Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Novanta – negentig dagen vakantie in de natuur

Het is al bijna duizend jaar oud, het dorpje Borgo di Gello, dat verstopt ligt in de Casentino-vallei, tussen Florence en Arezzo. De vijftien gebouwen die het dorpje telt, met onder meer boerderijen, het kerkje San Martino en een aantal ruïnes, worden omringd door beekjes, bossen en weiden. In de wijde omtrek zie je niets anders dan vijftig tinten groen, bekroond door een strakblauwe lucht.

In de zomer van 2014 ontdekten de Amsterdammers Igor, Leonard, Jeroen en Mart deze prachtige plek. Ze zagen meteen de charme van dit idyllische dorpje, dat ze graag nieuw leven in wilden blazen. Ze besloten het dorpje om te toveren tot een uniek pop up-hotel, dat negentig dagen zijn deuren zou openen voor gasten. De naam was daarmee snel gekozen: Novanta (Italiaans voor negentig).

Wakker worden op een unieke plek

Die eerste negentig dagen waren zó succesvol, dat het niet bij die ene zomer bleef. Inmiddels is de oude herenboerderij La Fattoria helemaal opgeknapt. Hier vind je zeven unieke hotelkamers – allemaal anders ingericht – en een restaurant. La Fattoria ligt op het hoogste punt van Borgo di Gello, wat betekent dat je elke ochtend wakker wordt met een prachtig uitzicht op het bos of de vallei.

Rondom La Fattoria vind je verschillende terrassen, een klein amfitheater, een kruidentuin, een moestuin en een zwembad. In het dorpje zijn daarnaast verschillende huisjes en appartementen beschikbaar.

De állerleukste plek om te slapen is de Novanta TreeHugger, een heuse boomhut! De hut is gebouwd in een tweehonderd jaar oude eik en biedt een waanzinnig uitzicht over de Casentino-vallei.

La dolce vita in Toscane

Vakantie vieren bij Novanta is echter niet alleen maar logeren op een bijzondere plek. Het is óók je helemaal onderdompelen in de cultuur van Toscane. Dat betekent onder andere samen genieten van de lekkernijen die la cucina toscana te bieden heeft.

Als gast van Novanta geniet je de hele dag door van de buonissimo Toscaanse keuken. Het ontbijt bestaat uit grotendeels lokale en biologische producten: fruitsap, versgebakken brood, beleg, yoghurt, muesli en vers fruit. Koffie en thee zijn de hele dag door gratis beschikbaar. Je kunt voor een verse muntthee zelfs je eigen munt plukken uit de kruidentuin.

Aan het einde van de dag is er een gezamenlijke aperitivo en nodigen de koks je uit om een handje mee te helpen in de keuken. Zo volg je elke dag een gratis kookworkshop!

Er wordt een op en top Toscaans menu bereid, met een antipasto, een primo (soep, pasta of risotto), een secondo (vlees/vis) met contorni (groenten) en natuurlijk een dolce (dessert). Igor, Leonard en Mart hebben een brede selectie wijnen van diverse wijngaarden uit de omgeving geselecteerd, die perfect passen bij al het lekkers dat op tafel komt.

De drijvende krachten achter Novanta

De vier mannen die bij hun eerste blik op Borgo di Gello meteen de potentie van dit pittoreske dorpje zagen, zijn alle vier nog altijd nauw bij Novanta betrokken. Samen met het Novanta-team bieden ze elke dag opnieuw persoonlijke service die past binnen de ambiance van de lokale omgeving.

Igor is vastgoedontwikkelaar en werkt in Amsterdam aan innovatieve hotelconcepten, zoals het brugwachtershuisjesproject. Hij is half Italiaans en daarom erg kritisch op de Italiaanse gerechten die op tafel komen. Hij onderhoudt een warm contact met de lokale bevolking die bij Novanta betrokken is en zorgt voor steeds nieuwe belevenissen voor de gasten.

Leonard, Novanta’s hotelmanager, vindt het geweldig om uitdagende en bijzondere hotelconcepten te creëren. Hij werkt liever in een uniek hotel waar avontuur, ervaring en genieten voorop staan. Daar kan geen enkel vijfsterrenhotel aan tippen, aldus Leonard.

Jeroen, die door de locals Stilton wordt genoemd omdat ze zijn naam niet kunnen uitspreken, is Novanta’s chef. Hij heeft een grote passie voor lokale producten en gaat er dan ook graag op uit om die te verzamelen. Ook beheert hij de moestuin en legt hij zijn ziel en zaligheid in het maken van onder meer knapperig brood, verse pasta en ingelegde groenten. Hij is ook de drijvende kracht achter nieuwe culinaire belevenissen bij Novanta, zoals Geronimo’s Pizzeria en de speakeasy Il grande segreto (‘het grote geheim’).

Mart, Novanta’s fijnproever en techneut, werkte jarenlang als kok in Amsterdam. Hij heeft een grote passie voor de productie van lokaal eten en urban farming. Marts bijnaam is ‘het Zwitserse Zakmes’, omdat hij voor alles een ingenieuze oplossing heeft. Hij houdt ervan om te bouwen en om dingen te repareren en zorgt ervoor dat de hele operatie naar behoren wordt uitgevoerd bij Novanta. Mart kent het dorp op z’n duimpje en neemt je graag mee voor een mooie wandeling rondom Borgo di Gello.

Lunchen bij de lokale slager & truffels zoeken

Logeren bij Novanta staat garant voor authentieke Toscaanse ervaringen. Novanta’s gastheren laten je graag kennismaken met een van hun lokale producenten, slager Fabrizio. Na een rondleiding op zijn landgoed en zijn droogkamer, krijg je een heerlijke barbecuelunch, geserveerd door zijn prachtige vrouw. Deze lunch gaat natuurlijk samen met een goed glas wijn en een adembenemend uitzicht.

Nog een culinaire belevenis is het truffel zoeken. De lokale tartufaio, truffelzoeker, Nicola en zijn hond Chicca bieden je een unieke ervaring door je mee te nemen op jacht naar verse truffels. Na afloop mag je een aantal truffels meenemen die meteen verwerkt worden in een geurige risotto al tartufo.

Ontdek de omgeving van Novanta

In de Casentino-vallei is het heerlijk wandelen. Wie wat cultuur wil snuiven, kan naar Poppi, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Poppi’s grote trots is een van de tien mooiste kastelen van Italië, het Castello dei Conti Guidi, dat absoluut een bezoek waard is. Ook de ijssalon van Poppi is een reden om dit dorpje te bezoeken.

Een bijzondere ervaring is een bezoek aan La Verna, waar de heilige Franciscus van Assisi zijn stigmata ontving.

Voor een dagtripje zijn Florence en Arezzo aanraders. Arezzo is vooral bekend vanwege de geweldige antiekmarkt (de grootste van heel Toscane) en vanwege de film La vita è bella, die deels is opgenomen in het historisch centrum van de stad.

In Florence kun je je hart ophalen aan prachtige kunstwerken, van Michelangelo’s stoere David tot Botticelli’s verleidelijke Venus, maar ook aan winkels vol kleurrijke mode, leren tassen en andere handgemaakte creaties. Wandel zeker ook naar het Piazzale Michelangelo en de rozentuin net onder het plein, voor een uniek uitzicht op de koepels, torens en daken van de stad, met de Duomo als stralend middelpunt.

Ook vakantie vieren bij Novanta?

Novanta is slechts negentig dagen per jaar geopend: in de meivakantie en van half juni tot half september. Wees er dus snel bij!

In het hoogseizoen kun je een vakantie alleen per week boeken, van zaterdag tot zaterdag. Novanta hanteert bij elk verblijf een verplicht af te nemen culinair arrangement, bestaande uit ontbijt, lunch, viergangendiner, koffie en thee voor de hele week. Kinderen tot vier jaar eten gratis mee.

Voor meer informatie of reserveringen check je deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *