Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar koop je nu de állerlekkerste panettone?
We proefden ook dit jaar weer kilo’s panettone, om deze kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis.
Of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist van chocolade, fruit of pistache, je kerst wordt extra lekker met zo’n feestelijke panettone op tafel!
Panettone – Italiaans kerstbrood
Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld.
Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn!
De oorsprong van de panettone
Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd is op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine zaak runde in Milaan.
Adalgisa werkte hard om haar vader waar mogelijk bij te staan. Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij was bovendien niet op zijn achterhoofd gevallen en verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken.
Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om brood van Toni, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni: panettone.
Het recept om zelf een panettone te bakken
Volgens de traditie moet je eigenlijk thuis een panettone bakken. Het lekkers moet onder toeziend oog van het familiehoofd uit de oven worden gehaald, waarna deze pater familias er met een mes een kruis in moet snijden, als een soort zegen voor een gelukkig kerstfeest en een zorgeloos nieuw jaar.
Maar hoezeer de Italianen ook hechten aan kwaliteit en traditie, het zelf maken van een panettone is geen sinecure. Het deeg moet vrij lang rijzen – niet echt iets waar in de drukke dagen voor Kerstmis tijd voor is.
Ook Italianen kopen dus steeds meer panettones, die in kleurrijke stapels op de toonbank van de bakker of in de paden van de supermarkt opduiken. Wil je toch graag zelf een grote panettone of mini-panettones bakken? Het recept vind je hier!
PANETTONEPARADE
ONTDEK DE LEKKERSTE PANETTONE
We hebben de lekkerste, luchtigste, smeuïgste, smakelijkste, meest verrassende panettones voor je op een rijtje gezet, op alfabetische volgorde van de (web)winkels waar je ze kunt bestellen.
Uiteraard staan we open voor meer tips dus deel in de reacties gerust jouw tip in een reactie onder aan dit artikel of per e-mail.
Casabase – verleidelijke panettone uit Verona
Met name in de streek rondom Verona kent iedereen de ambachtelijke panettones van Infermentum, die worden verpakt in een stijlvolle papieren zak.
Langzaam verovert Infermentum ook de rest van Italië, aangezien de panettones dankzij de lange rijstijd van het deeg (zesendertig uur) heerlijk luchtig en tegelijkertijd vol van smaak zijn.
De Infermentum-panettones vallen tijdens proeverijen ook regelmatig in de prijzen. Terecht, want de smaak is fenomenaal. De klassieke panettone bevat biologische rozijnen, sinaasappel gekonfijt volgens de Franse natuurlijke methode en het onmiskenbare aroma van vanille uit Madagaskar.
Naast deze klassieke panettone zijn er ook panettones met chocolade, waaronder een panettone met zowel melk, witte als pure chocolade en een panettone met witte chocolade en bosbessen.
Onze favoriet is de Panettone Dark van Infermentum, met cacaopoeder in het deeg én stukjes donkere chocolade.
Heerlijk is ook de panettone met appel, vijgen en walnoten. Een plak hiervan doet het perfect als ontbijt, tussendoortje of dessert, maar smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk als je er een tosti met kaas en appel van maakt, na een lange winterse wandeling.
Wij maakten van het laatste stukje van deze panettone wentelteefjes met mascarponecrème en vijgenjam. Da leccarsi i baffi!
Nieuw in het assortiment van Casabase is de panettone met pistache van Roberto Moreschi uit Chiavenna. Een perfecte smaakcombinatie, met Siciliaanse pistachenootjes. Beperkt verkrijgbaar dus wacht niet te lang met bestellen als je deze pistachepanettone wil proeven!
De panettones van Infermentum zijn exclusief verkrijgbaar bij Casabase, prachtig verpakt in een papieren zak die zo onder de boom kan. Er is ook een lactosevrije panettone te bestellen.
Chiara’s Food – pure Siciliaanse passie op je tong
Zoetigheid kun je prima aan de Sicilianen overlaten. Weten ze je tijdens je vakantie op het eiland te verleiden met cannoli, cassata en granita, met kerst doen ze dat met panettones.
Dankzij Chiara van Chiara’s Food proefden we de pistachepanettone van Nuova Dolceria, die ons meteen naar Sicilië voerde, met bij elke hap pure Siciliaanse passie die over je tong rolt.
Banketbakker Francesco Manuele maakt samen met zijn zoon en een aantal trouwe medewerkers elk jaar opnieuw een kleine selectie panettones, die in Italië al vaak in de prijzen zijn gevallen.
Deze Siciliaanse bakker maakt volgens Gambero Rosso een van de tien beste panettones in Italië, bereid met authentieke zuurdesem, zonder conserveringsmiddelen.
Chiara slaagde erin de hand te leggen op een aantal van deze panettones, die op dit moment onderweg zijn naar Amsterdam. Naast de pistachepanettone komen er ook klassieke panettones, panettones met chocolade en panettones met sinaasappel, vijg en walnoot.
Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt, met zuurdesem die net zo oud is als Francesco zelf, met pure Siciliaanse ingrediënten en vooral met heel veel liefde. Zo worden de pistachenootjes met de hand geroosterd, voor een optimale smaak.
Maar het échte geheim van Francesco is dat er een flinke dosis pistachecrème door het deeg gaat, dat daardoor nóg smeuïger wordt. Tot slot wordt de bovenzijde van de panettone voorzien van een laagje pistachecrème, met witte chocolade en fijngehakte pistachenootjes. Eén hap en je waant je even in het pistacheparadijs!
Wil je een van de panettones van Nuova Dolceria bestellen, wacht dan niet te lang, want de voorraad is beperkt. Bestellen kan exclusief via de website van Chiara’s Food.
Il Mandorlo – panettone van Etna Dolce
Nog meer Siciliaanse panettones vind je bij Il Mandorlo. Eigenaar Jan Willem kiest voor de panettones van Etna Dolce, gemaakt van de beste ingrediënten van op en rond de Etna. Daarbij denk je natuurlijk meteen aan de lekkerste pistachenootjes, maar op en om de vulkaan groeien ook heerlijke hazelnoten, amandelen en citrusvruchten.
De panettones worden volledig met de hand gemaakt. Dat is een zeer delicate en tijdrovende klus. De panettones van Etna Dolce worden namelijk gemaakt met zuurdesem dat zesendertig uur heeft gerezen.
Na het bakken en afkoelen worden de panettones handmatig prachtig gedecoreerd, met glazuur en pistache bijvoorbeeld, of gevuld met de lekkerste hazelnoot- of pistachecrèmes.
Buiten de panettone tradizionale (gevuld met rozijnen en gekonfijte stukjes sinaasappel) vind je in de webshop van Il Mandorlo een panettone al pistacchio (gevuld met pistachecrème) en een panettone alla nocciola (gevuld met hazelnootcrème) voor het eerst ook een panettone ai tre agrumi.
Deze laatste panettone wordt gevuld met mandarijncrème, bedekt met sinaasappelglazuur en gedecoreerd met gekonfijte citroen. Driedubbel lekker dus!
Koffiecentrale
Koffiecentrale krijgt dit jaar de overheerlijke panettone van Opera Waiting uit San Gimignano, een van onze favorieten.
Van meesterbakker Gabriele Ciacci proef je de klassieke panettone, de panettone glassato alla mandorla of de Napolitaanse variant met babà al rum. Er is ook een lekker luchtige pandoro!
Panettone-shop – buonissimo panettone van Bonifanti
We hebben inmiddels een hele collectie Bonifanti-blikken, in alle kleuren van de regenboog. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud – en ook die mag er zijn!
Deze klassieke panettone uit Milaan, de bakermat van de panettone, is gemaakt van hoogwaardige ingrediënten: verse scharreleieren, speciaal geselecteerd meel, eersteklas boter, de beste vanille uit Madagaskar, rozijnen en stukjes gekonfijte sinaasappel- en citroenschil.
Voor elke panettone heeft Bonifanti drie dagen werk, zorg en aandacht nodig, zodat er een optimaal kerstbrood op tafel komt, met een traditioneel recept dat al bijna honderd jaar oud is.
In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in de werkruimte achter zijn bakkerswinkel de eerste variant op de klassieke panettone. Hij koos voor een decoratie van de uitstekende hazelnoten uit de Langhe boven op de kerstcake; het begin van een unieke traditie.
Bonifanti koos dit keer voor een klassiek blik met het logo in reliëf. Hetzelfde blik is dit jaar voor het eerst ook in minivorm verkrijgbaar, met een panettone van 130 gram.
De klassieke variant is er overigens ook zonder bewaarblik. Daarnaast heeft Bonifanti veel variaties, zoals panettone met cranberry, met citroen en witte chocolade of met peer en chocolade.
Dit jaar zijn er drie nieuwe varianten: een panettone met karamel en chocolade, eentje met cappuccino en chocolade en eentje met kastanje en chocolade.
Je kunt de panettones van Bonifanti bestellen via Panettone-shop.nl. Krijg je veel gasten? Bestel dan de XL Signor panettone van maar liefst vier kilo!
Panettonestore – flitsende samenwerking van Fiasconaro en Dolce & Gabbana
De Siciliaanse banketbakkers van Fiasconaro hebben ook dit jaar in samenwerking met Dolce & Gabbana kleurrijke blikken gevuld met luchtige panettone.
Een van onze favorieten is de pistachepanettone, overgoten met witte chocolade (inclusief een potje pistachecrème en een mooi mesje).
Alle varianten (met dit jaar als nieuwe smaak gekonfijte mandarijn) zijn te bestellen via Panettonestore. Een deel van de collectie is ook verkrijgbaar bij De Bijenkorf.
Een van de bijzonderste panettones is de heerlijke hazelnootvariant. De hazelnoten komen uit de streek van Polizzi Generosa en worden gecombineerd met mannacrème uit de Madonie, een schitterend berggebied in het noorden van Sicilië, in het achterland van Palermo en Cefalù.
Manna is een stofje afkomstig van de es. Eeuwenlang wordt het gewonnen door de bast van deze bomen te snijden en de transparante hars te laten stollen. Hierna wordt het verwerkt en wordt de manna omgevormd tot een delicate zoete room, die in combinatie met de hazelnoten zorgt voor een smakelijke herinnering aan Sicilië.
De hazelnootpanettone wordt geleverd in een kleurrijk bewaarblik, met een potje mannacrème en een mesje om een extra laagje lekkers op je plak panettone te smeren.
Andere aanraders zijn de amandelpanettone met hazelnoot, chocolade, een vleugje Siciliaanse wijn en amandelschaafsel, de panettone met marrons glacés overgoten met gianduia én de panettone met chocolade en sinaasappelcrème.
Picenum – panettone van een pasticceria in Le Marche
Picenum haalt alle delicatessen in de regio Le Marche. Ook hun panettone komt uit Le Marche, om precies te zijn van Pasticceria Marcoaldi & Guglielmi in het pittoreske dorpje Penna San Giovanni.
De locals bestellen bij deze kleinschalige dorpsbakker in november al hun panettones, waarna Rosanno Guglielmi, de eigenaar van de bakkerij, aan de slag gaat.
Je proeft in elke hap de liefde en de aandacht van Rosanno terug. Misschien wel het best is de Panettone Classico, maar ook alle variaties zijn meer dan de moeite waard.
Zo maakt Rosanno een aantal chocoladepanettones, waaronder de Cioccolato (met chocolade in de vulling en als glazuur), Cioccolatoso (met driedubbel chocolade), een Frutti di Bosco e Cioccolato Bianco (lekker romig en fris tegelijk) en Marrhum (met pure chocolade, gekonfijte kastanjes en rum).
Wil jij ook een van Rosanno’s panettones proeven? Bestellen kan bij Picenum. Zij geven de bestelling door aan de bakker, verpakken deze in bijpassende stijl en leveren de panettone voor half december, zodat jij met kerst in een heerlijk stuk verse panettone kunt bijten.
Vino e Basta – panettone uit de wijngaarden van Le Marche
De familie Quacquarini bestaat uit wijnmakers in hart en nieren, maar voor de feestdagen maken ze ook smakelijke panettones.
De panettones van Quacquarini zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Vino e Basta (zolang de voorraad strekt). Dit jaar zijn er drie varianten: een panettone met pure chocolade vlokken en een dunne laag glazuur van kristalsuiker en geroosterde hazelnoten, een fruitige panettone met abrikoos en citroen en een panettone met pistachecrème en pistachenootjes.
NOG MEER PANETTONES
Bij verschillende delicatessenzaken vind je een assortiment panettones van onder meer Chiostro di Saronno en Pistì. We lichten deze merken hieronder voor je uit.
Augusta
De panettones van Augusta komen uit Saronno, ten noorden van Milaan, waar al sinds 1945 goudbruine panettones worden gebakken.
Deze traditie en ervaring proef je niet alleen terug in het eindresultaat, maar is ook af te lezen uit de verpakking, of je nu gaat voor een panettone in een hoge ‘hoedendoos’, voor een met de hand in papier verpakt exemplaar of voor de mini-panettones.
Augusta heeft een breed assortiment, met naast de klassieke panettone ook een heerlijke variant met pistachenootjes en pure chocolade. Je kunt vast moeilijk weerstand bieden aan het ‘jasje’ van pure chocolade en fijngehakte pistachenootjes.
Augusta maakt naast deze pistachevariant ook klassieke panettones en variaties in de smaken chocolade, gezouten karamel, appel/kaneel, marrons glacés, limoncello en tiramisù – én schattig verpakte mini-panettones van 100 gram. Leuk als cadeautje voor in of onder de boom!
De panettones van Augusta zijn verkrijgbaar bij verschillende delicatessenzaken. Ook kun je hiervoor terecht bij Mercato Italiano in Heiloo (elke woensdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur).
Chiostro di Saronno
De meeste panettones zijn alleen al vanwege de mooie verpakking een feestje om te geven (en te krijgen). Dat geldt zeker voor de prachtig verpakte panettones van Chiostro di Saronno, met een stevige papieren wikkel. Ze worden allemaal met de hand ingepakt – en dat zie je!
Ook de panettone zelf is smakelijk, zowel de traditionele variant als de verschillende smaken. Een van onze favorieten is de Panettone Arancia & Cioccolato, een panettone met sinaasappelcrème en chocoladedruppels met gekonfijte sinaasappelschilpasta.
Een ideale wintercombinatie, waarbij je in je hoofd meteen een beeld krijgt van een knisperend haardvuur, sneeuwvlokken en een flinke stapel boeken. Dat geldt overigens ook voor de combinatie van chocolade en kersen van Chiostro di Saronno.
De panettones van Chiostro di Saronno zijn onder meer verkrijgbaar bij Nuts & Delights in Amsterdam, Bibi Foodstore in Alkmaar, Tutti a Tavola in Utrecht, Piretti in Veenendaal, Verzot in Tilburg, Ria’s Eetwinkel in Helmond en MosaeVino in Maastricht. Ook kun je hiervoor terecht bij Mercato Italiano in Heiloo (elke woensdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur).
Pistì
In Bronte, een dorpje aan de voet van de Etna dat bekend staat om de pistachenootjes, bakt Pistì smeuïge panettones. Naast de traditionele panettone maakt Pistì een variant die is gevuld met een romige crème van de lokale pistachenoten en waarvan de bovenzijde wordt bedekt door pure chocolade en fijngehakte pistachenootjes.
De panettone van Pistì is verkrijgbaar bij verschillende Italiaanse delicatessenzaken en bij Mercato Italiano in Heiloo (de winkel is elke woensdag tot en met zaterdag te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur).
Je kunt de pistachenootjes ook proeven in combinatie met chocolade en perzik, met ananas en abrikoos of met witte chocolade. Liever geen pistachenootjes? Dan zijn er ook andere varianten, zoals chocolade en bloedsinaasappel of bosvruchten en witte chocolade.
foto’s: Pistì
Vergani – el panetùn de Milan
Vergani is een van de oudste panettonebakkers van Milaan. Het recept voor het maken van lekker luchtige panettones werd door Angelo Vergani geoptimaliseerd. Sinds 1944 is zijn recept de basis voor een op en top Milanese panettone, die inmiddels door de vierde generatie Vergani wordt gemaakt.
De panettones van Vergani zijn er in verschillende varianten. Wij proefden op advies van Gemma van La Bottega di Gemma in Maastricht de panettone met frutti di bosco, een lekker luchtige panettone met bosvruchten.
Er bleef nog geen stukje over van deze frisse panettone, waarbij het deeg verrijkt is met een geconcentreerde puree van frambozen, bessen, bramen en bosaardbeitjes. Voor bij wie niet alles in één keer op gaat: ook deze panettone is erg lekker om wentelteefjes van te maken, geserveerd met mascarponecrème en bramen- of frambozenjam.
Vergani heeft ook een limoncello-panettone, eveneens prachtig verpakt en – belangrijker nog – rijk van smaak, met een vleugje Amalfikust bij elke hap die je neemt.
EXTRA TIP: PANETTONE MET ACETO BALSAMICO
Wil je een bijzondere panettone als dessert serveren? Kies dan ook eens voor de variant die Antica Pasticceria Muzzi maakte in samenwerking met Giuseppe Giusti, een van de bekendste balsamicoproducenten (waarover je in deze blog meer leest).
De panettone is gevuld met rozijnen die hebben mogen badderen in twaalf jaar oude balsamico en banketbakkersroom op basis van aceto balsamico. Heerlijk als je hem even opwarmt in de oven en serveert met een bolletje vanille-ijs én een drupje balsamico. Simpel maar spectaculair qua smaak!
De panettone van Giusti is onder meer verkrijgbaar bij Mercato Italiano in Heiloo (de winkel is elke woensdag tot en met zaterdag geopend, van 9.00 tot 17.00 uur).
De lekkerste pandoro
Naast de panettone kennen ze in Italië de pandoro, die oorspronkelijk uit de regio Veneto komt.
De pandoro wordt gemaakt van bloem, eieren, boter en gist. De cake wordt vervolgens gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met poedersuiker. De naam pandoro is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud.
Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Inmiddels kunnen de meeste Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’.
Monte Nuvola van Infermentum
We proefden van Infermentum niet alleen de buonissimi panettones, maar ook de pandoro met de prachtige naam Monte Nuvola, ‘bergwolk’. En een wolk is het, deze pandoro, met name dankzij de lange natuurlijke gisting die het deeg krijgt.
Alle ingrediënten worden beetje bij beetje toegevoegd, op het juiste tijdstip, met veel zorg en geduld. Dat leidt tot een superluchtige pandoro, die je met elke hap even meevoert naar het paradijs, waar de heldere engelenkoren in deze tijd van het jaar van zich laten horen.
Je bestelt de Monte Nuvola net als de panettones van Infermentum exclusief bij Casabase. Serveer met een flinke hoeveelheid poedersuiker om het effect van deze ‘bergwolk’ nog spectaculairder te maken!
Siciliaanse pandoro van Nuova Dolceria
La Bottega di Chiara heeft dit jaar naast de verrukkelijke panettones voor het eerst ook de pandoro van Nuova Dolceria in de collectie. Heerlijk luchtig en perfect om mooie in stervormige plakken te serveren met bijvoorbeeld chocolade- of pistachepasta (zie deze blog).
Bauli – klassieker in onze Italiaanse vriendenkring
Toen we in aanloop naar onze grote panettoneproeverij aan onze Italiaanse vrienden vroegen welke panettone er bij hen meestal op tafel komt, antwoordden verrassend veel Italianen: quello di Bauli, die van Bauli, uit Verona.
Bauli’s pandoro was het eerste Italiaanse kerstontbijt dat Saskia in Italië kreeg voorgeschoteld, bij vrienden in Toscane. Naast de klassieke pandoro heeft Bauli ook panettones, zowel in de traditionele uitvoering als in variaties met onder meer drie soorten chocolade, stracciatella, pistache, Baileys, Cointreau en limoncello.
De pandoro’s en panettones van Bauli zijn onder meer te koop bij in de kerst-webshop van Peccati di Gola (met ook mini-versies), bij Alberto Pozzetto (in Amsterdam) en bij La Bottega di Gemma (in Maastricht).
Ook Vico Food Box heeft de pandoro en panettone van Bauli in het assortiment. In deze online Italiaanse supermarkt vind je een heel assortiment aan panettones, waaronder die van Tre Marie uit Milaan.
Bestel je panettone op tijd
(en bewaar een stukje tot 3 februari)
Let wel: voor de meeste panettones geldt dat de voorraad niet oneindig is, dus wacht niet te lang met bestellen als je wil genieten van deze feestelijke Italiaanse kersttraktatie.
Te veel bestellen kan bijna niet, want een plak panettone is de hele maand december heerlijk als ontbijt – en je moet eigenlijk een stuk bewaren voor 3 februari, de feestdag van de heilige Blasius.
Als je dan een stuk panettone eet, zou je het hele jaar door beschermd zijn tegen keelpijn. Dat is nu toch éxtra mooi meegenomen, dus sla genoeg in voor wat reserve én verheug je op lekker veel panettone-ontbijtjes komende weken!
P.S. De houten kerstornamenten die je op sommige foto’s ziet, zijn de unieke Ciao tutti-kerstballen. Via deze link vind je alle setjes!
Wow wat een fantastische blog, al hou je niet van de Kerst, dan nog zou je alle producten gaan kopen . Complimenti Saskia!
Wat een geweldige informatie Saskia, ze zijn stuk voor stuk da provare, ik heb dit jaar de panettone bij Nonna Silvi besteld. Zij komt uit Firenze.
Ah leuk, haar kookboek komt binnenkort ook uit in het Nederlands, volgend weekend deel ik een voorproefje!
Wat fijn, dit artikel over de heerlijkste panettoni! Deze komt precies op tijd. Ik was op zoek naar de lekkerste, maar zag door de bomen het bos niet meer.
Nu de ‘Limoncè’ van Bauli besteld en voor een ‘Classico’ van Infermentum ga ik naar Casebase. Grazie Saskia!