Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Via Peuceta – wandel van Altamura naar Gravina in Puglia

In de omgeving van Matera, de magische stad van de Sassi, vind je een zestal wandelroutes die je het landschap van Puglia en Basilicata van een hele andere kant laten zien. Samen vormen deze zes wandelingen de Cammino Materano.

Onlangs wandelde Simone de Via Ellenica, een van de verschillende cammini. In dit artikel neemt ze je mee over de Via Peuceta, die start in Bari, de hoofdstad van Puglia, om te eindigen in Matera, de bekendste stad van de regio Basilicata.

Simone wandelde een van de etappes van de Via Peuceta, van Altamura, ‘de stad van het brood’, naar Gravina in Puglia, dat ook wel ‘het kleine Matera’ wordt genoemd. Ze neemt je in deze blog virtueel mee op pad.

Van start in Altamura

Simone: ‘De wandeling van Altamura naar Gravina in Puglia is de vijfde etappe (van in totaal zeven etappes) van de Via Peuceta.

Om vanuit Matera in Altamura te komen, neem je de Ferrovie Appulo Lucane (FAL), een speciale trein die in deze streek rijdt. In een half uurtje ben je op je bestemming. Vanaf het eindpunt in Gravina in Puglia kun je de FAL ook terug naar Matera nemen; dan ben je zo’n uur onderweg.

De Via Peuceta wordt – net als alle andere routes van de Cammino Materano – aangegeven met een geel-groene markering. De tocht is in totaal zo’n honderdzeventig kilometer lang; deze etappe beslaat ruim twintig kilometer.

Je kunt de wandeling in beide richtingen lopen, dus ook van Matera naar Bari. Wanneer je in de richting van Matera loopt, volg je de gele pijlen; in de richting van Bari wijzen de groene pijlen je de weg.

Van de kathedraal door de open velden

De start in Altamura is bij de indrukwekkende kathedraal Santa Maria Assunta, uit 1232, die zeker het bekijken waard is voor je begint aan je wandeling. Sla zeker ook wat van het beroemde Pane di Altamura en ander lekkers in voor onderweg!

Vanaf de kathedraal loop je door de sfeervolle straten van de stad. Je volgt de Corso Federico II di Svevia tot je bij Via Garibaldi rechtsaf slaat. Vanaf hier vind je de geel-groene markering terug.

Je laat de stad langzaam achter je en loopt via een buitenwijk het binnenland in. Nadat je door een tunneltje bent gegaan, neem je het eerste onverharde pad naar links en begint de tocht door de natuur.

Olijfbomen, rotsblokken en een stenen muurtje langs de rand van het pad sieren het landschap. Bij een grote weg steek je over en loop je alsmaar verder door de open velden.

Tussenstop in de schaduw

Na een paar kilometer zie je de bordjes richting Casalia voorbijkomen. Hier is een schaduwrijk rustpunt en kun je ook je flesje water bijvullen. Vergeet dat niet, want er is maar weinig schaduw op de route en er zijn weinig pleisterplaatsen onderweg.

Vanaf het rustpunt kronkelt het pad verder door, met schitterende vergezichten over de uitgestrekte velden en her en der een (olijf)boom.

Je kruist wederom de grote weg en dwaalt verder door de velden. Daarna kom je nogmaals bij de grote weg, maar al snel loop je weer verder door de binnenlanden. Volg de pijlen (je moet soms goed opletten, want de markering staat ook nog wel eens ná een kruising) en dan ineens zie je in de verte Gravina in Puglia opdoemen.

Door het bos naar Gravina in Puglia

Je wandelt door het bos en komt steeds dichter bij Gravina in Puglia. Door de buitenwijken loop je het plaatsje langzaam binnen, tot aan het bord met de tekst: ‘Benvenuti a Gravina in Puglia‘.

Via de Via San Sebastiano loop je door de stadspoort het historisch centrum binnen, het Piazza Benedetto XIII op.

De Concattedrale di Santa Maria Assunta ligt een klein stukje verderop. Daarachter is het uitkijkpunt, dat meteen het eindpunt van de etappe is. Het prachtige panorama is een perfecte finale van deze etappe!’

Praktische informatie over de Cammino Materano

Wil je meer weten over de Cammino Materano? Op de officiële website van de Cammino Materano vind je alle informatie voor de verschillende wandelingen.

Via deze link lees je meer over de Via Peuceta. De Engelstalige routebeschrijving van de Via Peuceta vind je hier. De gehele etappe van Altamura naar Gravina in Puglia vind je ook op AllTrails.

Op de website van de FAL staat meer informatie over de vertrektijden van de treinen. Je kunt eventueel online al een kaartje kopen. Je kunt ook een kaartje kopen op de stations zelf.

Let wel: het FAL-station is niet het reguliere treinstation. Het ligt er wel vlak naast, maar het is een apart station.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *