Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Limone – proef van het beste van Italië in Breda

Als kind droomde Chiara Cappellano al van een eigen zaak vol Italiaanse lekkernijen. Niet gek als je weet dat ze al van jongs af aan meewerkt in de Italiaanse delicatessenwinkel van haar vader Fabio, Il Tartufo in Delft.

Na vele reizen naar met name Sicilië om niet alleen de lekkerste producten in te slaan maar ook een eigen keramieklijn te ontwikkelen, werd Chiara’s droom eind vorig jaar werkelijkheid.

Fabio & Chiara

In de Wilhelminastraat in Breda opende ze Il Limone, waar je aanschuift voor een lekkere Italiaanse lunch én je kunt laten verleiden door heel veel lekkers voor thuis, van kazen en vleeswaren tot vers gemaakte pasta’s, van cannoli tot wijn en olijfolie.

Saskia ging samen met Stefanie van Your Twisted Sister proeven en waande zich op een druilerige middag even in zonnig Italië.

Panini, pinsa’s & pasta’s

Zodra je bij Il Limone binnen stapt, ben je vergeten dat je midden in Breda staat. Je wordt meteen ruim duizend kilometer zuidelijker gekatapulteerd, met dank aan de vitrines vol Italiaans lekkers en de sfeer die er hangt.

Een groot deel van het team van Il Limone is (half-)Italiaans en dat hoor je niet alleen, dat voel je ook. Na een warm welkom brengt Chiara ons naar onze gereserveerde tafel, waar we meteen in de menu’s duiken.

Er is voor de lunch keuze uit een groot aantal panini, broodjes, maar ook uit antipasti, pasta’s, pinsa’s, vlees- en bijgerechten en natuurlijk de nodige dolci.

Hoewel de panini heerlijk klinken – vooral de Limone (met citroenricotta, pecorino, bresaola, artisjok en rucola), de Lorenzo (met pistachepesto, stracciatella, mortadella, pistache en rucola) en de Luciano (met porchetta, mozzarella, zongedroogde tomaat en rucola) – kiezen we voor een tweegangenlunch, met als voorgerecht de inmiddels al beroemde antipasti misto.

Op een houten plank komt een mooie selectie vleeswaren, kazen en groente op tafel. Alles is lekker, maar de finocchiona (Toscaanse venkelworst), taleggio en pecorino zijn favoriet. Op de prachtige, speciaal voor Il Limone ontworpen borden smaken ze net als in Italië.

Parmigiana & polpette

Bij de pasta’s kun je onder meer kiezen uit lasagne, parmigiana di melanzane, cannelloni en altijd een aantal pasta’s van de dag, die je dan ook in de vitrine vindt voor thuis. We kiezen voor een van de wisselende pasta’s, in ons geval met truffelsaus.

Eigenlijk wilden we ook nog de polpette, gehaktballetjes in tomatensaus, proeven, maar die moeten wachten tot een volgende keer.

Als Fabio binnenkomt voor de lunch en we even een praatje maken, vraagt hij of we de parmigiana di melanzane hebben geproefd. Volgens hem hét gerecht van Il Limone, want nog altijd bereid volgens Siciliaans familierecept.

We beloven hem dat we daar snel voor terugkomen, we willen namelijk nog wat van de dolci kunnen proeven. We besluiten de cannoli mee te nemen voor de terugreis en bestellen ter plekke de tiramisù, het beroemde Italiaanse toetje in een eigen jasje, en de torta al limone, een lekker frisse citroentaart.

Ook bestellen we een espresso, die wordt geserveerd in schattige Il Limone-kopjes waar we meteen weg van zijn. Als Chiara dat hoort, krijgen we meteen een kopje cadeau. Zo kunnen we thuis even wegdromen bij de heerlijke Italiaanse sfeer van Il Limone.

Cannoli & citroenen

Los van de gemiste parmigiana willen we de verschillende panini en gerechten op de kaart nog wel een keer komen proeven. Je proeft echt dat Chiara alleen met kwaliteitsproducten werkt, direct geïmporteerd vanuit Italië.

Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar trotse vader. Het moet voor de op Sicilië geboren en getogen Fabio fantastisch zijn om te zien dat de citroen niet ver van de boom valt.

Chiara heeft net als Fabio een neus voor de lekkerste Italiaanse delicatessen, met natuurlijk veel Siciliaanse schatten maar ook lekkernijen en wijn uit andere Italiaanse streken. Stap dus zeker eens bij Il Limone binnen als je in Breda bent, voor een lunch (en waarschijnlijk binnenkort ook voor diner) of om je boodschappentas(sen) te vullen met dagverse gerechten, salades, fruit, toetjes, kazen, vleeswaren en koekjes.

Wij namen alvast heerlijke cannoli, bloedsinaasappels en pecorino mee. Het is dat we met de trein waren, anders hadden we ook nog wat verse pasta’s, caponata en servies meegenomen om thuis aan tafel een mini-versie van Il Limone te creëren.

Ga ook langs bij Il Limone!

Nieuwsgierig geworden? Je vindt Il Limone aan de Wilhelminastraat 16 in Breda. Aangezien Il Limone vanaf dag één zeer populair is, raden we je aan om een tafeltje te reserveren als je zeker wil zijn van een plekje voor de lunch, ook doordeweeks. Reserveren kan via de website van Il Limone.

Wil je alvast genieten van een voorproefje, volg Chiara en Il Limone dan op Instagram of TikTok.

met dank aan Stefanie, Chiara & Il Limone voor een aantal foto’s
(én het citroenkopje!)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *