Download gratis de Ciao tutti app!

Ciao tutti’s panettoneparade 2021 – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar vind je nu de allerlekkerste panettone? We proefden afgelopen week kilo’s panettone, om een kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met circa vijfentwintig prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis – of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist.

Panettone – Italiaans kerstbrood
Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld.

Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn!

De oorsprong van de panettone
Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd is op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine zaak runde in Milaan.

Adalgisa werkte hard om haar vader waar mogelijk bij te staan. Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij was bovendien niet op zijn achterhoofd gevallen en verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken.

Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om brood van Toni, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni: panettone.

Het recept om zelf een panettone te bakken
Volgens de traditie moet je eigenlijk thuis een panettone bakken. Het lekkers moet onder toeziend oog van het familiehoofd uit de oven worden gehaald, waarna deze pater familias er met een mes een kruis in moet snijden, als een soort zegen voor een gelukkig kerstfeest en een zorgeloos nieuw jaar.

Maar hoezeer de Italianen ook hechten aan kwaliteit en traditie, het zelf maken van een panettone is geen sinecure. Het deeg moet vrij lang rijzen – niet echt iets waar in de drukke dagen voor Kerstmis tijd voor is.

Ook Italianen kopen dus steeds meer panettones, die in kleurrijke stapels op de toonbank van de bakker of in de paden van de supermarkt opduiken. Wil je toch graag zelf een grote panettone of mini-panettones bakken? Het recept vind je hier!

PANETTONEPARADE – ONTDEK DE LEKKERSTE PANETTONE

 We hebben de volgens ons proefpanel lekkerste, luchtigste, smeuïgste, smakelijkste, meest verrassende panettones voor je op een rijtje gezet.

We beginnen met de panettone classico, de klassieke versie naar traditioneel recept, en tippen vervolgens ook een aantal smakelijke variaties met onder meer pistache, chocolade, koffie en fruit.

We staan uiteraard open voor meer tips dus deel in de reacties gerust jouw panettonetip in een reactie onder aan dit artikel of per e-mail.

4x DE LEKKERSTE KLASSIEKE PANETTONE

Infermentum – verleidelijke panettone uit Verona
Met name in de streek rondom Verona kent iedereen de ambachtelijke panettones van Infermentum, die worden verpakt in een stijlvolle papieren zak. Langzaam verovert Infermentum ook de rest van Italië, aangezien de panettones dankzij de lange rijstijd van het deeg (zesendertig uur) heerlijk luchtig en tegelijkertijd vol van smaak zijn.

De Infermentum-panettones vallen tijdens proeverijen ook regelmatig in de prijzen. Terecht, want de smaak is fenomenaal. De klassieke panettone bevat biologische rozijnen, sinaasappel gekonfijt volgens de Franse natuurlijke methode en het onmiskenbare aroma van vanille uit Madagaskar.

De panettones van Infermentum zijn exclusief verkrijgbaar bij Casabase, prachtig verpakt in een papieren zak die zo onder de boom kan.

Picenum – panettone van een pasticceria in Le Marche
Picenum haalt alle delicatessen (koffie, wijn, pasta…) in de regio Le Marche. Ook hun panettone komt uit Le Marche, om precies te zijn van bij Pasticceria Marcoaldi & Guglielmi in het pittoreske dorpje Penna San Giovanni, in de provincie Macerata.

De locals bestellen bij deze kleinschalige dorpsbakker in november al hun panettones, waarna Rosanno Guglielmi, de eigenaar van de bakkerij, aan de slag gaat. Speciaal voor Picenum maakte hij ook een mooie lading panettones klaar voor transport, zodat we ook in Nederland kunnen meegenieten van deze traditie.

Je proeft in elke hap de liefde en de aandacht van Rosanno terug. Misschien wel het best in de Panettone Classico, maar ook alle variaties zijn meer dan de moeite waard (maar die zullen we verderop in deze parade nog noemen).

Wil jij ook een van Rosanno’s panettones proeven? Bestellen kan bij Picenum. Zij geven de bestelling door aan de bakker, verpakken deze in bijpassende stijl en leveren in de week van 20 december, zodat jij deze kerst kunt genieten van een heerlijk verse panettone.

Festa di Friuli – feestelijke panettone van Filippi uit Friuli
Via Festa di Friuli proefden we een heerlijke Panettone Classico van Pasticceria Filippi, met honderd procent natuurlijke ingrediënten, waaronder vanille, volle melk (die elke ochtend rechtstreeks wordt geleverd door de zuivelfabriek in het dorp), boter, eieren van scharrelkippen, honing, rozijnen en gekonfijte blokjes citrusfruit.

Het is daarmee een van onze favoriete klassieke panettones, want je proeft bijna elk ingrediënt én de aandacht voor het totaalplaatje terug.

Wil je eens iets anders dan anders, dan heeft Festa di Friuli ook strucà (een zuivelvrije kerstcake gemaakt met extra vergine olijfolie, appel en kaneel) en lingotto al limone (een soort kleine panettone met olijfolie en citroen). Stuk voor stuk een feestelijke aanvulling bij de kerstkoffie of op de kersttafel!

Bonifanti – traditionele panettone in een prachtig bewaarblik
We hebben inmiddels een hele collectie Bonifanti-blikken, in alle kleuren van de regenboog. Dit jaar is het bewaarblik voorzien van een illustratie van Alessandra Placucci uit Cesena. Ze laat vrolijk gekleurde bambini door de lucht vliegen, tussen de dwarrelende sneeuwvlokken door.

Maar het gaat natuurlijk om de inhoud – en ook die mag er zijn! Deze klassieke panettone uit Milaan, de bakermat van de panettone, is gemaakt van hoogwaardige ingrediënten: verse scharreleieren, speciaal geselecteerd meel, eersteklas boter, de beste vanille uit Madagaskar, rozijnen en stukjes gekonfijte sinaasappel- en citroenschil.

Voor elke panettone heeft Bonifanti drie dagen werk, zorg en aandacht nodig, zodat er een optimaal kerstbrood op tafel komt, met een traditioneel recept dat al bijna honderd jaar oud is.

In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in de werkruimte achter zijn bakkerswinkel de eerste variant op de klassieke panettone. Hij koos voor een decoratie van de uitstekende hazelnoten uit de Langhe boven op de kerstcake; het begin van een unieke traditie.

De klassieke variant is er overigens ook zonder bewaarblik. Daarnaast heeft Bonifanti veel smaakvariaties, zoals panettone met cranberry, met peer of kersen en chocolade, met koffie en chocolade en zelfs met bier en chocolade. Je kunt de panettones van Bonifanti bestellen via Panettone-shop.nl.

4x DE LEKKERSTE PANETTONE MET PISTACHE

Nuova Dolceria – pure Siciliaanse passie op je tong
Zoetigheid kun je prima aan de Sicilianen overlaten. Weten ze je tijdens je vakantie op het eiland te verleiden met cannoli, cassata en granita, met kerst doen ze dat met panettones.

Dankzij Chiara van Chiara’s Food proefden we een pistachepanettone van Nuova Dolceria uit Ferla (provincie Syracuse) die ons meteen naar Sicilië voerde, met bij elke hap pure Siciliaanse passie die over je tong rolt.

Banketbakker Francesco Manuele maakt samen met zijn zoon en een aantal trouwe medewerkers elk jaar opnieuw een kleine selectie panettones, die in Italië al vaak in de prijzen zijn gevallen.

Chiara slaagde erin de hand te leggen op een aantal van deze panettones, die op dit moment onderweg zijn naar Amsterdam. Naast de pistachepanettone (de enige waarvan hier zelfs geen kruimel meer overbleef) komen er ook klassieke panettones en panettones met chocolade naar Nederland.

Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt, met zuurdesem die net zo oud is als Francesco zelf, met pure Siciliaanse ingrediënten en vooral met heel veel liefde. Zo worden de pistachenootjes met de hand geroosterd, voor een optimale smaak.

Maar het échte geheim van Francesco is dat er een flinke dosis pistachecrème door het deeg gaat, dat daardoor nóg smeuïger wordt. Tot slot wordt de bovenzijde van de panettone voorzien van een laagje pistachecrème, met witte chocolade en fijngehakte pistachenootjes. Eén hap en je waant je even in het pistacheparadijs!

Wil je deze pistachepanettone of een van de andere varianten van Nuova Dolceria bestellen, wacht dan niet te lang, want de voorraad is beperkt. Bestellen kan exclusief via de website van Chiara’s Food.

Fiasconaro – flitsende samenwerking met Dolce & Gabbana
Het Siciliaanse Fiasconaro heeft ook dit jaar in samenwerking met Dolce & Gabbana deze prachtige collector’s item blikken gemaakt. Een van onze favorieten is de pistachepanettone, overgoten met witte chocolade (inclusief een potje pistachecrème en een mooi mesje).

Deze panettone is er in 500 gram en 800 gram, in een mooi donkergroen of feestelijk rood kerstblik. Alle varianten zijn te bestellen via Panettonestore.nl.

Pistì – panettone met pistachenootjes uit Bronte
In Bronte, een dorpje aan de voet van de Etna dat bekend staat om de pistachenootjes, bakt Pistì smeuïge panettones. Naast de traditionele panettone maakt Pistì een variant die is gevuld met een romige crème van de lokale pistachenoten en waarvan de bovenzijde wordt bedekt door pure chocolade en fijngehakte pistachenootjes.

Je kunt de pistachenootjes ook proeven in combinatie met chocolade en perzik, met ananas en abrikoos of met witte chocolade. Liever geen pistachenootjes? Dan zijn er ook andere varianten, zoals chocolade en bloedsinaasappel of bosvruchten en witte chocolade.

De pistachepanettone van Pistì is onder andere te koop bij Amesi.nl. Ook bij een aantal adressen die de panettones van Augusta verkopen (zie het lijstje onder aan de volgende panettonetip) vind je Pistì-panettones. Check van tevoren wel even of ze (nog) op voorraad zijn of dat ze besteld moeten worden.

foto’s: Pistì

Augusta – tongstrelende traditie uit Saronno
De panettones van Augusta komen uit Saronno, ten noorden van Milaan, waar al sinds 1945 goudbruine panettones worden gebakken. Deze traditie en ervaring proef je niet alleen terug in het eindresultaat, maar is ook af te lezen uit de verpakking, of je nu gaat voor een panettone in een hoge ‘hoedendoos’, voor een met de hand in papier verpakt exemplaar of voor de mini-panettones.

Augusta heeft een breed assortiment, met naast de klassieke panettone ook een heerlijke variant met pistachenootjes en pure chocolade. Je kunt vast moeilijk weerstand bieden aan het ‘jasje’ van pure chocolade en fijngehakte pistachenootjes.

Augusta maakt naast deze pistachevariant ook klassieke panettones en variaties in de smaken chocolade, gezouten karamel, appel/kaneel, marrons glacés, limoncello en tiramisù – én schattig verpakte mini-panettones van 100 gram. Leuk als cadeautje voor in of onder de boom!

De panettones van Augusta zijn te koop bij onder meer Amesi.nl | Alberto Pozzetto (Amsterdam) | Casa d’Italia (Amersfoort) | Caseus (Amsterdam) | Fratellini (Amsterdam) | JWO Lekkernijen (Amsterdam) | La Bella Vita Casto (Amsterdam) | Mondo Mediterraneo (Amsterdam) | Uliveto (Amsterdam) | Life’s Delicious (Apeldoorn) | Wijn & Druif (Beverwijk) | Vigola Delicatessen (Driebergen) | Basarz (Groningen) | Smaak28 (Hengelo) | Charlots delicatessen (Hilvarenbeek) | House of Taste (Leeuwarden) | Mangiape (Leusden) | Da Silvano (Middelburg) | Passionata (Naarden) | Landwinkel De Waterbuffelfarm (Oldemarkt) | Smaak Lokaal (Rijen) | La Piola (Roermond) | Caffé Dono (Roosendaal) | Vermeyden (Rotterdam) | Soffritto (Sittard) | Tovino (Vlaardingen) | Bigoli (Utrecht) | Tutti a Tavola (Utrecht) | Piretti (Veenendaal) | Panino di Pino (Vleuten) | Pure Taste (Zutphen)

Hier geldt ook: niet alle varianten zijn overal op voorraad, dus check vooraf even wat er in de winkel aanwezig is of besteld kan worden.

Ook Chiostro di Saronno, Muzzi en Vergani hebben een lekkere panettone met pistachenootjes, maar we bespreken deze merken verderop met een andere smaakvariatie die bij ons nóg meer in de smaak viel.

3x DE LEKKERSTE PANETTONE MET NOTEN

Quacquarini – panettone uit de wijngaarden van Le Marche
De familie Quacquarini bestaat uit wijnmakers in hart en nieren. Ze maken dan ook een panettone met wijn – en niet zomaar met wijn, nee, ze gebruiken er hun sterwijn voor: de rode Vernaccia di Serrapetrona DOCG. Dat ruik je meteen al als je de verpakking opent en dat wordt op het bord alleen nog maar verleidelijker.

Dat geldt overigens ook voor hun panettone integrale, een volkoren panettone met walnoten, gekonfijte peren en stukjes pure chocolade. Heerlijk met een dikke krul roomboter, bij een cappuccino, of met een bolletje chocolade-ijs als dessert.

Overigens is ook de Quacquarini-panettone met koffie een aanrader. Door de mix van koffie en chocolade is het deeg wat donkerder en heerlijk intens van smaak, met dank ook aan het knapperige glazuurlaagje met hazelnootkorrels en suiker.

De panettones van Quacquarini zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Vino e Basta (zolang de voorraad strekt).

Infermentum – winterse panettone met walnoot, vijg en appel
We noemden Infermentum al in het lijstje klassieke panettones, maar de limited edition-variatie met walnoten, vijgen en appel verdient ook een plekje in deze panettoneparade.

Een plak van deze panettone doet het perfect als ontbijt, tussendoortje of dessert, maar smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk als je er een tosti met kaas en appel van maakt, na een lange winterse wandeling.

Wij maakten van het laatste stukje van deze panettone wentelteefjes met mascarponecrème en vijgenjam. Da leccarsi i baffi!

Deze limited edition panettone van Infermentum is exclusief verkrijgbaar bij Casabase en net als de klassieke panettone prachtig verpakt in een papieren zak.

Fiasconaro – Siciliaanse hazelnoten met mannacrème
Naast de pistachepanettone van Fiasconaro tippen we ook de Panettone alle Nocciole, een heerlijke hazelnootvariant als resultaat van een creatief en culinair duet van Dolce & Gabbana en Fiasconaro.

De hazelnoten komen uit de streek van Polizzi Generosa en worden gecombineerd met mannacrème uit de Madonie, een schitterend berggebied in het noorden van Sicilië, in het achterland van Palermo en Cefalù.

Manna is een stofje afkomstig van de es. Eeuwenlang wordt het gewonnen door de bast van deze bomen te snijden en de transparante hars te laten stollen. Hierna wordt het verwerkt en wordt de manna omgevormd tot een delicate zoete room, die in combinatie met de hazelnoten zorgt voor een smakelijke herinnering aan Sicilië.

De hazelnootpanettone wordt geleverd in een kleurrijk bewaarblik, met een potje mannacrème en een mesje om een extra laagje lekkers op je plak panettone te smeren.

De Panettone alla Nocciole van Fiasconare en Dolce & Gabbana is te bestellen via Panettonestore.nl, waar je overigens ook een allerlekkerste amandelpanettone met hazelnoot, chocolade, een vleugje Siciliaanse wijn en amandelschaafsel vindt, evenals een panettone met marrons glacés overgoten met gianduia.

4x DE LEKKERSTE PANETTONE MET CHOCOLADE

Cioccolatoso chocoladeparade van Picenum
We tipten hierboven al de klassieke panettone die je via Picenum kunt bestellen. Pasticceria Marcoaldi & Guglielmi maakt daarnaast ook een aantal chocoladepanettones, waaronder de Cioccolato (met chocolade in de vulling en als glazuur), Cioccolatoso (met driedubbel chocolade), een Frutti di Bosco e Cioccolato Bianco (lekker romig en fris tegelijk). Marrhum (met pure chocolade, gekonfijte kastanjes en rum) en Cioccolato e pere (met pure chocola, gekonfijte peer en perencrème).

Je kunt deze speciale panettones bestellen bij Picenum. Zij geven de bestelling door aan de bakker, verpakken deze in bijpassende stijl en leveren in de week van 20 december, zodat jij deze kerst kunt genieten van een heerlijk verse panettone met chocolade.

Chiostro di Saronno – klassieke combi van chocolade en sinaasappel
De meeste panettones zijn alleen al vanwege de mooie verpakking een feestje om te geven (en te krijgen). Dat geldt zeker voor de prachtig verpakte panettones van Chiostro di Saronno, met een stevige papieren wikkel. Ze worden allemaal met de hand ingepakt – en dat zie je!

Ook de panettone zelf is smakelijk, zowel de traditionele variant als de verschillende smaken. Dit jaar proefden we met dank aan Peccati di Gola voor het eerst de Panettone Arancia & Cioccolato, een panettone met sinaasappelcrème en chocoladedruppels met gekonfijte sinaasappelschilpasta.

Een ideale wintercombinatie, waarbij je in je hoofd meteen een beeld krijgt van een knisperend haardvuur, sneeuwvlokken en een flinke stapel boeken. Dat geldt overigens ook voor de combinatie van chocolade en kersen van Chiostro di Saronno, die we van Soffritto kregen om te proeven.

Gran Cioccolato – chocoladebom van Borsari
Pasticceria Borsari ligt vlak bij Verona en bakt al sinds 1902 heerlijke panettones die tot in de verste uithoeken van Italië worden geproefd. In Nederland bestel je ze via Luxepanettone.nl, de online panettone-shop van delicatessenwinkel Woarst in Arnhem.

Ze zijn er in verschillende smaken, maar de Gran Cioccolato is toch wel een van onze favorieten, met dank aan het overvloedige bad van pure chocolade dat de bovenzijde krijgt, die vervolgens ook nog eens wordt bedekt met stukjes hazelnoten.

Ook de panettone met chocolade en sinaasappel van Leonardo uit Florence is een aanrader. Leonardo zelf is inmiddels negentig jaar oud, maar bakt nog steeds volgens zijn vaste recept: met gebruik van traditionele recepten, exclusieve ingrediënten en door het volgen van zijn eigen hart.

Muzzi – ultieme chocoladepanettones uit Umbrië
Antica Pasticceria Muzzi bakt haar panettones in Umbrië, waarna ze feestelijk verpakt worden. Er is onder meer een variant met peer en chocolade en een variant met stukjes chocolade en een topping van pure chocolade (in een panterprintje).

De panettones van Muzzi zijn verkrijgbaar bij onder meer Amesi.nl | Alberto Pozzetto (Amsterdam) | La Bella Vita Casto (Amsterdam) | Wijn & Druif (Beverwijk), Vigola Delicatessen (Driebergen), Smaak28 (Hengelo), Charlots delicatessen (Hilvarenbeek), House of Taste (Leeuwarden) | Da Silvano (Middelburg) | Smaak Lokaal (Rijen), Vermeyden (Rotterdam), Soffritto (Sittard) | Panino di Pino (Vleuten).

Ook hier geldt: niet alle varianten zijn overal op voorraad, dus check vooraf even wat er bij de winkel van jouw keuze op voorraad is of besteld kan worden.

Van de eerder genoemde merken heeft ook Infermentum een heerlijke panettone met chocolade. In deze panettone proef je zowel melk, witte en pure chocolade (bestellen kan bij Casabase).

Chiara’s Food heeft een Siciliaanse chocoladepanettone met chocolade druppels én chocoladeglazuur. Ook Augusta heeft chocoladepanettones in de collectie, met ook een tiramisù- en een caramello salato-variant.

2x PANETTONE MET FRUIT

We tipten al een aantal panettones met chocolade en peer, sinaasappel of kersen, maar als je iets frissers wil, kun je ook kiezen uit deze panettones met fruit.

Fiasconaro’s panettone met citrusfruit en saffraan
Het eerder genoemde Fiasconaro heeft een op en top Siciliaanse panettone in de collectie, met gekonfijte citrusvruchtjes van het eiland en saffraan (zonder rozijnen). Deze variant is verkrijgbaar in 100, 500 en 1000 gram, steeds prachtig verpakt in een kleurrijk blik met Siciliaanse motieven.

Vergani – el panetùn de Milan
Vergani is een van de oudste panettonebakkers van Milaan. Het recept voor het maken van lekker luchtige panettones werd door Angelo Vergani verzameld en geoptimaliseerd. Sinds 1944 is zijn recept de basis voor een op en top Milanese panettone, die inmiddels door de vierde generatie Vergani wordt gemaakt.

De panettones van Vergani zijn er in verschillende varianten. Wij proefden op advies van Gemma van La Bottega di Gemma in Maastricht de panettone ai frutti di bosco, een lekker luchtige panettone met bosvruchten.

Er bleef nog geen stukje over van deze frisse panettone, waarbij het deeg verrijkt is met een geconcentreerde puree van frambozen, bessen, bramen en bosaardbeitjes. Voor bij wie niet alles in één keer op gaat: ook deze panettone is erg lekker om wentelteefjes van te maken, geserveerd met mascarponecrème en bramen- of frambozenjam.

4x DE LEKKERSTE PANETTONE MET KOFFIE & DRANK

Drink je graag een glaasje prosecco, limoncello of sambuca bij een plak panettone, als kerstdessert of als traktatie na de nachtmis? Kies dan ook voor een panettone met drank!

Panzuppo – een Toscaanse panettone met koffie of rum
Dit jaar stond er tijdens de proeverij voor het eerst een panzuppo van Pasticceria Fabio e Gianni op het menu. Dit is een Toscaanse lekkernij die wel wat weg heeft van panettone, maar dan met een mengsel van water, suiker en dessertwijn dat door het deeg wordt geroerd.

Het lekkerst vonden wij de panzuppo al caffè nero, met een mengsel van koffie en pure chocoladecrème, maar voor liefhebbers van rum is er ook de panzuppo al rhum, met een mengsel van rum en pure chocoladecrème.

Panettone met limoncello
Onze eerste favoriet is de panettone al limoncello van Muzzi (onder andere verkrijgbaar bij DiGusti), die is gevuld met een lekker smeuïge limoncellocrème. Ideaal voor bij een ijskoud glaasje limoncello (waar we vorig jaar zomer ook een uitgebreide proeverij mee deden, zie deze link).

Nog een heerlijke limoncellopanettone is die van Borsari, die verkrijgbaar is in 500 en 100 gram. Daarnaast maakt Borsari ook een pandoro met limoncellocrème. Al deze limoncellovarianten zijn verkrijgbaar via Luxepanettone.nl, de online panettone-shop van delicatessenwinkel Woarst in Arnhem.

Ook Chiostro di Saronno heeft een heerlijke panettone met limoncello, maar deze kleurrijk verpakte panettones zijn er ook met sambuca (en chocolade) en met prosecco.

Vergani heeft ook een limoncello-panettone (verkrijgbaar bij La Bottega di Gemma in Maastricht), eveneens prachtig verpakt en – belangrijker nog – rijk van smaak, met een vleugje Amalfikust bij elke hap die je neemt.

Een droom van een panettone met koffie en zabaglione
Hausbrandt, een van onze favoriete koffiemerken uit Trieste, maakt ook heerlijke panettone. Ze worden gemaakt door meesterbakker Iginio Massari, die in Italië te boek staat als absolute autoriteit op panettonegebied.

Er is een gewone variant (de Delice), een versie met een krokant laagje (Glace), maar wij zijn vooral dol op de Sogno di Caffè e Zabaione, waarvoor Massari samenwerkt met banketbakker Sal de Riso uit Minori (aan de Amalfikust).

De panettone wordt gemaakt met koffie, gevuld met zabaglione-crème en gedecoreerd met chocolade, koffie en zabaglione-glazuur dat de smaak van chocolade, zabaglione en koffie versterkt. De panettones zijn te bestellen via Koffiecentrale.nl.

Panettone met moscato
In Bonifanti’s Panettone al Moscato komen de pure smaken van Piemonte samen. De moscato, een geurige zoete witte wijn met een laag alcoholpercentage, wordt door het deeg geroerd en zorgt voor een luchtige cake. In combinatie met de eersteklas ingrediënten zoals o.a. rozijnen, boter, verse scharreleieren en vanille uit Madagaskar is het een unieke smaakcombinatie, die wordt afgemaakt door de geglaceerde bovenzijde met verkruimelde Piemontese hazelnoten en hele amandelen.

We tipten eerder ook al de klassieke panettone van Bonifanti en andere smaakvariaties, zoals panettone met cranberry, met peer of kersen en chocolade, met koffie en chocolade en zelfs met bier en chocolade. Je kunt de panettones van Bonifanti bestellen via Panettone-shop.nl.

Andere aanraders zijn deze panettone met Strega-likeur, Fiasconaro’s Perpetuo-panettone (met een traditionele, twintig jaar oude Siciliaanse wijn in een aparte vernevelaar) en de eerder genoemde panzuppo al rhum, met een mengsel van rum en pure chocoladecrème.

EXTRA TIP: PANETTONE MET ACETO BALSAMICO

Wil je een bijzondere panettone als dessert serveren? Kies dan ook eens voor de variant die Antica Pasticceria Muzzi maakte in samenwerking met Giuseppe Giusti, een van de bekendste balsamicoproducenten (waarover je in deze blog meer leest).

De panettone is gevuld met rozijnen die hebben mogen badderen in twaalf jaar oude balsamico en banketbakkersroom op basis van aceto balsamico. Heerlijk als je hem even opwarmt in de oven en serveert met een bolletje vanille-ijs én een drupje balsamico. Simpel maar spectaculair qua smaak!

Deze speciale panettone is te koop bij Amesi.nl | Mondo Mediterraneo (Amsterdam) | Woarst (Arnhem) | Wijn & Druif (Beverwijk) | Charlots delicatessen (Hilvarenbeek) | Vermeyden (Rotterdam) | Tutti a Tavola (Utrecht) en Pure Taste (Zutphen).

GLUTENVRIJE PANETTONE

Elke en Wendelijn testten glutenvrije panettones (die ook lactosevrij zijn). De lekkerste zijn die van Nutrifree, die verkrijgbaar zijn in een klassieke variant of met chocolade. Je bestelt deze gluten- en lactosevrije panettones bij glutenvrijemarkt.com.

 

3x DE LEKKERSTE PANDORO

Stella di Pandoro – stralend middelpunt van het kerstontbijt
Pandoro komt oorspronkelijk uit Verona en omstreken. De naam is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud. Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Nu kunnen ook wat minder rijke Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’, al dan niet bestrooid met poedersuiker of overgoten met chocolade.

Een pandoro vormt het stralend middelpunt van het kerstontbijt, zeker als je voor de Stella di Pandoro van Sole di San Martino kiest. Deze stervormige kerstcake bestel je bij DiGusti.

Monte Nuvola – limited edition pandoro van Infermentum
We proefden van Infermentum niet alleen drie buonissimi panettones, maar ook de limited edition pandoro met de prachtige naam Monte Nuvola, ‘bergwolk’. En een wolk is het, deze pandoro, met name dankzij de lange natuurlijke gisting die het deeg krijgt.

Alle ingrediënten worden beetje bij beetje toegevoegd, op het juiste tijdstip, met veel zorg en geduld. Dat leidt tot een superluchtige pandoro, die je met elke hap even meevoert naar het paradijs, waar de heldere engelenkoren in deze tijd van het jaar van zich laten horen.

Je bestelt de Monte Nuvola net als de panettones van Infermentum exclusief bij Casabase. Serveer met een flinke hoeveelheid poedersuiker om het effect van deze ‘bergwolk’ nog spectaculairder te maken!

Bauli – klassieker in onze Italiaanse vriendenkring
Toen we in aanloop naar onze eerste grote panettoneproeverij vorig jaar aan onze Italiaanse vrienden vroegen welke panettone er bij hen meestal op tafel komt, antwoordden verrassend veel Italianen: quello di Bauli, die van Bauli, uit Verona.

Bauli’s pandoro was het eerste Italiaanse kerstontbijt dat Saskia in Italië kreeg voorgeschoteld, bij vrienden in Toscane. Naast de klassieke pandoro heeft Bauli ook panettones, zowel in de traditionele uitvoering als in variaties met onder meer drie soorten chocolade, stracciatella, pistache, Baileys, Cointreau en limoncello.

De pandoro’s en panettones van Bauli zijn onder meer te koop bij in de kerst-webshop van Peccati di Gola (met ook mini-versies én speciale cakes van Bauli) en bij Alberto Pozzetto (Amsterdam).

Bij Alberto Pozzetto vind je overigens ook panettones en pandoro’s van Balocco, Boella, Motta en Santangelo. Die hebben wij dit jaar niet geproefd (want anders zijn we nog tot Ferragosto bezig met het wegwerken van al die panettonekilo’s), maar volgens eigenaresse Karlijn zijn ook de panettones van deze merken allemaal even lekker.

Let wel: voor de meeste panettones geldt dat de voorraad niet oneindig is, dus wacht niet te lang met bestellen als je wil genieten van deze feestelijke Italiaanse kersttraktatie. Te veel bestellen kan bijna niet, want een plak panettone is de hele maand december heerlijk als ontbijt – en je moet eigenlijk een stuk bewaren voor 3 februari, de feestdag van de heilige Blasius.

Als je dan een stuk panettone eet, zou je het hele jaar door beschermd zijn tegen keelpijn. Dat is nu toch éxtra mooi meegenomen, dus sla genoeg in voor wat reserve én verheug je op lekker veel panettone-ontbijtjes komende weken!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

9 reacties

  1. Wilma Boetius van Emmerloot

    Ciao Saskia, wat een prachtige beschrijving over de pannetone.
    Ik ga het zeker bewaren.
    Is ook een leuk onderwerp om over te vertellen op mijn Italiaanse les bij Claudia Campagna.
    Ciao en buona fine settimana!

  2. Wat een prachtige plaatjes allemaal, een lust voor het oog!
    Stuk voor stuk kunstwerkjes…..en het water loopt je in de mond!
    Mooie verhalen!

  3. Josette de Quanr

    Wow! Wat een varianten zijn er tegenwoordig heel gaaf artikel!

  4. Heerlijk al die Italiaanse gerechten vooral de verschillende prachtige en lekkere panettone. Bedankt hiervoor.

  5. Heerlijk al die Italiaanse gerechten vooral de verschillende prachtige en lekkere panettone. Bedankt hiervoor.

  6. Francette Soudant Hofman

    Heerlijk

  7. Goovaerts Frieda

    prachtig gebracht, alleen spijtig dat er geen Belgische/Vlaamse adressen worden vermeld!

  8. Dat laten we graag over aan de Belgische Italiëwebsites – de kilo’s panettone van alle Nederlandse aanbieders zijn voor ons meer dan genoeg 😉

  9. De Panettone van Fiasconare en Dolce & Gabbana
    Zijn ook te koop bij de delicatesse winkel van Madame Henriette in Meerssen (limburg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *