Sicilië

De plechtige Processione dei Misteri in Trapani

La Settimana Santa, de Heilige Week (ook wel Goede of Stille Week genoemd in onze contreien), is in Trapani iets waar lang naar wordt uitgekeken. Het is een van de belangrijkste katholieke gebeurtenissen van het jaar, waar de hele stad bij betrokken is. Op heel Sicilië herdenkt men tijdens de week voorafgaand aan Pasen de lijdensweg van Christus. Vaak gaat dit gepaard met een plechtige stoet waarbij het lijdensverhaal wordt uitgebeeld, soms door dorpelingen zelf, soms door levensgrote beelden die door zware mannen door het hele dorp worden getorst. Deze eeuwenoude traditie houdt nog altijd stand. Ook jongeren lopen vol overgave …

Lees meer »

Trapani – parel aan de Siciliaanse zoutkust

Welkom in Trapani, aan de Siciliaanse westkust. Deze prachtige maar vrij onbekende stad strekt zich als een sikkel uit in de Middellandse Zee. Dat is volgens de inwoners van de stad geen toeval. De naam Trapani is namelijk afgeleid van het Griekse drepanon, dat sikkel betekent, als herinnering aan het eerste begin van Trapani. Volgens de eerste bewoners is de stad hier ontstaan toen Ceres, de Romeinse godin van het graan en de akkerbouw, precies op deze plek haar sikkel liet vallen, terwijl ze op een door gevleugelde paarden voortgetrokken wagen door de lucht vloog, op zoek naar haar dochter, …

Lees meer »

Een dag op Salina, het eiland van Il Postino

‘Poëzie behoort niet toe aan hen die gedichten schrijven, maar aan hen die ze nodig hebben,’ zo vertrouwde Mario Ruoppolo, postbode van beroep, de grote Chileense dichter Pablo Neruda toe. Mario werd wereldberoemd als il postino (de postbode), dankzij de gelijknamige film die in 1995 werd uitgebracht. De film speelt zich deels af op het kleurrijke eiland Procida, voor de kust van Napels, deels in de Baai van Pollara, op Salina. Op het eiland is de film nooit ver weg: Pure poëzie Salina is een eiland dat aan elke baai, in elk dorpje, pure poëzie ademt. Wij mochten tijdens een zeldzaam …

Lees meer »

Granita – Siciliaanse zomer in een glas

Je mag ons ’s zomers letterlijk wakker maken voor granita, geschaafd ijs, dat op Sicilië zelfs vaak als ontbijt wordt gegeten. Schaafsels ijs, suiker en fruit (of pistachenoten, amandelen of koffie) worden omgetoverd tot een heerlijk koude traktatie. De lekkerste granita, zo vinden de bewoners van Salina (een van de Eolische Eilanden) eet je bij Da Alfredo, een kleine bar met een terras dat bijna doorloopt tot aan zee. Al sinds 1968 staat men hier ’s zomers geregeld in de rij voor een granita. In dat jaar openden de ouders van Pietro Olivieri, de huidige eigenaar, de deuren. Sindsdien groeide …

Lees meer »

12x doen, ontdekken & proeven op Lipari

Lipari is het grootste van de Eolische Eilanden, met een oppervlakte van ruim zevenendertig vierkante kilometer. Er wonen zo’n tienduizend mensen, voornamelijk in het gelijknamige plaatsje, waar we in oktober een dagje werden rondgeleid door Patrizia Cincotta, die als local graag even de taak van gids op zich neemt. Cannoli & granita De beste start van een dagje Lipari is een krokante, romige cannolo van Pasticceria D’Ambra, waar je ’s zomers overigens ook je dag kunt beginnen met een broodje ijs of tussendoor geniet van een verkoelende granita. Street art, altaartjes en verse vis nam Patrizia ons mee naar het …

Lees meer »

De lekkerste cannoli van Lipari

Ons bezoek aan de Eolische Eilanden vorige maand viel helaas behoorlijk in het water. Niet letterlijk gelukkig – ondanks een enkele regenbui was het meestal nog zomers zonnig. Maar een gebrek aan organisatie- en improvisatietalent zorgde ervoor dat we onze dagen grotendeels wachtend in hotellobby’s, havens en busjes doorbrachten. Gelukkig wist Gillian, een van onze collega-bloggers, raad. Ze belde Patrizia Cincotta, een Australische vriendin wier grootouders op het eiland geboren en getogen zijn. Hoewel haar moeder naar Australië emigreerde, keerde Patrizia jaren geleden terug naar Lipari. Inmiddels kent ze het eiland net zo goed als de locals en ze nam …

Lees meer »

Boven op de Etna

Het bijzondere beeld van de Etna, met de top nog een beetje wit van de sneeuw, dat je kunt bewonderen tijdens de landing op het vliegveld Vincenzo Bellini, is alleen al de prijs van een vliegticket naar Catania waard. Het is een uniek uitzicht, dat een reis naar het oostelijke gedeelte van Sicilië meteen goed laat beginnen. Een spinnende kat De Catanesi noemen de Etna simpelweg ‘a muntagna, de berg. Maar deze hoogste nog actieve vulkaan van Europa is meer dan een berg; het is een vulkaan die regelmatig tot uitbarsting komt. Met regelmatig bedoelen we dan overigens ook echt …

Lees meer »

Rosso di Vino – verse vis in Taormina

In Taormina is de zee nooit ver weg en dus gaat Saskia er met collega-blogger Rick Zullo op zoek naar een authentiek restaurantje met verse vis op het menu. Dat vinden ze vlak bij de Porta Catania, aan een klein, bijna verborgen, pleintje. Saskia: ‘Als we voor het eerst bij toeval langs Osteria Rosso di Vino wandelen, is men nog druk bezig met de voorbereidingen voor de lunch. Er staan grote pannen verse visbouillon op het vuur, de tafellakens worden gladgestreken en het krijtbord met het lunchmenu wordt naar buiten gedragen. We kunnen al even spieken en zien veel verse …

Lees meer »

Taormina – terras aan zee

Taormina, de parel aan de Ionische Zee – zo luidt een van de vele bijnamen van dit gezellige stadje. Het wordt door veel Sicilianen gezien als een van de mooiste plekken op hun eiland, hetgeen onder andere te danken is aan de schitterende ligging, als een terras dat uitkijkt over zee. De Franse schrijver Guy de Maupassant zou zelfs gezegd hebben dat je, als je slechts één dag op Sicilië kan verblijven, je dan in elk geval een bezoek aan Taormina zou moeten brengen. Vooral in het voor- en najaar, als het er nog niet al te druk en te …

Lees meer »

Op ontdekkingstour op de Eolische Eilanden

Ten noorden van Sicilië liggen de Eolische Eilanden, die hun naam danken aan Aiolos, de Griekse god van de wind. Het zijn zeven zeer verschillende eilandjes, met als grote gemene deler hun vulkanische oorsprong. De eilandengroep bestaat uit de eilanden Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea. Vandaag nemen we jullie wel vast even mee naar het diepe zuiden voor een korte kennismaking met de zeven eilandjes. Lipari Lipari is het grootste eiland, met een oppervlakte van ruim zevenendertig vierkante kilometer. Er wonen zo’n tienduizend mensen, voornamelijk in het plaatsje Lipari. Het eiland telt maar liefst twaalf vulkanen, met onder …

Lees meer »

Ontdek kleurrijk Marzamemi

Marzamemi is een authentiek, klein kustplaatsje in het zuidoosten van Sicilië. Het heeft een oud centro storico dat grotendeels dateert uit de tijd dat prins Nicolaci Villadorata het hier halverwege de achttiende eeuw voor het zeggen had en is gesitueerd rond het pittoreske Piazza Regina Margherita. Het paleis van de prins, het Palazzo Villadorata, werd gebouwd in 1752 en kijkt nog altijd uit op het plein. De prins liet hier ook de Chiesa di San Francesco di Paola bouwen, vlak bij een oude tonnara, tonijnfabriek, die al stamde uit de tijd van de Arabieren en later door de prins werd gekocht. De kerk wordt daarom ook wel de ‘Chiesa della Tonnara’ …

Lees meer »

Bio-agriturismo Villa Rica – slapen tussen de sinaasappels

Saskia en Merle waren nog maar nauwelijks terug van hun verblijf aan de Siciliaanse oostkust, toen Paul op het vliegveld van Catania landde. Samen met zijn vrouw Lianne maakte hij een rondreis die hen allereerst naar de kleinschalige Bio-agriturismo Villa Rica voerde, in het plaatsje Patti, nabij Milazzo. Paul: ‘Het laatste stukje weg naar Villa Rica is één groot feest. De kleine bochtjes draaien steeds zo’n negentig graden steil omhoog, links passeren we práchtige graanvelden en dan ontvouwt zich daar plotseling Villa Rica in al haar schoonheid. Deze unieke agriturismo ligt als het ware tegen een berg opgeplakt. We kijken …

Lees meer »

La Zisa – paleis van duizend-en-één-nacht in Palermo

Net even buiten het drukke centrum van Palermo vind je La Zisa, een Normandisch paleis dat van verre wel wat weg heeft van het paleis van een fakir. De naam heeft het paleis te danken aan zijn schoonheid; aziz is namelijk Arabisch voor ‘schitterend’. Het paleis was ooit bedoeld als zomerverblijf voor de Normandische koning Willem I, maar toen hij in 1166 overleed, was het bouwwerk nog niet helemaal af. Zijn zoon, Willem II, zorgde ervoor dat het paleis werd voltooid zoals zijn vader dat voor ogen had gehad, met een mooie waterpartij waarin de schoonheid nog eens weerspiegeld werd. De ligging is ideaal voor een bezoek op …

Lees meer »

Waar werd de Godfather geschoten?

Sicilië en The Godfather, Il Padrino, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wereldberoemde Amerikaanse maffiafilm van Francis Ford Coppola werd deels geschoten op het eiland. De plekken die ooit het decor vormden voor de film ademen nog altijd de sfeer van de filmset van toen. In de blog van vandaag nemen we je mee naar drie filmlocaties. Alle drie in de dorpjes Savoca en Forza d’Agro, waar de tijd sinds de filmopnames bijna stil lijkt te hebben gestaan. Alles draait hier nog om Il Padrino en de plekken waar Coppola zijn scènes schoot zijn bijna heilig. Bar Vitelli, Savoca De …

Lees meer »

De charme van Scicli

Scicli (dat je uitspreekt als shiek-lie) mag dan minder bekend zijn dan de barokke buurstadjes Modica, Noto en Ragusa, het is minstens zo mooi en fascinerend. De naam Scicli is een afgeleide van het oude volk dat hier voor zover we weten de eerste nederzetting stichtte, de Siculi. Hun sporen zijn hier en daar nog te zien, bijvoorbeeld in de grotwoningen, maar het zijn vooral de barokke details die meteen de aandacht trekken. Vooral het Palazzo Beneventano, aan de Via Duca d’Aosta, is een pareltje als je houdt van barokke versieringen, monsterlijke koppen en prachtig gekrulde balkonnetjes. Kijk maar mee! Slapen in Scicli Krijg je geen genoeg van de …

Lees meer »

Street food in stijl bij Accursio – Modica

Een diner bij Accursio is echt een avondje uit, met een menukaart vol verrassingen. Authentiek Siciliaanse gerechten liggen aan de basis van elk recept, maar chef Accursio Craparo geeft er een eigen, moderne draai aan. Als antipasti zijn er allerlei soorten cibo di strada, street food. Zo genoten wij van een Arancino 2015. Inderdaad een bal gefrituurde risotto, maar dan in een wel heel bijzondere versie. Deze Arancino 2015 is namelijk gevuld met Riso Ermes (prachtige, donkerrode rijst), frutti di mare, tenerumi (het groen van een lokale courgettesoort) en ricotta di bufala. Ook de Spremuta di Sicilia weet ons te …

Lees meer »

Modica’s trots: bijzondere chocolade

Modica staat bekend om haar bijzondere chocolade, die nog wordt gemaakt volgens het recept van de oude Azteken. Voor het maken van chocolade wordt hier niets anders gebruikt dan cacao en suiker. Dit mengsel wordt op een halvemaanvormige steen bewerkt tot de unieke cioccolato di Modica. Daarbij blijven de suikerkristallen intact. Die zie – en proef – je dus terug in de uiteindelijke chocoladerepen, die volgens de traditie uit vier stukken bestaan. De chocolademakers voegen geen boter of melk toe aan de cacao, maar ze zorgen wel voor extra smaakmakers die de chocolade nog lekkerder maken. Denk aan chocolade met …

Lees meer »

Slapen bij Al Sakali – Ragusa (Val di Noto)

Als je volop van Ragusa wil genieten en de unieke sfeer van het stadje ook ’s avonds en ’s ochtends vroeg wil opsnuiven, blijf je het best een paar nachtjes slapen. Wij logeerden bij B&B Al Sakali, waar eigenaren Antonio en Giovanna ons hartelijk hebben ontvangen, met open armen, een pruttelende moka en een plattegrond vol tips. Een heerlijke kamer met schitterend uitzicht wachtte op ons, met aan onze voeten de palazzi van Ragusa Ibla en daarachter de Cava del San Leonardo, een kloof met watermolens en grotten, geflankeerd door de Chiesa dell’Idria (met de kenmerkende blauwe koepel) en de Santa Maria delle Scale, op de grens van Ragusa …

Lees meer »

5x doen & proeven in Ragusa

Wie Ragusa voor het eerst aanschouwt, kan niet anders dan verliefd worden op het barokstadje waarvan het oude centrum, Ragusa Ibla, ligt ingeklemd tussen twee bergruggen. Met haar smalle sfeervolle straatjes en indrukwekkende Duomo ademt het stadje een bijna middeleeuwse sfeer, maar dankzij de palazzi vol overdadige versieringen en de rijk gedecoreerde balkons, weet ook de barok je te overdonderen. We tippen vandaag 5 dingen die je tijdens een bezoek aan Ragusa zeker moet doen: Barokke balkonnetjes bewonderen Een bezoek aan Ragusa is niet compleet zonder je te vergapen aan de barokke balkonnetjes. In de Via Capitano Bocchieri zul je …

Lees meer »

Op pad met commissario Montalbano

De Siciliaanse schrijver Andrea Camilleri heeft met commissario Montalbano een van de meest populaire eilandbewoners ooit gecreëerd. De sympathieke politiecommissaris heeft duidelijke sporen op Sicilië achtergelaten, die je tijdens een reis in het zuidoosten van het eiland kunt bezoeken. Voor de opnames van de televisieseries koos regisseur Alberto Sironi namelijk voor de provincie Ragusa als ‘thuis’ van Montalbano. Chiara, Sicilië-kenner bij uitstek, nam Saskia en Merle mee naar alle plekken die een belangrijke rol spelen in de Montalbano-serie, waarvan we er in deze blog drie met jullie delen: Punta Secca, Sampieri en het Castello di Donnafugata. Punta Secca In Punta Secca …

Lees meer »