Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x wandelen in de Mugello

Liefhebbers van mooie wandelingen door een nog onontdekt stukje Toscane opgelet: we tippen in deze blog vijf prachtige tochten in de Mugello, het groene gebied ten noorden van Florence.

Treed in de voetsporen van Dante of van Giotto, volg een goddelijk pad dwars door de Apennijnen, ontdek een bijzonder stukje Italiaanse geschiedenis in deze streek of wandel naar een schitterende waterval. Andiamo?!

Sentieri dei Pittori – in de voetsporen van beroemde schilders
Treed in de voetsporen van de beroemde schilders Giotto, Cimabue en Beato Angelico, tijdens drie mooie en vrij makkelijke wandelingen rondom Vicchio.

Je bezoekt onder meer La Casa di Giotto, het huis van Beato Angelico en de Ponte di Ragnaia, waar volgens de overlevering de bijzondere ontmoeting tussen Cimabue en de nog zeer jonge Giotto plaatsvond, die een schaap aan het tekenen was op een van de stenen uit de rivierbedding.

Alle details van deze wandelingen vind je in deze digitale brochure (in pdf).

Sentiero degli Dei – volg de weg van de goden
Een van de mooiste wandelroutes die deels in de Mugello ligt, is de Via degli Dei. Deze ‘Weg van de Goden’ loopt van het Piazza Maggiore in Bologna naar het Piazza della Signoria in Florence, dwars door de Apennijnen. De route dankt zijn naam aan de bijnamen van enkele bergen op de route, zoals de Berg van Venus.

foto: MugelloToscana.it

Het pad is in totaal zo’n honderdtwintig kilometer lang en werd al door de Romeinen gebruikt om de twee steden Felsina (Bologna) en Fiesole (bij Florence) met elkaar te verbinden. Op sommige stukken van de route vind je zelfs nog originele Romeinse bestrating.

De route is op zich goed te doen, maar sommige stukken (zoals Monte Gazzaro) zijn pittig door een flink hoogteverschil dat je al wandelend moet overbruggen.

Normaal gesproken doe je vijf dagen over de route, die dan wordt onderverdeeld in evenveel etappes. Heb je wat minder ervaring, dan is het aan te raden er één of twee dag(en) meer voor uit te trekken. Zo kun je rustig genieten van de prachtige natuur om je heen!

Een aantal handige links:
*de officiële website van de Via degli Dei
*meer info (en foto’s) over de eerste etappe in de Mugello
*details (en foto’s) voor de tweede etappe in de Mugello
*alle informatie voor de derde etappe in de Mugello

foto’s: MugelloToscana.it

Il Cammino di Dante – op pad met Dante
Tijdens Il Cammino di Dante wandel je langs een aantal plekken die voor deze beroemde Florentijnse dichter van groot belang waren.

De totale route beslaat drie dagen, van de start in Val di Sieve tot de finish in Florence. De eerste etappe voert van de Abbazia di San Godenzo naar Dicomano, een van de dorpjes in de Mugello. Van daaruit zet je je tocht voort naar Pontassieve, om de derde en laatste dag te worden onthaald door Dantes geboortestad, die hij na zijn verbanning echter nooit meer terug zag…

Wandelen in het Parco Culturale di Monte Giovi
Tijdens deze wandelingen wandel je door het prachtige landschap van de Monte Giovi. Hoewel de top op zich niet heel hoog ligt, op 992 meter, lijkt het landschap hier toch op een berglandschap, met dichtbegroeide kastanje- en eikenbossen.

Het cultureel park is echter niet opgericht voor de overweldigende natuur, maar als herinnering aan de Partigiani, de Partizanen, die hier in de zomer van 1944 een hevige strijd voerden tegen de bezetter. Er zijn in totaal vijf routes uitgezet, allemaal goed voorzien van pijlen die je de juiste richting wijzen. Op sommige plekken vind je ook borden met uitleg over wat er zich op deze plekken allemaal heeft afgespeeld.

Via deze link vind je meer details voor de vijf verschillende wandelingen in het Parco Culturale di Monte Giovi. Ook op Wikiloc kun je een aantal routes in het park vinden.

foto: VisitTuscany

Hiken in het Parco del Giogo-Casaglia
In dit hooggelegen natuurpark vind je acht thematische wandelingen en twaalf hikes van verschillende niveaus. Voor de thematische routes kun je kiezen uit de Percorso alla cascata del Rovigo (naar prachtige watervallen), de Percorso Caccia fotografica (een spannende speurtocht), de Percorso Linea Gotica (langs de Linea Gotica, de Duitse verdedigingslinie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog), de Percorso Giogo Colla, de Percorso Fitness, de Percorso Natura per tutti, de Percorso dei seccatoi (langs de schuurtjes waar kastanjes worden gedroogd) en de Percorso Biodiversità.

Je vindt ze allemaal op Google Earth, maar er is ook een duidelijke gids met kaarten, die je kunt kopen bij het Museo del Paesaggio Storico dell’Appennino della Badia di Moscheta, de Rifugi del Mugello en in verschillende boekhandels in de Mugello.

foto: MugelloToscana.it

Nog veel meer moois in de Mugello
Nog veel meer moois in de Mugello ontdekken? Op de website MugelloToscana.it vind je allerlei informatie voor deze groene streek ten noordoosten van Florence, van mooie wandel- en fietsroutes tot evenementen, van fijne accommodaties tot bezienswaardigheden, musea en restaurants.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *