Home » Lees onze laatste blogs:pagina 10

Lees onze laatste blogs:

Puzzel mee & maak een rondje langs vijftien Italiaanse vliegvelden

Wist je dat een groot aantal Italiaanse vliegvelden is vernoemd naar bekende personen – grotendeels bekende Italianen? Amerigo Vespucci, Leonardo da Vinci, Marco Polo… Ze zijn allemaal verbonden aan een vliegveld in Italië. Aan jou de opdracht al puzzelend te ontdekken welke steden bij onderstaande vijftien vliegveldnamen horen. We gebruiken daarbij de Italiaanse namen van de steden (dus bijvoorbeeld Roma en Firenze). Als je alle steden goed hebt ingevuld, lees je in de groene balk de naam van nog een bekende Italiaan. Wij willen graag weten bij welke stad deze vliegveldnaam hoort. Welke steden horen bij onderstaande vliegvelden? 1 CRISTOFORO …

Lees meer »

Estate in Toscana – swingende zomer in Toscane met Duova en Blebla

Met de heerlijke zomerhit Estate in Toscana zorgen Duova en Blebla voor heel wat muzikale voorpret voor een vakantie in Toscane. In een oud Volkswagenbusje toeren ze door Toscane, waarbij ze een hele reeks aan prachtige plekken noemen, die we in deze blog voor je op een rijtje hebben gezet. Maar geniet voor je aan de tour begint eerst van hun swingende song: Si parte, we vertrekken! Al luisterend naar dit nummer, maak je een schitterende reis door Toscane. Zeker als je onderstaande links naar onze artikelen met meer informatie en tips erbij neemt, waan je je even in la …

Lees meer »

Tricolore ijsjes met watermeloen en kiwi uit het boek IJs

In haar nieuwe boek IJs deelt Marleen Visser dertig verrassende ijsrecepten. Van eenvoudig roomijs en yoghurtijs tot spicy honingijs met perzik, van ananas, munt en limoensorbet tot aardbeiensorbet met venkel, van geitenkaasijs met geroosterde aardbeien tot een chocolademagnum met sinaasappelcurd. Wij maakten een hele voorraad tricolore ijsjes, met watermeloen, yoghurt en kiwi, waarvan we het recept graag met jullie delen. Ingrediënten (voor zes ijsjes van 65 milliliter of vier ijsjes van 90 milliliter): 250 gram watermeloen, in stukjes en zonder pitjes | 3 eetlepels honing | 3 eetlepels limoensap | 4 eetlepels volle yoghurt | 2 kiwi’s, geschild en in …

Lees meer »

Amico del Vino laat je proeven van de lekkerste wijnen uit Italië

Drink je graag een goed glas wijn uit Italië? Ontdek je graag meer over de wetenswaardigheden áchter de wijn, van het persoonlijke verhaal van de wijnmaker tot tips voor wijn/spijscombinaties? Dan ben je bij Amico del Vino aan het juiste adres! Amico del Vino, ‘vriend van de wijn’, is het idee van Edwin van der Fluit. Als groot wijn- en nog groter Italiëliefhebber wil hij graag zorgen voor een persoonlijke wijnbeleving, zowel live als digitaal. Dat doet hij onder meer door mooie digitale wijnbeschrijvingen, blogs en video’s die hij deelt via Instagram en Facebook. Ook organiseert hij regelmatig online seminars …

Lees meer »

De mooiste wijnroutes in Europa volgens Lonely Planet

Lonely Planet heeft de mooiste wijnreizen in Europa gebundeld in het boek Wijnroutes Europa. Naast unieke verhalen bevat deze fijne gids ook prachtige foto’s, kaarten en praktische informatie over waar te verblijven, eten en natuurlijk drinken. Het perfecte cadeau voor de wijnliefhebber die van reizen houdt dus! Wat is er mooier dan wijn proeven op de plaats waar hij is gemaakt? Dit boek neemt je mee naar veertig van de bekendste wijnstreken van Europa. Zonder mysterieuze proeftaal, maar mét verhalen van bevlogen wijnmakers, over de wijnen die in hun streek worden gemaakt. Het is een persoonlijke kennismaking met wijn, op …

Lees meer »

Piemonte – de Provence van Italië (met dank aan de lavendel)

Natascha en Nicolas zijn de eigenaren van Agriturismo Verdita in Piemonte, in het noorden van Italië. Al lijkt het in deze tijd van het jaar meer op de Franse Provence. Natascha vertelt waarom! Natascha: ‘Onze streek wordt vaak vergeleken met de Provence, wat niet verwonderlijk is, want zowel het klimaat als het landschap lijken op elkaar. Maar de gelijkenis is vooral ook te danken aan een ander belangrijk kenmerk van de Provence dat Piemonte langzaam maar zeker verovert: de paarse lavendelvelden. Waar de hele wereld in juni en juli naar de Provence trekt om de lavendelvelden te bewonderen, zul je …

Lees meer »

Cappella del Barolo – kleurrijke kapel tussen de wijngaarden

Piemonte staat bekend om de wijnproductie; de regio staat bij wijnkenners en -liefhebbers hoog in aanzien. Je vindt er zelfs een kapel die de naam draagt van de beroemdste wijn van de regio, de Cappella del Barolo. Als je door de wijngaarden tussen Barolo en La Morra rijdt, kun je de kleurrijke kapel niet missen. Hij staat op het landgoed waar de familie Ceretto de druiven voor haar Barolo’s laat rijpen, met uitzicht op de heuvel waarop La Morra prijkt. Ooit was dit een eenvoudige kapel van baksteen, nu is het een met felle kleuren beschilderde eyecatcher tussen de groene …

Lees meer »

Ontdek Piemonte – proeven van cultuur en gastronomie

Met de reisgids Ontdek Piemonte – proeven van cultuur en gastronomie van Gido Van Imschoot, met prachtige foto’s van Jan Crab, geniet je van meer dan 250 pagina’s voorpret voor een reis naar Piemonte. De Vlaamse culinair journalist en sommelier Gido Van Imschoot heeft zijn hart verloren aan deze regio. Jaarlijks geniet hij minstens één keer van de legendarische Piemontese gastvrijheid waarin gastronomie en goede wijnen centraal staan. Hij heeft alle uithoeken van Piemonte bezocht en overal bijzondere mensen ontmoet die trots zijn op hun regio en die hij graag een plaats geeft in zijn boek. Gido: ‘Piemonte betekent letterlijk …

Lees meer »

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer – reizen om stil te staan

Met de reisgids Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer neemt Felicia Dekkers je mee naar Orta San Giulio aan het Ortameer, oftewel het Lago d’Orta. De gids is natuurlijk bruikbaar voor wie naar het meer reist, maar ook geschreven met het oog op thuisblijvers – reizen vanuit je stoel! Felicia nodigt je via de beschreven wandelingen in en rond het dorp Orta uit om mee op pad te gaan. Dankzij de vele afbeeldingen en korte overpeinzingen die passen bij het thema van elk hoofdstuk, waan je je even aan de oevers van het meer. Het Ortameer- spiritualiteit, kunst en natuur …

Lees meer »

Ontdek het Milaan van de Romeinen

Milaan was in de tijd van de Romeinen al een strategisch gelegen en daarmee belangrijke stad. Het is zelfs kort de hoofdstad van het westelijke deel van het enorme imperium geweest. Wandel met Inge mee door een onbekend stuk Milaan en ontdek de oude, vaak vergeten Romeinse schatten! 5Vie – hip maar met een lange historie De wijk die nu 5Vie heet, vormt het historisch hart van Milaan. De wijk dankt zijn naam aan de vijf straatjes die hier samenkomen: de Via del Bollo, de Via Santa Marta, de Via Santa Maria Podone, de Via Santa Maria Fulcorina en de …

Lees meer »

La Festa della Repubblica – op 2 juni viert men feest in Italië

Op 2 juni viert men in Italië La Festa della Repubblica, het feest van de republiek. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt zelfs de hemel even groen-wit-rood. Ter ere van deze nationale feestdag mogen wij trakteren op de Italiaanse vlag of op een tricolore feestpakket. Maar eerst vertellen we je meer over de achtergrond van de Italiaanse driekleur en de feestelijkheden tijdens La Festa della Repubblica. Sinds het op 2 en 3 juni 1946 gehouden referendum waarin de Italiaanse bevolking de republiek verkoos boven de monarchie, is deze dag een officiële feestdag, die gevierd wordt met parades, …

Lees meer »

Moscova Luxury B&B: even thuis in de wijk Brera in Milaan

Midden in de drukke metropool Milaan een rustig en fijn plekje vinden om te slapen? Dat lijkt een uitdaging, maar Moscova Luxury B&B is een heerlijke bed & breakfast in hartje stad waar je kunt bijkomen na een dagje winkelen en kunst kijken. Niet in de laatste plaats vanwege de gastvrije ontvangst en service van de Zuid-Italiaanse eigenaar Lorenzo, die Salerno begin 2000 verliet voor een baan als softwareontwikkelaar in Milaan. Een B&B verspreid over meerdere panden ‘Benvenuti a Milano, è la prima volta?’ Lorenzo pakt de plattegrond van Milaan er meteen bij om je wegwijs te maken in de …

Lees meer »

Ontdek Italiaans Utrecht – van Paushuize tot Napolitaanse pizza’s, van spaghetti tot Romeins schatzoeken

Ga je mee op pad in Italiaans Utrecht? In de schaduw van de Domtoren vind je heerlijk veel Italiaanse adresjes, zoals een echte Napolitaanse pizzeria en een bakkerij waar elke dag bladen vol knapperige cantuccini uit de oven komen. Je maakt kennis met vaardige barista’s, ijsscheppers, pizzabakkers en de erfenis van paus Adrianus VI, de enige Nederlandse paus die de katholieke kerk heeft gekend. Utrecht is ook een Romeinse stad. De Romeinen bouwden op de plek van de huidige stad rond 45 na Christus een castellum, dat deel uitmaakte van een reeks legerplaatsen en handelsposten, de zogenaamde Limes, die werden …

Lees meer »

Het is te koud om te sterven – Christian Frascella

Op een zonnige meimiddag reisden we naar het ijskoude Turijn. Christian Frascella, die in Turijn opgroeide en de stad als zijn spreekwoordelijke broekzak kent, neemt ons in zijn nieuwe boek Het is te koud om te sterven mee naar de wijk Barriera di Milano. Dat klinkt chique, maar de wijk is allesbehalve chique. Als toerist zet je er beter geen voet aan de grond, in deze groezelige buitenwijk, ooit de thuishaven van fabrieksarbeiders, nu een smeltkroes van culturen, immigranten uit alle windstreken. Barriera is het thuis van de veertigjarige privédetective Contrera, die kantoor houdt in een hoekje van een wasserette, …

Lees meer »

Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing

In het kleurrijke kookboek Bitterzoete honing nodigt Letitia Clark je uit in haar huis op Sardinië. Aan de hand van haar recepten leert ze je te vertragen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Verlekker je aan pecorino met walnoten en honing uit de oven, geniet van een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel of van malloreddus (de schelpvormige pasta van het eiland) met krab, saffraan en tomaat. Alle recepten en de verhalen erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit eilandparadijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes is Bitterzoete …

Lees meer »

Ontdek de Italiaanse kant van Maastricht – klein Italië aan de Maas

Maastricht is misschien wel de meest Italiaanse stad van Nederland. Niet alleen omdat Ciao tutti er gevestigd is, maar vooral vanwege de aanwezigheid van de vele Romeinse resten (die je onder andere kunt bewonderen aan de Maas en in de museumkelder van het Derlon Hotel), maar ook vanwege de vele Italiaanse culinaire adressen. Met deze wandeling ontdek je de lekkerste Italiaanse adresjes in Wyck, in het Stokstraatkwartier, het Jekerkwartier en in het centrum van Maastricht, waarbij het dolce vita-gevoel met elke stap wordt aangewakkerd. Trek er dan ook liefst een hele dag voor uit, zodat je overal volop van kunt …

Lees meer »

Dromen van Italië met de nieuwe Libelle

De Libelle van deze week (nummer 24, 28 mei tot en met 3 juni 2020) staat helemaal in het teken van Italië. Of beter gezegd van dromen van Italië, met reportages waarvan je meteen de reiskriebels krijgt, heerlijke recepten én heel veel tips voor Italië in eigen land. Ook Saskia mocht een bijdrage leveren. Net als Janneke Philippi en Miriam Bunnik deelt Saskia haar favoriete Italiaanse adressen in Nederland: Journaliste Stephanie Pander tekende een prachtige ode aan Italië en de Italianen op, met een paar fijne geheime adresjes in verschillende Italiaanse streken. Maar er is meer, zoals een reisreportage over …

Lees meer »

Gozio Amaretto – pure after dinner liefde in een glaasje

Na een Italiaans etentje komt vaak een fles likeur op tafel, van amaretto (amandellikeur) tot nocino (walnotenlikeur), van limoncello (citroenlikeur) tot frangelico (hazelnootlikeur) en sambuca (anijslikeur). Hoewel we graag een glaasje limoncello nuttigen na een zware maaltijd, gaat er bij een straffe espresso niets boven een amaretto. Er is er één die dan met kop en schouders boven alle andere amaretto’s uitsteekt: Gozio Amaretto, die sinds begin mei in de schappen staat van Gall&Gall. Amaretto – een ode aan de liefde Volgens de overlevering zou deze amandellikeur het licht hebben gezien in 1525, met dank aan een verliefde weduwe. Ze …

Lees meer »

20x de lekkerste recepten voor panna cotta (mét basisrecept)

Wij zijn dol op een romige panna cotta als toetje. Simpel, met wat aardbeien of frambozen als garnering, of met een creatieve topping van een jonge chef. In deze blog delen we het basisrecept voor dit Italiaanse dessert, mét twintig recepten waarmee je naar hartenlust kunt variëren en verrassen. Letterlijk betekent panna cotta gekookte room. Dat is dan ook het grootste bestanddeel, aangevuld met suiker, melk, wat gelatine en eventueel een beetje vanille. Ondanks de eenvoud is het resultaat verbluffend. Het oorspronkelijke recept zou uit Piemonte komen, maar inmiddels staat het in heel Italië én daarbuiten op de kaart. Het …

Lees meer »

De leukste cadeaus voor pizzabakkers

Ken je iemand die je wakker mag maken voor pizza? Dan vind je in deze blog de leukste cadeaus* in pizzastijl. Uiteraard ook perfect voor een cadeautje voor jezelf! De mooiste kookboeken met pizza in de hoofdrol Het bakken van de perfecte pizza start met een goed recept en de fijne kneepjes van het pizzavak. Goed om je dus eerst te verdiepen in het maken van pizza. In het boek Bloem water gister zout passie vind je recepten voor authentieke Napolitaanse pizza. Ook de Pizzabijbel en De Pizza Elementen mogen niet in de boekenkast van de ware pizzaliefhebber ontbreken. Nog …

Lees meer »