Download gratis de Ciao tutti app

10 must do’s in de Mugello

Hoewel Toscane misschien wel de meest bezochte regio van heel Italië is, zijn er ook hier – tussen de platgetreden paden die leiden langs cipressen, stadjes vol torens, koepels en pleinen – nog steeds verborgen pareltjes te vinden.

De Mugello bijvoorbeeld, de streek nét ten noorden van Florence, waar we jullie dit jaar geregeld mee naartoe nemen voor authentieke dorpjes en heel veel groen. Als eerste kennismaking met deze streek delen we in deze blog tien must do’s in de Mugello, van het schilderachtige Sant’Agata tot de unieke Melkweg.

Sfeer proeven in Sant’Agata
Sant’Agata is een van de tien dorpjes in de Mugello – en voor ons misschien wel het mooiste van de hele streek. De Pieve di Sant’Agata is een van de mooiste kerken in de Mugello.

foto: Musei di Sant’Agata

Een aantal van de kleurrijkste kunstwerken die ooit in deze en andere kerken in de omgeving te bewonderen waren, zijn nu verzameld in het naast de Pieve gelegen Oratorio di San Jacopo. Deze Raccolta di Arte Sacra omvat onder meer twee prachtige engelen van Andrea della Robbia, waarvan je er hieronder één ziet:

foto: Musei di Sant’Agata

Breng zeker ook een bezoek het bijzondere museum van Leprino. Een soort Madurodam van Sant’Agata, waar je een prachtige tijdreis maakt, naar hoe het dorpje er in de jaren dertig was.

Nog verder terug in de tijd reis je in het Centro Documentazione Archeologica, met een kleine nederzetting en heel veel voorwerpen uit de prehistorie die hier zijn teruggevonden. Er is hier zoveel moois te zien, dat we later dit jaar nog een volledige blog aan Sant’Agata en haar schatten zullen wijden.

foto: Musei di Sant’Agata

Wegdromen bij Fritzi’s fantasiedieren
In de groene heuvels even buiten Sant’Agata stuit je op vreemde vogels en kleurrijke fantasiedieren:

Deze creaties zijn allemaal gemaakt door Fritzi Metzger, een Duitse kunstenaar die de hele wereld over reisde voor ze zich in 2010 in de Mugello vestigde. Fritzi werkte samen met Niki de Saint Phalle, tijdens het creëren van de kleurrijke Giardino dei Tarocchi in het zuiden van Toscane.

Haar fantasiedieren zijn net zo kleurrijk als Niki’s kunstwerken en toveren dit stukje van de Mugello om tot een bijzondere dierentuin. Haar atelier annex huis is al net zo kleurrijk, met overal waar je kijkt beeldjes, schilderijtjes en knipsels die als inspiratie kunnen dienen.

Ze verwelkomt je graag in haar regenboogparadijs aan de Via di Cavallico 2 even buiten Sant’Agata. Je mag altijd aanbellen, maar als je er zeker van wil zijn dat ze thuis is, kun je Fritzi het beste voorafgaand aan je bezoek even mailen (fritzimetzger@gmail.com) of bellen (0039-0558406049 / 0039-333579225).

Slenteren door Scarperia
Scarperia is een van de borghi più belli, mooiste dorpjes, van Toscane. Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, vind je in Scarperia geen schoenmakers. Nee, Scarperia is het dorpje van de messenmakers. Het maken van bijzondere keuken-, jacht- en andere messen is hét lokale ambacht.

Morgen nemen we je mee naar dit bijzondere dorpje en vertellen we je alles over wat je hier kunt zien, doen en proeven.

Tortelli di patate eten
Een van de gerechten waar de Mugello in heel Italië bekend om is, zijn de tortelli di patate, met aardappel gevulde pasta. Er worden speciale aardappelen voor gebruikt, die perfect zijn om de puree van te maken waarmee de tortelli worden gevuld.

Wij proefden ze op allerlei plekken, maar de lekkerste aten we bij Locanda L’Antica Porta di Levante in Vicchio, waar we ook een kijkje mochten nemen in de keuken om te zien hoe de tortelli worden gemaakt.

Volg de Via del Latte
Mugello is naast deze smakelijke pasta vooral ook beroemd om de melk. De koeien genieten van het groene gras, de frisse lucht en de vrijheid om door het weiland te banjeren als ze daar zin in hebben.

Er zijn zo’n dertig boerderijen, die samen de zogenaamde Melkweg vormen. Langs deze route kun je een kijkje nemen in de keuken van de boer. Je mag hier en daar natuurlijk ook proeven van ‘het witte goud van de Mugello’.

De Via del Latte loopt langs de dorpjes van de Basso Mugello, het zuidelijke deel van de Mugello, met de dorpjes Firenzuola, San Piero a Sieve, Borgo San Lorenzo, Scarperia, Vicchio en Barberino di Mugello. Alle adressen waar je kunt kijken en proeven vind je via deze link.

Wijn proeven bij Frascole
Naast melk wordt er in de Mugello ook wijn gemaakt – en nog een heel goede ook! Even buiten het kleine dorpje Dicomano schittert Azienda Agricola Frascole, een kleinschalige wijnboerderij die wordt gerund door Enrico en Elisa.

Het domein is zo’n honderd hectare groot en omvat naast wijngaarden ook een agriturismo. Dankzij de ligging, op vierhonderd meter hoogte, kijk je vanaf de wijnboerderij zover het oog reikt uit over de wijngaarden. De laagst gelegen wijnranken groeien op 350 meter hoogte, de hoogst gelegen wijngaarden vangen de zonnestralen op 470 meter hoogte.

In deze blog nemen we je mee naar Frascole en laten we je onder meer proeven van hun door de zon gekuste krachtpatser.

Bewandel de Weg van de Goden
Na al dat lekkers is het tijd voor iets actiefs! Een van de mooiste wandelroutes in de Mugello is de Via degli Dei, die van Bologna naar Florence loopt, dwars door de Apennijnen. De naam ‘Weg van de Goden’ dankt de route aan de bijnamen van enkele bergen op de route, zoals de Berg van Venus en de Berg van Lea.

Het pad is zo’n honderddertig kilometer lang en werd al door de Romeinen gebruikt om de twee steden Felsina (Bologna) en Fiesole (bij Florence) met elkaar te verbinden. Op sommige stukken van de route vind je zelfs nog originele Romeinse bestrating. Een echte historische wandeltocht dus!

Ook de natuur langs het pad is prachtig. Van ruige bergen en glooiende heuvels tot prachtige panorama’s. Het pad is trouwens ook geschikt voor mountainbikers.

Ga op bezoek bij De’ Medici
In het groen van de Mugello liggen ook een paar prachtige villa’s die ooit toebehoorden aan de familie De’ Medici. Hier trokken de machtige heersers over Florence zich in het weekend terug om de hectiek van de stad even achter zich te kunnen laten. Hier snoven ze de frisse buitenlucht op, gingen ze op jacht en genoten ze van literatuur, muziek en schilderijen.

Tussen Florence en San Piero a Sieve schittert Villa Demidoff (officieel ook wel het Parco della Villa Medicea di Pratolino genoemd). In het park bewonder je naast fonteinen, grotten en een volière ook allerlei standbeelden, zoals de Colosso dell’Appennino, de ‘Kolos van de Apennijnen’, een creatie van de Vlaamse kunstenaar Giambologna.

Het beeld is wel tien meter hoog en dus met recht reusachtig te noemen. Het kijkt uit over het water en lijkt diep na te denken over zijn bestaan – maar wellicht tuurt hij ook gewoon naar zijn spiegelbeeld. Ooit herbergde zijn binnenste prachtige grotten, maar die zijn nu niet meer toegankelijk.

Villa di Cafaggiolo is een van de oudste Medicivilla’s en was al in 1359 in gebruik als buitenhuis, weliswaar nog vooral in combinatie met agrarische activiteiten. In 1451 kwam de villa in handen van Cosimo il Vecchio (‘de Oudere’), die architect Michelozzo (die onder meer ook de prachtige binnenplaats van het Palazzo Vecchio in Florence ontwierp) inhuurde om het huis onder handen te nemen en flink uit te breiden.

De Villa del Trebbio ligt een paar kilometer ten westen van San Piero a Sieve. Het gebouw, dat nu eigendom is van de Scarretti-familie en dus niet te bezoeken is, heeft dankzij de hoge toren wel wat weg van een kasteel, waarbij middeleeuwse elementen moeiteloos samengaan met modernere details. Prachtig is ook de cipressengaard op het terrein.

Rijd over de Via di Cipressi
Over cipressen gesproken: de Mugello heeft ook een eigen Via di Cipressi, met eeuwenoude cipressen aan weerszijden van de weg. Het is de Strada Provinciale 39, tussen het dorpje Galliano en la località, het gehucht, Panna.

Even verderop ontbreekt ook de wapperende was, netjes op kleur gesorteerd, niet:

Geniet van een uitgebreide aperitivo
Na een dagje toeren door de Mugello schuif je bij Passaguai in Borgo San Lorenzo aan voor een uitgebreide aperitivo. Je kunt hier heerlijke taglieri, borden, vol vleeswaren en kaas bestellen. Blijven dineren kan ook, er is een kleine maar fijne menukaart en een uitgebreide keuze aan wijnen en bijzondere bieren.

Nog veel meer tips voor de Mugello, informatie over bezienswaardigheden in de streek en evenementen vind je op de website MugelloToscana.it en op de speciale Facebookpagina voor de Mugello.

Nog veel meer moois in de Mugello
Nog veel meer moois in de Mugello ontdekken? Op de website MugelloToscana.it vind je allerlei informatie voor deze groene streek ten noordoosten van Florence, van mooie wandel- en fietsroutes tot evenementen, van fijne accommodaties tot bezienswaardigheden, musea en restaurants.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *