Download gratis de Ciao tutti app!

Giardino dei Tarocchi – de tarottuin van Niki de Saint Phalle in Capalbio

Toscane is betoverend mooi, of je nu in Siena of Florence rondwandelt, door de Chianti rijdt of de Val d’Orcia ontdekt. Het meest betoverende plekje in Toscane is misschien wel de Giardino dei Tarocchi, oftewel de Tarottuin, in de buurt van Capalbio. De tuin is een ontwerp van Niki de Saint Phalle.

We nemen je er in deze blog mee naartoe, met veel kleurrijke foto’s zodat je als het ware met ons mee door de tarottuin wandelt. Geniet ervan!

Il luogo dei sogni – de plek van dromen
Van 9 juli tot 3 november 2021 organiseert de gemeente Capalbio een speciale tentoonstelling rondom de buitengewone kunstwerken van Niki de Saint Phalle, die zich met name toe zal spitsen op de artistieke band die de kunstenares had met Italië.

Speciale aandacht is er voor de kleurrijke Giardino dei Tarocchi, even buiten Capalbio, een van de bekendste creaties van Niki de Saint Phalle.

De tentoonstelling Il luogo dei sogni: Il Giardino dei Tarocchi di Niki de Saint Phalle volgt een thematische opzet, verdeeld over twee plekken. In het Palazzo Collacchioni, in de oude borgo van Capalbio zelf, wordt de geschiedenis van de Giardino dei Tarocchi uit de doeken gedaan, van eind jaren zeventig tot nu. Er zijn historische foto’s, video’s, beelden, maquettes en collages te zien die de creativiteit van Niki de Saint Phalle onthullen.

In de Galleria il Frantoio wordt ander werk van haar geëxposeerd, waaronder maquettes die ze maakte als model voor de tarottuin. In totaal zijn er meer dan honderd werken te zien, waarvan een aantal nog nooit tentoongesteld is.

Niki de Saint Phalle werd bekend door haar wulpse vrouwenbeelden en haar vrolijk gekleurde fontein bij het Centre Pompidou in Parijs. Inspiratie voor de Tarottuin deed ze op in Parc Guell in Barcelona, waar Gaudi een vrolijke fantasiewereld schepte. Nadat het idee voor de tuin langzaam vorm kreeg, duurde het nog twintig jaar voordat de beeldentuin helemaal klaar was.

Tijdens de aanleg van de tuin en de bouw van de beelden die de tuin bevolken, woonde Niki de Saint Phalle zelf in een van haar creaties. In de enorme roze vrouw met het zwarte gezicht en blauwe haar genoot Niki van de vorderingen aan haar tuin en maakte ze schetsen voor haar geplande creaties. Het was vast heerlijk mijmeren op de veranda op deze vrouwenrug, die een weergaloos uitzicht over Toscane biedt.

Wie door de tuin wandelt, kan niet anders dan vrolijk worden. En dat is precies wat Niki de Saint Phalle voor ogen had: de bezoekers moesten blij worden van haar tuin. Het is zelfs een lokaal grapje in Capalbio: ‘Zie je iemand die blij kijkt? Die is zeker net naar de Tarottuin geweest!’

De kunstenares schreef zelf over het ontstaan van haar tuin: ‘In Toscane schiep ik mijn plastische versie van de tarotkaarten, die mij altijd al gefascineerd hebben. Ik herinner me nog goed dat ik T.S. Elliot’s Wasteland las en mij over die geheimzinnige verwijzing naar de Gehangene, de twaalfde kaart, verwonderde.

Aan de tarot heb ik een beter begrip van de spirituele wereld en de problemen van het leven te danken – ook het inzicht dat ieder probleem opgelost moet worden, zodat je nieuwe horden kunt nemen, om tenslotte de innerlijke harmonie en de tuin van het Paradijs te bereiken. Italië beschikt over een belangrijke traditie van fantastische tuinen; de beroemdste zijn het park van de Villa d’Este en Bomarzo, negentig minuten met de auto van mijn Tarottuin vandaan.

Bomarzo oefent op mij een bijzondere aantrekkingskracht uit. Een van de centrale figuren van mijn tuin, de Hogepriesteres met de geopende mond – waaruit eens water zal komen en over de treden zal vloeien – stelt zowel een hommage aan de geheimzinnige sculpturen van Bomarzo als aan de Villa d’Este voor.

Het dromerige van Bomarzo met zijn zeemeerminnen, giganten, monsters en de scheve toren heeft mijn werk beïnvloed. Ook symbolisch gezien zijn er tussen beide tuinen overeenkomsten. De alchemie is de sleutel tot Bomarzo, de archetypen zijn dat tot de mijne.’

Kleurrijke slangenkoppen, magische mozaïeken en vrolijk badende dames
Aan de hand van de tarotkaarten heeft Niki de Saint Phalle geprobeerd een levensvisie neer te zetten. Zoals ze zelf ooit zei: ‘Ik heb voor de tarot gekozen, omdat de kaarten gezamenlijk de levensweg symboliseren die ieder mens hier op aarde aflegt.’

Laat je betoveren door de prachtige tuin en wandel mee langs de magiër, de keizerin, de geliefden, de zegewagen, de kluizenaar, het rad van fortuin, de duivel, de dood, de gehangene, de zon en de maan…

Praktische informatie
Zelf een bezoek brengen aan de Giardino dei Tarocchi? De tuin is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14.30 tot 19.30 uur. Bestudeer van tevoren wel goed de routebeschrijving naar de Giardino dei Tarocchi, want de tuin ligt een beetje verstopt.

met dank aan Martina Badini, Paolo Borella, Valero Mei,
Paolo Trovo & M. Zeta voor een aantal foto’s

Nog meer mooie tuinen in Italië
De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan honderd tuinen en ruim zeshonderd pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo voor € 6,95 

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Bei ricordi! Meer dan de moeite waard om te bezoeken! Ciao!

  2. Monique van Dongen

    Super tuin! Komen daar al voor de opening! Blijft prachtig!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *