Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Waar vind je het lekkerste ijs van Toscane?

Italië is niet alleen het land van pasta en pizza, maar ook van gelato – ijs in alle kleuren van de regenboog. In de laars zijn er volgens Gambero Rosso meer dan 37.000 gelateria’s te vinden, van authentieke ijssalons tot bars en pasticceria’s die ijs verkopen.

Lang niet bij elke gelateria vind je vers, zelf gemaakt ijs, maar gelukkig kun je op veel plekken wél genieten van een perfecte gelato. Gambero Rosso ging alvast voorproeven en heeft driehonderd Italiaanse ijssalons bekroond met zogenaamde coni (hoorntjes). Eén cono wil zeggen dat het ijs buono, goed is. Bij ijssalons met twee coni eet je een ottimo gelato, een zeer goed ijsje. De eccellente, uitmuntende, ijssalons worden beloond met drie coni.

De beste ijssalons van Toscane

We zullen komende tijd regelmatig per regio een overzicht delen van de beste ijssalons. De aftrap is vandaag voor Toscane, waar Gambero Rosso negentien gelateria’s bekroonde: vier met drie hoorntjes, zes met twee hoorntjes en negen met één hoorntje. Stuk voor stuk de moeite van een proeverij waard… Heb jij er al eens een ijsje gegeten?

De’ Coltelli
IJsmaker Gianfrancesco Cutelli opende zijn eerste ijsparadijs in 2003 – en meteen stonden er lange rijen die reikhalzend uitkeken naar een aantal bolletjes ijs uit zijn vitrine. Cutelli maakt zo’n twintig smaken per dag, die je eigenlijk allemaal zou moeten proeven: van liquirizia (drop) tot caffè (koffie), van pinoli (pijnboompitten uit het Parco di San Rossore) tot yoghurt (van geitenmelk), van chocolade tot zenzero e lime (gember en limoen).

Je vindt De’ Coltelli (bekroond met drie coni) aan de Lungarno Antonio Pacinotti 23 in Pisa en aan de Via San Paolino 10 in Lucca.

Dondoli
Sergio Dondoli is misschien wel de beroemdste ijskunstenaar van Italië. Zijn kleine ijssalon aan het Piazza della Cisterna staat altijd bomvol en is een geliefd adresje voor zowel locals als wereldberoemde sterren.

De keuze is overweldigend, maar dé specialiteit van deze wereldberoemde ijsmaker is crema di Santa Fina. Dondoli was de eerste die met succes witte wijn in zijn ijs verwerkte. Proef van zijn ijs gemaakt van Vernaccia di San Gimignano (de lokale witte wijn), zijn champagne/grapefruit-ijs, ijs van saffraan geplukt even buiten de stad, chocolade-ijs (van de chocolade van Amedei) en zijn fruitsmaken. Je zult elke keer opnieuw verrast worden door deze ijsprofessor!

Je vindt Gelateria Dondoli (bekroond met drie coni) aan het Piazza della Cisterna 4 in San Gimignano.

Gelateria della Passera
Aan een van onze favoriete Florentijnse pleintjes, het Piazza della Passera, geniet je van een (h)eerlijke gelato bij de piepkleine Gelateria della Passera. Een van onze lievelingssmaken hier is caffè (koffie), maar als er amandelijs (mandorla) is, is ook dat een aanrader. Naast de vaste smaken experimenteren de ijsmakers hier ook graag met thee. Het proeven waard!

Je vindt Gelateria della Passera (bekroond met drie coni) op de hoek van Piazza della Passera en Via Toscanella in Florence.

Gelateria Chiccheria
Al sinds 1976 komen op deze plek passie en ambacht samen. Eerst in een tot ver in de omtrek bekende pasticceria, later in een gelateria die alleen met natuurlijke ingrediënten werkt. Dat proef je in elke smaak terug, maar bijzonder zijn vooral het perzikijs, het ijs gemaakt van Morellino di Scansano (een van de beste wijnen die in het zuiden van Toscane gemaakt wordt), de strafondente (chocolade-ijs die wordt gemaakt van een speciale cacaomassa uit Peru) en het chocolade-ijs met karamel en zout.

Je vindt Gelateria Chiccheria (bekroond met drie coni) aan de Via Piave in Grosseto Marina.

Cremeria Opera
Mirko Tognetti hing zijn carrière als manager aan de cipressen en ging een jaar lang in de leer om ijsmaker te worden. In zijn ruim opgezette gelateria proef je van klassieke smaken en van eigen creaties, zoals de crema nonna Lina en de cioccolato del dottore (met krokante hazelnootstukjes). Ook Mirko’s granita’s (schaafijs) zijn een omweg waard, zeker de koffiegranita (met een flinke dot verse slagroom).

Je vindt Cremeria Opera (bekroond met drie coni) aan de Viale G. Luporini 951 en aan de Via di Sant’Alessio 927 in Lucca.

La Svolta
Al het lekkers van Elba (met onder meer fichi d’India (cactusvijgen), citroenen, pruimen en vijgen) wordt door Paolo tot romig ijs verwerkt. Maar ook klassiekere smaken als chocolade, pistache en noga (torrone) zijn hier het proeven waard!

Je vindt La Svolta (bekroond met twee coni) aan de Via Cairoli 6 in Marciana Marina op Elba.

Le Carapine
In het centrum van Cecina verrassen de ijsmakers van Le Carapine je met combinaties als ricotta en citroen, laurier en roze peper of pinda’s en gember. Bijzonder zijn ook het salie-, het tomaat- en het lavendelijs. Allemaal het proeven waard!

Je vindt Le Carapine (bekroond met twee coni) aan de Vicolo San Giuseppe 3 in Cecina (provincie Livorno).

Vivoli
Meer dan dertig smaken vind je in de vitrine van Vivoli, die al jarenlang met aandacht en liefde voor het ambacht gemaakt worden. Erg lekker is het zabaione-ijs, maar ook de bijzondere smaken die samen met Antica Macelleria Falorni in Greve in Chianti zijn bedacht (met meloen/ham-ijs, pecorino/honing-ijs en vijg/venkelworst-ijs) zijn een reden om terug te komen.

Je vindt Vivoli (bekroond met twee coni) aan de Via Isole delle Stinche 7/r in Florence.

Galliano
Al in 1923 opende Galliano Vannozzi deze bar met gelateria. Zijn zoon Roberto zette de ijstraditie voort en ging op zoek naar nieuwe smaken en smaakcombinaties. Je vindt er een dertigtal soorten ijs, met alleen al zes soorten chocolade-ijs (met onder meer Sacher-ijs, chocolade-ijs met peperoncino en chocolade-ijs zonder lactose). Ook torta di mele (appeltaartijs) moet je proeven, net als de verschillende granita’s en de ijstaarten.

Je vindt Galliano (bekroond met twee coni) aan de Viale G. Marconi 127 in Viareggio.

Ghignoni
Al sinds begin jaren tachtig is dit hét adres voor een goede gelato in de Valtiberina, in de provincie Arezzo. Er zijn veel klassieke smaken, maar ook nieuwe variaties, zoals het chocolade/tabakijs. Naast hoorntjes kun je hier ook neerstrijken voor een ijscoupe of voor de specialiteit van het huis: spaghetti gelato.

Je vindt Ghignoni (bekroond met twee coni) aan de Via Tiberina Sud 850 in Sansepolcro (provincie Arezzo).

Gelateria Veneta
Voor het geboortehuis van Puccini maakt de familie Santini al jarenlang het beste ijs van Lucca. Op het menu zo’n tien tot vijftien gusti, waarvan vooral het hazelnootijs (nocciola), het chocolade- en het vanille-ijs naar meer smaken.

Je vindt Gelateria Veneta (bekroond met één cono) aan de Via Vittorio Veneto 74 in Lucca.

I Gelati del Bondi
Onze vriend Vetulio Bondi (voorzitter van de Gelatieri Artigiani di Firenze en een van de initiatiefnemers van het Gelato Festival) mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. In zijn gelateria maakt deze ijsmeester een regenboog aan smaken, waarbij je de smaken mango, pistacchio en cioccolato fondente (pure chocolade) in elk geval moet proeven.

Je vindt I Gelati del Bondi (bekroond met één cono) aan de Via Nazionale 61/r in Florence.

Laboratorio del Gelato
Onder de deksels in de vitrine van deze kleine ijssalon vlak bij zee vind je heerlijk pure chocolade-ijs, ijs gemaakt van Tonka-bonen met sinaasappelschilletjes, romig mascapone-ijs en fris yoghurtijs. Een ideale plek voor een gelato na een dagje strand!

Je vindt Laboratorio del Gelato (bekroond met één cono) aan de Via Ugo Foscolo 11 in Viareggio.

Cremeria Corradini
Al sinds drie generaties maakt deze familie uit Novara bijzonder romig ijs in het gezellige kustplaatsje Castiglione della Pescaia. Naast de bekende smaken (een aanrader is de pure chocolade met sinaasappel) vind je hier ook heel veel Toscaanse variaties, zoals honingijs met pijnboompitten uit het Parco di San Rossore (bij Pisa), ijs gemaakt van panforte uit Siena en ijs in de smaak vin santo met cantuccini (de Toscaanse dessertwijn met amandelkoekjes). Het fruit voor alle vruchtenijs komt uit de Maremma – een garantie voor pure smaken!

Je vindt Cremeria Corradini (bekroond met één cono) aan de Corso della Libertà 45 in Castiglione della Pescaia (provincie Grosseto).

La Via del Gelato
Met de allerbeste ingrediënten (pistachenootjes uit Bronte, hazelnoten uit Piemonte, citroenen van de Amalfikust en sinaasappels van Sicilië) maken Manuela Cerullo en Matteo Goretti heerlijke ijssmaken. Ze deinzen echter ook niet terug voor bijzondere combinaties, zoals kiwi en spinazie, perzik en wortel of framboos en rode biet. Ook het koffie-ijs (met koffie van branderij Piansa in Bagno a Ripoli) is heerlijk.

Je vindt La Via del Gelato (bekroond met één cono) aan de Via Aretina 152 in Pontassieve (provincie Florence).

Sottani
Ook Sottani is een authentieke bar mét gelateria, midden in de Mugello. De ijssmaken volgen de seizoenen, met in de herfst bijvoorbeeld kastanje-ijs (met de beroemde kastanjes uit de Mugello) en in het voorjaar ijs van nespole (Japanse mispels). De smaak Buontalenti (vernoemd naar de vermeende uitvinder van gelato) is hier buonissimo, maar ook de ijstaarten en semifreddi zijn om je vingers bij af te likken.

Je vindt Sottani (bekroond met één cono) aan de Via Forlivese 93 in località San Francesco in Pelago (provincie Florence).

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

4 reacties

  1. Bernadette van Gelder

    Is het fantastische ciaotutti ook in het engels te ontvangen??

  2. Ciao Bernadette, we schrijven alleen in het Nederlands – maar met Google Translate kan 95% ook goed worden omgezet naar het Engels (of Italiaans).

  3. Ciao
    Al meer dan 20 jaar brengen wij onze vakantie door in castiglione del lago bij giancarlo gremoli op Boschett del lago. Graag zou ik je met de eigenaar in contact brengen omdat deze uitstekende vakantirplaats enige promotie in Nederland en Belgie zeker waard is.
    Wat moet ik hiervoor doen?
    Chris

  4. Ciao Chris! Grazie voor je suggestie. Je kunt de eigenaar mijn gegevens geven en/of mij de zijne. Liefst via mail (blog@ciaotutti.nl). Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *