Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kunst in de Chianti: Parco Sculture del Chianti & Pievasciata – Borgo d’Arte Contemporanea

Een tocht door de Chianti is niet compleet zonder een bezoek aan het Parco Sculture del Chianti, een unieke beeldentuin in Pievasciata, iets ten noorden van Siena, en het iets verderop gelegen Pievasciata – Borgo d’Arte Contemporanea.

foto: Diego Mariottini

Parco Sculture del Chianti

Dit beeldenpark in de Chianti is een initiatief van het echtpaar Giadrossi. Na vijf jaar hard aan hun droom te hebben gewerkt, openden zij in mei 2004 een mystiek bos met eiken, kastanjebomen en kunstwerken. Langs een parcours van ruim een kilometer presenteren dertig kunstenaars van over de hele wereld hun creativiteit.

Het park beschikt daarnaast over een amfitheater, met coulissen van wit marmer uit Carrara en zwart graniet uit Zimbabwe, en tribunes van vulkanisch gesteente. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) worden hier concerten gehouden en betovert het beeldenpark ook nog eens je oren.

Elke kunstenaar heeft een uniek werk gemaakt, speciaal voor de plek waar het nu te zien is. Elke artiest kreeg de kans om tijdens een bezoek aan het park zijn eigen stukje uit te kiezen, om daar een uniek kunstwerk neer te zetten. De verbintenis tussen de kunstwerken en de bomen, de geluiden, de kleuren, het licht en elk ander element van het park is dan ook perfect. Kunst en natuur vormen een harmonieus geheel en versterken elkaars schoonheid.

Nederland wordt in het beeldenpark vertegenwoordigd door landschapskunstenaar Cor Litjens, die er een ‘onvoltooid bouwwerk’ neerzette.

14 - Litjens, Unfinished Building

Ook nog niet helemaal af is The Blue Bridge, een werk van de Duitse kunstenares Ursula Reuter-Christiansen, die in Denemarken woont en werkt. Althans, het kunstwerk zelf is wel af, maar de blauwe boogbrug moet op het dak van het nog te bouwen bezoekerscentrum komen, zodat het een kleurrijke omlijsting vormt van het adembenemende uitzicht dat de beeldentuin op Siena biedt.

Uit Italië zelf komt onder andere het kleurrijke kunststuk Rainbow Crash, een van onze favorieten. Het is bedacht en gemaakt door glaskunstenares Federica Marangoni.

15 - Marangoni, Rainbow Crash 2foto: Alexander Hoehn

Ook de Griek Costas Varotsos, die in Italië heeft gestudeerd, gaf de tuin een kunstwerk van glas cadeau, dat hij de titel Energy gaf. Van veraf lijkt het net een stralende cipres die licht uitstraalt omdat hij zo thuis is in dit landschap.

foto: Diego Mariottini

Ook het kunstwerk van de Japanse Kei Nakamura, La Casa nel Bosco (‘het huis in het bos’) zet je een beetje op het verkeerde been. We moesten echt even met onze ogen knipperen voordat we zagen dat er geen echte mensen in de rij voor een kaartje
stonden. Nakamura studeerde onder andere in Italië voor beeldhouwer en werkt dan ook het liefst met verschillende soorten steen.

16 - Kei Nakamura, La Casa nel Bosco 2

Enkele kunstwerken nodigen uit tot interactie, zoals het labyrint van de Britse kunstenaar Jeff Saward, met een parcours van tachtig meter over twee platformen, in travertijn en in marmer, gescheiden door een kleine kloof, die uitnodigen om te gaan
liggen en verticaal in dialoog te treden met de natuur.

19 - Jeff Saward, The Labyrinthfoto: Alexander Hoehn

Twee kunstwerken zijn net buiten het park te vinden. Het eerste is Xaris van de Italiaan Adriano Visintin, dat een warme gloed lijkt uit te stralen:

Het tweede is The Milk Factory van Vincent Leow, een paar bontgekleurde koeien in het frisse Toscaanse groen:

13 - Vincent Leow, Milk Factory

Je vindt het Parco Sculture del Chianti aan de Strada Provinciale 9, bij Località La Fornace 48-49 even buiten Pievasciata (provincie Siena). Een kaartje kost € 10,- voor volwassen; voor kinderen (tot zestien jaar) betaal je € 5,-. Het park is dagelijks vanaf 10.00 uur geopend; de sluitingstijd hangt af van het seizoen. De wandeling langs alle dertig kunstwerken duurt circa anderhalf uur.

Pievasciata Borgo d’Arte Contemporanea

Pievasciata onthulde in het voorjaar van 2013 het resultaat van nog een creatief idee. Zo’n twee kilometer buiten het centrum van het stadje verrijst B.A.C. – dat staat voor Borgo d’Arte Contemporanea, een dorpje dat geheel gewijd is aan hedendaagse kunst.

Er zijn elf bijzondere installaties te zien. Zo laat een Chinese kunstenaar zes meter hoge mensen letterlijk met hun neus in de cipressen duiken.

foto’s: Diego Mariottini

Een kunstenaar uit Indonesië raakte vooral geïnspireerd door de wijnbouw in deze streek en heeft van lava een grote wijnfles gecreëerd, terwijl een kunstenaar uit Bolivia voor zijn zwarte Madonna juist inspiratie vond in de talloze straataltaartjes. Een andere artista brengt met een levensgroot paard een eerbetoon aan de Palio, de paardenrace in Siena.

Weer een ander neemt een breder thema, door twee mensen in twee naast elkaar gelegen telefooncellen met elkaar te laten telefoneren, in plaats van ze buiten met elkaar te laten praten. Let ook op de schitterende Maria in het midden – die niet bij het kunstwerk hoort maar het wel in het unieke landschap van Toscane plaatst.

Zeer herkenbaar is de lucertola, de muurhagedis, die je ‘s zomers overal in Toscane ziet wegschieten. De creatie van Fabio Zacchei, naar een idee van Piero Giadrossi, is bijna vier meter lang. Er was honderdtachtig kilo ijzer voor nodig.

Je kunt op zoek naar twee enorme paprika’s (een rode en een gele) en bij de ingang van wijnboerderij Borgo Scopeto (aan de Strada Provinciale 102, richting Vagliagli) vind je een reuzenbezem van maar liefst vijf meter.

Een van onze favorieten is het kleurrijke kunstwerk Warhol in Chianti van de Italiaanse kunstenaar Elia Casini. Het is een mozaïek dat bestaat uit honderdzestienduizend stukjes glas, die samen een druiventros vormen, hét symbool van de Chianti.

Het állermooist is I colori del Chianti van de hand van Antonella Farsetti, dat we aan het begin van deze blog al lieten zien. De kunstenaar wil graag de typische kleuren van de Chianti in het zonnetje zetten, waarin als je goed kijkt bijzondere details te zien zijn: een druiventros, twee flessen, druivenranken…

Het kunstwerk staat zo opgesteld dat het licht er prachtig doorheen valt, zeker tegen zonsondergang. Met Siena op de achtergrond een unieke plek voor een fotostop!

foto: Diego Mariottini

met dank aan het Parco Sculture del Chianti voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Erg leuke website
    Zin in een georganiseerde autovakantie. We denken aan Toscane of Umbrië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *