Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cirkels in het graan – Luoghi d’Esperienza rondom Volterra

In Toscane gaan natuur en cultuur prachtig samen. De mooiste renaissance-steden met ontelbare koepels en torentjes worden afgewisseld door donkergroene cipressen, eindeloze wijngaarden, zilvergroene olijfbomen en uitgestrekte graanvelden.

Juist ook dit landschap is voor veel kunstenaars een bron van inspiratie. We bezochten al de Tarottuin van Niki de Saint Phalle en Il Bosco della Ragnaia, met een prachtig samenspel tussen natuurlijke en culturele elementen.

Op weg naar Volterra is er eveneens een schitterende symbiose tussen cultuur en natuur. Van verre zie je ze plots opduiken, de cirkels in de graanvelden. Ze staan rechtop, als grote ringen, en zeker met de ondergaande zon in de rug lijken ze te schitteren als de aureolen boven de hoofden van heiligen op de oude schilderijen die je in de musea hier in overvloed ziet.

foto: Paolo Gallo

Het zijn niet zomaar cirkels, nee, het zijn Luoghi d’Esperienza, ‘Plaatsen van Beleving’. Al sinds 2009 staan ze fier in het landschap, wortelen ze in de Toscaanse grond en omringen ze letterlijk een deel van het landschap.

Dit alles is bedacht door kunstenaar Mauro Staccioli, die is geboren in Volterra en de werken hier in 2009 plaatste, in ‘een dialoog met zijn geboortegrond, met het landschap waarin geschiedenis, cultuur en mensenwerk samenkomen’. Hoewel deze Luoghi d’Esperienza eigenlijk maar een jaar zouden blijven staan, staat een aantal van de kunstwerken nog steeds fier in het landschap.

We hopen dat ze ons nog lang een bijzondere ervaring bieden, want hoe mooi het Toscaanse landschap is – door zo’n kunstig ringetje oogt het er nog net weer een beetje mooier…

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ik heb het gevoel dat we niet ver van elkaar zitten. Wij op een heuveltop in de buurt van Torrenieri. En jij beschrijft allerlei moois in de buurt. Speciaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *