Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Italia con gusto e amore – een roadtrip naar de roots van de Italiaanse keuken

Italië is rijk aan cultuur. En dan bedoelen we niet alleen de schitterende kunstwerken van Michelangelo, Rafaël en Caravaggio, maar ook de culinaire cultuur, met delicatessen die van regio tot regio verschillen.

Voor haar boek Italia con gusto e amore ging de Vlaamse Annet Daems op zoek naar de culinaire roots van Italië. In een camper doorkruiste ze alle twintig regio’s van de Italiaanse laars, op zoek naar verhalen en recepten van de cucina povera. Wij mogen alvast een voorproefje uit Italia con gusto e amore delen!

Culinaire reis door Italië

In Italia con gusto e amore schetst Annet Daems de oorsprong van verschillende soorten street food, met interviews met ‘specialisten’ en tientallen smaakmakende foto’s. Ze gidst je langs de lekkernijen van bruisende cultuursteden, maar laat je ook proeven van ‘eenvoudige’ delicatessen uit dromerige middeleeuwse dorpjes.

Italia con gusto e amore is een must voor iedereen die verslingerd is aan Italië én een passie heeft voor de ongekunstelde, eerlijke keuken van de laars. Al bladerend verzamel je vele inspirerende tips en weetjes voor jouw volgende Italië-reis, waarvan je in eigen keuken alvast een voorproefje krijgt dankzij de authentieke recepten die Annet deelt.

Van arancini tot tortellini

Je proeft bijna vierhonderd pagina’s lang van heel veel lekkers dat je onderweg in Italië kunt tegenkomen; van arrosticini (vleesspiezen) uit Abruzzo tot smeuïge Siciliaanse arancini (gefrituurde risottoballen), van focaccia uit Bari tot lekker pittige bomba calabrese.

Je wandelt over kleurrijke markten, door de smalle steegjes van de Quartieri Spagnoli in Napels en door de citroenboomgaarden aan de Amalfikust. Uit je oven komt de geur van de echte pinsa romana of een pecorinotaartje, terwijl op het fornuis het water voor de tortellini begint te borrelen.

Als aperitivo drink je een Venetiaanse Spritz, terwijl je in Ascoli Piceno echt even een culinaire stop moet maken bij Caffè Meletti, voor een anijslikeurtje. En nipte je al eens van een vermout-cocktail in Turijn?

Smaakreis naar Sicilië

Voor het voorproefje nemen we je mee naar Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Annet: ‘Sicilië is één groot eetfestijn. Het eiland gaat prat op een rijk en uniek gastronomisch erfgoed, zowel wat betreft straatgerechten als traditionele bereidingen.

De keuken is de vrucht van duizenden jaren culturele kruisbestuiving. Restaurants, bars en straattenten pakken uit met een waaier van hartige en zoete specialiteiten. Sicilië is de uitgelezen bestemming voor een smaakreis.

Proeven op de markten van Palermo

Palermo is exotisch, chaotisch, zwoel en levendig. Ik bevind me in het hart van een oude wereld aan de rand van Europa. Ik flaneer in soeks tussen barokke kerken, dadelbomen en prachtige gotische paleizen.

Naast een bruisende haven zijn er ook moderne wijken in deze stad. Maar ik voel het hart van Palermo kloppen in de vele straatmarkten waar ik opga in de smeltkroes van culturen, kleuren, geluiden, aroma’s en smaken in een doolhof van kraampjes.

De markten in het historisch centrum bepalen grotendeels het sociale leven. In de wijk Albergheria bezoek ik Ballarò, in Loggia verken ik Vucciria en in Monte di Pietà ga ik naar de Capo-markt.

Ballarò, met ruim duizend jaar geschiedenis, is een van de meest levendige plaatsen van Palermo. De oorsprong gaat terug tot de Arabische heerschappij. De naam is afgeleid van Suq Al-Balhara of ‘markt van de spiegels’.

In de steegjes hangt de typische sfeer van een soek. Het eten is er uitgestald op bancate, geïmproviseerde toonbanken. De tafels rusten op twee of meer schragen waarop de koopwaar ligt. Verse vis wordt voortdurend in zoet water geweekt om hem koel te houden. Kazen en vlees rusten op slabladeren.

Verder bespeur ik veel groenten en fruit in de smalle straatjes. Gammele, rode parasols beschermen tegen de zon. Het warme licht, de afgeladen volle kraampjes, dampende potten straatvoedsel en de geur van specerijen… dit is Ballarò!

In sommige potten pruttelt octopus, elders grillen verkopers stigghiola of bakken ze arancini in frituurpannen. Ballarò is de markt voor straatgerechten, te veel om op te noemen. In feite zijn het allemaal kraampjes waar je aanschuift voor kant-en-klare maaltijden, het principe van de tavola calda. De gerechten worden koud of warm opgediend.

Caponata met aubergine

Ik stop bij Trattoria del Carmine bij de Chiesa di Santa Maria del Carmine. De vriendelijke Giuglia Losasso legt uit welke gerechten ze in petto heeft. Giuglia: ‘Dit zijn puippu vugghiutu of polpo bollito (gekookte octopus), sardine fritte (gefrituurde sardines), sardine beccafico of gevulde sardines met paneermeel, rozijnen en ap­pelsiensap, pesci fritti (gefrituurde visjes), polpette di melanzane (gehaktballetjes van aubergine) en caponata di melanzane of een koude groentestoofpot met aubergine.’ Ze stopt me meteen een bordje met het stoofgerecht toe.

Giuglia: ‘Caponata met aubergine is heel smaakvol en fris, een must voor elke bezoeker. Je eet het koud als voorgerecht of als bijgerecht. Caponata bestaat in veel variaties. Elke provincie, elke familie heeft een eigen recept van de zoetzure, gestoofde groenteschotel.

Wij brengen de aubergine op smaak met tomatensaus, selderij, ui, olijven, kappertjes en een saus met azijn en suiker. Het bekendste recept is dat van Palermo, ook dat van Trapani is zeer populair. Tot enkele tientallen jaren geleden hoorde er tonijn bij. Intussen is de vis eruit gehaald.’

Fruit als street food

Bij het afscheid vertelt Giuglia dat ik zeker het vers fruit moet proeven in de kleurrijke straat­tentjes onderweg. ‘De cactusvijg genaamd ficurinnia, is een symbool van Sicilië. Wil je ze eten, dan snijdt de verkoper ze voor.

Heerlijk frisse watermeloen, muluna russa, wordt opgediend in plakjes of stukjes, klaar om op te eten. Het versgeperste sinaas- of granaatappelsap en de Siciliaanse citrusvrucht pipittuna, in schijfjes en met een vleugje zout erop, zijn een absolute must,’ besluit Giuglia.’

Ontdek nog veel meer Italiaanse lekkernijen in

Italia con gusto e amore een roadtrip naar de roots van de Italiaanse keuken | Annet Daems | ISBN 9789401486699 | € 39,99 | uitgeverij Lannoo | bestel Italia con gusto e amore bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com | via deze link bekijk je alvast een aantal pagina’s uit het boek

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

7 reacties

  1. Wat wil ik die reis eens graag doen! T zou superfijn zijn als ik dit boek via jullie kon ontvangen.
    Trouwens een heerlijke nieuwsbrief waar ik iedere keer een beetje bij wegdroom en zeker tips meeneem.
    Super bezig!

  2. Denewet Isabelle

    Italië is mijn favoriete vakantieland en het boek zit er zalig uit. Ik zou het daarom graag winnen.

    Groetjes,
    Isabelle

  3. Cottens Marioleen

    Ook ik ben een Italië fan van het eerste uur. Daarom doe ik mee aan de wedstijd : win het boek: Italia con gusto e amore.

  4. John Slingerland

    Ik werkte tijdens mijn schoolvakantie in een restaurant in Noord Italië en was onder de indruk van de sfeer, de taal en vooral de mensen. Sindsdien is mijn favoriete vakantie land Italië. Ik zou graag in het boek verder op het culinaire pad gaan.

  5. Hilde Vermeulen

    Gewoon verliefd op alles wat Verband heeft met Italië. Weg van Toscane, maar wil de hele Laars leren kennen en hopelijk nog ontdekken. En dat zou weeral wat meer zijn door dat Prachtige boek

  6. We hebben jullie leren kennen in juni door vrienden. De reis was uitgestippeld door uw aanbevelingen. Het was top! Ondertussen hebben wij ciao tutti al vaak door gegeven aan onze vrienden. Dankjewel voor al dat moois ..wij gaan de volgende jaren nog veel gebruik maken van die fantastische tips!

  7. Ooh wat zou ik graag dit boek willen winnen! Binnenkort gaan we op reis naar Italië. Onlangs het boek mijn Puglia aangeschaft en zit al vol met post-its! Wat een fijn boek.
    Ik ben reuze benieuwd naar dit boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *