Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tuttomondo – kleurrijke muurschildering van Keith Haring in Pisa

Wie Pisa zegt, zegt scheve toren. Uiteraard is deze uit het lood staande toren een bezoekje waard, maar Pisa heeft nog zoveel meer te bieden dat minstens zo indrukwekkend is. Zoals een kunstwerk dat van veel later datum is dan de scheve toren en dat ook nog eens gratis en zonder lang in de rij te hoeven staan te bewonderen is: een muurschildering van Keith Haring.

Dit kunstwerk, met de titel Tuttomondo (Heel de wereld) is een van de weinige permanente schilderingen van deze graffitikunstenaar. Het is te zien op de zijwand van het klooster van Sant’Antonio, vlak bij het Piazza Vittorio Emanuele II.

Haring maakte Tuttomondo in 1989, een paar maanden voor zijn dood. Hij voltooide het kunstwerk van honderdtachtig vierkante meter, dat wordt bevolkt door dertig figuurtjes, in precies een week.

Wie goed kijkt, ziet allerlei figuren die symbool staan voor vrede en verdraagzaamheid, met bovenaan een dolfijn (symbool voor de prachtige relatie tussen mens en natuur) en daarnaast een mannetje met een schaar als benen, die een slang (symbool voor het kwaad – denk aan Adam en Eva) doormidden knipt.

Het idee voor dit kunstwerk ontstond per toeval, toen een student uit Pisa de kunstenaar in New York tegen het lijf liep. Ze raakten aan de praat en al snel ontstond het idee om in Pisa een mooie muurschildering te maken. Van begin af aan was duidelijk dat het om een permanente schildering zou gaan – Haring wilde er dan ook voldoende tijd voor uittrekken en besloot af te reizen naar Toscane.

Na aankomst in Pisa en een warm onthaal tekende hij de eerste dag alleen de zwarte omtreklijnen, zomaar uit de hand. De dagen erna kleurde hij, met hulp van een hele hoop studenten en van kunstenaars van het Carapol Center, de figuren in.

De verf is overigens afkomstig van datzelfde Carapol Center; zij hebben een verfsoort uitgekozen die niet alleen lang op de muur blijft zitten maar ook nog eens lang zijn kleur behoudt. Het kunstwerk wordt immers elke dag opnieuw blootgesteld aan de elementen, en het moet wel zo lang mogelijk te zien blijven natuurlijk.

Haring wist immers dat hij niet al te lang meer te leven had, maar dankzij deze prachtige muurschildering met zijn kleurrijke, energieke figuren, geeft hij Pisa een blijvende vitaliteit, een oprechte ode aan het leven!

foto’s: imagoDens | Paolo Gallo | Stefano Zaccaria 

Ontdek meer moois in Pisa

Laat je verrassen door deze vroegere Toscaanse havenstad en ontdek de charme van Pisa tijdens onze City Walk, met een unieke wandeling door de stad, met culturele en culinaire hoogtepunten:

Download Pisa – stad vol wonderen

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *