Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Proef het ijs van Sergio bij Gelateria di Piazza in San Gimignano

Gelateria-Piazza-San-Gimignano-Sergio-Dondoli (1)

Het klinkt bijna te gek om waar te zijn, een ijsuniversiteit. IJs maken doe je met gevoel, je kijkt de kunst af bij je (groot)vader of je ontdekt bij toeval een overheerlijke smaakcombinatie. Toch telt de Gelato University in Bologna bijna 12.000 studenten die de kunst van het ijs maken onder de knie willen krijgen.

In het hightech laboratorium zitten studenten van over de hele wereld de hele dag met hun neus in het ijs. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze smaken als chocolade en vanille in evenwicht kunnen brengen, maar ook hoe uitzonderlijke smaken ijs bereid kunnen worden. Bij het horen van vreemde smaken als rode wijn, olijfolie, Parmezaanse kaas of basilicum gaat hun hart sneller kloppen.

‘In China hebben ze zelfs al geëxperimenteerd met ijs dat smaakt naar vis,’ aldus Patrick Hopkins, de Amerikaanse manager van de Gelato University. ‘IJs is een platform voor smaken, je kunt het aanpassen aan de cultuur waarin je leeft. Peer met Parmezaan en limoen met basilicum zijn enkele van de meer ongebruikelijke smaken waar onze studenten mee aankwamen.’

De Gelato University is een nevenactiviteit van Carpigiani, een Italiaans bedrijf dat wereldwijd ongeveer 70% van de ijsmachines produceert. De universiteit is opgericht in 2003 en heeft sindsdien al veel artistieke ijsmakers voortgebracht. Een van de bekendste professoren aan de Gelato University is Sergio Dondoli, de ijskunstenaar die in zijn piepkleine gelateria in San Gimignano het lekkerste ijs van de wereld bereidt.

Gelateria-Piazza-San-Gimignano-Sergio-Dondoli (2)

De keuze is overweldigend, maar dé specialiteit van deze wereldberoemde ijsmaker is Crema di Santa Fina. ‘Toen ik dat ijs een paar jaar geleden voor het eerst goed genoeg vond om te verkopen, kwam toevallig onze pastoor binnen. Hij wilde mijn nieuwe smaak wel proeven. Gelukkig vond hij het heerlijk. Hij wilde het ijs direct zegenen, aangezien het 12 maart, de naamdag van onze stadsheilige Santa Fina, was. Zo ontstond onder de inwoners van San Gimignano het geloof dat alle zonden van de vrouwen die Santa Fina-ijs eten, vergeven worden.’ Op 12 maart is het daarom nóg drukker dan anders!

Sergio Dondoli werd talloze keren uitgeroepen tot kampioen ijsmaker, tot hij besloot om aan geen enkele wedstrijd meer deel te nemen omdat hij toch altijd won. Hij was de eerste die met succes witte wijn in zijn ijs verwerkte. Zijn kleine ijssalon aan de Piazza della Cisterna staat altijd bomvol en is een geliefd adresje voor zowel locals als wereldberoemde sterren.

Gelateria-Piazza-San-Gimignano-Sergio-Dondoli (3)

Er hangt bijvoorbeeld een briefje van Tony Blair aan de muur, een gesigneerde foto van Robin Williams en een heleboel lyrische bedankjes in het Italiaans. Maar dat is nog niet alles: Sergio Dondoli is de meest gerenommeerde professor aan de Gelato University. Zelfs Aziatische hoogwaardigheidsbekleders nodigen hem continu uit om demonstraties te komen geven of om zijn wereldberoemde ijs te maken als afsluiting van belangrijke diners.

Maar Sergio staat het liefst in zijn eigen gelateria in San Gimignano. Als hij er niet is, smaakt het ijs er niet hetzelfde. Het belangrijkste bestanddeel van zijn recept is namelijk zijn grote liefde voor het vak, aldus hijzelf. En dat proef je!

Je vindt Gelateria di Piazza aan het Piazza della Cisterna 4 in San Gimignano. Kan niet missen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *