Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Tuttomondo – muurschildering van Keith Haring in Pisa

Wie Pisa zegt, zegt scheve toren. Uiteraard is deze uit het lood staande toren een bezoekje waard, maar Pisa heeft nog zoveel meer te bieden dat minstens zo indrukwekkend is. Zoals een kunstwerk dat van veel later datum is dan de scheve toren en dat ook nog eens gratis en zonder lang in de rij te hoeven staan te bewonderen is: een muurschildering van Keith Haring.

Dit kunstwerk, met de titel Tuttomondo (Heel de wereld) is een van de weinige permanente schilderingen van deze graffitikunstenaar. Het is te zien op de zijwand van het klooster van Sant’Antonio, vlak bij het Piazza Vittorio Emanuele II.

Haring maakte Tuttomondo in 1989, een paar maanden voor zijn dood. Hij voltooide het kunstwerk van 180 vierkante meter, dat wordt bevolkt door dertig figuurtjes, in precies een week. Wie goed kijkt, ziet allerlei figuren die symbool staan voor vrede en verdraagzaamheid, met bovenaan een dolfijn (symbool voor de prachtige relatie tussen mens en natuur) en daarnaast een mannetje met een schaar als benen, die een slang (symbool voor het kwaad – denk aan Adam en Eva) doormidden knipt.

Een paar details:

Het idee voor dit kunstwerk ontstond per toeval, toen een student uit Pisa de kunstenaar in New York tegen het lijf liep. Ze raakten aan de praat en al snel ontstond het idee om in Pisa een mooie muurschildering te maken. Van begin af aan was duidelijk dat het om een permanente schildering zou gaan – Haring wilde er dan ook voldoende tijd voor uittrekken en besloot af te reizen naar Toscane.

Na aankomst in Pisa en een warm onthaal tekende hij de eerste dag alleen de zwarte omtreklijnen, zomaar uit de hand. De dagen erna kleurde hij, met hulp van een hele hoop studenten en van kunstenaars van het Carapol Center, de figuren in. De verf is overigens afkomstig van datzelfde Carapol Center; zij hebben een verfsoort uitgekozen die niet alleen lang op de muur blijft zitten maar ook nog eens lang zijn kleur behoudt. Het kunstwerk wordt immers elke dag opnieuw blootgesteld aan de elementen, en het moet wel zo lang mogelijk te zien blijven natuurlijk.

Haring wist immers dat hij niet al te lang meer te leven had, maar dankzij deze prachtige muurschildering met zijn kleurrijke, energieke figuren, geeft hij Pisa een blijvende vitaliteit, een oprechte ode aan het leven!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.