Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Circo Fortuna – kleurrijk Nederlands design in Syracuse

Een aantal jaar geleden logeerden we tijdens ons bezoek aan Syracuse bij Hotel Gutkowski, waar het ontbijt werd geserveerd op de kleurrijke bordjes van Circo Fortuna. Onlangs kwamen we deze bordjes tegen bij La Bottega by Chiara’s Food in Amsterdam.

Chiara wist ons te vertellen dat de vrolijke bordjes, kopjes en schaaltjes ook worden gemaakt in Syracuse, door de Nederlandse Caroline. Ze beloofde ons tijdens een volgend bezoek aan Syracuse op bezoek te gaan bij Carolines Siciliaanse atelier annex winkel, om jullie meer te vertellen over deze bijzondere band tussen Nederland en Sicilië.

Van Oosterbeek naar de Siciliaanse oostkust

Chiara: ‘Toen ik voor het eerst het atelier annex winkeltje van Circo Fortuna binnenstapte, in het historisch hart van Syracuse, was ik direct betoverd door de sfeer die er hangt. Caroline heette me hartelijk welkom en toonde me haar kleurrijke creaties, met in de hoofdrol vaak een van de Siciliaanse straatkatten, cactusvijgen, hartjes en vlinders.

Ze vertelde me dat ze geboren en getogen is in het Gelderse Oosterbeek. Na een studie Beaux Arts in Perpignan trok ze naar Palermo, maar die stad voelde niet als een nieuw thuis. Ze pakte haar rugzak opnieuw in en reisde naar de andere kant van het eiland, naar Syracuse.

Hoewel ze er in januari aankwam, zonder meer dan één woord Italiaans op zak, wist de stad haar direct te betoveren. Al snel ontmoette ze Angelo, die haar uitnodigde voor een zeiltocht. En hoewel Caroline daarna weer terug naar Frankrijk ging, bleef ze dromen over Syracuse, over Angelo, over de zee.

Na zes maanden vertrok Caroline definitief naar Syracuse. In eerste instantie vanwege de liefde voor Angelo, maar ook vanwege de liefde voor de zee, de sfeer in de straten van Ortigia, de zon en de bijna altijd blauwe lucht.

Het atelier van Circo Fortuna in Ortigia

Om die liefde te delen, openden Caroline en Angelo een atelier, met uitzicht op zee. Na zeven jaar werd deze plek helaas te klein en verhuisden de twee hun atelier naar de Via Capodieci 42, op een steenworp afstand van de Fonte Aretusa.

Sinds 2007 runt Caroline het atelier in haar eentje. Tussen de kleurrijke bordjes, kopjes en ander moois beschildert ze bijna dagelijks nieuw servies, voor locals en toeristen maar ook voor lokale restaurants en hotels die hun gasten naast Siciliaanse specialiteiten ook uniek Siciliaans design voor willen schotelen.

Oneindige liefde voor Ortigia

Caroline is nog altijd verliefd op Ortigia, het mooiste stukje van de stad Syracuse en een van de mooiste plekken aan de Siciliaanse oostkust. Het is een diepe, onvoorwaardelijke liefde, zo vertelt Caroline, die elke dag opnieuw voor inspiratie zorgt.

Daarmee inspireert ze op haar beurt ook anderen. Zo maakt ze elke zomer een piatto collettivo, een gezamenlijk bord. Een week lang kan iedereen die het atelier van Circo Fortuna bezoekt, een bijdrage leveren aan een bord. Het gaat er niet om of je goed kunt tekenen, het resultaat gaat om sámen iets unieks te creëren.

Dit jaar nodigde Caroline iedereen uit om een huisje in Ortigia te tekenen, met een kleurrijke ‘stad’ als resultaat:

Een la vol ideeën

Als je over de drempel van haar atelier stapt, voel je meteen haar tomeloze energie, haar bruisende hart, haar creatieve geest.

Als Caroline niet in haar atelier is, verzamelt ze de beste ideeën voor nieuwe ontwerpen. Op de fiets, onder de douche of starend over zee komen de beste ideeën in haar op. Ze heeft vaak een notitieboekje op zak, zodat ze alles kan noteren om later uit te werken, maar nog vaker schrijft ze haar invallen op losse blaadjes die inmiddels samen een la vol inspiratie vormen.

Met een souvenir van Circo Fortuna neem je die energie ook mee voor thuis, zodat je elke dag opnieuw even terugdenkt aan Carolines magische plek in het stadshart van Syracuse.

Warm je aan de Siciliaanse zon

Carolines creaties zijn een ode aan Syracuse, aan Sicilië, maar ook en vooral aan een positieve mindset. Zo schilderde ze recent een bordje waarop een mannetje op een hoge ladder de grijze lucht wegveegt om plaats te maken voor de zon.

Dankzij Carolines kijk op de wereld om haar heen wordt ook jouw wereld vanzelf een beetje kleurrijker. Op het krijtbord bij haar atelier schreef ze dan ook: ‘Everyday is just a like a little garden of 24 hours. Plant grace at sunrise and you will harvest joy when the sun sets.

Aan tafel met Circo Fortuna

Wil je thuis ook genieten van de Siciliaanse zonneschijn die Caroline met haar creaties tevoorschijn tovert? Je bent tijdens je bezoek aan Syracuse van harte welkom in haar atelier, aan de Via Capodieci 42. Wil je graag een speciaal design, dan kun je altijd contact opnemen met Caroline via circofortunaortigia@gmail.com.

Kom je voorlopig niet in Syracuse, dan kun je ook een kijkje nemen bij La Bottega by Chiara’s Food aan de Van Woustraat 201 in Amsterdam. Online shoppen kan ook; via deze link vind je de verschillende borden, schaaltjes, mokken en kopjes.

Er zijn verschillende designs beschikbaar, dus mail me gerust (via chiara@chiarasfood.nl) om te vragen naar de ontwerpen die op voorraad zijn. Ik reis regelmatig naar Syracuse en probeer dan ook altijd even binnen te wippen in Carolines atelier, met genoeg ruimte in mijn bagage voor nieuwe aanwinsten. Ook ik kan haar vrolijke designs nooit weerstaan!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *