Home » Reizen door Italië » Florence » Buchette del vino – ‘wijnraampjes’ in Florence
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Buchette del vino – ‘wijnraampjes’ in Florence

Onze favoriete bezienswaardigheid in Florence is niet de koepel van de Duomo (hoe indrukwekkend ook), de Ponte Vecchio met zijn kleurrijke winkeltjes of Botticelli’s Venus in de Galleria degli Uffizi. Voor het ontdekken van onze meest geliefde Florentijnse must see moet je juist in de smalle straatjes wezen. Het valt je in eerste instantie misschien niet op, maar wie er eenmaal oog voor heeft, zal dit stukje historie overal ontdekken.

Kijk maar eens goed naar de enorme palazzi. Zie je in de gevel een klein ‘raampje’, dat wel wat weg heeft van een brievenbus? Dat is precies wat we bedoelen. Deze kleine ‘raampjes’, die in Florence buchette del vino worden genoemd, zijn door de hele stad te vinden.

wijnraampje-Florence-3

Om te weten te komen waar deze buchette del vino voor dienden, wandel je naar het Palazzo Viviani, aan de Via delle Belle Donne (bijna op de hoek met de Via della Spada). Dit palazzo biedt misschien wel het mooiste voorbeeld van zo’n ‘raampje’.

De aankondiging die eronder staat, onthult waar de ‘raampjes’ voor bedoeld waren, namelijk voor de verkoop van wijn. De grote heren die de palazzi bewoonden, hadden vaak ook uitgestrekte wijngaarden op het platteland. De wijn die daar geproduceerd werd, werd in de cantina (kelder) van de palazzi opgeslagen, zodat de bewoners het hele jaar door over een flinke wijnvoorraad konden beschikken. De rijke heren zouden echter geen rijke heren zijn als ze geen commerciële functie voor deze voorraden bedachten. Ze beschikten immers over zoveel wijn dat ze die met alleen feesten en partijen nooit tot de laatste druppel op konden drinken.

Het idee om grote hoeveelheden wijn aan mede-Florentijnen te verkopen, was dus snel geboren – maar hoe moesten ze dat doen zonder ‘al dat gepeupel’ in hun palazzi toe te laten? Wie ooit op het lumineuze idee kwam om de verkoop via kleine raampjes aan de straatkant te regelen, zullen we helaas nooit meer weten, maar zeker is dat het idee een groot succes was en overal in de stad navolging vond. De buchette del vino werden al snel een standaardonderdeel van de grote behuizingen.

wijnraampje-Florence wijnraampje-Florence-2

Hoe werkte het nu precies? De cantiniere, die belast was met het toezicht over de cantina, reageerde op een klop op het houten deurtje van de buchetta del vino. Hij vroeg wat de klant wilde: een glas wijn, of toch liever meteen een hele fles? Een fiasco (mandfles) of misschien een heel vat? Bij een bescheiden wens van de klant, een glas of een karaf, werd de wijn door de kleine opening geschonken; bij grotere hoeveelheden werd het houten luikje geopend om de wijn te kunnen overhandigen.

Hoewel de hoofdfunctie van deze ‘raampjes’ het leveren van wijn was, werden er ook allerlei andere producten die afkomstig waren van de landerijen van de eigenaar van het palazzo via deze openingen aan de man gebracht, zoals olijfolie, meel, groenten en vlees.

wijnraampje-Florence-4 wijnraampje-Florence-5

De buchetta del vino van het Palazzo Viviani was tot begin achttiende eeuw in gebruik. Nu worden de meeste wijnraampjes gezien als historisch erfgoed, maar dat weerhoudt veel bewoners van de palazzi er niet van ze om te bouwen tot deurbel of fietsslot of om ze helemaal dicht te metselen. Gelukkig duikt er nog zo af en toe een origineel wijnraampje op dat je met een klop op het hout zo tot leven zou kunnen wekken…

Nieuwsgierig naar de buchette del vino? De Associazione Buchette del Vino brengt alle wijnraampjes in kaart. Ze laten je in een fotoreeks al hun ontdekkingen zien, maar vertellen je ook meer over de geschiedenis van de raampjes en laten je zien waar al die raampjes nu precies te vinden zijn (via deze link vind je stadsplattegronden en een adreslijst).

Sinds kort is er ook een mooi boekje over deze Florentijnse pareltjes, van Massimo Casprini. Het is te bestellen via de Associazione Buchette del Vino (via deze link).

Finestrini-del-Vino-Florence-Massimo

Reis alvast even mee naar de straten van Florence, op zoek naar de buchette del vino:

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

  1. Wat zou het leuk zijn, als deze oude traditie in ere werd hersteld!
    Heel leuk, om deze achtergrondinformatie te weten, je kijkt dan met hele andere ogen, als je door de stad loopt!

  2. Hoi Saskia, wat een leuk verhaal. Deze zomer ga ik zeker “op zoek” naar de buchette. Gr. Wilko

  3. Zeker doen, Wilko, echt leuk om zo door de stad te wandelen, met een andere blik. En dan daarna een glas wijn bij een nog functionerende cantina 😉

  4. Wat een leuke achtergrondinfo, nooit geweten. Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *