Lees onze laatste blogs:

I Cuochini – ‘de kokjes’ in Palermo

Een bezoek aan Palermo is niet compleet zonder arancini, panelle en crocché (een soort aardappelkroketjes, maar dan zachter van smaak). De allerlekkerste eet je bij I Cuochini (letterlijk: ‘de kokjes’). Dit kleiner dan kleine zaakje zit verstopt in een cortile, binnenplaats, aan de Via Ruggiero Settimo 68. Een gekleurd keramieken bord wijst je het juiste palazzo, en de vriendelijke portier knikt je de juiste kant op. De ruimte binnen wordt bijna helemaal ingenomen door een grote vitrine vol met lekkers: aardappelkroketjes, arancini, pastatimbaaltjes, panzerotti, courgetteflapjes, focaccine con panelle (met de typisch Siciliaanse kikkererwtenkoekjes), hartige taartjes met mozzarella en ansjovis of met spinazie en ricotta… wat een feest! En dat ook …

Lees meer »

Schetsen in het Steri (Palazzo Chiaramonte)

Het Steri, oftewel het Palazzo Chiaramonte, ligt aan het Piazza Marina, in hartje Palermo. Hoewel het palazzo nu dienst doet als universiteitsgebouw, had het vroeger een veel luguberder functie: het was het Paleis van Inquisitie. De executies vonden meestal plaats aan de overkant van het palazzo, in de huidige Giardino Garibaldi, maar voor het zover was verbleven de gevangenen in het Steri. De voormalige cellen kun je nog altijd bezoeken. Een indrukwekkende ervaring, mede dankzij de schetsen en teksten die de gevangenen op de muren hebben achtergelaten: In dit palazzo bevindt zich overigens eveneens het schilderij dat de Siciliaanse schilder Renato Guttuso in 1974 maakte van de Vucciria-markt. …

Lees meer »

Street art: Giovanni Falcone en Paolo Borsellino

Vanaf ons huidige verblijf in Palermo, Zephyr Boat & Breakfast in de haven van de stad, kijken we prachtig uit op een van de nieuwste street art-aanwinsten in de stad: het dubbelportret van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. De murales prijkt op de gevel van het Istituto Nautico en is een prachtig portret van de twee onderzoeksrechters die streden tegen de maffia. Het werk van de Siciliaanse street artists Rosk en Loste werd onthuld op 19 juli 2017, precies vijfentwintig jaar na de aanslag in de Via d’Amelio, waarbij Borsellino om het leven kwam. Falcone was twee maanden eerder al door de maffia omgebracht. …

Lees meer »

Mozaïeken & un matrimonio in La Martorana

La Martorana is een van de mooiste kerken van Palermo, al kun je aan de buitenkant nog niet zien wat er binnen allemaal wacht aan pracht en praal. Mozaïekleggers hebben zich hier namelijk helemaal uitgeleefd, net als in de Cappella Palatina en in de kathedraal van Monreale. De kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd, tijdens de heerschappij van koning Rogier II. Officieel heette de kerk eerst Santa Maria dell’Ammiraglio, maar in de volksmond noemde men de kerk al snel La Martorana, naar het naastgelegen klooster. De nonnen van dit klooster waren degenen die ter ere van een bezoek van …

Lees meer »

Macabere catacomben in Palermo

Griezel mee op de meest macabere plek van Palermo: de Catacombe dei Cappuccini, oftewel de catacomben van de Kapucijners. In deze catacomben liggen en hangen ruim achtduizend min of meer gemummificeerde lichamen en geraamtes. Monniken, edellieden, dokters, professoren en kinderen van rijke families, in hun allermooiste kleding, hebben in de duistere gangen een laatste rustplaats gevonden. Sommigen zijn bijna tot stof vergaan, anderen lijken gisteren pas gestorven te zijn, zo intact is hun lichaam nog. In 1599 besloten de Kapucijner monniken die hier in het klooster woonden dat hun gestorven medebroeders voortaan zouden worden bijgezet in een onderaardse ruimte. Deze …

Lees meer »

Carpano – een kruidig drankje met historie

Martini is tegenwoordig wellicht de bekendste vermout, maar Punt e Mes van Carpano, een wat bitterder variant, is in Turijn ook alomtegenwoordig – mede dankzij de kunstige reclameposters. In 1786 schonk Benedetto Carpano een bijzondere witte wijn die op smaak was gebracht met meer dan dertig verschillende soorten kruiden. Het recept is geheim, maar waarschijnlijk maken onder meer anijs, kruidnagel, citroenmelisse, kamille, laurier, nootmuskaat, salie, tijm en vanille deel uit van de kruidige creatie. Carpano noemde het drankje vermout, naar de Duitse naam van artemisia (alsem), een van de meest gebruikte kruiden. Het werd bijna meteen dé specialiteit van Turijn en ook …

Lees meer »

Outlet shoppen in Piemonte

Nicolas en Natascha maakten hun Italiaanse droom waar en verhuisden naar Italië, waar ze genieten op hun Agriturismo Verdita. Ze laten ons regelmatig meegenieten, met dit keer twee fijne tips voor shopaholics! Natascha: ‘Ooit droomde ik van een nieuw, eenvoudiger leven in Italië, waar shoppen zeer laag op mijn verlanglijstje zou staan. Ik zou immers meer tijd besteden aan wandelen met mijn hond, genieten van de natuur en het mooie weer, werken in mijn moestuin… De eerste tijd in Italië werd er inderdaad minder geshopt en meer getuinierd. Maar na een paar jaar moest ik eerlijk zijn en toegeven dat ik …

Lees meer »

Fietsen in Milaan – van bikesharing tot fijne fietscafés

Inge woont en werkt in Milaan, vanwaar ze ons elke maand laat meegenieten. Dit keer zet ze een typisch Nederlands fenomeen in het zonnetje dat nu ook in Milaan navolging krijgt: fietsen! Inge: ‘Steeds vaker krijg ik het verzoek om een fietstour door Milaan te regelen. En hoe raar het ook mag klinken uit de mond van een Nederlandse die als eerste prioriteit na haar verhuizing naar Milaan het kopen van een fiets had, ik raadde dit meestal af. Hoewel de fiets mijn belangrijkste vervoersmiddel is en ik mijn due ruote dagelijks zonder al te veel problemen gebruik, zou ik …

Lees meer »

Teamwork makes the dream work

Gastblogger Jeannette Kalfsterman vertelt ons regelmatig over haar Italiaanse avontuur. Centraal in haar blogreeks staat de historische watermolen La Fenella: un posto magico, een magische plek voor ontspanning en inspiratie in Le Marche. Om hun droom – de voltooiing van La Fenella – te verwezenlijken, hebben Jeannette en haar man René twee jaar gescheiden geleefd. René werkte in Italië aan de renovatie van La Fenella en vorig zomer is ook zoon Floris geëmigreerd. Tot voor kort woonde en werkte Jeannette in Nederland. Begin mei heeft zij haar baan opgezegd en de overstap naar Italië gemaakt. Het gezin is nu compleet. …

Lees meer »

Het kookboek Eataly – eigentijds Italiaans koken

Eataly – een heerlijke Italiaanse combinatie van supermarkt, markt en restaurant – komt nu ook bij je thuis, met een prachtig kookboek met driehonderd recepten uit de Italiaanse keuken. Namens uitgeverij Unieboek | Het Spectrum mogen we alvast een recept uit dit nieuwe kookboek delen, zodat je meteen de keuken in kunt duiken voor een op en top Italiaans gerecht. De fijne, toegankelijke recepten komen van de maker van de kookboekenreeks De Zilveren Lepel, die dit keer niet hebben gekozen voor zware pastagerechten of rijke, volle sauzen, maar voor verse gerechten. Moderne twists en klassieke technieken gaan hand in hand in …

Lees meer »

10x kastanje in het Italiaans

Het is volop herfst en dat betekent ook volop kastanjes! Manuela deelt daarom tien Italiaanse woorden met de kastanje(boom) in de hoofdrol. la castagna > de kastanje il castagno > de kastanjeboom il riccio > de bolster il seme > de pit la foglia della castagna > het kastanjeblad castagne matte > tamme kastanjes le caldarroste > gepofte kastanjes la farina di castagne > het kastanjemeel l’ippocastano > de paardenkastanje cogliere in castagna > betrappen ♥♥♥ Ciao tutti’s rubriek Italiaans in beeld wordt verzorgd door Manuela Borghetti. Manuela komt uit Milaan en heeft een passie voor communicatie en talen. Ze …

Lees meer »

Vrijdag de dertiende en ander ongeluk

Vandaag is het vrijdag de dertiende, hetgeen in Nederland spreekwoordelijk gezien garant staat voor ongeluk. Gelukkig kun je vandaag in Italië met een gerust hart de straat op, want in Italië is dertien helemaal geen ongeluksgetal. Het Italiaanse ongeluksgetal is namelijk zeventien – aangezien zeventien in Romeinse cijfers (XVII) het anagram is van VIXI, Latijn voor Ik heb geleefd of Ik leefde. In Italiaanse vliegtuigen zul je dan ook geen rij 17 tegenkomen en vrijdag de zeventiende kun je beter veilig in je bed blijven. Waar je in Italië ook voor op moet passen, naast het cijfer zeventien zijn onderstaande …

Lees meer »

Uit de keuken van Toia: gnocco fritto

Na tien jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt besloot Niels Drenth zich te verdiepen in de mooiste keuken die er is, de Italiaanse. Met Toia verzorgt hij Italiaanse catering en workshops en op Ciao tutti deelt hij regelmatig een gerecht uit la cucina italiana, met recept én achtergrondinformatie. Dit keer laat hij ons proeven van de gnocco fritto. Niels: ‘Mijn eerste kennismaking met gnocco fritto was meteen een onvergetelijke. Na het proeven van die allereerste gnocco gevuld met prosciutto crudo heb ik de kok direct naar het recept gevraagd. Met veel pijn en moeite werd dat min of meer …

Lees meer »

Pane carasau uit de steenoven

Nina en Andrea van Op zoek naar Italië laten ons vandaag proeven van pane carasau. Nina: ‘Dit typisch Sardijnse brood werd traditioneel gegeten door herders. Het is flinterdun en heel lang houdbaar, dus perfect voor als je maanden op pad moest met de schapen.’ Tegenwoordig kun je het overal op Sardinië krijgen, maar het lekkerste is natuurlijk de huisgemaakte pane carasau. Tijdens hun reis op Sardinië ontmoetten Nina en Andrea twee zussen uit Orgosolo die thuis een steenoven hebben en hen graag wilden laten zien hoe je pane carasau maakt. Nina: ‘Hoe dunner, hoe beter – dat is een deel …

Lees meer »

Egeltjeswijsheid in 25 gram geluk

‘Kun je er een paar dagen op passen?’ Met deze vraag begint de relatie tussen de Italiaanse dierenarts Massimo Vacchetta en een gevonden egel. Met de kracht van haar persoonlijkheid zet Ninna – het egeltje blijkt een vrouwtje – zijn leven binnen no time compleet op zijn kop. In 25 gram geluk vertelt Massimo over deze bijzondere vriendschap die hem onverwacht een nieuw doel in het leven gaf: het opzetten van een speciale egelopvang. Nu wijdt hij zich fulltime aan de zorg voor deze beestjes – gewond, uitgeput, weerloos, maar met een wil om te leven die even sterk als …

Lees meer »

Een herfst vol kastanjes in Marradi (Mugello)

Marradi is een lieflijk stadje in de Alto Mugello, de streek in het noordoosten van Toscane, tegen de grens met Emilia-Romagna. In het kleine maar levendige centrum prijken trotse palazzi, het Teatro degli Animosi (een van de kleinste theaters van Toscane) en kleurrijke gebouwen met fotogenieke details. Wij komen dit keer echter niet alleen voor al dat moois, maar ook en vooral voor de kastanje, de marron buono di Marradi. Marradi staat namelijk bekend om de productie van zeer goede kastanjes, die niet alleen worden gepoft maar ook in allerlei lekkernijen worden verwerkt. Van kastanjetaart tot tortelli gevuld met kastanjes, …

Lees meer »

75x de lekkerste pizza’s van Nederland

De állerlekkerste pizza eet je natuurlijk in Italië. Een pizza margherita in Napels, een stuk pizza al taglio in Rome of een pizza napoletana bij de pizzeria’s die zijn aangesloten bij de enige echte organisatie voor Napolitaanse pizza’s. Gisteren tipten we al de vijftig allerbeste pizzeria’s in Italië, maar natuurlijk wil je tussen je reizen naar Italië door soms ook in eigen provincie van een lekkere pizza genieten. Gelukkig kan dat op steeds meer plekken; we hebben onze 75 favorieten voor je op een rijtje gezet! foto: Sugo Pizza NOORD-HOLLAND *Taormina, Alkmaar *Thup’s Pizzabakkerij, Alkmaar *La Perla, Amsterdam *Pinsa’s, Amsterdam (zie …

Lees meer »

Pizzeria Fragranze – Francesco’s passie voor pizza

Passie is wat ons betreft een van de mooiste eigenschappen die een mens kan hebben. Dat sprankje in iemands ogen als hij over zijn passie vertelt is onbetaalbaar. We vonden die passie twee jaar geleden in de ogen van John en Ilona, toen ze ons vertelden over hun plannen om een bed & breakfast in Abruzzo te openen. Op hun beurt vonden zij die passie in de ogen van heel veel mensen die ze in en om hun nieuwe thuis ontmoetten. Daarbij is vooral de passie van hun plaatselijke pizzabakker te mooi om niet met de hele wereld te delen. …

Lees meer »

De (ruim) 50 beste pizzeria’s van heel Italië

Bijna elk dorpje in Italië heeft er wel één: een pizzeria, waar Italiaanse families aanschuiven voor verse pizzabodems uit de houtoven, al dan niet rijkelijk belegd naar fantasie van de pizzaiolo. Meer dan vijfhonderd van deze pizzeria’s werden bezocht voor 50 Top Pizza, een lijst van de vijftig beste pizzeria’s in heel Italië. Er werd door een honderdtal pizzaproevers in heel het land pizza gekeurd, maar voor veel toppers in deze lijst (negentien pizzeria’s om precies te zijn) moet je naar de regio Campanië, de bakermat van de pizza verace, de originele pizza. Na honderden pizza’s achter de kiezen stelden …

Lees meer »

Ascoltavo la pioggia

‘Ik luisterde naar de regen…’ Manuela deelt op deze dag vol regen en wind een prachtig stukje Italiaanse poëzie van Alda Merini: ‘Ascoltavo la pioggia domandare al silenzio quale fragile ardore sillabava e moriva. L’infinito tendeva ori e stralci di rosso profumando le pietre di strade lontane. Mi abitavano i sogni odorosi di muschio quando il fiume impetuoso scompigliava l’oceano. Ascoltavo la pioggia domandare al silenzio quanti nastri di strade annodavano il cuore. E la pioggia piangeva asciugandosi al vento sopra tetti spioventi di desolati paesi.’ ascoltavo > ik luisterde il silenzio > de stilte l’ardore > de gloed/geestdrift sillabare …

Lees meer »