Home » Italiaans eten (pagina 20)

Italiaans eten

Culatello – het lekkerste kontje van Italië

Naast de prosciutto di Parma proefden we tijdens ons verblijf in Parma ook culatello – een ware delicatesse die slechts door een twintigtal bedrijven wordt gemaakt. We gingen op bezoek bij een van deze bedrijven, Antica Corte Pallavicina, het domein van sterrenchef Massimo Spigaroli. Voor we aan tafel schoven voor een uitgebreide lunch, kregen we een rondleiding – die begon in een varkensstal. Culatello wordt namelijk gemaakt van de achterbil van – liefst zwarte – varkens. De dieren mogen een groot deel van het jaar vrij rond lopen en krijgen een vers, uitgebalanceerd dieet voorgeschoteld – zodat hun billen straks …

Lees meer »

Parma’s trots: ham met een kroontje

Als we na afloop van onze reizen en reisjes door Italië onze koffer weer op de bagageband zetten, is deze zonder uitzondering een paar kilo zwaarder. Die kilo’s verzamelen we onderweg, dankzij cadeautjes van vrienden en onbekenden die ons toch echt wat van hun lokale specialiteiten willen laten proeven, zelf ingeslagen lekkers, souvenirs, cadeaus voor konijnen- en kattenoppas en mooie boeken. Zelf komen we echter ook altijd wat zwaarder terug, hetgeen puur en alleen te wijten is aan de Italiaanse keuken en al het lekkers dat daarin wordt bereid. En hoewel we overal in Italië lekker hebben gegeten, spande onze …

Lees meer »

5x culinair advies van Pellegrino Artusi

Pellegrino Artusi was de aller-, allereerste Italiaan die de verschillende keukens van Italië in kaart bracht. Hij gaf in 1891 het ‘kookboek’ La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene – De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten – uit, inmiddels hét standaardwerk over de Italiaanse keuken. Lange tijd was dit standaardwerk niet leverbaar in het Nederlands, maar dankzij een nieuwe uitgave van Novecento – in een vertaling van Pietha de Voogd en Mieke Geuzebroek, kunnen we allemaal weer genieten van Artusi’s ambacht. Wie het boek openslaat, moet zich wel proberen te verplaatsen naar …

Lees meer »

Spaghetti alla chitarra

Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli (waarvan we het recept gisteren al met jullie deelden) maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King. De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt. Dit soort pasta …

Lees meer »

De Italiaanse keuken als werelderfgoed

Italië is goed vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het historisch centrum van Napels, Pompei, de Amalfikust, het centrum van Rome, Villa Adriana in Tivoli, de trulli in Puglia, de Etna, het historisch centrum van Florence, het Piazza del Duomo in Pisa… De lijst biedt tal van pareltjes. Maar weinig mensen weten echter dat ook de Italiaanse keuken op deze lijst staat. In 2010 voegde Unesco la cucina italiana toe aan de Werelderfgoedlijst. De Italiaanse keuken is immers niet alleen een gastronomisch, maar ook een sociaal-cultureel concept; eten is een sociale activiteit die sterk verbonden is met mensen en plekken. …

Lees meer »

Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven

Vanavond staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de komende feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen …

Lees meer »

Stamppot rucola met azijnuitjes en parmezaancrackers van Janneke Vreugdenhil

Het was goed thuiskomen deze week. Na een wekenlange reis door Italië (waarvan voor een deel nog een uitgebreid verslag moet volgen, zoveel leuks hebben we weer beleefd) waren we echt blij met het warme welkom van vrienden, het weerzien met konijn Isa en kat Sien, met onze frisse fietswangen, de feestverlichting in de Amsterdamse straten en in het bijzonder op de Cuyp en met de stapel post op de trap. Naast ‘Welkom thuis’-kaartjes van vrienden wachtte er een enorme stapel boeken, met een mooie vertegenwoordiging kookboeken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om na al die kilo’s ham, Parmezaanse kaas …

Lees meer »

Paddenstoelen – een beetje van het Campo en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddestoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddestoelen verzameld, maar ook recepten met paddestoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook …

Lees meer »

Oorlog om pistachenootjes

Het is geen groot geheim dat wij van Ciao tutti allemaal graag in de keuken staan. Saskia maakt het liefst risotto, Willemijn is een ster in taarten bakken, net-stagiaire-af Eline leeft zich vooral graag uit met groente (vanmiddag volgt haar laatste blog met een heerlijk linzenrecept) en Hans is vooral goed in uitgebreide diners voor als er iets te vieren valt. We kunnen ons dan ook meer dan vinden in onderstaande uitspraak: Nu houden we ons meestal niet al te nauw aan wat er in het recept staat – ervaring heeft ervoor gezorgd dat we redelijk uit de losse pols …

Lees meer »

Pasta e Basta – swingend de pan uit

In augustus kregen we een heerlijke uitnodiging van het Amsterdamse restaurant Pasta e Basta in onze digitale brievenbus. De chef-kok van Pasta e Basta, Tom Smit, werkte de afgelopen maanden namelijk nauw samen met Ron Blaauw, om ervoor te zorgen dat Pasta e Basta naar een nieuw culinair niveau getild wordt. De vraag was of we eens wilden komen proeven – wat we uiteraard graag deden. Het etentje moest alleen even op zich laten wachten omdat we zoveel in Italië waren in september en oktober. Afgelopen week was zowel Saskia als Willemijn even in Nederland en dus gingen we eindelijk …

Lees meer »

Het recept voor de perfecte tiramisù

Vorige week vroegen we jullie welk ‘perfect recept’ jullie graag zouden willen zien op Ciao tutti: de perfecte ragù alla bolognese, de perfecte pasta, de perfecte risotto, de perfecte pesto of de perfecte tiramisù. Alhoewel veel lezers graag het perfecte recept voor de enige echte bolognesesaus zouden zien, ging de strijd van begin af aan tussen de perfecte risotto en de perfecte tiramisù. Uiteindelijk komt de tiramisù als winnaar uit de bus, dus zoals beloofd schotelen we jullie het perfecte tiramisù-recept voor! De auteur van het kookboek Perfect schrijft over dit heerlijke Italiaanse toetje: ‘Het was oorspronkelijk de bedoeling dat …

Lees meer »

Vier Italiaanse top-chefs luiden 2014 in

De wintertijd is ingegaan, het aftellen tot het nieuwe jaar kan beginnen. De eerste tekenen dat het einde van het jaar nadert, zijn de nieuwe kalenders voor 2014, zoals die van Lavazza. Dit Italiaanse koffiemerk kiest dit jaar niet voor echte modellen voor de mooie maandfoto’s, maar voor chef-koks. Zeven verschillende meesterkoks prijken op de kalender van 2014, met vier Italiaanse chefs: Massimo Bottura, Antonino Cannavacciuolo, Carlo Cracco en Davide Oldani. Ciao tutti geeft alvast een sneak preview van een viertal culinaire hoogtepunten van volgend jaar: Antonino Cannavacciuolo, chef-kok van het restaurant van Hotel Villa Crespi in Orta San Giulio (Novara) Massimo …

Lees meer »

Tortelli con la zucca – zoete verrassing in Mantova

In deze tijd van het jaar kun je geen osteria of trattoria in Mantova en omgeving bezoeken, of er staan tortelli con la zucca op de kaart. We proefden dan ook veelvuldig van deze pasta gevuld met pompoen en een aantal bijzondere ingrediënten (die we verderop onthullen). De eerste kennismaking met deze specialiteit was bij Ristorante Locanda Vittoria in Pozzolo sul Mincio. Chef-kok Nicola verraste ons eerst met salame mantovana en polenta en vervolgens met twee soorten tortelli met pompoen: eentje met boter en salie, en de ander met tomatensaus en salsiccia. Beide om je vingers bij af te likken …

Lees meer »

Proef de panforte van Manola!

Je kunt geen banketbakker in Siena voorbijlopen of je ziet ze liggen, de heerlijke panfortes. De panforte heeft een lange geschiedenis. De lekkernij zoals we die vandaag de dag kennen, dateert uit 1879. In dat jaar bezocht koningin Margherita, echtgenote van de tweede koning van het Koninkrijk Italië, Umberto I Siena om de Palio bij te wonen. De bakkers wilden voor die gelegenheid een unieke panforte maken die ze de naam Panforte Margherita gaven. Het grote verschil met de daarvoor bestaande versie was een ander kruidenmengsel en de versiering met een dikke laag poedersuiker. Hierdoor leek de panforte meer op …

Lees meer »

De wijngaarden van Catullus

We zijn niet de enigen die de dag plukken rondom het Gardameer. Al eeuwen geleden zorgde de omgeving voor de nodige inspiratie, onder andere bij Gaius Valerius Catullus. Catullus werd rond 84 voor Christus geboren in Verona. Zijn vader was een vriend van Caesar en een politieke carrière leek dan ook voor Catullus weggelegd. De Romein besteedde zijn tijd echter liever aan poëzie. In Sirmione, een plek die hij regelmatig bezong in zijn gedichten, liet hij een schitterende villa bouwen. De restanten van deze villa, de zogenaamde Grotte di Catullo (Grotten van Catullus), zijn nog steeds te bezoeken. Catullus’ wijngaarden …

Lees meer »

Aceto Balsamico – het zwarte goud van Italië

Dat Aceto Balsamico van zeer wisselende kwaliteit kan zijn, is algemeen bekend. De prijzen lopen uiteen van € 2,99 in de reguliere supermarkt, tot meer dan € 250,- via gespecialiseerde webshops. Maar wat moeten we nou geloven? Wat maakt een Aceto Balsamico ‘goed’? Alie Doorten, ooit succesvol als topmanager bij KLM en directeur van Baker & McKenzie, produceert sinds 2004 haar eigen olijfolie. Pas toen ze in 2008 een terrein met 180 olijfbomen kocht aan de Via San Mauro en de unieke kwaliteit van deze olijfolie ontdekte, besloot ze in de voetsporen te treden van haar voorgangers; de Romeinen. Alie …

Lees meer »

Zachte pistachenoga met rozenwater

Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk jaar gevierd, met een nabootsing van het huwelijksbanket met tafels vol noga. Dit jaar kun je op 26 en 27 oktober je tanden in de torrone zetten, maar wij nemen vandaag alvast een voorproefje! Gaitri Pagrach-Chandra, auteur van het zeer succesvolle Nederlands bakboek, neemt je mee in de wereld van zoete lekkernijen.  Na het enorme succes van Het Nederlands bakboek (Kookboek van hetJjaar 2012), …

Lees meer »

Courgettesoep van Jamie Oliver

Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal? In het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Bespaar met Jamie, schotelt de beroemde Engelse topkok je 120 lekkere low-budget recepten voor. Jamie leert je om slim in te kopen, het meeste uit je ingrediënten te halen, tijd te besparen en minder voedsel te verspillen. Zo kun je ook met een klein budget lekker en gezond koken – zonder in te leveren op goede smaak! Het resultaat is allesbehalve zuinig: vrolijke gerechten vol kleur en bomvol smaak – comfort food waar je blij van wordt. Bovendien: …

Lees meer »

Herfstlekkers: funghi porcini

Langzamerhand zie je ze weer verschijnen op de menukaart, de funghi porcini – Italiaans voor eekhoorntjesbrood – al heeft het Italiaans letterlijk niks van doen met eekhoorns. Porcini betekent ‘biggetjes’, hetgeen een verwijzing is naar het flinke formaat van de paddenstoelen. Als een van de weinige paddenstoelsoorten kan eekhoorntjesbrood wel tot 3 kilo wegen! Ook een hoedje met een diameter van 35 centimeter is geen uitzondering. Toch zijn de kleinere exemplaren het lekkerst; die zijn steviger en dus ook smaakvoller. De nootachtige en soms zelfs vleesachtige smaak van de paddenstoelen is bij de kleinere exemplaren veel intenser. Je hoeft er …

Lees meer »

Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta

Monique van Loon is een van de meest invloedrijke foodwriters van dit moment. Ze schrijft, onderneemt, kookt, eet en is oprichter van het populaire Culy.nl. ‘Ik vind het heerlijk om mensen vrolijk te maken met lekker eten, mezelf incluis. Waarom voor matig eten of een saaie presentatie kiezen als je voor hetzelfde geld, met nét even wat meer moeite, een mooi en goed gerecht kunt maken?’ In haar boek, The Culy way of life, dat vandaag verschijnt, laat Monique zien dat culinair genieten op 1001 manieren kan. Van een dinner for one tot het ’s nachts naar de keuken sneaken. …

Lees meer »