Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Welkom aan Tafel – (web)winkel met de lekkerste Italiaanse delicatessen, olijfolie en wijn

Benvenuti bij delicatessenwinkel Welkom aan Tafel, waar smaakvolle Italiaanse producten op tafel staan, elk met een eigen verhaal. Het zijn stuk voor stuk bijzondere producten, van kleine, gepassioneerde producenten die Nicolai en Nicole, de initiatiefnemers van Welkom aan Tafel, persoonlijk kennen, bij wie ze aan tafel hebben gezeten en met wie ze hebben geproefd en gelachen.

Om ook jou mee te laten genieten van al dit lekkers, halen ze deze producten naar Nederland, zodat je ze kunt kopen in hun webshop of in hun eigen winkel in hartje Utrecht.

Culinair genieten aan een lange tafel

Nicolai en Nicole: ‘We zijn Welkom aan Tafel gestart vanuit een passie voor eerlijke wijnen en goed en lekker eten. Het begon tijdens een foodfestival in het voorjaar van 2018, in het stadje Soave, in de regio Veneto, waar we aan lange tafels genoten van heerlijk eten, vergezeld van de prachtige wijnen van Sandro de Bruno, met op de achtergrond Italiaanse muziek en natuurlijk de zon.

Het was la dolce vita in optima forma, dat meteen naar meer smaakte. Zo ontstond het idee voor Welkom aan Tafel, dat voor ons symbool staat voor één grote lange tafel, waar iedereen kan aanschuiven, met elkaar praat, lacht en geniet, ongeacht wie je bent of wat je doet, waar je samen geniet van heerlijke wijnen, goed eten en mooie verhalen.

Meteen daarna reden we naar Ronca, net iets ten noorden van Soave, waar we op bezoek gingen bij Sandro en Marina. Een maand later stonden hun wijnen bij ons in de loods, evenals flessen prachtige olijfolie en dozen met risotto, van de romige vialone nano tot de wat stevigere carnaroli.

Aan tafel bij Sandro en Marina raakten we namelijk ook in gesprek met een olijfolieboer en risottoproducent. Zo gaat dat, iedereen schuift aan, je deelt verhalen en gaat met een auto vol prachtige producten weer op pad.

Vakantie als ontdekkingsreis vol verhalen

Sindsdien zijn al onze vakanties ontdekkingsreizen geworden, waarbij we van de gebaande paden afgaan, op bezoek bij onbekende wijnmakers, imkers en truffelboertjes. Al die mensen delen hun verhalen én hun culinaire schatten met ons, laten ons hun land zien en nodigen ons uit aan tafel. We zijn vaak ontroerd en betoverd door al die verhalen en dus halen we de producten van deze mooie mensen maar wat graag naar Nederland.

Zo waren we een keer op doorreis in Umbrië, toen we in een restaurantje heerlijke truffeltapenades kregen voorgeschoteld. Die bleken van Giovanni en Daniela te komen, die een dorpje verderop woonden. Naast tapenades maken ze nog veel meer delicatessen, die we inmiddels al een aantal jaren importeren.

Ze zijn van een uitmuntende kwaliteit en allesbehalve dertien in een dozijn. Pas nadat we bij hen bestellen, worden de truffelproducten gemaakt. Van de verse zomertruffels op olie tot de tapenades en condimenti waar de truffel bij elke hap vanaf spat.’

Van webshop tot winkel in Utrecht

Na Welkom aan Tafel zes jaar alleen als webshop te hebben gerund, hebben Nicolai en Nicole recent ook een mooie winkel in Utrecht geopend, aan de Lange Smeestraat 1.

Nicolai en Nicole: ‘In de winkel vind je alles wat jouw aperitivo of maaltijd tot een succes maakt. We noemden al de voortreffelijke truffelproducten uit Umbrië en de risotto uit Veneto, maar we hebben ook porcini uit Calabrië, pasta uit Ligurië en Sardinië, honing uit Caltagirone en koffie uit Palermo, beide op Sicilië. Er staan ook heerlijke tapenades en artisjokken uit Sardinië en Sicilië op de schappen.

Daarnaast hebben we verschillende soorten olijfolie, uit Veneto, Le Marche, Sicilië en Puglia. Olijfolie is net zo’n smaakbeleving als wijn en voor Italianen is het belangrijk welke olijfolie je bij welk gerecht serveert. De flessen staan in onze winkel in Utrecht allemaal open om te proeven! Zo weet je welke olijfolie je koopt én wanneer je hem het beste gebruikt.’

Werfkelder vol wijn

Onder de winkel ligt een geweldige Utrechtse werfkelder, die Nicolai en Nicole hebben omgetoverd tot een wijnkelder, een waar walhalla voor iedere wijnliefhebber. Hier vind je heel veel Italiaanse wijnen. Nicole en Nicolai kiezen bewust echter niet voor de grote namen, maar voor minder bekende wijnen die minstens zo lekker zijn.

Zo vind je hier geen Primitivo uit Puglia, maar juist een Nero di Troia en Susumaniello van wijnhuis Podere29, druivenrassen die bijna uitgestorven waren maar door Pugliese wijnboeren weer nieuw leven in zijn geblazen. Of neem de fraaie natuurwijnen van La Cattiva, die je laten ervaren dat natuurwijn ook uitdagend kan zijn en een geweldige smaak kan geven.

Siciliaanse wijnen en delicatessen

Nicolai: ‘Sicilië mag natuurlijk ook niet ontbreken in onze wijnwerfkelder, want dit eiland heeft met de kracht van de Etna en de rijke (culinaire) cultuur ons hart gestolen. Zo hebben we wijnen afkomstig van Scilio, een van de oudste wijnhuizen van het eiland, ten noorden van de Etna.

We vergeten nooit meer dat we daar om elf uur in de ochtend aankwamen en met open armen werden ontvangen door Luisa. Terwijl we samen van hun wijnen proefden, werden we overladen met de mooiste verhalen.

We hebben ook wijnen van het Siciliaanse wijnhuis Felice Modica. Geweldige wijnen, hoofdzakelijk van de Nero d’Avola-druif, die worden gemaakt in een verborgen oude schuur in the middle of nowhere, in de buurt van Noto. Daarnaast maakt Felice Modica ook twee voortreffelijke dessertwijnen die zorgen voor een perfecte afsluiter van iedere maaltijd, de Dolce Nero, een vino passito van de Nero d’Avola, en de Dolcenoto, een witte dessertwijn van de Moscato-druif.

Natuurlijk mogen de delicatessen van dit eiland niet ontbreken. Neem nu de mooie blikken tonijn van Campisi, uit de omgeving van Marzamemi, of de Siciliaanse balsamico van Condiaroma33. In onze winkel vind je nog veel meer delicatessen uit la bella Sicilia. Voor een eerlijke prijs koop je de mooiste pareltjes zonder ticket naar het zuiden.’

Wijn uit Sardinië

Nicole: ‘Het eiland Sardinië is een ware schatkamer van goede, minder bekende wijnen, zoals de Cannonau, Bovale, Vermentino di Sardegna en Monica di Sardegna.

Tijdens onze zoektocht naar verrassende wijnen maakten we onder meer kennis met Tenute Evaristiano, niet ver van Oristano, van een wijnboer met het hart op de juiste plek.

We waren gegrepen door de duurzame wijnbouw en sociale ontwikkeling, waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt volop mee kunnen werken. Uiteraard hebben we naast wijnen ook veel lekkers van Sardinië meegenomen.

Vulkanische wijnen uit Lazio

Een Vermentino met een geheel ander smaakpalet wordt gemaakt bij Cantina Morichelli, iets ten noorden van Rome, bij het Lago di Bracciano. De broers Matteo en Pietro produceren hier geweldige biologische wijnen.

Dit wijnhuis ontdekten we tijdens Nicolais vijftigste verjaardag, met een proeverij die letterlijk in het water viel. Op het moment dat in de wijngaard de tafels waren gedekt, brak de hemel open, maar niets kon ons Italiaanse feestje bederven. We waren samen met de hele familie en hebben met volle teugen genoten van de prachtige vulkanische wijnen van Morichelli. Onvergetelijk!’

Proeverijen in de wijnkelder

Klinkt dat verleidelijk? Welkom aan Tafel organiseert graag wijn-spijsproeverijen voor kleine groepen, helemaal zoals jij het wil. Wil je proeven van de eilanden Sicilië en Sardinië of liever kennismaken met de wijnen van het Italiaanse vasteland? Of ben je nieuwsgierig naar de smaken van Zuid-Italië?

Je bent van harte welkom om op een ongedwongen manier wijn te komen proeven. Nicolai vertelt je alles over de wijnmakers, de druiven en de wijnen. Met behulp van een aromacirkel en de proefformulieren leer je hoe je wijn proeft en weet je na afloop alles over bijzondere Italiaanse wijnen. Met de hapjes die Nicole erbij op tafel tovert, is het feest compleet.

Of je nu een leuk cadeau zoekt voor een verjaardag of een gezellige activiteit met vrienden of collega’s, een proeverij bij Welkom aan Tafel valt altijd in de smaak. Je kunt ook aanschuiven tijdens de Sunday Tasting, een heerlijke themaproeverij op zondagmiddag.

Heb je iets te vieren, dan kan Welkom aan Tafel ook bij jou op locatie komen. Met hun foodtruck vol wijnen en lekkernijen zorgen ze ervoor dat je je even in Italië waant!

Italiaans winkelen bij Welkom aan Tafel

Welkom aan Tafel ligt aan de Lange Smeestraat 1 in Utrecht. De winkel is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 18.30 uur. Je kunt ook altijd online shoppen in de webshop van Welkom aan Tafel.

Op tafel staat van alles open om te proeven. Als je wil, vertellen Nicolai en Nicole je hun verhalen en nemen ze je even heerlijk mee op reis!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Proficiat Saskia
    Wij blijven genieten van al je mooie verhalen en tips over Italië

    Dit jaar gaan we genieten van het mooie Sardinië!

    Ciao, Lilian ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *