Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Giardino delle Rose (rozentuin) in Florence – met kleurrijke rozen & de skyline van de stad in een koffer

Sinds deze zomer staat de Giardino delle Rose, de rozentuin, net als het historisch centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En terecht, want deze kleurrijke en geurige tuin is echt een van de pareltjes die Florence rijk is!

Florentijns decor voor de kunstwerken van Folon

In deze prachtige tuin, aan de voet van het Piazzale Michelangelo, schitteren prachtige kunstwerken van de Belgische Jean-Michel Folon, die in de jaren vijftig naar Toscane trok.

Hij werkte onder andere in Pietrasanta en in Florence, waar hij een paar bijzondere kunstwerken heeft achtergelaten. In de Giardino delle Rose bewonder je onder meer Vivre, een waterspuwend beest, een visser en een kat.

Hoewel Folon de beelden nooit meer in deze setting heeft gezien (hij overleed in 2005 terwijl de beelden pas in 2011 in de Giardino delle Rose werden geplaatst), had hij voor zijn dood wel duidelijk aangegeven dat deze kunstwerken een plek moesten krijgen in Florence.

Je me souviens – met een boek op een bankje

Ze lijken voor de tuin gemaakt, de beelden, allemaal anders maar allemaal wonderwel passend in de omgeving. Een van onze favorieten is Je me souviens, die heerlijk op een bankje zit met een opengeslagen boek, zijn ene arm verwelkomend naar wie er maar aan wil schuiven.

Het uitzicht van L’envol

We benijden het uitzicht van L’envol, de man elke dag opnieuw over de stad mag kijken en zo weg lijkt te kunnen vliegen, over de daken en koepels van Florence heen.

rozentuin-Florence-Folon

Een bezoek aan Folons kunstwerken in de Giardino delle Rose is zeker de moeite waard als je in Florence bent. Het is gratis, meestal lekker rustig (want net aan de andere kant van de Arno) en heerlijk om in het groen al die indrukken van de stad op je in te laten werken, slenterend langs de beelden of lezend in gezelschap van de bijzondere bronzen man op het bankje.

Partir – een koffer vol Florence

Sla ook de prachtige koffer niet over, waarin je de skyline van Florence prachtig kunt vangen. Het draagt de naam Partir – heel toepasselijk voor een koffer met een uitzicht dat je zo in zou willen pakken om mee naar huis te nemen. Uit dit werk blijkt eens te meer de grote liefde van Folon voor Florence.

We laten je graag meegenieten van de sfeer in de tuin, aan de hand van een aantal kleurrijke foto’s die we afgelopen jaren in de rozentuin maakten:

Praktische informatie Giardino delle Rose

De Giardino delle Rose is het hele jaar open van 9.00 tot 20.00 uur (en in de zomermaanden soms nog wat langer). In de maanden mei en juni is de tuin op zijn mooist, dan staan er meer dan duizend verschillende rozen in bloei (waaronder vele antieke soorten).

Er zijn meerdere ingangen naar de rozentuin. De eerste ingang vind je als je vanaf San Niccolò komt, dan kun je op de kruising van Via del Monte Alle Croci en Via di San Salvatore al Monte (trap) een klein hekje door dat tijdens de openingstijden altijd open staat. De hoofdingang van de tuin is halverwege de trap (Via di San Salvatore al Monte) die naast het Piazzale Michelangelo naar beneden loopt.

Ontdek nog meer mooie tuinen in Italië

De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan honderd tuinen en ruim zeshonderd pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo 

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *