Download gratis de Ciao tutti app!

Kleurrijke Siciliaanse carri (houten wagens)

Naast klassieke auto’s vind je op Sicilië ook de kleurrijke carri, boerenkarren:

Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (11)

Ga in Palermo even kijken bij de bonte karrenverzameling van Franco Bertolino, aan de Salita Artale, een van de steegjes rondom de kathedraal. Hoewel de eigenaar zelf niet getuigt van grote passie voor zijn vak en zelfs wat nors is, mag je dit icoon van het eiland niet missen.

Spiek even in zijn voormalige atelier, dat nu meer wegheeft van een museum. Er staat een bordje dat foto’s maken mag, tegen een kleine vergoeding, maar na wat norse blikken van Franco Bertolino begaven wij ons gauw naar buiten. Daar mag je niet alleen vrij fotograferen, maar je vindt er ook de mooiste creaties: volledig beschilderde boerenkarren en enorme kleurrijke wielen maar ook Vespa’s en Apes met de kenmerkende motieven.

Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (1) Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (2) Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (4) Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (5) Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (7) Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (8) Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (9)

Je vindt deze carri, boerenkarren, een van de vrolijkste uitingen van de Siciliaanse volkskunst, overigens vooral op het westelijke gedeelte van Sicilië, en vooral in het binnenland rondom Palermo. Hier ligt ook het Museo del Carretto Siciliano, in Terrasini om precies te zijn. Bewonder hier de kleurrijke voorstellingen op de karren (vaak met bijbelse figuren en middeleeuwse ridders), maar ook hier duikt de modernere variant op: vrolijk beschilderde Vespa’s en Apes.

In het Quatiere Spagnolo, de Spaanse wijk, in Erice vind je de carri in een klein maar bijzonder leuk museum waarin de arti e mestieri di una volta, de traditionele ambachten en beroepen van weleer, van de westkant van het eiland worden uitgebeeld. Hier stuit je op een houten vissersbootje van een tonijnvisser, op een zoutpan vol zout en ook op een traditionele boerenkar, beschilderd met de meest bijzondere motieven.

Sicilie-kleurrijke-carri-siciliani (10)foto’s: Merle van de Reep

Meer lezen over het kleurrijke westen van Sicilië?
Geniet van al het moois dat het weelderige westen van Sicilië te bieden heeft met onze ruim 300 pagina’s tellende Special. Met alle pracht en praal in Palermo, zonnige zoutpannen, knapperige cannoli gevuld met romige ricotta en zonnige stranden.

Ciao-tutti-Special-#12-Sicilië-het-weelderige-westen

Klik hier of op de cover voor een preview van deze Sicilië Special!

 Bestel Ciao tutti Special #12 – Sicilië, het weelderige westen voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *