Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vicchiomaggio en Vignamaggio – Da Vinci’s inspiratiebronnen

Midden in de Chianti ligt het Castello Vicchiomaggio. Hier wordt niet alleen een bijzonder goede Chianti gemaakt, maar het is ook de plek waar Leonardo Da Vinci in elk geval een deel van zijn Mona Lisa schilderde.

Vicchiomaggio-2

Sinds 1964 is het castello in handen van de familie Matta, die van de wijnboerderij tevens een restaurant en luxe hotel hebben gemaakt:

Vicchiomaggio-1Vicchiomaggio-3 Vicchiomaggio-4 Vicchiomaggio-6

Inspiratiebron voor Da Vinci’s Mona Lisa

Deze familie is maar wat trots op hun beroemde gast en wijzen ons dan ook graag op sporen van zijn aanwezigheid. Zo vertellen ze ons dat Leonardo da Vinci, terwijl hij op het kasteel van Vicchiomaggio verbleef, vaak naar een villa verderop trok. In deze villa, met de schitterende naam Vignamaggio, woonde de familie Gherardini.

De dochter van Anton Maria di Noldo Gherardini, de eigenaar van de villa, trouwde met Francesco del Giocondo. Deze dochter heette Lisa, maar wij kennen haar veel beter onder de naam Mona Lisa.

Toen Francesco del Giocondo namelijk had vernomen dat de beroemde Da Vinci zo dichtbij verbleef, vroeg hij hem zijn vrouw te vereeuwigen. Leonardo gaf hier gehoor aan en schilderde Lisa te midden van het landschap zoals dat vanaf Vignamaggio te zien is.

Vignamaggio Vignamaggio-3

Of toch niet?

Dat is althans wat de beheerders van beide domeinen ons graag vertellen. Maar of het echt waar is? Daar bestaat nog altijd geen uitsluitsel over. Volgens andere bronnen vormt namelijk het charmante Bobbio de achtergrond waartegen Mona Lisa is geschilderd.

De kronkelende weg en de brug zouden overeenkomen met het uitzicht dat Da Vinci uit het kasteel van het stadje zou hebben gehad. Onder de brug die rechts achter Mona Lisa te zien is, zou Da Vinci bovendien minuscuul het getal ’72’ hebben geschreven, wat zou verwijzen naar 1472, toen de brug bijna door hevige waterschade werd weggevaagd.

Volgens weer anderen is het ‘gewoon’ een fantasielandschap en heeft Da Vinci verschillende elementen van het Toscaanse landschap samengevoegd. Overigens zou hij die ook qua kleur niet helemaal waarheidsgetrouw hebben geschilderd.

Zelf heeft hij daar ooit het volgende over opgetekend: ‘Alles wat door de atmosfeer komt, is blauw en dus moet alles in de verte blauw zijn.’ Vandaar dat zijn bergen een blauwige kleur hebben, iets dat we nu niet meer duidelijk kunnen zien maar dat in Da Vinci’s tijd opvallend moet zijn geweest. Of daar ook een geheim achter zit, zullen we helaas nooit zeker weten…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wendy Fossen (Casa dell'Arte)

    Hi Saskia, ik ben er inmiddels achter dat er twee landschapjagers zijn die hebben geconstateerd dat het een Markees landschap betreft, en dat daarmee ook de twijfel of het wel Lisa Gherardini is, groter wordt. Pacifica Brandani is nl. ook wel eens genoemd als de vrouw op Da Vinci’s schilderij. Zij was het vriendinnetje van Guiliano De’Medici en kwam uit Urbino….
    En dan is er nog de kwestie van de twee schilderijen: de Mona Lisa en de Isleworth Mona Lisa. Kortom, alles staat weer zo’n beetje op losse schroeven en is het wachten op de resultaten van de opgraving van het lichaam van Lisa Gherardini en de matching met het DNA van haar zoons….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *