De perfecte plek om nu, honderden jaren later, precies hetzelfde te doen!

De veertiende-eeuwse stadsmuur barst bijna uit zijn voegen van geluk. Door de twee gigantische stadspoorten met dikke houten muren kan hij af en toe wat stoom afblazen en wij gelukkig naar binnen om wat van de vrolijke sfeer op te snuiven.

Aan de noordzijde vind je Porta Senese, die richting Siena kijkt, en aan de zuidkant de Porta Romana, die Rome als ijkpunt heeft. De laatste is helaas in 1944 deels door de Duitsers verwoest.

Loop de poort door en waan je in een vredig dorp dat van andere tijden lijkt te zijn. Oude mannetjes fietsen rustig rond en zetten hun bici zonder ze op slot te zetten tegen een van de bakstenen muren aan om vervolgens in alle rust een krantje te lezen in de bar.

Zonder licht geen donker en zonder donker geen licht. Zo ook in Buonconvento met aan de oostkant de Via del Sole (‘Weg van de Zon’) en aan de westkant de Via Oscura (‘Duistere Weg’). In de Via del Sole woonden en werkten veel wagenmakers en dus zijn de huizen wat ruimer en komt er meer licht in het steegje.

In het beginstuk van de Via Oscura daarentegen, zorgen boogachtige tunnels voor een clair-obscur effect waar licht en donker elkaar afwisselen. Neem dus voor de zekerheid alleen de Via del Sole als je last hebt van stemmingswisselingen. Sta je wat steviger in je schoenen, sla dit stukje pure middeleeuwen in de Via Oscura dan niet over en geniet van het meest karakteristieke stukje van de hele borgo.

De producten waar Buonconvento trots op is, betreffen niks anders dan lekker eten en drinken. De witte wijn Val d’Arbia, de rode en witte Orcia en de goede vin santo, zoete dessertwijn, dragen allemaal trots het DOC-keurmerk en zijn dus van zeer hoge kwaliteit.

De wijn wordt natuurlijk niet zonder goed gezelschap genuttigd en dus vind je jezelf in Buonconvento al snel terug aan een tafel vol Toscaanse heerlijkheden. Plakjes verse salami, rauwe ham, bruschetta, panzanella, fettunta, pappa al pomodoro, pici met broodkruim, pappardelle met hazenvleessaus, tagliolini in puree van kikkererwten, arista di maiale met Toscaanse bonen, witte truffel uit de kleigronden van Siena en vlees van de Chianina-runderen zijn stuk voor stuk specialiteiten om je vingers bij af te likken.

Siena

De volgende stop is Siena. De eerste aanblik van het Piazza del Campo ontroert ons elke keer weer. Het begint al op een paar kilometer afstand, als we de slanke Torre del Mangia boven de daken van de huizen zien uitsteken.

Naarmate we dichterbij komen, verdwijnt de toren soms achter een groot gebouw, maar niet voor lang. Door de smalle straatjes vangen we steeds weer een glimp op van de toren, totdat we door een nauwe doorgang aan de rand van het Piazza del Campo staan en de toren in al zijn glorie kunnen aanschouwen.

Het plein vraagt echter om voorrang. Zelden hebben we zo’n perfect plein gezien, zo harmonieus. De gebouwen lijken vloeiend in elkaar over te lopen, alsof ze allemaal tegelijk zijn neergezet. Als je je blik langs de gevels laat glijden – in allerlei kleuren, van lichtroze tot terracotta – stroomt er even puur geluk door je aderen. Lees via deze link al onze tips voor Siena.

Monteriggioni

Monteriggioni is niet voor niets strategisch hoog op een heuvel gebouwd. Het behoorde in de middeleeuwen tot de invloedssfeer van Siena, maar het lag precies op de grens van dat deel van Toscane dat tot Florence behoorde. Dankzij de hoge ligging kon de vanuit Florence arriverende dreiging op tijd opgemerkt worden.

Het is moeilijk om je voor te stellen hoe het nu zo lieflijk ogende dorpje ooit een zwaar versterkt kasteel was, een cittadella. Het meest in het oog springende onderdeel van de citadel waren en zijn de veertien verdedigingstorens die het stadje omringen. Zeven torens zijn nog geheel origineel; de rest is nauwkeurig nagebouwd zodat de aanblik van het stadje nog dezelfde is als eeuwen geleden.

foto’s: Luca Lorenzelli

Als je een wandeling over de stadsmuur maakt, met prachtig uitzicht op de Chianti en de Val d’Elsa, is het niet heel moeilijk om je in te beelden dat er ridders over de vlakte omhoog stormden. De bewogen geschiedenis is een groot contrast met de rust die er nu binnen de muren heerst. In plaats van wapengekletter hoor je slechts rond lunchtijd het geluid van klinkende glazen.

Alleen in juli wordt het stadje weer even ingenomen door ridders in harnas, tijdens La Festa Medievale, een feest waarbij je je terug in de middeleeuwen waant, met vuurspuwers, bijzondere optochten, shows en riddertoernooien. Daarna sluimert het stadje weer in en gaat het leven in de schaduw van de torens zijn goddelijke gangetje.

San Miniato

Via Poggibonsi gaat de Mille Miglia verder naar het charmante dorpje San Miniato, tussen Pisa en Florence. San Miniato staat bekend als de truffelhoofdstad van Toscane.

De truffels die hier gevonden worden zijn zo smaakvol, dat ze samen met de truffels van Alba tot de beste van heel Italië worden gerekend. Neem hier zeker de tijd voor een lekker bord truffelpasta of ga zelf mee op truffeljacht!

Lucca

De volgende stop is Lucca, een rijke stad met schitterende kerken en vele schatten die je ook buiten de musea kunt bewonderen. Zo is de stadsmuur van Lucca nog in goede staat en ook in de smalle straatjes van het oude centrum komt de geschiedenis op veel plaatsen tot leven.

Tijdens een inspirerende wandeling door dit bijzondere gezellige Toscaanse stadje beklim je de Torre Guinigi, breng je een bezoek aan het Palazzo Pfanner en neem je een kijkje in het huis van Puccini. Je winkelt in de Via Fillungo, geniet van een lunch bij Osteria Baralla en fietst over de stadsmuren. Nog meer fijne tips voor Lucca vind je in deze blog.

Een omweg waard is de Ponte del Diavolo, bij het gehuchtje Borgo a Mozzano, ten noorden van Lucca.

Viareggio

Het laatste stukje van de Mille Miglia op Toscaans grondgebied trekt langs de kust. Van badplaats Viareggio voert de route via Marina di Pietrasanta, Forte dei Marmi en Marina di Massa naar de grens met Ligurië, met onderweg prachtig uitzicht op de marmergroeven van Carrara.

Sarzana

Sarzana is een kleine maar fijne stad, op de grens van Toscane en Ligurië. Je vindt er geen massa’s toeristen, zoals bij de Scheve Toren van Pisa of de Cinque Terre, maar wél heel veel moois om te zien en te proeven. In deze blog lees je al onze tips voor een bezoek aan het sfeervolle Sarzana.

Pontremoli

Na Sarzana rijden de oldtimers dwars door de Lunigiana naar Pontremoli. Smalle steegjes, statige stadsmuren, slingerende rivieren, historische cafés en een pontificaal kasteel dat boven de stad uit torent: het middeleeuwse Pontremoli is van vele markten thuis.

Dit bruisende provinciestadje ligt in de streek Lunigiana, in het noorden van Toscane, een voor velen nog onbekende regio. In deze blog lees je er meer over.

Parma

De finish van de derde etappe is in Parma, waar de oldtimers ‘s avonds aankomen op het schitterende Piazza Duomo.

De auto’s gaan dan na een korte nacht op pad voor de vierde en laatste etappe, maar als je de tijd hebt, moet je eigenlijk wat langer in Parma blijven om alle moois én lekkers in de stad te ontdekken.

Wie Parma zegt, zegt Parmezaanse kaas en Parmaham. Uiteraard moet je tijdens een bezoek aan de stad proeven van deze delicatessen, maar ook Parma zelf verdient aandacht.

Naast de culinaire erfenis mag Parma namelijk trots zijn op een fascinerende geschiedenis, die de stad heeft gemaakt tot een bruisende, sfeervolle en soms zelfs sprookjesachtige plek.

Met name onder het bewind van de familie Farnese groeide Parma uit tot een statige stad, met mooie huizen en monumenten, kunstenaars van niveau en schitterende muziek. Gelukkig is een groot deel van de sfeer – en van de culturele erfenis – bewaard gebleven, zodat je je op sommige hoekjes een paar eeuwen terug in de tijd waant.

De grote blikvangers zijn de campanile, de klokkentoren, van de Duomo, en de schitterende doopkapel die in een sprookjesboek niet zou misstaan. Je hoeft geen kind te zijn om te kunnen dromen over Rapunzel die haar lange blonde vlechten langs de galerijen naar beneden laat hangen.

Maar als je door Parma dwaalt, ontdek je nog veel meer blikvangers. In deze City Walk nemen we je mee naar al dat moois, van de pastelkleurige gevels tot de schitterende pleinen, van grootse theaters tot sfeervolle straatjes, van bijzondere musea tot fantastische koepelfresco’s.

Nog meer blogs over Parma:
*Correggio’s kikkerpoel in de koepel van de Duomo
*ontdek de mooiste parken en tuinen
*proef van Parmezaanse kaas
*Al Battistero d’Oro – gouden B&B in Parma
*10x doen & proeven in Parma

Vanuit Parma vertrek je voor de laatste etappe van de Mille Miglia, op naar de finish in Brescia!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Chiel en Els uit Gasselte

    Dit is precies waar ik tijdens de wandeling naar zocht. Goede en beknopte info over de stadjes. Een groot aantal plaatsen op weg naar Rome zijn we inmiddels gepasseerd maar morgen lopen we van San quirico naar Radicofani en gaan zeker uitkijken naar de race.
    Bedankt voor de informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *