Sicilië

Stromboli – spectaculair schouwspel boven op de vulkaan

Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Drie kraters op de top van de vulkaan zorgen continu voor explosies, gevolgd door gloeiende vulkanische bommen, die vooral ’s nachts voor spectaculaire beelden zorgen. In 2014 is er een grote uitbarsting geweest, waarbij de lava tot aan zee stroomde. Sinds die enorme explosie was Stromboli lange tijd zeer rustig en liet hij nauwelijks van zich horen. Tot het voorjaar van 2017; de explosies keerden tot vreugde van de gidsen en op Stromboli, weer terug zoals voor 2014, met zo’n mooie regelmaat dat je de vulkaan weer kunt beklimmen om al dat …

Lees meer »

Zeilen van Salina naar Stromboli

Eindelijk is Aiolos, de Griekse god van de wind, ons gunstig gezind. Na een paar nachten in de beschutting van de haven van Salina te hebben gedobberd, kan de Zephyr eindelijk de zee op. Op naar Stromboli! Saskia: ‘We zijn klaar voor vertrek. Mario heeft de Zephyr voorzien van een flinke voorraad water en brandstof. Bij de plaatselijke alimentari hebben we wijn, water, groente, fruit, brood, kaas, pasta en ander lekkers ingeslagen om de komende dagen geen honger te hoeven lijden. De touwen mogen los, we kunnen het ruime sop kiezen. De eerste twintig minuten houdt Aiolos ons een beetje …

Lees meer »

Ontdek het noorden van Salina per scooter

Salina is dan wel niet het grootste eiland van de Eolische archipel, maar wel het groenste. Niet voor niets wordt het ook wel il giardino delle Eolie genoemd, ‘de tuin van de Eolische Eilanden’. Het is een ideale plek voor lange wandelingen, waarbij de natuur je steeds opnieuw zal weten te verrassen. Saskia: ‘Voor wie liever niet wil wandelen of maar even de tijd heeft om het eiland te ontdekken, is er een goede busverbinding tussen alle dorpjes. Maar als je de allermooiste en allergroenste plekjes van Salina wil zien, kun je het beste een scooter huren om het eiland …

Lees meer »

Zeilavontuur op de Zephyr

Een week lang zout op je huid, wind in je haren en blauwer dan blauwe zee zo ver je maar kunt kijken. Elke dag nog voor het ontbijt een eerste duik om later in slaap gewiegd te worden door de golven. Een dieet van heel veel ijskoude granita’s, Siciliaanse pasta’s, verse vis en goudkleurige Malvasia. Mooie gesprekken, nog mooiere muziek en soms alleen het geluid van de golven. Wegdromen bij een schitterende sterrenhemel, een sprookjesachtige baai, kleurrijke dorpjes, uitbundig bloeiende bougainville, spectaculaire vulkaanuitbarstingen en een paar speelse dolfijnen. Dat klinkt niet alleen fantastisch, dat wás ook fantastisch, zoals Saskia deze …

Lees meer »

La bella Sicilia – Sicilië door de lens van Jeroen Savelkouls

Een reis naar Sicilië, dat stond al lang op het wensenlijstje van onze gastblogger Manon (van eet!verleden) en haar man Jeroen Savelkouls, fotograaf en journalist. Dit voorjaar kwam het er eindelijk van. Manon keerde terug met heerlijke herinneringen en een onovertroffen recept voor kaasbeignets met vlierbloesem, Jeroen liet het eiland achter zich met net zulke heerlijke herinneringen én duizenden foto’s. Vandaag deelt hij de mooiste foto’s ook met ons. Jeroen: ’Net als zo veel anderen houd ik van Italië vanwege de kunst, cultuur en het heerlijke eten. Als kind ging ik vaak met mijn ouders naar Frankrijk, waardoor ik lang …

Lees meer »

Waar vind je het lekkerste ijs van Sicilië?

Elk jaar in september (in 2019 van 26  tot en met 29 september) vindt op Sicilië het Sherbeth Festival plaats. Villa Bellini in Catania staat dan vier dagen lang helemaal in het teken van ijs. Tijdens het ijsfestival kun je volop ijs proeven, in allerlei klassieke én bijzondere smaken. Tijdens het festival vindt ook de Internationale ijswedstrijd Procopio de’ Coltelli plaats. De competitie draagt de naam van de Siciliaanse chef Francesco Procopio Cutò, die ook wel ‘de vader van de gelato’ wordt genoemd. Hij nam de ijskoude lekkernij van Sicilië mee naar Frankrijk, toen hij daar in 1686 Café Le …

Lees meer »

Logeren tussen het gele goud in Siciliaanse citroenboomgaarden

Een vleugje citroen doet ons altijd meteen denken aan Sicilië. Voor wie de geur van citroenen net zo graag opsnuift als wij, tippen we vandaag drie fijne agriturismi mét citroenboomgaarden in het zuidoosten van Sicilië. Op Sicilië zijn de citroenen nog net even zonniger geel dan elders in Italië. Ze worden net even wat langer door de zon gekust, waardoor ze nog sappiger zijn – en soms zelfs ietwat zoetig smaken. Dat proef je niet alleen terug in de citroenen zelf, maar ook in de limoncello die van deze citroenen wordt gemaakt. Zeker als de citrusbomen wortelen in de vruchtbare …

Lees meer »

Tenuta Regaleali – een groene oase ten zuidoosten van Palermo

Een groene oase, een mozaïek van zacht glooiende heuvels bedekt met groene wijnranken, olijfbomen, fruitbomen en exotische bloemen – dat is Tenuta Regaleali, een eiland van groen te midden van de omliggende graanvelden. Op nog geen vijftig kilometer ten zuidoosten van Palermo lijkt de drukte van de stad onbereikbaar ver weg en zie je zover je kunt kijken alleen maar wonderen van de natuur. Er groeien allerlei soorten bloemen en kruiden, met wortels veraf en dichtbij. Als je Tenuta Regaleali bezoekt, kun je prachtige wandelingen maken over het landgoed, maar er zijn ook routes die je te fiets of te …

Lees meer »

De mysterieuze necropolis van Pantalica & de oude Griekse stad Akrai

Bij Sicilië denk je wellicht meteen aan oude dorpjes, olijfbomen, stranden en natuurlijk de Etna. We waren dan ook enigszins verbaasd toen we het binnenland gingen ontdekken, waar verlaten hooggelegen plateaus worden doorklieft door diepe kloven met kolkende rivieren. Een onmisbare stop is de Necropoli di Pantalica, een natuurgebied met een luguber tintje. Hier vind je zoals de naam al aangeeft necropoli, dodensteden, die de Siculi hier aanlegden. Zij begroeven hier tussen de dertiende en de achtste eeuw voor Christus hun doden in zorgvuldig uitgehakte gaten in de rotswanden, die je nog altijd kunt zien. De weg er naartoe is …

Lees meer »

De smaak van Trapani – van capontata en couscous tot granita en genovesi

Trapani is niet alleen een prachtige stad aan de weelderige westkust van Sicilië, het is ook een stad voor fijnproevers. De keuken van Trapani heeft namelijk heerlijk veel lekkers te bieden. Lekkerbekken beginnen hun dag met een romige cappuccino met een cornetto al pistacchio, een croissant met pistachecrème, en wandelen vervolgens naar de vismarkt en de vissershaven van Trapani, die wordt beschermd door het Castello della Colombaia. Zo tegen lunchtijd snuif je overal de geuren van de Trapanese keuken op die je vanuit de ramen tegemoet waaien. Tijd om aan te schuiven voor een pranzo. Anna en Giovanni, de jonge, …

Lees meer »

Pistachenootjes uit Bronte – ‘het groene goud’ van Sicilië

Bronte is de hoofdstad van de pistachenoot, die niet voor niets ook wel ‘het groene goud van Bronte’ wordt genoemd. Nergens in Italië – ook niet elders op Sicilië – groeien de pistachebomen zo goed als in het heuvelachtige landschap rondom Bronte. Oorspronkelijk groeiden hier geen pistachebomen, maar de Arabieren namen de bomen mee naar Sicilië en legden op verschillende delen van het eiland pistacheboomgaarden aan. Maar nergens bleek de kwaliteit zo goed als in Bronte, aan de voet van de Etna. De minerale zouten in de harde, vulkanische aarde zorgen voor een kwalitatief zeer goede pistachenoot. In Bronte vind je bijna drieduizend hectare land waar de …

Lees meer »

Castiglione di Sicilia – een van de mooiste dorpjes van Sicilië

Castiglione di Sicilia is een van de borghi più belli, mooiste dorpjes, van Sicilië. Het ligt op grote hoogte, op een rots boven de Alcantara-kloof. Ooit kon je hier zesendertig verschillende kerken bezoeken. Nu zijn er nog maar een paar over, waaronder de Sant’Antonio, de SS. Apostoli Pietro e Paolo en de Basilica della Madonna della Catena. Minstens zo mooi is het Castello di Ruggero di Lauria, dat een belangrijke rol speelde tijdens de Siciliaanse revolutie. Wijn proeven in en om deze Città del Vino Beloon jezelf na een wandeling met een glas Etna DOC bij La Dispensa dell’Etna. Castiglione …

Lees meer »

Gespleten lava & kolkend water – de adembenemende Alcantara-kloof

De Alcantara-kloof ligt in het Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico, op zo’n drie kwartier rijden van Taormina. Door de kloof stroomt de rivier Alcantara, de ideale plek voor een schitterende wandeling of een spannend body rafting-avontuur. Gespleten lava De kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna, in 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het dal waar de Alcantara loopt bedolven onder een laag lava. Een aardbeving zorgde er vervolgens voor dat de lava werd gespleten en zo ontstond er een kloof over een lengte van vijfhonderd meter, een diepte van zeventig meter en …

Lees meer »

Het lekkerste street food in Catania

Wie Catania zegt, zegt street food: kleine hapjes die je toelachen vanuit de vitrine van elke bar en die je zo uit het vuistje kunt eten. Op nummer één staan de arancini (gefrituurde risottoballetjes) maar er is meer lekkers! Catania staat bijvoorbeeld ook bekend om haar polpette: gehaktballetjes. De beste plek om deze polpette te proeven, is Polpetteria (Via Santa Filomena 48). Op het menu staan meer dan veertig verschillende soorten polpette, met naast de traditionele gehaktballetjes ook andere ‘ballen’, gemaakt van bijvoorbeeld kip met sinaasappel en pistache, aardappel, aubergine met scamorza en munt, pompoen en ricotta, zwaardvis, zalm, baccalà… De keuze …

Lees meer »

Een prachtige autoroute langs de kust van Sicilië

In Lannoo’s Autoboek Italië vind je twaalf adembenemende reisroutes die je langs de mooiste plekjes van Italië (en Malta) leiden, met oog voor de culturele en natuurlijke diversiteit van elke regio. Dankzij de gedetailleerde routekaarten en stadsplattegronden zie je in één oogopslag alle hoogtepunten onderweg. De route langs de mooiste schatten van Sicilië leidt je in 850 kilometer langs Messina, Cefalù, Palermo, Segesta, Trapani, Selinunte, Agrigento, Ragusa, Noto, Syracuse, Catania en Taormina – met uitstapjes naar de Eolische Eilanden, naar Erice en San Vito lo Capo, naar de Villa Romana del Casale en naar de Etna. Aangeraden wordt om er …

Lees meer »

Ontdek de charme van Cefalù – een van de mooiste dorpjes van Sicilië

Het Siciliaanse Cefalù was het decor voor verschillende scènes in de film Cinema Paradiso. Zowel locals als toeristen weten de weg naar Cefalù prima te vinden, niet alleen vanwege de gezellige sfeer maar ook vanwege de schitterende stranden in de nabijheid van het historische centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat en dat nog altijd een middeleeuwse sfeer ademt. Dwaal door de smalle straatjes, bedekt met authentieke straatsteentjes, slenter langs de vele kerkjes, een oud badhuis en pittoreske huisjes. Het is dan ook niet voor niets een van de borghi più belli d’Italia. Vanaf veel plekken kijk je uit op witte …

Lees meer »

Piazza Pretoria – het ‘Plein van de schaamte’ in Palermo

Midden in Palermo, om de hoek van I Quattro Canti, schittert de Fontana Pretoria, op het gelijknamige piazza. Vooral in de late middagzon schitteren de beelden van de fontein je tegemoet. In hun schaduw is het een gezellige mengelmoes van fotograferende toeristen en Palermitanen die dit plein duidelijk gebruiken om elkaar te treffen. De Palermitanen waren in het begin echter helemaal niet verguld met de fontein. Het was dan ook een ‘cadeau’; de fontein was eigenlijk bedoeld geweest voor de tuin van de Toscaanse villa van de Spaanse onderkoning. Het ontwerp was van de hand van de Florentijn Camilliani, die er lange tijd aan werkte. Helaas voor hem …

Lees meer »

Masterchefs in een Siciliaanse keuken

Tijdens de culinaire reis op Sicilië kookt Felice niet alleen in de keuken van Casa Azzurra, maar mag ze ook haar schort ombinden in de goed uitgeruste cucina van hotel Borgo dell’Etna. Felice: ‘Chef-kok Leopoldo en kok Giuseppe staan ons al op te wachten. De garnalen en inktvissen, ‘s ochtends nog vers uit zee gevist, liggen ook al klaar. Tijd om de handen uit de mouwen te steken! De twee koks doen alles duidelijk voor, zodat we hun voorbeeld later kunnen volgen. Zo laat Leopoldo zien hoe je een garnaal pelt, het kopje verwijdert en met een mesje ook het …

Lees meer »

Arancini – Siciliaanse risottoballetjes die smaken naar meer

Dankzij de lekker lange Siciliaanse lunch is het voor Felice en haar reisgenoten het weten alweer tijd om weer de keuken in te duiken om nog meer lekkers klaar te maken voor het diner. Evelyn heeft ‘s middags al enkele voorbereidingen getroffen. Zo is de rijst al gekookt en heeft de ragù al uren op het vuur staan pruttelen. Felice: ‘Vanavond staan er namelijk arancini op het menu. Dit zijn gefrituurde risottoballetjes – of beter gezegd risottoballen, want ze zijn behoorlijk groot. Ze zijn beroemd en berucht op Sicilië. Ze zijn namelijk zo lekker dat je er zeker meer wil …

Lees meer »

Smullen van een Siciliaanse lunch

Tijdens een culinaire verwenreis op Sicilië mag een bezoek aan een van de kleurrijke Siciliaanse markten natuurlijk niet ontbreken. Voor de lunch heeft Evelyn een uitgebreid menu op de planning staan, dus Felice en haar reisgenoten gaan al vroeg naar de markt in Riposto om alle ingrediënten te halen. Deze markt is een waar feestje voor de visliefhebber: alle vissen, schaal- en schelpdieren zijn er verser dan vers. ’s Ochtends zwemmen ze nog in zee, ’s middags liggen ze op je bord! Felice: ‘We kopen onder meer verse tonijn. De visboer pakt een bijna hele tonijn erbij en snijdt een …

Lees meer »