Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Risotto alla caprese – Italiaans koken met Felicia

De klassieke insalata caprese met plakken mozzarella en tomaat is ongetwijfeld een favoriet bij velen van ons. Felicia geeft er samen met Michelle van Taste Guide Naples een heerlijke nieuwe draai aan.

Dankzij Michelles culinaire creativiteit kun je deze traditionele combinatie van smaken nu ontdekken in een verrukkelijke tomatenrisotto.

Felicia: ‘Deze risotto is een waar feest voor de smaakpapillen, met de romigheid van verse mozzarella, de frisheid van basilicumolie en een verleidelijke tomatensaus die alles samenbrengt.

Wat heb je nodig voor deze risotto alla caprese?

Voor drie tot vier personen heb je nodig: 300 gram arborio- of carnarolirijst | 1 kilo rijpe kerstomaatjes | 2 grote, rijpe vleestomaten | 500 gram mozzarella | een grote bos (of twee supermarktverpakkingen) basilicum | 100 milliliter volle melk | 150 milliliter extra vergine olijfolie | 1,5 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van een blokje) | 2 teentjes knoflook | zout en peper | ijsblokjes

Hoe maak je de risotto alla caprese?

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de kerstomaatjes doormidden en leg ze met de gesneden kant omhoog op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bestrooi ze met zout, peper en een scheutje olijfolie, en bak ze gedurende dertig tot veertig minuten tot ze zacht zijn en wat vocht vrijgeven.

Verwijder vervolgens de meeste tomaatjes uit de oven, en laat een handvol ervan nog tien minuten op 160-180 °C staan tot ze bijna zijn gedroogd. Druk de eerste batch tomaten door een zeef en vang de saus op in een kom. Zet dit opzij.

Plaats 150 milliliter olijfolie in een kommetje in de koelkast. Rits de blaadjes van de basilicum en breng een pan met water aan de kook. Bewaar wat kleinere basilicumblaadjes voor de garnering van de risotto.

Houd een schaaltje ijswater (koud water met ijsblokjes) klaar. Blancheer de basilicumblaadjes ongeveer tien seconden in kokend water en dompel ze daarna met een schuimspaan meteen in het ijswater om ze af te koelen. Zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn om hun mooie, groene kleur te behouden.

Giet de afgekoelde blaadjes af en dep ze droog met keukenpapier. Mix de basilicum en de inmiddels gekoelde olijfolie in een blender tot de basilicum zeer fijn is. Laat de olie minstens twintig minuten rusten en giet deze indien nodig door een zeef om een gladde, groene olie te verkrijgen.

Snijd de vleestomaten in blokjes van anderhalve centimeter, bestrooi ze met een snufje zout en hang ze in een zeef boven een kom om het tomatenvocht op te vangen. Laat dit minstens een half uur staan en schud zo nu en dan het zeefje om meer vocht vrij te maken.

Pureer met een staafmixer 100 gram mozzarella met 80 milliliter warme melk, voeg naar smaak zout toe. Snijd het andere stuk van 100 gram mozzarella in kleine blokjes.

Nadat al deze voorbereidingen zijn gedaan, ben je klaar om de risotto te bereiden. Zorg ervoor dat je een pan met 1,5 liter groentebouillon op een laag vuur hebt staan.

Verhit een grote koekenpan met hoge randen en voeg de rijst toe. Laat deze een paar minuten roosteren: zodra een deel van de rijstkorrels lichtbruin begint te kleuren en de rijst geurig is, voeg je 400 tot 500 milliliter warme bouillon toe (genoeg om de rijst volledig onder te zetten).

Roer dit op een laag tot matig vuur door tot het meeste van de bouillon is opgenomen. Voeg dan nog een keer genoeg bouillon toe om de rijst te bedekken. Wanneer het meeste hiervan is opgenomen, voeg je de gezeefde tomatensaus toe.

Als het meeste van deze saus is opgenomen en de rijst nog niet gaar is, voeg je nog wat bouillon toe en kook je de risotto verder tot deze al dente is. Zet op dat moment het vuur uit en roer de blokjes mozzarella door de risotto tot ze zijn gesmolten.

Serveer de risotto op een plat bord. Werk de risotto af met een bolletje verse mozzarella, de mozzarellasaus, kleine basilicumblaadjes, de gedroogde tomaatjes uit de oven, de blokjes vleestomaat, een schepje van het vleestomatenvocht en tot slot een scheut basilicumolie.

Duik de keuken in met Felicia!

Felicia groeide op met een vader die altijd graag in de keuken stond en haar en haar zussen liet proeven van de rijke smaken van Zuid-Italië, de smaken van ‘zijn’ land.

Felicia: ‘Hoewel mijn vader een ster in de keuken was, moet ik eerlijk bekennen dat koken lange tijd niet bepaald bovenaan mijn lijstje van passies stond. Het was pas tijdens de lockdown in 2020 dat ik mijn weg naar de keuken vond.

Het bleek een kalmerende en bevredigende bezigheid te zijn, een manier om de dagen in huis door te brengen. Tijdens die periode ontstond het idee om samen met mijn goede vriendin en getalenteerde chef-kok Michelle Bogers een digitaal kookboek samen te stellen.

In Italiaans koken met Felicia hebben we een schat aan recepten verzameld die de essentie van Campanië vastleggen. In deze Zuid-Italiaanse regio is er namelijk geen gebrek aan verrukkelijke traditionele lekkernijen die je simpelweg móét proeven. Deze regio is niet alleen doordrenkt van geschiedenis, maar vormt ook een schatkist aan culinaire tradities om te ontdekken.

Ironisch genoeg vormde armoede de inspiratiebron voor veel van deze traditionele smaakvolle gerechten. De Napolitanen, met hun vindingrijkheid, toverden eenvoudige en goedkope ingrediënten om tot ware culinaire meesterwerken.

Hoewel sommige recepten in de loop der jaren zijn geëvolueerd met de beschikbaarheid van meer ingrediënten, blijft de Napolitaanse keuken trouw aan haar eenvoudige wortels.

Dit kookboek is een waardevolle bron van inspiratie voor gezellige avonden met vrienden, romantische diners, Italiaanse feesten en feestdagen. Het nodigt je uit om de keuken in te stappen en te genieten van de heerlijke smaken van Campanië, met hier en daar een eigen twist.

Benieuwd naar het kookboek? Via deze link kun je Italiaans koken met Felicia bestellen, om thuis te genieten van al het lekkers uit de Napolitaanse keuken!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *