Lees onze laatste blogs:

Fiori di zucca – courgettebloemen als Romeins verjaardagscadeau

Gisterochtend slenterde ik over een klein, charmant marktje dat gehouden werd op het plein bij de San Saba, een kerkje op de Aventijn, dicht bij de Piramide van Cestius. Net als thuis op de Albert Cuyp lagen de artisjokken hier hoog opgestapeld en lachten de tomaten en aubergines (die in Italië vele malen groter en dikker zijn dan in Nederland) me toe. De geur van verse basilicum deed me, ondanks het vroege tijdstip, al verlangen naar de lunch. Ik was eigenlijk alleen op zoek naar verse aardbeien voor een lekker verjaardagsontbijtje vandaag, maar mijn oog viel op het vrolijke geel van …

Lees meer »

Ti amo! – liefde in het Italiaans

Verras je Valentijn met een liefdesverklaring in het Italiaans! l’amore de liefde amore mio liefje, lieveling amare houden van ti amo ik hou van je essere innamorato verliefd zijn sono innamorato/a con te ik ben verliefd op je abbracciare omarmen abbraccio omhelzing amico / amica vriend / vriendin (algemeen) il mio ragazzo / la mia raggazza mijn vriend / vriendin appuntamento afspraakje baciare zoenen bacio kus bello (m) / bella (v) mooi ciao bella! dag schoonheid! caro (m) / cara (v) lief, lieverd cenetta etentje cuore hart sei sempre nel mio cuore je zit voor altijd in mijn hart festa …

Lees meer »

Sorbetto al melograno (granaatappelsorbet) voor Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieën, maar wat we bijna zeker weten is dat de naamgever van deze feestdag een Romein was. Er doen twee verschillende verhalen de ronde. Het eerste verhaal speelt zich af in het Rome ten tijde van keizer Claudius II. Deze keizer had een decreet uitgevaardigd waarin hij de Romeinse soldaten verbood te trouwen. Claudius II was namelijk van mening dat soldaten veel betere prestaties leverden als ze niet met hun hoofd bij een (of meerdere) vrouwen zaten. Een Romeinse priester, met de naam Valentino, negeerde dit decreet echter en trouwde in het geheim …

Lees meer »

Chocolade/perentaart uit Caffè Italia

Hoewel de Italianen hun espresso meestal in één teug achteroverslaan, houd ik er stiekem wel van om op de Nederlandse manier koffie te drinken: met iets lekkers erbij dus. Meestal vraag ik in een barretje om een klein stukje pure chocolade voor bij mijn caffè, maar eigenlijk gaat er niks boven een versgebakken stuk taart. Heerlijk bij een cappuccino of espresso is een groot stuk chocolade-perentaart, een van de recepten uit het kookboekje Caffè Italia: voor het deeg heb je nodig: 175 gram zachte boter | 50 gram fijne kristalsuiker | 1 eierdooier | 250 gram bloem de chocolade-perenvulling maak je …

Lees meer »

Heimwee naar het Chiostro di Bramante

Nu de hevige winterkou zich hier in Nederland sterker dan ooit doet voelen, groeit mijn verlangen naar Italië met de dag. Gelukkig zit ik over twee weken in het vliegtuig naar Rome om de sneeuw even van me af te schudden en me te warmen aan de Italiaanse passie en levenslust. Wanneer mijn drukke werkzaamheden het toelaten mijmer ik boven een kopje (automaat)cappuccino al over de allereerste versgezette cappuccino waarvan ik in Rome slokje voor slokje zal genieten. Het is altijd weer spannend waar ik dat eerste kopje zal bestellen… Bij het bekende – maar inmiddels eigenlijk te toeristische – …

Lees meer »

Ciao tutti – een blog met de leukste tips voor Italië

Welkom op mijn Italiëblog! Ik neem jullie elke dag even mee naar Italië, om te genieten van de Italiaanse cultuur, de Italiaanse keuken en de Italiaanse taal. Uiteraard zal ik ook regelmatig restaurantjes, boeken, films en evenementen bespreken, zodat je het Italiëgevoel ook gewoon op een doordeweekse avond kunt opzoeken of zelfs in huis kunt halen! Zelf ben ik sinds mijn eerste kennismaking met Italië helemaal verslingerd geraakt aan het land, de geuren, het heerlijke eten, de druk gebarende mensen op straat, de taal… Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik voor de eerste keer de bus uitstapte …

Lees meer »