Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x terug naar de middeleeuwen in Toscane

Toscane kent tal van plekken waar je je even terug in de middeleeuwen waant. In de zomer reis je extra feestelijk terug in de tijd, dankzij de vele feesten en festivals die in de verschillende steden en dorpen worden gehouden. We tippen vandaag vijf van onze favoriete middeleeuwse feesten – stuk voor stuk een reden om met je harnas en pijl en boog in de koffer naar Toscane te reizen.

Monteriggioni-Medievale Monteriggioni-Medievale-2

Monteriggioni Medievale – terug naar de middeleeuwen

Monteriggioni heeft een bewogen geschiedenis. Het stadje lag precies op de plek waar de troepen uit Florence en Siena elkaar het hevigst bestreden en werd als zodanig vaak onder vuur genomen. De verdedigingsmuur die nu nog grotendeels intact is, was dan ook bittere noodzaak, net als de vele torens die zich op gelijke afstand in de muur bevonden.

Binnen de muren heerst nu een en al rust. Alleen tijdens twee weekenden in juli wordt het stadje weer even ingenomen door ridders in harnas, tijdens Monteriggioni Medievale, een feest waarbij je je terug in de middeleeuwen waant, met vuurspuwers, bijzondere optochten en riddertoernooien.

De precieze data, evenementen en andere informatie vind je op de website MonteriggioniMedievale.

Monteriggioni-Medievale-3 CAL 47

Giostra dell’Orso – berespannende paardenrace in Pistoia

De vier stadswijken van Pistoia, de Gouden Leeuw, de Griffioen, het Witte Hert en de Draak, gaan op 25 juli de strijd met elkaar aan tijdens de Giostra dell’Orso, de ‘berenstrijd’. De ruiters nemen het een op een tegen elkaar op, waarbij ze vooral punten scoren door het doelwit in de vorm van een beer (het symbool van Pistoia) te doorboren.

Pistoia-Giostra-Orso Pistoia-Giostra-Orso-2

Wil je de Pistoiese paardenrace meemaken, zorg dan dat je op 25 juli in de stad bent. De race begint om half tien ’s avonds, op het Piazza del Duomo, en wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet. Zorg dat je op tijd bent als je een beetje een goede plek wil bemachtigen. Op 22 en 23 juli zijn er proefrondes; dan kun je met je neus in de boter vallen en op het Piazza del Duomo een generale repetitie zien.

De Giostra dell’Orso maakt deel uit van de zogenaamde Luglio Pistoiese, de feestelijke julimaand in Pistoia. Zo krijgt San Jacopo, de patroonheilige van de stad, door de brandweer een warme, rode mantel aangemeten (het waarom van deze traditie lees je in deze blog) en pruttelt op het vuur salsa d’anatra (saus met eend) voor bij de maccheroni.Ook is er in juli Pistoia Blues, een beroemd evenement met bluesartiesten van over de hele wereld.

Balestra del Girifalco – in de roos in Massa Marittima

In Massa Marittima, in het zuiden van Toscane, wordt op de tweede zondag van augustus de pijl en boog ter hand genomen. Tijdens de Balestro del Girifalco nemen 24 kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.

Balestro del Girifalco 2008 Balestro del Girifalco 2008Massa-Marittima (3) Massa-Marittima

Daarna gaan alle inwoners van Massa Marittima gezamenlijk aan het diner en is het toneel voor de zwaluwen, die vrolijk om de klokkentoren heen zwieren, alsof ook zij iets te vieren hebben.

Massa-Marittima (2)

Volterra 1398 – terug in de tijd in Volterra

Op de derde en vierde zondag van augustus waan je je in Volterra weer even helemaal terug in de tijd. Het Toscaanse stadje wordt een echt middeleeuws dorp, precies zoals het was in 1398, met inwoners in middeleeuwse kledij, vaandelzwaaiers, middeleeuws eten en drinken en riddertoernooien. Kijk voor meer informatie op Volterra1398.

Volterra-1398-middeleeuws-feest Volterra-1398-middeleeuws-feest-2 Volterra-1398-middeleeuws-feest-3

Bravio delle Botti – rollende wijnvaten in Montepulciano

Tijdens de Bravio delle Botti, de Race van de Wijnvaten, nemen de acht verschillende stadsdelen van Montepulciano het tegen elkaar op door enorm zware wijnvaten (er worden zeer uiteenlopende gewichten genoemd door de omstanders, van tachtig tot wel tweehonderdvijftig kilo) tegen de heuvel op te rollen. De race wordt voorafgegaan door een stoet van mensen in middeleeuwse kledij, maar het heeft ook wel wat om al die mannen met ontbloot bovenlijf te zien ploeteren.

Bravio-Botti-Montepulciano

Bij de Palio in Siena gaat de race vaak zo snel dat je geen idee hebt wat er gebeurt, maar tijdens deze wijnvatenrace kun je in alle rust kijken, aanmoedigen en foto’s maken. De race wordt afgesloten met een feestelijke maaltijd op het Piazza Grande, waarbij de wijn uit de vaten natuurlijk als eerste soldaat wordt gemaakt…

Ook in de week voorafgaand aan de Bravio delle Botti is er al genoeg te beleven in Montepulciano. Zo is er de Corteo dei Ceri, een schitterende processie met kaarsen.

Bravio-Botti-Montepulciano-1

P.S. Natuurlijk is er in Siena ook nog de beroemde Palio, die elk jaar op 2 juli en 16 augustus wordt gereden. In augustus 2016 waren we erbij. Een uitgebreid verslag lees je hier en hier.

Palio-Siena (6)Palio-Siena (15) Palio-Siena (2)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Peter de Weerd

    Maandag 29 juli is de eerste van de 4 dagen van het Palio van juli, het begint om 9.00 uur met het testen van de plusminus 35 tot 40 paarden in groepjes van 6 of 7 paarden na deze testritten beslissen de kapiteins van de wijken welke 10 Paarden mogen meedoen aan dit Palio en vervolgens tussen 12.00 en 13.00 uur de verloting om te zien welk paard naar welke wijk gaat, dit is leuk om te zien en je kunt het hier zien
    http://www.canale3toscana.com/live-streaming
    Vervolgens beslissen de kapiteins welke jockey ze willen hebben en is er om 19.45 de eerste proefrit de volgende twee dagen zijn er twee testritten een om 9.00 uur en een om 19.45 en de dag van de race nog een testrit om 9.00 uur, in het totaal dus 6.

  2. Peter de Weerd

    sorry het is niet 29 juli maar 29 juni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *