Lees onze laatste blogs:

Wijn proeven op de terrassen van Locorotondo

Je ziet Locorotondo al van ver opduiken, hoog op een heuvel in de Valle d’Itria. Als je dichterbij komt, zie je dat de terrassen op de hellingen van de heuvel waarop het stadje prijkt, een bijzonder geheim prijsgeven. Een deel van de terrassen is namelijk bezaaid met wijnranken. De bijzondere terrasvormige wijngaard wordt beheerd door Bufano. Zij organiseren regelmatig rondleidingen door de wijngaard, met wijnproeverij (en soms zelfs met lunch of diner). Als je geluk hebt, val je net als wij met je neus in de druiven en mag je aanschuiven voor een proeverij. Voor we echter de wijnen mogen …

Lees meer »

Toeren langs trulli op het platteland rondom Locorotondo

In het hart van Puglia ligt de Valle d’Itria, waar je overal trulli ziet opduiken. Deze huisjes met een soort bijenkorfvormig dak zijn van steen. Ze hebben een puntdak waarop vaak een helderwitte bol of ster prijkt en zijn bijzonder fotogeniek. De ‘hoofdstad’ van de trulli is Alberobello, waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele ronde witte huisjes staan. Prachtig, maar Alberobello is inmiddels zo beroemd dat er busladingen toeristen komen. Wie hier trulli wil bekijken en fotograferen, staat schouder aan schouder met anderen. Gelukkig zijn er slechts heel even verderop, op het platteland …

Lees meer »

B&B Masseria Serralta – slapen in een echte trullo

We laten het silhouet van Locorotondo, dat we al even in het vizier hebben, langzaam achter ons. We maken een omtrekkende beweging rond het witte dorpje, op weg naar bed & breakfast Masseria Serralta. Hoewel het pas mei is, is het al lekker warm en na een lange rit verlangen we naar een duik in het zwembad. Saskia: ‘Maar dan houdt ons navigatiesysteem ermee op. Het kent de weg waar we rijden niet en na een paar pogingen om ons over te halen om te draaien, zwijgt de Italiaanse heer die ons eerst zo galant de weg wees in alle …

Lees meer »

Felice di stare quaggiù – onze roadtrip in de Valle d’Itria

Saskia en Carola maakten onlangs een heerlijke roadtrip door de Valle d’Itria, het hart van Puglia dat vooral bekend is vanwege de trulli. Vandaag delen ze alvast de route die ze aflegden, de komende dagen nemen ze jullie mee naar een aantal plekken die ze onderweg hebben bezocht. Stappen jullie in? Saskia: ‘We staan nog op de landingsbaan van het vliegveld bij Bari, maar in gedachten zoeven we al over de door stenen muurtjes begrensde wegen tussen trulli, olijfbomen en klaprozen. Wat is dat toch met Puglia, dat je instant gelukkig wordt van alleen al het vooruitzicht er een dikke …

Lees meer »

Masseria Chicco Rizzo

Het is een van de oudste boerderijen van de Salento, deze prachtige masseria. In de achttiende eeuw werd de masseria gebruikt als een stopplaats voor paarden, maar dankzij een recente renovatie is het nu een schitterende plek voor iedereen die ontspannen vakantie wil vieren. Masseria Chicco Rizzo heeft ruime kamers (voor twee, drie of vier personen) en een schitterende suite met stenen plafond en een openhaard. De kamers liggen allemaal op de begane grond en allemaal met een aangrenzende badkamer, minibar, LCD-tv, kluis en airconditioning. In de tuin ligt een groot zwembad dat prachtig in de omgeving past. In de bibliotheek …

Lees meer »

Met kinderen naar Italië – Floris in Rome

Van veel lezers die dit voorjaar onze enquête invulden, kregen we bruikbare tips en fijne suggesties voor nieuwe onderwerpen en rubrieken. De Vlaamse Elke Buyvoets schreef dat ze graag wat meer verhalen zou willen over hoe je met baby’s en kinderen op een fijne manier door Italië kunt reizen. Elke: ‘Ik heb zelf in Italië gewoond en ben helemaal weg van het land. Ik ben sinds de zomer van 2017 de trotse mama van Floris en natuurlijk hoop ik dat Floris mijn passie voor het land zal delen. Maar de eerste keer met hem naar Italië maakte me wel een …

Lees meer »

De Pizza Elementen – met pizzageheimen uit Napels & Rome

Stefan Tibben is een pizzaliefhebber pur sang. Wie is dat niet, denk je dan wellicht, maar bij Stefan gaat de liefde voor pizza verder dan bij de meeste anderen. Hij is er zelfs zo dol op, dat hij zijn website Italiëplein helemaal aan de pizza heeft gewijd. Hij doet er verslag van al zijn pizza-ervaringen, met name over het zelf maken van pizza’s, en verkoopt de allerbeste ingrediënten en tools voor wie zelf pizza wil bakken. Af en toe stuit Stefan op een prachtig pizzaboek, vol tips voor wie de perfecte pizza wil bakken. Zo bracht hij drie jaar geleden …

Lees meer »

Ontdek de mooiste plekken van Ascoli Piceno

Welkom in Ascoli Piceno, een prachtige stad in het zuiden van de regio Le Marche die ook wel ‘stad van de honderd torens’ wordt genoemd. Maar Ascoli Piceno staat niet alleen bekend om de hoge torens. Je vindt er ook grootse pleinen, mooie musea, rijk versierde kerken en verrassende fonteinen. Vanessa van Agriturismo Villa Bussola laat ons dit allemaal zien in een unieke City Walk. Zij woont niet ver van deze stad en hoewel ze zich vooral bezighoudt met het verhuren van haar vakantieaccommodaties en minicamping, gaat ze in haar vrije tijd graag op pad om alle pareltjes in de …

Lees meer »

Una grande festa – Italiaanse zomerhit van Luca Carboni

Met deze zomerhit van Luca Carboni kom je meteen in vakantiestemming! Parlare della sfiga proprio non si può e la morte non è mai stata un argomento pop rabbia e protesta non sono proprio il top il dolore e l’ingiustizia no, non brillano neanche un po’ Io ti dico lo so-oh-oh ci ho provato ma no no no i tempi son duri per non avere il sorriso sul viso Ma che caldo che ho-ho-ho dammi una gomma po-o-op c’è la voglia di agosto che mi brucia nel petto, nel petto Io voglio solo una grande festa un’estate tridimensionale ma cosa …

Lees meer »

Drie sprankelende cocktails met prosecco

Geef je deze zomer een feestje of heb je spontaan zin in een sprankelende cocktail? Met de zestig recepten uit het boek Prosecco made me do it zet je jezelf én je gasten een bruisende borrel voor. Of je nu houdt van een klassieke Bellini, Rossini of Aperol Spritz of in bent voor iets spannenders, er is voor elk wat wils. De recepten zijn van de hand van Amy Zavatto, de kleindochter van een Italiaanse wijnmaker die tegenwoordig in New York woont en werkt. Van haar zestig cocktailcreaties mogen wij er drie met jullie delen: de Positano Pop, de Italian …

Lees meer »

Geitjes knuffelen bij Le Moire in Merana

Bijna tien jaar geleden verhuisden Nicolas en Natascha naar Piemonte, waar ze samen Agriturismo Verdita runnen. Ze onthullen regelmatig mooie plekken in hun omgeving. Dit keer blijven ze dicht bij huis, met een bezoek aan hun buren: geitenboerderij Le Moire in Merana. Natascha: ‘Een paar jaar geleden stond hij er plots: een half vervallen caravan bij een al even bouwvallige boerderij, één kilometer verder op de heuvel. Geruchten waren er genoeg in het dorp, het zou om jonge mensen uit de grote stad gaan die er een toeristische activiteit wilden opstarten. Het duurde nog diverse maanden voor we die mysterieuze …

Lees meer »

4x culinair genieten van industrieel design in Turijn

Turijn heeft een industrieel verleden. Het staat er vol met oude fabriekshallen, opslagloodsen, hangars en andere industriële gebouwen. Wie denkt dat dit de stad een grijs imago geeft, heeft het mis. Zeker nu veel gebouwen omgetoverd zijn tot innovatieve (horeca)concepten, heerst er een nieuwe industriële stroming in Turijn. Liza selecteerde voor Ciao tutti de vier leukste concepten waar industriële gebouwen veranderd zijn in hippe plekken. EDIT In een enorme fabriekshal in Barriera di Milano (een arbeiderswijk op zo’n twee kilometer van het centrum die de laatste jaren steeds hipper wordt) werden vroeger elektriciteitskabels gemaakt. Daarna stond de hal jaren leeg, …

Lees meer »

De mooiste street art in Turijn

Turijn staat, vanwege het industriële verleden van de stad, ook wel bekend als ‘grijze stad’, maar wie oog heeft voor street art, ziet meteen dat deze Noord-Italiaanse stad allesbehalve grijs is. Ciao tutti’s Liza ging op pad om de mooiste openluchtkunstwerken te ontdekken. Liza: ‘De stad van Fiat, Italiaanse cinema en chocolade biedt een fijn klimaat voor street artists, graffiti-kunstenaars en andere creatievelingen. Dat begon al in de jaren negentig: de opkomende graffiticultuur werd snel volwassen omdat er weinig aan het illegaal bespuiten van muren en treinwagons werd gedaan. Mauro Italiano, die tegenwoordig samen met vrienden een succesvol kunstenaarscollectief runt, groeide …

Lees meer »

La Morra – de perfecte dagtrip in de Langhe

La Morra is een klein plaatsje in de heuvelachtige landstreek de Langhe, in de regio Piemonte. Het ligt op nog geen vijf kilometer afstand van het bekendere Barolo en is de ideale dagtrip voor wie op zoek is naar wat verkoeling én een goed glas wijn. Ciao tutti’s nieuwste teamlid Liza verkende het dorp en deelt de mooiste plekken en de lekkerste adresjes. Liza met zusje Gemma in La Morra Liza: ‘La Morra is vooral bekend door zijn ideale ligging op de top van een heuvel, een strategische keuze tijdens de stichting van het dorpje in de middeleeuwen. De huizen …

Lees meer »

Le Strade di Milano – meer over de straten van Milaan

Inge woont in Milaan, waar ze unieke food tours organiseert. Ze neemt ons regelmatig mee op pad in de stad, waarbij ze vooral onbekende(re) culinaire plekken opzoekt. Plekken die ze sinds kort ook deelt op Le Strade di Milano, een gloednieuwe blog bomvol inspiratie voor je bezoek aan Milaan. Tranvai, een van de adressen die Inge voor Le Strade di Milano bezocht Inge: ‘Wanneer ik een bezoek naar een voor mij onbekende streek of stad op het programma heb staan, ga ik altijd zo snel mogelijk op zoek naar blogs geschreven door auteurs die zelf op deze plek wonen. Ik …

Lees meer »

Focaccia met kaas uit ‘De keukens van de Middellandse Zee’

Dit zomerse weer nodigt uit tot het maken van zonnige gerechten. Het kookboek De keukens van de Middellandse Zee, met recepten uit Frankrijk, Spanje en Italië, komt dan ook goed van pas. De warme zonnestralen piepen tussen de pagina’s door, met dank aan de kleurrijke foto’s en de zomerse recepten uit onder meer Ligurië. In De keukens van de Middellandse Zee tonen Lucio Galletto en David Dale aan de hand van verhalen, recepten en schitterende foto’s de culinaire en veelzijdige erfenis van de Grieken, Romeinen, Arabieren en Vikingen Lucio Galletto groeide op op de grens van Toscane en Ligurië. Zijn …

Lees meer »

Buonissima Bosa – drie adresjes voor lunch, aperitivo en diner

Annerike ontdekte tijdens haar verblijf bij Palazzo Sa Pischedda ook drie heerlijke adresjes in Bosa. Met deze tips voor lunch, aperitivo en diner ben je culinair gezien een dagje onder de pannen. Buon appetito! Annerike: ‘Voor de lunch hoef ik niet lang te zoeken. De vrolijke obers van Il Tipico, aan het Piazza Costituzione, die zichtbaar lol in hun werk hebben, de pizza’s op de kaart én een flinke dosis zon op het terras vormen de perfecte ingrediënten voor een pranzo, lunch. Als ze horen dat de vriendin met wie ik ben en ik Nederlands zijn, komt een van de …

Lees meer »

Palazzo Sa Pischedda – bellissimo hotel in Bosa

Vanaf een afstand zien we de gekleurde huisjes van het stadje Bosa, gebouwd tegen een heuvel aan de westkant van Sardinië, al liggen. Dat we vanaf onze hotelkamer een minstens zo mooi uitzicht hebben op het stadje, is op dat moment nog een verrassing. Ons hotel, Palazzo Sa Pischedda, blijkt namelijk net aan de andere kant te liggen van de boogbrug die over de rivier de Temo loopt, vanwaar je schitterend uitkijkt over het kleurrijke Bosa. We worden verwelkomd door Angelina Arca, die al veertien jaar in het hotel werkt en alles weet van dit palazzo vol geschiedenis. De historie …

Lees meer »

Gehaktballen in bier uit ‘De Zilveren Lepel Vlees’

Hoewel we tijdens onze reizen in Italië graag een glas wijn drinken, genoten we vorige week op het terras van Vapori di Birra in Toscane van een bierproeverij. We zullen alle details hiervan nog met jullie delen, maar de smaak van dit bijzonder gebrouwen bier inspireerde ons meteen bij thuiskomst om deze gehaktballen te maken, naar een recept uit het gloednieuwe kookboek in De Zilveren Lepel-reeks, dit keer met vlees in de hoofdrol. Bakken, braden & stoven De Zilveren Lepel Vlees bevat meer dan honderdvijftig recepten voor vlees, wild en gevogelte. Het water loopt je in de mond bij gebraden …

Lees meer »

Proef de formidabele Vernaccia di San Gimignano van Fratelli Vagnoni!

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas dan ook niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn. De Wijndivas proeven naast wijn vooral ook de sfeer. In welke omgeving rijpen de druiven? Welk uitzicht mogen ze in zich opzuigen? Door wie wordt de wijn gemaakt? Is het een familietraditie of proberen jonge mensen juist een vergeten wijn nieuw leven in te blazen? Om hun mooiste wijnverhalen te delen, nemen ze je graag ‘mee’ …

Lees meer »