Download gratis de Ciao tutti app

Cirkels in het graan – Luoghi d’Esperienza rondom Volterra

In Toscane gaan natuur en cultuur prachtig samen. De mooiste renaissance-steden met ontelbare koepels en torentjes worden afgewisseld door donkergroene cipressen, eindeloze wijngaarden, zilvergroene olijfbomen en uitgestrekte graanvelden.

Juist ook dit landschap is voor veel kunstenaars een bron van inspiratie. We bezochten al de Tarottuin van Niki de Saint Phalle en Il Bosco della Ragnaia, met een prachtig samenspel tussen natuurlijke en culturele elementen.

Op weg naar Volterra is er eveneens een schitterende symbiose tussen cultuur en natuur. Van verre zie je ze plots opduiken, de cirkels in de graanvelden. Ze staan rechtop, als grote ringen, en zeker met de ondergaande zon in de rug lijken ze te schitteren als de aureolen boven de hoofden van heiligen op de oude schilderijen die je in de musea hier in overvloed ziet.

foto: Paolo Gallo

Het zijn niet zomaar cirkels, nee, het zijn Luoghi d’Esperienza, ‘Plaatsen van Beleving’. Al sinds 2009 staan ze fier in het landschap, wortelen ze in de Toscaanse grond en omringen ze letterlijk een deel van het landschap.

Dit alles is bedacht door kunstenaar Mauro Staccioli, die is geboren in Volterra en de werken hier in 2009 plaatste, in ‘een dialoog met zijn geboortegrond, met het landschap waarin geschiedenis, cultuur en mensenwerk samenkomen’. Hoewel deze Luoghi d’Esperienza eigenlijk maar een jaar zouden blijven staan, staat een aantal van de kunstwerken nog steeds fier in het landschap.

We hopen dat ze ons nog lang een bijzondere ervaring bieden, want hoe mooi het Toscaanse landschap is – door zo’n kunstig ringetje oogt het er nog net weer een beetje mooier…

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Ik heb het gevoel dat we niet ver van elkaar zitten. Wij op een heuveltop in de buurt van Torrenieri. En jij beschrijft allerlei moois in de buurt. Speciaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *