Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Negroni – de klassieke cocktail uit Florence

Bestel tijdens je stedentrip Florence zeker ook een keer een Negroni in plaats van een glas wijn of een Aperol Spritz. Deze cocktail van gin, vermout en Campari werd namelijk voor het eerst in Florence gemaakt en is hier nog altijd een populair drankje.

De geschiedenis van Negroni

De allereerste Negroni werd gemaakt op een maartse avond in 1919, in Caffè Casoni aan de Via della Spada (dat helaas niet meer bestaat).

Graaf Camillo Negroni kreeg van barman Fosco Scarselli zijn gebruikelijke drankje voorgezet, een Americano. Die avond kon dat de graaf echter niet bekoren en dus vroeg Negroni aan de barman om de soda weg te laten en aan het einde gin toe te voegen, een likeur die Negroni ontdekt had op een van zijn vele reizen naar Londen.

Het mondaine publiek in Caffè Casoni begon steeds vaker te vragen naar de ‘Americano alla maniera del Conte Negroni’ en uiteindelijk belandde dit drankje als Negroni op de kaart.

Het recept voor de perfecte Negroni

Voor het maken van een Negroni heb je drie gelijke delen gin, rode vermout (zoals Martini) en Bitter Campari nodig (van ieder dertig milliliter is perfect).

Voor de perfecte Negroni neem je een laag, breed glas. Vul dit met ijs tot aan de rand en laat dit erin zitten om het glas te koelen. Haal het ijs vervolgens uit het glas en giet het ijswater eruit. Vul het glas opnieuw met een stuk of vijf ijsblokjes en schenk er dertig milliliter gin in, gevolgd door dezelfde hoeveelheden vermout en Bitter Campari.

Gin heeft het hoogste alcoholpercentage en is dus ideaal om de rest van de ingrediënten in op te laten lossen; de bitter daarentegen moet op het laatste toegevoegd worden, omdat die zich door zijn stevigere structuur niet makkelijk met andere likeuren laat mengen.

Roer het drankje even door en garneer het glas met een half partje sinaasappel of een stukje mooi gekrulde sinaasappelschil.

Negroni Sbagliato – de lichtere versie met prosecco

In de jaren zestig maakte Bar Basso in Milaan een lichtere variant van de Negroni: de ‘verkeerde’ Negroni oftewel Negroni Sbagliato. Je vervangt de gin dan door prosecco, iets wat de barman eigenlijk per ongeluk deed maar wat verrassend lekker bleek te smaken!

De Negroni van Luca Picchi bij Caffè Gilli

We dronken al heel wat Negroni’s in Florence, maar pas tijdens een van onze laatste bezoeken aan de stad proefden we de befaamde Negroni van Luca Picchi, barman bij het befaamde Caffè Gilli aan het Piazza della Repubblica.

Tijdens de Firenze Proibita-tour met Destination Florence neemt gids Lucia ons mee naar deze Negroni-expert (die zelfs een boek over Negroni schreef). Aan de bar van Caffè Gilli mogen we proeven van zijn klassieke Negroni-cocktail én van de Negroni-gelatine die hij zo nu en dan maakt.

Samen met de schitterende en smakelijke hapjes, de sfeer van deze historische plek en de verhalen van Mister Negroni zorgt dit voor een unieke beleving waarin dit Florentijnse drankje beter smaakte dan ooit.

Nog meer tips voor een Negroni in Florence

Een Negroni drinken wij ook graag bij Djària (Via dei Serragli 100/r), waar barman Nicolò ook heerlijke variaties op het klassieke recept maakt, zoals de Negroni Turbato, met Gin Gil Torbato, Vermouth all’aceto balsamico Casoni en Bitter Del Ciclista.

Andere aanraders voor een Negroni zijn Rasputin (Borgo Tegolaio), Manifattura (Piazza di San Pancrazio 1), Bitter Bar (Via di Mezzo 28/r) en Locale (Via delle Seggiole 12/r).

Ontdek het verboden Florence met een Negroni toe

Wil je niet alleen proeven van een klassieke Negroni maar ook meer ontdekken over het ‘verboden’ Florence – met verhalen over clandestiene bordelen, verboden liefdes, verraad en andere zaken die het daglicht eigenlijk niet konden verdragen?

Boek dan de Firenze Proibita-tour via Destination Florence en dompel je samen met een gedreven gids onder in de Florentijnse historie, met een Negroni om al die verboden verhalen te laten bezinken…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *