Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een drankje voor wie ‘niets’ wil drinken – de geschiedenis van Liquore Niente en Bonaventura Maschio

Het einde van de jaren vijftig was in Italië het gouden tijdperk voor likeuren en bitters. Dankzij de opkomst van reclame werden drankjes als Amaro Lucano en Strega steeds populairder, ook ver buiten het gebied waar ze werden gemaakt.

Minder bekend maar zeer de moeite waard om te vertellen is de geschiedenis van Distilleria Bonaventura Maschio, in de regio Veneto, en in het bijzonder die van hun Liquore Niente.

Likeur met een knipoog

De familiedistilleerderij Bonaventura Maschio werd opgericht in 1903. In die tijd was koning Vittorio Emanuele III aan de macht in Italië. Het land stond aan het begin van de industriële revolutie, met alle technologische vooruitgang die daarbij hoorde, van de luchtvaart tot de radio.

De familie van Bonaventura Maschio hield zich op dat moment al jaren bezig met de ambachtelijke distillatie van grappa. Vanuit Cismon del Grappa verhuisden de Maschio’s naar Gaiarine, in de provincie Treviso, een gebied dat recent ontgonnen was en daardoor veel nieuwe ondernemingen aantrok.

Bonaventura experimenteerde graag met nieuwe technieken en recepten. Voor zijn vriend Redento Toffoli, die barman was, bedacht hij Liquore Niente. Als een van de gasten op de vraag wat hij wilde drinken ‘niets’ antwoordde (niente in het Italiaans), kon Toffoli hem voortaan toch met een knipoog een lekker glas likeur aanbieden, zo redeneerde Bonaventura.

Tegenwoordig zou de naam waarschijnlijk niet door de strenge regelgeving rondom alcoholische dranken gekomen zijn, maar toentertijd was het een geniaal idee, dat meteen aansloeg.

Het etiket is nog steeds populair onder liefhebbers van vintage typografie en reclame en veel oudere Italianen vertellen met een nostalgische blik over hun kennismaking met deze ‘likeur van niks’.

De historie van de distilleerderij

Als je meer van de geschiedenis van Bonaventura Maschio en zijn familie wil ontdekken, kun je een bezoek brengen aan het bedrijfsmuseum, vlak bij de fabriek in Gaiarine. Je ziet daar de distillatiezaal met de distilleerketels op stoom en het legendarische mobiele distilleervat op een kar.

Hiermee ging Antonio Maschio, de oom van Bonaventura, in de negentiende eeuw op pad, om van deur tot deur zijn drank te verkopen.

Daarnaast maak je in het museum kennis met veel andere ‘vergeten’ bitters en likeuren die deel uitmaken van de Italiaanse geschiedenis, van de Amaro Bonaventura met het originele etiket met bloemen tot de likeur Cioccolato all’Uovo in de prachtige bolle fles.

Je kunt het museum gratis bezoeken, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur, na een reservering per e-mail of door te bellen naar 0039-0434756603.

De lekkerste drankjes van Maschio

De distilleerderij is inmiddels in handen van de vijfde generatie; Anna en Andrea Maschio. In hun nieuwe productlijn keren ze terug naar de elegantie van weleer, met drankjes zoals Tiramisù di Casa en verschillende bitters, zoals Amaro Pratum Biologico, Amaro Erbe e Fiori en Amaro Erbe e Spezie.

Bonaventura zou trots zijn op hun sterke innovatiedrang die regelmatig met internationale prijzen beloond wordt. Op de website van Distelleria Bonaventura Maschio vind je het volledige aanbod, dat deels ook in Nederland en Vlaanderen verkrijgbaar is bij de betere slijterij.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *