Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ciao tutti’s panettoneparade 2023 – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar vind je nu de allerlekkerste panettone? We proefden kilo’s panettone, om een kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis – of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist.

Panettone – Italiaans kerstbrood

Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld.

Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn!

De oorsprong van de panettone

Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd is op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine zaak runde in Milaan.

Adalgisa werkte hard om haar vader waar mogelijk bij te staan. Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij was bovendien niet op zijn achterhoofd gevallen en verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken.

Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om brood van Toni, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni: panettone.

Het recept om zelf een panettone te bakken

Volgens de traditie moet je eigenlijk thuis een panettone bakken. Het lekkers moet onder toeziend oog van het familiehoofd uit de oven worden gehaald, waarna deze pater familias er met een mes een kruis in moet snijden, als een soort zegen voor een gelukkig kerstfeest en een zorgeloos nieuw jaar.

Maar hoezeer de Italianen ook hechten aan kwaliteit en traditie, het zelf maken van een panettone is geen sinecure. Het deeg moet vrij lang rijzen – niet echt iets waar in de drukke dagen voor Kerstmis tijd voor is.

Ook Italianen kopen dus steeds meer panettones, die in kleurrijke stapels op de toonbank van de bakker of in de paden van de supermarkt opduiken. Wil je toch graag zelf een grote panettone of mini-panettones bakken? Het recept vind je hier!

PANETTONEPARADE
ONTDEK DE LEKKERSTE PANETTONE

We hebben de lekkerste, luchtigste, smeuïgste, smakelijkste, meest verrassende panettones voor je op een rijtje gezet.

We beginnen met de panettone classico, de klassieke versie naar traditioneel recept, en tippen vervolgens ook een aantal smakelijke variaties met onder meer pistache, chocolade, koffie en fruit.

Uiteraard staan we open voor meer tips dus deel in de reacties gerust jouw panettonetip in een reactie onder aan dit artikel of per e-mail.

DE LEKKERSTE KLASSIEKE PANETTONE

Infermentum – verleidelijke panettone uit Verona

Met name in de streek rondom Verona kent iedereen de ambachtelijke panettones van Infermentum, die worden verpakt in een stijlvolle papieren zak. Langzaam verovert Infermentum ook de rest van Italië, aangezien de panettones dankzij de lange rijstijd van het deeg (zesendertig uur) heerlijk luchtig en tegelijkertijd vol van smaak zijn.

De Infermentum-panettones vallen tijdens proeverijen ook regelmatig in de prijzen. Terecht, want de smaak is fenomenaal. De klassieke panettone bevat biologische rozijnen, sinaasappel gekonfijt volgens de Franse natuurlijke methode en het onmiskenbare aroma van vanille uit Madagaskar.

De panettones van Infermentum zijn exclusief verkrijgbaar bij Casabase, prachtig verpakt in een papieren zak die zo onder de boom kan. Er is dit jaar ook een lactosevrije panettone te bestellen, zie deze link.

Picenum – panettone van een pasticceria in Le Marche

Picenum haalt alle delicatessen (koffie, wijn, pasta…) in de regio Le Marche. Ook hun panettone komt uit Le Marche, om precies te zijn van bij Pasticceria Marcoaldi & Guglielmi in het pittoreske dorpje Penna San Giovanni, in de provincie Macerata.

De locals bestellen bij deze kleinschalige dorpsbakker in november al hun panettones, waarna Rosanno Guglielmi, de eigenaar van de bakkerij, aan de slag gaat. Speciaal voor Picenum maakte hij ook een mooie lading panettones klaar voor transport, zodat we ook in Nederland kunnen meegenieten van deze traditie.

Je proeft in elke hap de liefde en de aandacht van Rosanno terug. Misschien wel het best in de Panettone Classico, maar ook alle variaties zijn meer dan de moeite waard (maar die zullen we verderop in deze parade nog noemen).

Wil jij ook een van Rosanno’s panettones proeven? Bestellen kan bij Picenum. Zij geven de bestelling door aan de bakker, verpakken deze in bijpassende stijl en leveren de panettone rond half december, zodat jij met kerst in een heerlijk stuk verse panettone kunt bijten.

Festa di Friuli – feestelijke panettone van Filippi uit Friuli

Via Festa di Friuli proefden we een heerlijke Panettone Classico van Pasticceria Filippi, met honderd procent natuurlijke ingrediënten, waaronder vanille, volle melk (die elke ochtend rechtstreeks wordt geleverd door de zuivelfabriek in het dorp), boter, eieren van scharrelkippen, honing, rozijnen en gekonfijte blokjes citrusfruit. Deze panettone is verkrijgbaar in een verpakking van 500 gram of van 1000 gram.

Het is daarmee een van onze favoriete klassieke panettones, want je proeft bijna elk ingrediënt én de aandacht voor het totaalplaatje terug.

Wil je eens iets anders dan anders, dan heeft Festa di Friuli ook strucà (een zuivelvrije kerstcake gemaakt met extra vergine olijfolie, appel en kaneel) en een strucà al limone (met citroen). Allebei een feestelijke aanvulling bij de kerstkoffie of op de kersttafel!

Bonifanti – traditionele panettone in een prachtig bewaarblik

We hebben inmiddels een hele collectie Bonifanti-blikken, in alle kleuren van de regenboog. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud – en ook die mag er zijn!

Deze klassieke panettone uit Milaan, de bakermat van de panettone, is gemaakt van hoogwaardige ingrediënten: verse scharreleieren, speciaal geselecteerd meel, eersteklas boter, de beste vanille uit Madagaskar, rozijnen en stukjes gekonfijte sinaasappel- en citroenschil.

Voor elke panettone heeft Bonifanti drie dagen werk, zorg en aandacht nodig, zodat er een optimaal kerstbrood op tafel komt, met een traditioneel recept dat al bijna honderd jaar oud is.

In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in de werkruimte achter zijn bakkerswinkel de eerste variant op de klassieke panettone. Hij koos voor een decoratie van de uitstekende hazelnoten uit de Langhe boven op de kerstcake; het begin van een unieke traditie.

De klassieke variant is er overigens ook zonder bewaarblik. Daarnaast heeft Bonifanti veel smaakvariaties, zoals panettone met cranberry, met citroen en witte chocolade, met peer of kersen en chocolade of met cappuccino of koffie en chocolade. Je kunt de panettones van Bonifanti bestellen via Panettone-shop.nl.

DE LEKKERSTE PANETTONE MET PISTACHE

Nuova Dolceria – pure Siciliaanse passie op je tong

Zoetigheid kun je prima aan de Sicilianen overlaten. Weten ze je tijdens je vakantie op het eiland te verleiden met cannoli, cassata en granita, met kerst doen ze dat met panettones.

Dankzij Chiara van Chiara’s Food proefden we de pistachepanettone van Nuova Dolceria uit Ferla (provincie Syracuse) die ons meteen naar Sicilië voerde, met bij elke hap pure Siciliaanse passie die over je tong rolt.

Banketbakker Francesco Manuele maakt samen met zijn zoon en een aantal trouwe medewerkers elk jaar opnieuw een kleine selectie panettones, die in Italië al vaak in de prijzen zijn gevallen.

Chiara slaagde erin de hand te leggen op een aantal van deze panettones, die op dit moment onderweg zijn naar Amsterdam. Naast de pistachepanettone (de enige waarvan hier zelfs geen kruimel meer overbleef) komen er ook klassieke panettones en panettones met chocolade naar Nederland.

Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt, met zuurdesem die net zo oud is als Francesco zelf, met pure Siciliaanse ingrediënten en vooral met heel veel liefde. Zo worden de pistachenootjes met de hand geroosterd, voor een optimale smaak.

Maar het échte geheim van Francesco is dat er een flinke dosis pistachecrème door het deeg gaat, dat daardoor nóg smeuïger wordt. Tot slot wordt de bovenzijde van de panettone voorzien van een laagje pistachecrème, met witte chocolade en fijngehakte pistachenootjes. Eén hap en je waant je even in het pistacheparadijs!

Er is ook een Siciliaanse chocoladepanettone met chocolade druppels én chocoladeglazuur. Wil je een van de panettones van Nuova Dolceria bestellen, wacht dan niet te lang, want de voorraad is beperkt. Bestellen kan exclusief via de website van Chiara’s Food.

Fiasconaro – flitsende samenwerking met Dolce & Gabbana

Het Siciliaanse Fiasconaro heeft ook dit jaar in samenwerking met Dolce & Gabbana deze prachtige collector’s item blikken gemaakt. Een van onze favorieten is de pistachepanettone, overgoten met witte chocolade (inclusief een potje pistachecrème en een mooi mesje). Deze panettone is er in 500 gram en 800 gram, in een kleurrijk blik.

Alle varianten (met dit jaar als nieuwe smaak gekonfijte appel en kaneel) zijn te bestellen via Panettonestore.

Etna Dolce – panettone met pistachecrème

In de Siciliaanse webshop Il Mandorlo vind je natuurlijk ook Siciliaanse panettones – en wel die van Etna Dolce, gemaakt van de beste ingrediënten van op en rond de Etna. Daarbij denk je natuurlijk meteen aan de lekkerste pistachenootjes, maar op en om de vulkaan groeien ook heerlijke hazelnoten, amandelen en citrusvruchten.

De panettones worden volledig met de hand gemaakt. Dat is een zeer delicaat en tijdrovend klusje. De panettones van Etna Dolce worden namelijk gemaakt met zuurdesem dat zesendertig uur heeft gerezen.

Na het bakken en afkoelen worden de panettones handmatig prachtig gedecoreerd, met glazuur en pistache bijvoorbeeld, of gevuld met de lekkerste hazelnoot- of pistachecrèmes.

Il Mandorlo verkoopt de panettone gevuld met pistachecrème maar ook de panettone tradizionale en de panettone gevuld met hazelnootcrème. Je vindt ze allemaal in de webshop van Il Mandorlo.

Pistì – panettone met pistachenootjes uit Bronte

In Bronte, een dorpje aan de voet van de Etna dat bekend staat om de pistachenootjes, bakt Pistì smeuïge panettones. Naast de traditionele panettone maakt Pistì een variant die is gevuld met een romige crème van de lokale pistachenoten en waarvan de bovenzijde wordt bedekt door pure chocolade en fijngehakte pistachenootjes.

De panettone van Pistì is onder meer verkrijgbaar bij Don Mimmo in Amsterdam en Proeverij van Dwingeloo in Dwingeloo. Ook kun je hiervoor terecht bij Mercato Italiano in Heiloo (elke woensdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Je kunt de pistachenootjes ook proeven in combinatie met chocolade en perzik, met ananas en abrikoos of met witte chocolade. Liever geen pistachenootjes? Dan zijn er ook andere varianten, zoals chocolade en bloedsinaasappel of bosvruchten en witte chocolade.

foto’s: Pistì

Augusta – tongstrelende traditie uit Saronno

De panettones van Augusta komen uit Saronno, ten noorden van Milaan, waar al sinds 1945 goudbruine panettones worden gebakken. Deze traditie en ervaring proef je niet alleen terug in het eindresultaat, maar is ook af te lezen uit de verpakking, of je nu gaat voor een panettone in een hoge ‘hoedendoos’, voor een met de hand in papier verpakt exemplaar of voor de mini-panettones.

Augusta heeft een breed assortiment, met naast de klassieke panettone ook een heerlijke variant met pistachenootjes en pure chocolade. Je kunt vast moeilijk weerstand bieden aan het ‘jasje’ van pure chocolade en fijngehakte pistachenootjes.

Augusta maakt naast deze pistachevariant ook klassieke panettones en variaties in de smaken chocolade, gezouten karamel, appel/kaneel, marrons glacés, limoncello en tiramisù – én schattig verpakte mini-panettones van 100 gram. Leuk als cadeautje voor in of onder de boom!

De panettones van Augusta zijn onder meer verkrijgbaar bij JWO Lekkernijen in Amsterdam, Daily Delis in Amsterdam, Sagra in Amsterdam, Phil & Déjean in Abcoude, Bibi Foodstore in Alkmaar, Tapsalon Goesto in Goes, Piretti in Veenendaal en Verzot in Tilburg. Ook kun je hiervoor terecht bij Mercato Italiano in Heiloo (elke woensdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Ook Chiostro di Saronno en Vergani hebben een lekkere panettone met pistachenootjes, maar we bespreken deze merken verderop met een andere smaakvariatie die bij ons nóg meer in de smaak viel.

DE LEKKERSTE PANETTONE MET NOTEN

Infermentum – winterse panettone met appel, vijgen en walnoten

We noemden Infermentum al in het lijstje klassieke panettones, maar de limited edition-variatie met appel, vijgen en walnoten verdient ook een plekje in deze panettoneparade.

Een plak van deze panettone doet het perfect als ontbijt, tussendoortje of dessert, maar smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk als je er een tosti met kaas en appel van maakt, na een lange winterse wandeling.

Wij maakten van het laatste stukje van deze panettone wentelteefjes met mascarponecrème en vijgenjam. Da leccarsi i baffi!

Deze limited edition panettone van Infermentum is exclusief verkrijgbaar bij Casabase en net als de klassieke panettone prachtig verpakt in een papieren zak.

Fiasconaro – Siciliaanse hazelnoten met mannacrème

Naast de pistachepanettone van Fiasconaro tippen we ook de Panettone alle Nocciole, een heerlijke hazelnootvariant als resultaat van een creatief en culinair duet van Dolce & Gabbana en Fiasconaro.

De hazelnoten komen uit de streek van Polizzi Generosa en worden gecombineerd met mannacrème uit de Madonie, een schitterend berggebied in het noorden van Sicilië, in het achterland van Palermo en Cefalù.

Manna is een stofje afkomstig van de es. Eeuwenlang wordt het gewonnen door de bast van deze bomen te snijden en de transparante hars te laten stollen. Hierna wordt het verwerkt en wordt de manna omgevormd tot een delicate zoete room, die in combinatie met de hazelnoten zorgt voor een smakelijke herinnering aan Sicilië.

De hazelnootpanettone wordt geleverd in een kleurrijk bewaarblik, met een potje mannacrème en een mesje om een extra laagje lekkers op je plak panettone te smeren.

De Panettone alla Nocciole van Fiasconare en Dolce & Gabbana is te bestellen via Panettonestore, waar je overigens ook een allerlekkerste amandelpanettone met hazelnoot, chocolade, een vleugje Siciliaanse wijn en amandelschaafsel vindt, evenals een panettone met marrons glacés overgoten met gianduia én een panettone met chocolade en sinaasappelpasta (nieuw in het assortiment dit jaar).

DE LEKKERSTE PANETTONE MET CHOCOLADE

Cioccolatoso chocoladeparade van Picenum

We tipten hierboven al de klassieke panettone die je via Picenum kunt bestellen. Pasticceria Marcoaldi & Guglielmi maakt daarnaast ook een aantal chocoladepanettones, waaronder de Cioccolato (met chocolade in de vulling en als glazuur), Cioccolatoso (met driedubbel chocolade), een Frutti di Bosco e Cioccolato Bianco (lekker romig en fris tegelijk) en Marrhum (met pure chocolade, gekonfijte kastanjes en rum).

Je kunt deze speciale panettones bestellen bij Picenum. Zij geven de bestelling door aan de bakker, verpakken deze in bijpassende stijl en leveren de panettone half december, zodat jij met kerst kunt genieten van een heerlijk verse panettone met chocolade.

Chiostro di Saronno – klassieke combi van chocolade en sinaasappel

De meeste panettones zijn alleen al vanwege de mooie verpakking een feestje om te geven (en te krijgen). Dat geldt zeker voor de prachtig verpakte panettones van Chiostro di Saronno, met een stevige papieren wikkel. Ze worden allemaal met de hand ingepakt – en dat zie je!

Ook de panettone zelf is smakelijk, zowel de traditionele variant als de verschillende smaken. Een van onze favorieten is de Panettone Arancia & Cioccolato, een panettone met sinaasappelcrème en chocoladedruppels met gekonfijte sinaasappelschilpasta.

Een ideale wintercombinatie, waarbij je in je hoofd meteen een beeld krijgt van een knisperend haardvuur, sneeuwvlokken en een flinke stapel boeken. Dat geldt overigens ook voor de combinatie van chocolade en kersen van Chiostro di Saronno.

De panettones van Chiostro di Saronno zijn onder meer verkrijgbaar bij Nuts & Delights in Amsterdam, Bibi Foodstore in Alkmaar, Tutti a Tavola in Utrecht, Piretti in Veenendaal, Verzot in Tilburg, Ria’s Eetwinkel in Helmond en MosaeVino in Maastricht. Ook kun je hiervoor terecht bij Mercato Italiano in Heiloo (elke woensdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Melk, witte én pure chocolade in één panettone

Van de eerder genoemde merken heeft ook Infermentum een heerlijke panettone met chocolade. In deze panettone proef je zowel melk, witte en pure chocolade (bestellen kan bij Casabase).

Ook een van onze favorieten: de Panettone Dark van Infermentum, met cacaopoeder in het deeg en stukjes donkere chocolade.

PANETTONE MET FRUIT

We tipten al een aantal panettones met chocolade en peer, sinaasappel of kersen, maar als je iets frissers wil, kun je ook kiezen uit deze panettones met fruit.

Fiasconaro’s panettone met citrusfruit en saffraan

Het eerder genoemde Fiasconaro heeft een op en top Siciliaanse panettone in de collectie, met gekonfijte citrusvruchtjes van het eiland en saffraan (zonder rozijnen). Deze variant is verkrijgbaar in 100, 500 en 1000 gram, steeds prachtig verpakt in een kleurrijk blik met Siciliaanse motieven.

Vergani – el panetùn de Milan

Vergani is een van de oudste panettonebakkers van Milaan. Het recept voor het maken van lekker luchtige panettones werd door Angelo Vergani geoptimaliseerd. Sinds 1944 is zijn recept de basis voor een op en top Milanese panettone, die inmiddels door de vierde generatie Vergani wordt gemaakt.

De panettones van Vergani zijn er in verschillende varianten. Wij proefden op advies van Gemma van La Bottega di Gemma in Maastricht de panettone met frutti di bosco, een lekker luchtige panettone met bosvruchten.

Er bleef nog geen stukje over van deze frisse panettone, waarbij het deeg verrijkt is met een geconcentreerde puree van frambozen, bessen, bramen en bosaardbeitjes. Voor bij wie niet alles in één keer op gaat: ook deze panettone is erg lekker om wentelteefjes van te maken, geserveerd met mascarponecrème en bramen- of frambozenjam.

DE LEKKERSTE PANETTONE MET KOFFIE & DRANK

Drink je graag een glaasje prosecco, limoncello of sambuca bij een plak panettone, als kerstdessert of als traktatie na de nachtmis? Kies dan ook voor een panettone met drank!

Panettone met limoncello

Onze eerste favoriet is de panettone al limoncello van Muzzi, die is gevuld met een lekker smeuïge limoncellocrème. Ideaal voor bij een ijskoud glaasje limoncello.

Ook Chiostro di Saronno heeft een heerlijke panettone met limoncello, maar deze kleurrijk verpakte panettones zijn er ook met sambuca (en chocolade) en met prosecco.

Vergani heeft ook een limoncello-panettone, eveneens prachtig verpakt en – belangrijker nog – rijk van smaak, met een vleugje Amalfikust bij elke hap die je neemt.

Een droom van een panettone met koffie en zabaglione

Hausbrandt, een van onze favoriete koffiemerken uit Trieste, maakt ook heerlijke panettone. Ze worden gemaakt door meesterbakker Iginio Massari, die in Italië te boek staat als absolute autoriteit op panettonegebied, en zijn te bestellen via Koffiecentrale.nl.

Er is een gewone variant (de Delice), een versie met een krokant laagje (Glace), maar wij zijn vooral dol op de Panettone al limone d’Amalfi waarvoor Massari samenwerkt met banketbakker Sal de Riso uit Minori (aan de Amalfikust).

Panettone met moscato

In Bonifanti’s Panettone al Moscato komen de pure smaken van Piemonte samen. De moscato, een geurige zoete witte wijn met een laag alcoholpercentage, wordt door het deeg geroerd en zorgt voor een luchtige cake. In combinatie met de eersteklas ingrediënten zoals rozijnen, boter, verse scharreleieren en vanille uit Madagaskar is het een unieke smaakcombinatie, die wordt afgemaakt door de geglaceerde bovenzijde met verkruimelde Piemontese hazelnoten en hele amandelen.

EXTRA TIP: PANETTONE MET ACETO BALSAMICO

Wil je een bijzondere panettone als dessert serveren? Kies dan ook eens voor de variant die Antica Pasticceria Muzzi maakte in samenwerking met Giuseppe Giusti, een van de bekendste balsamicoproducenten (waarover je in deze blog meer leest).

De panettone is gevuld met rozijnen die hebben mogen badderen in twaalf jaar oude balsamico en banketbakkersroom op basis van aceto balsamico. Heerlijk als je hem even opwarmt in de oven en serveert met een bolletje vanille-ijs én een drupje balsamico. Simpel maar spectaculair qua smaak!

De panettone van Giusti is onder meer verkrijgbaar bij Don Mimmo in Amsterdam, Tutti a Tavola in Utrecht en Het Bouwhuis in Deventer. Ook kun je hiervoor terecht bij Mercato Italiano in Heiloo (elke woensdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur).

PANETTONE ZONDER GLUTEN OF LACTOSE

Voor een glutenvrije panettone kun je terecht bij de Glutenvrije Webshop. Casabase heeft zoals al vermeld de lactosevrije panettone van Infermentum.

DE LEKKERSTE PANDORO

Monte Nuvola – limited edition pandoro van Infermentum

We proefden van Infermentum niet alleen drie buonissimi panettones, maar ook de limited edition pandoro met de prachtige naam Monte Nuvola, ‘bergwolk’. En een wolk is het, deze pandoro, met name dankzij de lange natuurlijke gisting die het deeg krijgt.

Alle ingrediënten worden beetje bij beetje toegevoegd, op het juiste tijdstip, met veel zorg en geduld. Dat leidt tot een superluchtige pandoro, die je met elke hap even meevoert naar het paradijs, waar de heldere engelenkoren in deze tijd van het jaar van zich laten horen.

Je bestelt de Monte Nuvola net als de panettones van Infermentum exclusief bij Casabase. Serveer met een flinke hoeveelheid poedersuiker om het effect van deze ‘bergwolk’ nog spectaculairder te maken!

Siciliaanse pandoro van Nuova Dolceria

La Bottega di Chiara heeft dit jaar naast de verrukkelijke panettones voor het eerst ook de pandoro van Nuova Dolceria in de collectie. Heerlijk luchtig en perfect om mooie in stervormige plakken te serveren met bijvoorbeeld chocolade- of pistachepasta (zie deze blog).

Bauli – klassieker in onze Italiaanse vriendenkring

Toen we in aanloop naar onze eerste grote panettoneproeverij vorig jaar aan onze Italiaanse vrienden vroegen welke panettone er bij hen meestal op tafel komt, antwoordden verrassend veel Italianen: quello di Bauli, die van Bauli, uit Verona.

Bauli’s pandoro was het eerste Italiaanse kerstontbijt dat Saskia in Italië kreeg voorgeschoteld, bij vrienden in Toscane. Naast de klassieke pandoro heeft Bauli ook panettones, zowel in de traditionele uitvoering als in variaties met onder meer drie soorten chocolade, stracciatella, pistache, Baileys, Cointreau en limoncello.

De pandoro’s en panettones van Bauli zijn onder meer te koop bij in de kerst-webshop van Peccati di Gola (met ook mini-versies), bij Alberto Pozzetto (in Amsterdam) en bij La Bottega di Gemma (in Maastricht).

Bestel je panettone op tijd
(en bewaar een stukje tot 3 februari)

Let wel: voor de meeste panettones geldt dat de voorraad niet oneindig is, dus wacht niet te lang met bestellen als je wil genieten van deze feestelijke Italiaanse kersttraktatie.

Te veel bestellen kan bijna niet, want een plak panettone is de hele maand december heerlijk als ontbijt – en je moet eigenlijk een stuk bewaren voor 3 februari, de feestdag van de heilige Blasius.

Als je dan een stuk panettone eet, zou je het hele jaar door beschermd zijn tegen keelpijn. Dat is nu toch éxtra mooi meegenomen, dus sla genoeg in voor wat reserve én verheug je op lekker veel panettone-ontbijtjes komende weken!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

4 reacties

  1. Amo Italia e per che anche amo le pannetone

  2. Jurgo Verkooijen

    Lekker, doet mij denken aan de laatste vakantie die ik ik had met mijn vrienden in Italie

  3. Of ik lees er over heen maar waar kan je een goede kopen in Den Haag. Zover ik zie, zie ik niets over dat ze hier te koop zijn en neem er liever 1 die jij dan aanraad. Heb het 2x eerder gegeten, de allereerste keer, was die niet lekker! Waar die vandaan kwam weet ik niet maar was bijna niet te eten, zo droog en toch ook taai. Daarna werd het mij aangeboden op een feestje, toen zei ik gelijk nee dank je, denkend aan die eerste. Toen ik zei dat ik het niet luste, begon die vrouw te lachen en zei al dan heb je de verkeerde gegeten. Dus toch genomen en ze had gelijk. Die was echt lekker! Dus ben hierdoor heel voorzichtig in er 1 kopen. Al is zelf maken een erg goed idee.

  4. Ciao Linda,
    Il Mandorlo is gevestigd in Den Haag, maar de meeste tips die we geven verkopen via hun webshop in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *