Download gratis de Ciao tutti app

Mezzogiorno – proef het beste dat Zuid-Italië te bieden heeft

In het zuiden van Italië is men nog trotser op de – met name – culinaire tradities dan in andere delen van de laars.

Hier draait het meer dan elders om de kwaliteit van leven. Zuid-Italianen nemen de tijd om elke dag opnieuw te genieten van de culinaire rijkdom die de Mezzogiorno (zoals het zuiden ook wel wordt genoemd) te bieden heeft.

Je vindt er dan ook de lekkerste producten voor een vaak heel aantrekkelijke prijs. Waarom hebben we dát nou niet in Nederland, zo vroegen Linda en Eric zich na vele vakanties in het Italiaanse zuiden af.

Ze besloten om Nederland kennis te laten maken met échte Italiaanse kwaliteit en het gevoel van het zinderende, soms trage, maar altijd verwelkomende zuiden en knipten onlangs het virtuele lintje door van hun nieuwe platform: Mezzogiorno.

Van een Zuid-Italiaanse boerderij naar jouw keuken

Linda en Eric zijn daarvoor op zoek gegaan naar de beste producten die Zuid-Italië te bieden heeft. De vele reizen die ze in dit deel van Italië maakten, leverden de overtuiging op dat dit kwaliteitsniveau eigenlijk niet te vinden is in Nederland.

Ze besloten om de producten dan maar zelf naar het noorden te halen, om liefhebbers van Italië kennis te laten maken met deze culinaire juweeltjes.

Mezzogiorno is dan ook het eerste platform dat een directe link biedt tussen een aantal kleinschalige Zuid-Italiaanse boeren en producenten en jou.

Door de vraag van zo veel mogelijk Italiëliefhebbers te bundelen, kan Mezzogiorno alle tussenpersonen (en de bijbehorende kosten) uit de keten snijden.

Dat doen ze in vijf simpele stappen, die Eric en Linda je via deze link wat meer in detail uitleggen. Je importeert dus als het ware samen fantastische producten uit het zuiden van Italië, zonder daarvoor op reis te gaan.

Virtueel mee op reis naar Puglia

Alhoewel, niet op reis is niet helemaal waar. Linda en Eric nemen je namelijk graag mee op hun avonturen. In Puglia leidde hun zoektocht naar de beste capocollo – vleeswaren waar vooral het plaatsje Martina Franca bekend om is – naar Francesco Carriero, een jonge vleeswarenproducent die zijn eigen varkens houdt.

Eric: ‘Alles gaat hier ambachtelijk en met de hand. Geen enkel onderdeel is geautomatiseerd omdat, zo vertelde Francesco ons trots, hij boven op elk onderdeel van het proces wil zitten. Hier is kwantiteit niet belangrijk, enkel kwaliteit telt.

Deze filosofie maakt dat Francesco onderdeel is geworden van de Slow Food-beweging die in Italië steeds meer aandacht krijgt. We mochten zien hoe het varkensvlees wordt ingewreven met grof zeezout en zwarte peper en hoe het te drogen hangt.’

Linda: ‘In Puglia maakten we ook kennis met Luigi di Tuccio van Antica Enotria. Luigi’s vader was een van de eerste volledig biologische wijnmakers in Puglia. Luigi gelooft dat wanneer je producten verbouwt op de manier waarop dit eeuwen geleden gebeurde, het ecosysteem zich herstelt.

In zijn wijngaard groeien daarom enkel autochtone druivensoorten. Door al dertig jaar op deze manier wijn te verbouwen, is de grond rijker geworden en is de biodiversiteit toegenomen. De druivenpluk gaat volledig met de hand en voordat er geperst wordt, worden de steeltjes van de druiven gescheiden, zodat er geen houtachtige tannines in de wijn komen.

Ook het vinificatieproces is natuurlijk. Dat wil zeggen dat er geen gist wordt toegevoegd om het proces op te starten. Dit alles zorgt voor pure Pugliese wijnen met een enorm hoge kwaliteit, die je met elke slok even naar de hak van de laars voeren.’

De lekkerste pasta van Sicilië

Eric en Linda hebben elke regio in het zuiden van Italië in hun hart gesloten, net als de mensen met wie ze kennismaakten en met wie ze nu nauw samenwerken.

Eric: ‘Op Sicilië werden we voorgesteld aan de jongste generatie van de Castellano-familie. Deze familie verbouwt al generaties lang durumtarwe in het hart van Sicilië, dat al sinds de Romeinen bekend staat als ‘de graanschuur van Italië’. Hier komt de beste durumtarwe vandaan.

Grootvader Castellano werd geboren op de familieboerderij. Het was een typische Siciliaanse boerderij met van alles wat; een beetje vee, wat groente en graan.

De daaropvolgende generatie kocht meer land voor een verhoogde productie van graan, dat toen nog met name bestemd was voor veevoer. Elisa en haar man, de huidige generatie, gaan nog een stapje verder.

Naast het verbouwen van graan zijn ze ook gestart met een kleine pastafabriek. Hier maken ze op traditionele wijze ambachtelijke pasta, in een kleine oplage waarvan een deel is bestemd voor de klanten van Mezzogiorno.’

Culinair genieten van Calabrië

Een toevallige ontmoeting op een nazomeravond in Calabrië leidt tot een ervaring om nooit te vergeten. Linda: ‘We waren neergestreken in een klein cafeetje op een heuveltop in het slaperige dorpje Moreno Calabro, net als de leden van een Italiaanse rockband.

Na een paar drankjes worden we uitgenodigd bij de zanger thuis. Een vriendin van hem met een groentewinkel en eigen boerderij voorziet ons van antipasti. In een mum van tijd tovert ze dungesneden zelfgerookt spek van haar eigen varkens op tafel, vergezeld van allerlei groentegerechtjes.

Vervolgens laat ze ons haar meest speciale product proeven: aan elkaar geregen gedroogde, Calabrese pepers die gefrituurd worden en die zowel mild, licht zoet als rokerig smaken.

Na de antipasti krijgen we onze primo. Het is najaar en de zanger van de band, Fabrizio, heeft recent porcini gezocht en gedroogd. Hij maakt een heerlijke pasta die niet wordt geserveerd met geraspte kaas, maar met verkruimelde gefrituurde pepertjes. Peperoni cruschi noemen ze dat in Calabrië. Zó lekker!!

De hele avond vloeit de wijn rijkelijk en we krijgen de ene na de andere boer in de regio aangeraden. We moeten beloven dat we op zijn minst een kijkje gaan nemen bij Cantine Viola, volgens iedereen de beste wijnmaker in de wijde omgeving.

De volgende dag worden we er hartelijk ontvangen door Alessandro Viola en zijn familie. Hun wijnen zijn inderdaad heerlijk en het verhaal bij het product en de wijngaard past perfect in het idee van Mezzogiorno dat langzaam in ons hoofd begint te rijpen.

Toen het idee echt vorm kreeg, hebben we de wijn van Cantine Viola uiteraard opgenomen in ons assortiment, zodat ook andere liefhebbers kennis kunnen maken met deze Calabrese chicche.’

Bestel het lekkerste uit Zuid-Italië bij Mezzogiorno

Het concept van Mezzogiorno is wezenlijk anders dan dat van andere Italiaanse (web)winkels. Eric: ‘We verzamelen jullie vraag totdat we samen een hele pallet kunnen vullen. In de tussentijd onderhouden we natuurlijk nauw contact met de leveranciers over voorraden en andere updates.

Door zo gezamenlijk in te kopen, kunnen we fantastische producten leveren voor een eerlijke prijs, zowel voor de boer als voor jou als klant. Dit betekent ook dat wij geen voorraden hebben waardoor geen producten verloren gaan en wij nooit iets weggooien. Omdat we weten dat jullie even geduld moeten hebben, bepaal je zelf of je nu betaalt of later pas.’

Benieuwd? Neus dan eens in de producten van Mezzogiorno en haal een heerlijk stukje Zuid-Italië in huis of neem een kijkje bij de tijdelijke pop-upstore aan de Nieuwe Binnenweg 421 in Rotterdam!

Met vragen kun je altijd contact opnemen met Eric en Linda via contact@mezzogiorno.org of via 0031-(0)625158788. Ze geven je ook graag tips wanneer je het moeilijk vindt om te kiezen tussen al dat lekkers. Via Facebook en Instagram blijf je op de hoogte van alle Mezzorgiorno-nieuws en -tips.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *