Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Chocolade-pistachetaart uit het kookboek De Zilveren Lepel Chocolade

De honderd beste chocoladerecepten uit de keuken van de Zilveren Lepel zijn nu gebundeld in het nieuwe kookboek De Zilveren Lepel Chocolade – een must have voor liefhebbers van chocolade!

Recepten, basistechnieken en meer

Naast de honderd recepten met het allerlekkerste ingrediënt op aarde: chocolade leer je met dit kookboek in de hand dertig basistechnieken, allemaal met stap-voor-stap fotografie en verschillende manieren om met chocolade te werken, zoals temperen, glazuren en het maken van decoraties.

Pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade, ruby chocolade – ze komen allemaal aan bod en elk aspect wordt uitgebreid behandeld: de geschiedenis, de samenstelling, de geheimen van het succesvol verwerken van chocolade. Van eenvoudige recepten voor cakes, koekjes en gelato tot het recept voor een traditionele aardbei-chocoladetaart en voor pralinetruffel.

Ook intrigerende nieuwe combinaties zoals chocolade met bier en sinaasappel of wittechocoladeijs met walnoten en venkelkaramel. Met prachtige fotografie is dit boek een visueel spektakel voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok – met een resultaat om je vingers bij af te likken.

Verticale chocolade-pistachetaart

Als groot liefhebbers van pistachenootjes maakten wij meteen deze chocolade-pistachetaart. Hiervoor heb je nodig: 120 gram boter | 12 eieren | 360 gram fijne kristalsuiker | een snufje zout | 240 gram zelfrijzend bakmeel | 120 gram pistachemeel (voor de biscuitcake)

plus 200 gram 60% pure chocola | 200 gram boter | 400 gram poedersuiker | 200 ml slagroom (allemaal voor de botercrème) | 40 gram gehakte pistachenootjes en chocoladewaaiers gemaakt met 60% pure chocola (als decoratie)

Hoe maak je de chocolade-pistachetaart?

Verhit de oven tot 160 °C (gasoven stand 4) en bekleed een rechthoekig bakblik van twintig bij dertig centimeter met bakpapier.

Smelt een derde deel van de boter in een bain-marie of dubbele pan. Breek vier van de eieren in de kom van een staande mixer met garde of gebruik een mengkom en elektrische handmixer.

Doe een derde deel van de suiker en een snufje zout in de kom en klop er een bleek en luchtig mengsel van. Voeg een derde deel van het gezeefde bakmeel, het pistachemeel en de gesmolten boter toe en meng alles goed.

Giet het beslag in het bakblik, strijk het oppervlak glad en bak de cake twaalf minuten in de voorverwarmde oven. Haal hem eruit en stort de cake op een vel bakpapier.

Trek het bakpapier van de cake en leg het er weer losjes op. Leg de nog warme cake nu in de lengte voor je neer, rol hem tussen de vellen papier op en laat hem zo volledig afkoelen.

Herhaal het hierboven beschreven proces met de rest van de ingrediënten, om nog twee rechthoekige cakes te bakken, maar laat ze nu afkoelen zonder ze op te rollen.

Hak voor de botercrème de chocola fijn. Zet de boter, poedersuiker, room en chocola in een steelpan op laag vuur tot de boter en chocola gesmolten zijn en het mengsel glanzend en glad is.

Giet het in een kom, laat het tot kamertemperatuur afkoelen en zet de kom een uur in de koelkast tot de crème de gewenste, smeerbare consistentie heeft.

Rol de opgerolde cake uit, verwijder het bakpapier en smeer er met een paletmes een dun laagje botercrème op. Rol de cake nu weer op, maar ditmaal zonder het bakpapier.

Besmeer een van de twee rechthoekige cakes met botercrème en wikkel hem vanaf de rand om de opgerolde cake heen, om de rol dikker te maken. Herhaal dit met de andere cake en zet de rol rechtop op een serveerschaal.

Besmeer het volledige oppervlak van de cake met de resterende botercrème, versier hem desgewenst met de gehakte pistachenootjes en chocoladewaaiers, en zet hem voor het serveren vier uur in de koelkast.

Tip: voor een minder hoge taart kan je de rechthoekige cakes in de lengte doormidden snijden.

Geniet van alle chocoladerecepten in

De Zilveren Lepel Chocolade | ISBN 9789000392261 | € 49,99 | uitgeverij Het Spectrum | bestel De Zilveren Lepel Chocolade bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *