Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kleine moeite, groots effect: de lekkerste Italiaanse gerechten voor een feestelijke kerst

Wil je een Italiaans tintje geven aan je kerstlunch of -diner? Met onderstaande gerechten zet je de feestelijkste hapjes voor een originele aperitivo of antipasto op tafel. Ook ideaal voor een tafel vol met schalen waar iedereen van kan pakken wat hij wil!

We delen ook een aantal toetjes volgens hetzelfde principe: kleine moeite, groots effect. Feestelijke schalen en borden zonder stress, met een tafel die zo in een magazine kan. Buon Natale!

Kerstkrans van kaas, ham, olijven en ander lekkers

Serveer je aperitivo-hapjes eens in de vorm van een kerstkrans! Maak van een insalata caprese een tricolore kerstkrans of schik spiesjes met vleeswaren, olijven en anders lekkers in de vorm van een krans.

Ook leuk: een carpacciokrans of een saladekrans! Laat je inspireren door onderstaande foto’s maar gebruik ook vooral je eigen smaak en fantasie om een mooie aperitivo-krans op tafel te zetten. Erbij serveer je een van deze Italiaanse cocktails.

Focacciakrans van rozemarijn en tomaatjes

Liever een warme kerstkrans op tafel? Bak dan een ronde focaccia (naar dit recept) en maak er met rozemarijn en tomaatjes een kerstkrans van.

Voor de jongste gasten aan tafel is een pizzakrans een leuk idee. Daar blijft vast geen kruimel van over!

Candy cane caprese – met tomaat en mozzarella

Als je tomaat en mozzarella in mooie plakjes snijdt en serveert in de vorm van een grote candy cane, krijgt een simpele insalata caprese ineens een heel feestelijk tintje.

Kerstboom vol lekkers

Lekkere hapjes voor de aperitivo of antipasto kun je natuurlijk ook in de vorm van een kerstboom serveren. Of je nu kiest voor een boompje van basilicum, tomaat en mozzarella of voor een smakelijke boom met vleeswaren, kaas en olijven, net als bij een echte kerstboom kun je je helemaal uitleven qua ‘versiering’.

Voor de kleintjes is een pizzakerstboom altijd een voltreffer (ze kunnen hem eventueel zelf aan tafel verder versieren met cherrytomaatjes, paprika etc.). Ook deze hartige kerstboom valt vast in de smaak (de vulling is uiteraard naar eigen smaak aan te passen).

Kerstboomhapjes

Je kunt ook staande kerstboompjes serveren, bijvoorbeeld door ricotta of andere smeuïge kaas in de vorm van een kerstboom te modelleren en door verse kruiden te rollen. Een rode ster van paprika erop, een toastje eronder en je kerstboom staat!

Een blokje Parmezaanse kaas, een sliert komkommer en wederom een ster van rode paprika zorgen voor snelle borrelhapjes die de show stelen.

Ook leuk: serveer je kazen (als antipasto of als kaasplank toe) eens in de vorm van een kerstboom. Kleine moeite, groots effect!

Feestelijke tiramisù

Ook voor toe kun je met weinig moeite een groots effect creëren. Serveer je tiramisù (naar klassiek recept of met twee soorten drank) eens in kleine glaasjes, gedecoreerd met kerstkoekjes.

Maak je toch liever een grote schaal tiramisù, versier de bovenzijde dan met een chocolade kerstboom, Pan di Stelle-koekjes, sterren van cacao of poedersuiker of échte sterretjes. Je kunt ook een tiramisùtaart maken (met savoiardi of lange vingers rondom).

Een ster van een pandoro

Snijd een pandoro in stervormige plakken en volg een van deze serveertips.

Ook mooi: in stukjes gesneden panforte of chocoladesalami, eventueel met wat warme chocoladesaus voor erbij.

Nog meer simpele maar smakelijke toetjes

Knapperige cantuccini en andere koekjes worden een heel stuk feestelijker als je ze mooi serveert, in een glazen potje of een doosje (ook leuk om de gasten na afloop mee naar huis te geven).

Ook van koekjes, macarons, schuimpjes en ander lekkers kun je een mooie kerstkrans maken:

Supersimpel is ook een ‘kerstboom’ van chocoladesaus of echte aceto balsamico op je bord, versierd met wat fruit:

Voor i bambini maak je kerstboomijsjes of -taart: driehoekige ijsjes of taartpunten op een stokje, versierd met tricolore chocolaatjes of snoepjes:

Buon Natale!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. Tjonge, tjonge, wat een feestelijke uitnodigende foto’s !
  En dat bleef maar komen !
  Buon Natale !
  Alle goeds,
  warmhartelijk,
  MiaM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *