Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kaas proeven bij La Fattoria del Castello in Agerola

Op een kleine zeshonderd meter boven zeeniveau kom je terecht in het charmante Agerola. Deze gemeente is officieel onderdeel van de provincie Napoli, maar wordt vaak in één adem genoemd met de beroemde Amalfikust.

Agerola vormt namelijk het startpunt van de populaire wandelroute Il Sentiero degli Dei. Veel mensen trekken dan ook hun wandelschoenen aan als ze naar deze berggemeente trekken, maar die mag je voor onze tip thuis laten, want wij gaan samen met Felicia van Salerno Travel kaas proeven!

Een onvervalst stukje Italië

Felicia: ‘Waar veel mensen bij aankomst in Agerola vrijwel direct weer vertrekken om het Pad van de Goden te bewandelen, is een langere stop in dit plaatsje zeker aan te bevelen.

Het dorpje ligt ingeklemd tussen groene bergwanden, waardoor er een bijzondere sfeer heerst. De inwoners zijn dagelijks op het land aan het werk en je komt tijdens een wandeling dan ook vaak geiten en muilezels tegen.

Je proeft hier niet alleen van een onvervalst stukje Italië, Agerola staat ook bekend om een reeks lekkernijen waar je je tijdens een verblijf tegoed aan kunt doen

In Agerola draait het voornamelijk om de landbouw, veeteelt en zuivelproductie. Dagelijks worden er smaakvolle kazen als caciocavallo, ricotta en fiordilatte gemaakt, maar ook de vleeswaren zijn erg geliefd. Denk aan salami, pancetta, ham, worst, guanciale (wangspek) en capocollo (varkensnek).

Er zijn voldoende plekjes waar je neer kunt strijken om kennis te maken met de lokale specialiteiten van het gebied. Een van mijn favoriete adressen is La Fattoria del Castello (Via Antonio Coppola 84) in de frazione San Lazzaro waar je niet alleen kunt proeven van het lekkers, maar ook zelf kaas kunt leren maken.

Van slagerij tot kaasmakerij

Deze kleine kaasmakerij wordt gerund door Mario Acampora en zijn vrouw Maria Rosaria. Wanneer je een voet over de drempel zet, komen de geuren van de verse producten je al tegemoet.

De ruimte was oorspronkelijk een slagerij waar Mario’s vader jarenlang achter de snijmachine heeft gestaan. Tien jaar geleden ging hij met pensioen en leek de zaak voorgoed te moeten sluiten.

Mario was namelijk in eerste instantie niet van plan het stokje van zijn vader over te nemen, omdat hij geen toekomst zag in een zaak waar de focus op enkel vleeswaren lag.

Hij had daarnaast een goed betaalde baan in een boterfabriek in de buurt, waar hij het naar zijn zin had en voelde niet de behoefte om zijn leven om te gooien. Toen die fabriek in 2020 de deuren sloot, veranderde dat echter Mario’s kijk op de hele situatie.

Over een andere boeg

De nieuwsgierigheid naar het zelfstandig ondernemerschap was inmiddels toegenomen en hij was klaar om de sprong in het diepe te wagen. Hij was er wel nog steeds van overtuigd dat het runnen van een slagerij niks voor hem was. Hij wilde het over een andere boeg gooien en dit op zijn eigen wijze aanpakken.

Allereerst moest de ruimte onder handen worden genomen. Na jaren op slot te hebben gezeten, was deze behoorlijk verstoft en toe aan een flinke make-over. Het echtpaar stak hiervoor zelf de handen uit de mouwen, een ideale bezigheid tijdens de verschillende lockdowns in 2020.

Het pand werd volledig naar eigen smaak en stijl ingericht en het resultaat mag er zijn. De kleine ruimte straalt gezelligheid uit en is voorzien van details die het geheel zeer fotogeniek maken.

Een plek voor allerlei heerlijks uit Agerola

In plaats van een slagerij wilde Mario een plek creëren waar mensen aan kunnen schuiven om van diverse lokale producten te proeven. Bij de vormgeving van dit concept en het bepalen van de gerechten liet hij zich onder andere adviseren door zijn zwager Eduardo Vuolo, chef van restaurant La Terrazza di Lucullo, dat deel uitmaakt van het prestigieuze Hotel Caesar Augustus op Capri.

Langzaam maar zeker kreeg dit nieuwe project vorm en in juni 2021 opende La Fattoria del Castello officieel de deuren om mensen van over de hele wereld kennis te laten maken met allerlei heerlijks uit Agerola.

Proeven bij La Fattoria del Castello

De naam van deze kleine caseificio (kaasmakerij) is een verwijzing naar de boerderij die bij het bedrijf hoort. De stallen met de koeien, geiten en varkens bevinden zich iets hoger op de berg, in de nabijheid van het Castello Lauritano.

Vanaf de boerderij worden de liters verse melk met behulp van een Ape naar de kaasmakerij gebracht om daar in de productieruimte tot een verrukkelijke kaas te worden bewerkt.

Ze produceren onder meer fiordilatte, primosale, ricotta, provola en caciocavallo maar ook volle yoghurt om je vingers bij af te likken.

Op het terras voor de zaak kun je plaatsnemen om een van de goed gevulde plankjes te bestellen en te proeven van de producten die hier met veel zorg en kennis worden gemaakt.

Naast de kazen worden er ook lokale vleeswaren geserveerd zoals pancetta, capocollo en salame. Je kunt ook een knapperig broodje laten beleggen; er staan een paar verrukkelijke combinaties op de kaart.

Een glas regionale wijn mag eigenlijk niet ontbreken wanneer je hier aanschuift, maar ze hebben ook een scala aan ambachtelijk bereide bieren aan het aanbod toegevoegd.

Workshop kaas maken

De productieruimte grenst direct aan de zaak. Tijdens je bezoek kun je hier een kijkje nemen. Nog leuker is het om deel te nemen aan een korte workshop waarin je zelf kaas leert maken. Na de workshop geniet je van een proeverij van verse producten met intense smaken. Zo proef je nog beter wat de producten uit Agerola zo uniek maakt.

Voor meer informatie over de workshop, kun je via Instagram, via lafattoriadelcastello@gmail.com of via 0039-3792537568 contact opnemen met La Fattoria del Castello.

Deze kaasmakerij is met al deze opties een uitstekende plek om kennis te maken met de gastvrije inwoners van dit stukje Campanië én met de heerlijkheden die dit gebied te bieden heeft!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *