Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets langs kastelen & wijngaarden in Toscane – met unieke audiogids

Ga je binnenkort naar Toscane (of ben je er al heerlijk vakantie aan het vieren), dan kun je nu een informatieve en ontspannen fietstocht maken (met een e-bike) langs prachtige burchten en kastelen in de buurt van Florence.

Onderweg kun je heel makkelijk ontdekken wat je ziet, dankzij een handige audiogids (in het Nederlands of Engels) die op een aantal punten de mooiste kasteelverhalen vertelt.

fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (1a) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (1b)

Met deze audiogids (een gesproken gids die je kunt beluisteren op bepaalde punten op de route) kun je lekker in je eigen tempo de route rijden, stoppen wanneer je wil en hoe lang je wil, ergens onderweg lunchen, koffie drinken en/of een ijsje eten.

Startpunt: Toscana by Bike in Montespertoli

De route start bij Toscana by Bike in Montespertoli, waar je meteen een goede e-bike kunt huren die je met gemak de heuvels op helpt. Dat is wel handig als je wil genieten van het meest schitterende stukje Toscane en fluitend wil fietsen door het Toscane zoals je je dat in je dromen voorstelt.

De uitzichten zijn fantastisch, je ontdekt meerdere kastelen en oude villa’s, er zijn cipressen in overvloed en uiteraard uitgestrekte wijngaarden die de heuvels in keurige rijtjes opsnijden. Adembenemende panorama’s te over, dus neem een fototoestel mee!

fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (2) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (3) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (4) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (5) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (6)

Ontdek ‘geheime’ plekjes op de route

Je krijgt via de audiogids informatie over het kasteel van Sonnino waar je na afloop van de tour ook wat kunt eten of wijn kunt proeven en de oude wijnkelder bekijken (nadat je de fietsen terug hebt gebracht). Je mag onder andere zien waar de vin santo wordt gemaakt, een bijzonder lekkere dessertwijn die alom wordt geroemd.

Daarna is het kasteel van Montegufoni aan de beurt, gevolgd door het kasteel van Poppiano. In San Pancrazio stop je voor de eeuwenoude kerk die bijna niemand ziet. San Pancrazio is namelijk maar een klein gehuchtje en je verwacht er dus allerminst zo’n oude kerk. Daarnaast ligt de kerk een beetje achteraf en wordt er nauwelijks aandacht aan besteed – behalve door de audiogids, die je dit ‘geheime’ plekje graag laat zien.

fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (7) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (8) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (9)

In hetzelfde San Pancrazio kun je bij het barretje, een typisch lokaal barretje waar je altijd wel wat luide mannetjes tegenkomt die hier, al dan niet snel, een glaasje komen drinken, onverwachts goede kazen eten. Die kazen worden een paar kilometer verderop gemaakt door een Zwitserse familie.

Vraag om de tagliere di formaggi di Corzano. Heb je liever een ijsje dan hebben ze goede kwaliteit schepijs die door een ijsmaker uit Tavarnelle wordt gemaakt. Er is niet veel keus, maar de kwaliteit is uitmuntend.

Culinaire stop in Santa Cristina

Afhankelijk van hoeveel energie en tijd je nog over hebt, kun je vanaf San Pancrazio terug naar Montespertoli fietsen of nog een eindje doorfietsen, naar Santa Cristina, en bij de plaatselijke bottega (een winkeltje dat van alles wel wat heeft) iets eten (of iets inslaan voor later).

Ze maken hier een bordje met bruschetta, kaas en ham of salami. De eigenaren zijn enorm vriendelijk. Het lukt ze net om het winkeltje waar ooit de hele gemeenschap afhankelijk van was, draaiende te houden. Supermarkten hebben meer keus en zijn uiteraard goedkoper, maar boodschappen doen in zo’n winkeltje is een ervaring die je in geen enkele supermarkt ooit zult hebben.

fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (11) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (13) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (14)

Op en top Toscaans

Eenmaal terug in Montespertoli kun je, zoals gezegd, nog even wijn gaan proeven bij het kasteel van Sonnino. Een andere aanrader is een bezoek aan I Licchio (aan de Via Roma), een klein winkeltje met lokale producten van goede kwaliteit, die je ook ter plekke op kunt eten.

Ze zijn open van donderdag tot en met zondag en op dinsdag (ze gaan voor de lunch wel dicht, tenzij ze gasten hebben). Genoeg te zien, te doen en te eten dus op deze route! Toscaanser dan dit kun je het niet krijgen!

fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (17) fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (18)

Op pad zonder dataroaming

Als je maps.me, een app voor de smartphone (Android en IOS) installeert terwijl je thuis bent of wifi hebt, kun je op jouw smartphone de kaart van Toscane zien met de aanwijzing waar je je bevindt, zonder dataroaming. Sowieso al een aanrader voor iedereen die Italië bezoekt, want kaarten bekijken met dataroaming kan aardig oplopen.

De route kun je in deze maps.me-app openen. Vervolgens zie je keurig het lijntje dat je moet volgen én waar je zelf bent… Makkelijker kan het niet!

De audiogids kun je op de webpagina van Toscana by Bike openen en zorgen dat de audio al geladen is voordat je vertrekt. Als je die webpagina vervolgens open houdt, kun je zonder data verkeer op de juiste punten naar de audio files luisteren. Het klinkt misschien erg technisch, maar het is super eenvoudig.

fietsen-Toscane-kastelen-audio-guide-Toscana-by-Bike (10)

Praktische informatie & e-bike reserveren

Het huren van een e-bike kost € 38,- voor een hele dag (van 09.00 tot 19.00 uur), inclusief helm, fietstas en goed slot. Een e-bike reserveren kan door een email te sturen naar info@toscanaebike.com.

Er zijn voor kleine kinderen zowel kinderzitjes (gratis) als ook een karretje beschikbaar (hiervoor betaal je extra). Er zijn ook een paar e-bikes van klein formaat speciaal voor kinderen.

Voor bezoekers van Florence die ook wel een dagje (of een half dagje) even de stad uit willen om door de heuvels te fietsen, is er een bus (lijn 37) vanaf het centrale busstation vertrekt (doordeweeks vertrekt de bus om 9.15 uur vanuit Florence en kom je net voor tien uur in Montespertoli aan). Laat Toscana by Bike wel even weten dat je komt; af en toe hebben ze groepen en zijn alle fietsen bezet.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *