Vandaag, morgen en overmorgen duiken we massaal de keuken in en genieten we, het liefst met de hele familie aan tafel, van heerlijke gerechten afgewisseld met gezellige, vrolijke en diepzinnige gesprekken. Terwijl wij daar een paar dagen per jaar de tijd voor nemen, deden de oude Grieken en Romeinen dat wat vaker. Willemijn dook uitgebreid in de geschiedenis van de feestmaaltijd, voor een smaak- en betekenisvolle kerst met de klassieken! Vandaag publiceren we het laatste stukje van Willemijns artikel, met een lekkernij van niemand minder dan Cicero. Want hoewel het zeker niet altijd en overal in de oudheid gebruikelijk was om een toetje te eten, lustten de Romeinen er wel pap …
Lees meer »Italiaans eten
Kerstkoekjes – recepten mét ster
Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… Ze smaken altijd! Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie. Sterrenkoekjes Wat heb je nodig? 480 gram bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 deciliter melk Verwarm de oven voor op 220 °C. …
Lees meer »Kruidige vijgen uit de oven – recept uit De Dikke Vinazza
‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza. Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken. …
Lees meer »De beste hazelnoten ter wereld komen uit… Italië!
De beste hazelnoten ter wereld komen uit… Italië! Uit Piemonte om precies te zijn, waar de hazelnoten zelfs een IGP-keurmerk hebben – een aanduiding die garandeert dat de hazelnoten uit dit gebied afkomstig zijn en voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen. Een deel van de hazelnoten wordt verwerkt in lokale lekkernijen als torrone, gianduiotti en taarten – en in de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella. Torrone is een typisch Italiaanse kerstspecialiteit: 80% van de noga wordt in Italië rond kerst verkocht. Een van de lekkerste noga die we ooit hebben geproefd, komt van het familiebedrijfje Faccio, dat al sinds 1856 noga …
Lees meer »Restaurant Diverso in Nederweert – een anders dan anders aanrader als je Italiaans wil eten
Het gebeurt ons bijna nooit, dat we geen zin hebben in Italiaans eten. Maar na al die bordjes (of beter gezegd borden) vol Parmaham, verse pasta en kilo’s panettone die we afgelopen weken hebben gegeten, stond er zo af en toe bij hoge uitzondering een bordje andijviestamppot of erwtensoep op tafel. Het bloed kruipt echter – ondanks de extra Italiaanse kilo’s – waar het niet gaan kan, en toen we goede verhalen hoorden over Restaurant Diverso in Nederweert besloten we dan ook meteen te gaan proeven. Gelukkig is de menukaart bij Diverso, zoals de naam al doet vermoeden, ‘anders’, met …
Lees meer »Culatello – proef van het lekkerste kontje van Italië bij Antica Corte Pallavicina (Parma)
Naast de Prosciutto di Parma proefden we tijdens ons verblijf in Parma ook culatello – een ware delicatesse die slechts door een twintigtal bedrijven wordt gemaakt. We gingen op bezoek bij een van deze bedrijven, Antica Corte Pallavicina, het domein van sterrenchef Massimo Spigaroli. Voor we aan tafel schoven voor een uitgebreide lunch, kregen we een rondleiding – die begon in een varkensstal. Van de achterbil van het varken Culatello wordt namelijk gemaakt van de achterbil van – liefst zwarte – varkens. De dieren mogen een groot deel van het jaar vrij rond lopen en krijgen een vers, uitgebalanceerd dieet …
Lees meer »Parma’s trots: Prosciutto di Parma – ham met een kroontje
Als we na afloop van onze reizen en reisjes door Italië onze koffer weer op de bagageband zetten, is deze zonder uitzondering een paar kilo zwaarder. Die kilo’s verzamelen we onderweg, dankzij cadeautjes van vrienden en onbekenden die ons toch echt wat van hun lokale specialiteiten willen laten proeven, zelf ingeslagen lekkers, souvenirs, cadeaus voor konijnen- en kattenoppas en mooie boeken. Zelf komen we echter ook altijd wat zwaarder terug, hetgeen puur en alleen te wijten is aan de Italiaanse keuken en al het lekkers dat daarin wordt bereid. En hoewel we overal in Italië lekker hebben gegeten, spande onze …
Lees meer »Spaghetti alla chitarra – vierkante pasta uit de regio Abruzzo
Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King. De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt. Dit soort pasta wordt vooral gemaakt en gegeten in de regio’s Abruzzo en …
Lees meer »Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven
Vandaag staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen en …
Lees meer »Paddenstoelen – een beetje van het Campo de’ Fiori en een beetje van Carluccio
Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddenstoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddenstoelen verzameld, maar ook recepten met paddenstoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij …
Lees meer »Het recept voor de perfecte tiramisù
Vorige week vroegen we jullie welk ‘perfect recept’ jullie graag zouden willen zien op Ciao tutti: de perfecte ragù alla bolognese, de perfecte pasta, de perfecte risotto, de perfecte pesto of de perfecte tiramisù. Alhoewel veel lezers graag het perfecte recept voor de enige echte bolognesesaus zouden zien, ging de strijd van begin af aan tussen de perfecte risotto en de perfecte tiramisù. Uiteindelijk komt de tiramisù als winnaar uit de bus, dus zoals beloofd schotelen we jullie het perfecte tiramisù-recept voor! Perfecte shot suiker en cafeïne De auteur van het kookboek Perfect schrijft over dit heerlijke Italiaanse toetje: ‘Het …
Lees meer »Tortelli con la zucca – zoete pasta met pompoen in Mantova
In deze tijd van het jaar kun je geen osteria of trattoria in Mantova en omgeving bezoeken, of er staan tortelli con la zucca op de kaart. We proefden dan ook veelvuldig van deze pasta gevuld met pompoen en een aantal bijzondere ingrediënten (die we verderop onthullen). De eerste kennismaking met deze specialiteit was bij Ristorante Locanda Vittoria in Pozzolo sul Mincio. Chef-kok Nicola verraste ons eerst met salame mantovana en polenta en vervolgens met twee soorten tortelli met pompoen: eentje met boter en salie, de ander met tomatensaus en salsiccia (worst). Beide om je vingers bij af te likken …
Lees meer »Tenuta Roveglia – de wijngaarden van Catullus
We zijn niet de enigen die de dag plukken rondom het Gardameer. Al eeuwen geleden zorgde de omgeving voor de nodige inspiratie, onder andere bij Gaius Valerius Catullus. Catullus werd rond 84 voor Christus geboren in Verona. Zijn vader was een vriend van Caesar en een politieke carrière leek dan ook voor Catullus weggelegd. De Romein besteedde zijn tijd echter liever aan poëzie. In Sirmione, een plek die hij regelmatig bezong in zijn gedichten, liet hij een schitterende villa bouwen. De restanten van deze villa, de zogenaamde Grotte di Catullo (Grotten van Catullus), zijn nog steeds te bezoeken. Catullus’ wijngaarden …
Lees meer »Courgettesoep uit kookboek Bespaar met Jamie van Jamie Oliver
Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal? In het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Bespaar met Jamie, schotelt de beroemde Engelse topkok je honderdtwintig lekkere low-budget recepten voor. Jamie leert je om slim in te kopen, het meeste uit je ingrediënten te halen, tijd te besparen en minder voedsel te verspillen. Zo kun je ook met een klein budget lekker en gezond koken – zonder in te leveren op goede smaak! Het resultaat is allesbehalve zuinig: vrolijke gerechten vol kleur en bomvol smaak – comfort food waar je blij van wordt. Bovendien: …
Lees meer »Herfstlekkers: risotto ai funghi porcini
Langzamerhand zie je ze weer verschijnen op de menukaart, de funghi porcini – Italiaans voor eekhoorntjesbrood – al heeft het Italiaans letterlijk niks van doen met eekhoorns. Porcini betekent ‘biggetjes’, hetgeen een verwijzing is naar het flinke formaat van de paddenstoelen. Als een van de weinige paddenstoelsoorten kan eekhoorntjesbrood wel tot drie kilo wegen! Ook een hoedje met een diameter van vijfendertig centimeter is geen uitzondering. Toch zijn de kleinere exemplaren het lekkerst; die zijn steviger en dus ook smaakvoller. De nootachtige en soms zelfs vleesachtige smaak van de paddenstoelen is bij de kleinere exemplaren veel intenser. Je hoeft er …
Lees meer »Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta
Monique van Loon is een van de meest invloedrijke foodwriters van dit moment. Ze schrijft, onderneemt, kookt, eet en is oprichter van het populaire Culy.nl. ‘Ik vind het heerlijk om mensen vrolijk te maken met lekker eten, mezelf incluis. Waarom voor matig eten of een saaie presentatie kiezen als je voor hetzelfde geld, met nét even wat meer moeite, een mooi en goed gerecht kunt maken?’ In haar boek, The Culy way of life, dat vandaag verschijnt, laat Monique zien dat culinair genieten op duizend-en-een manieren kan. Van een dinner for one tot het ’s nachts naar de keuken sneaken. …
Lees meer »Da bere: de wijnen van Podere29 uit Puglia
Terwijl wij in Friuli-Venezia Giulia en Toscane verblijven, attendeerden Ciao tutti-lezers Anne Coen en Paul Grimmon van bere.bene in het Belgische Lier ons op het wijnhuis Podere29. We vroegen Anne om ons iets meer te vertellen over dit wijnhuis, waarmee een bijzondere geschiedenis verbonden bleek te zijn. Anne: ‘Podere29 was de naam die het Opera Nazionale Combattenti gaf aan het perceel waar het huidige wijnhuis van Giuseppe Marrano staat. In 2004 kocht Marrano in località Borgo Tressanti nabij Cerignola, op tien kilometer van de Adriatische kust, het terrein waar tot dan graan geteeld werd. Hij begon met de aanplant van …
Lees meer »Proef de Italiaanse herfst – de smaken van de Carso, het Karstgebied in Friuli-Venezia Giulia
De herfst heeft niet alleen mooie kleuren, maar ook heerlijke smaken! De Italiaanse kazen, hammen en olijfolies uit het Karstgebied in Friuli-Venezia Giulia (Italiaans: Il Carso) zijn in dit jaargetijde op hun best… Buon appetito! Een ruwe diamant Het ruige Karstlandschap van Friuli-Venezia Giulia – grofweg van de rivier Isonzo tot aan Trieste – is een ruwe diamant: de rotsachtige omgeving is bezaaid met pittoreske gehuchtjes midden in de spectaculaire natuur, die langzaam afloopt naar het blauw van de Adriatische Zee. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is de Grotta Giganta – een, inderdaad, gigantische grot. En dan zijn er …
Lees meer »Gubana – gevulde cake uit de regio Friuli-Venezia Giulia
De inwoners van de regio Friuli-Venezia Giulia eten deze feestelijke, gevulde cake eigenlijk alleen met Kerstmis. Maar wie deze kerst een goed gelukte gubana op tafel wil zetten, kan beter een keertje geoefend hebben… Bovendien is het stiekem ook een heerlijke herfstige cake! Gubana? Dat klinkt niet erg Italiaans. Dat klopt, en dat heeft te maken met een fenomeen dat je in heel Friuli-Venezia Giulia zult tegenkomen: Slavische invloeden. De geografische ligging heeft in deze streek een behoorlijke stempel gedrukt, op de taal, de keuken, de gebruiken… Guba is een Slavisch woord, en betekent ‘vouw’ of ‘vouwen’. De echte, originele …
Lees meer »Heerlijk Italiaans: chocoladetaart met limoncello
In het kookboek Heerlijk Italiaans nemen chef-koks Roberta Pagnier en Giovanni Caminita je mee naar hun thuisland om je kennis te laten maken met de echte, authentieke Italiaanse keuken, waarin de woorden ‘vers’ en ‘seizoensgebonden’ de boventoon voeren. Hun recepten zijn niet ingewikkeld maar boordevol smaak en traditie. Zo ook het recept voor de torta al cioccolato e limoncello, de chocoladetaart met limoncello. Roberta: ‘Een taart die niet in de oven hoeft en echt te lekker voor woorden is!’ Dat wilden we wel eens proeven, dus we gingen aan de slag. Buiten de ingrediënten heb je alleen een taartvorm nodig, …
Lees meer »Tramezzini – typisch Venetiaanse sandwiches naar recept van Tessa Kiros
Op de Biennale in Venetië is zoveel moois te zien, dat we nauwelijks tijd hadden voor een uitgebreide lunch. We namen daarom regelmatig onze toevlucht tot een of meer tramezzini om onze honger te stillen. Eenmaal terug in Nederland houden we deze traditie nog even in ere en trakteren we onszelf tijdens de lunch regelmatig op zo’n typisch Venetiaanse sandwich. foto: Ciao bella – de smaak van Venetië | Tessa Kiros In het Venetiaanse kookboek Ciao bella vinden we uitleg over en recepten voor deze smakelijke sandwiches: ‘Tramezzini zijn klassieke kleine sandwiches – sneetjes witbrood met daartussen mayonaise en andere vulling – die in …
Lees meer »Ferragosto (15 augustus) – hét Italiaanse zomerfeest
Heel Italië telt vol verwachting af naar 15 augustus. Het is dan namelijk Ferragosto, een van oorsprong heidens oogstfeest. Tijdens de Feriae Augustae, de feesten van keizer Augustus, kon men na weken van hard werken eindelijk weer genieten van gezamenlijk eten en drinken. De oogst was binnen, het zware werk zat erop, en dat moest natuurlijk uitgebreid worden gevierd. Ferragosto staat inmiddels volledig in het teken van een gezellig samenzijn met familie en vrienden en met – zoals het de Italianen betaamt – de lekkerste hapjes en drankjes, liefst al fresco – in de buienlucht. Of je nu een schitterend …
Lees meer »Siciliaans geheim: La Segreta-wijn van Planeta
Ruim een jaar geleden kwamen Saskia en Willemijn ’s avonds laat in Rome aan, met behoorlijk wat lekkere trek. Saskia: ‘We belandden bij Osteria dell’Ingegno, aan het Piazza di Pietra, waar we een blik wierpen op het bord vol bijzondere wijnen om een keuze te maken. Terwijl Willemijn een rode wijn nam, viel mijn oog op La Segreta di Sicilia. Het geheim van Sicilië, dat klonk spannend genoeg om eens uit te proberen. De glazen arriveerden, hapjes werden geserveerd en we toostten op hoe heerlijk Rome ons toch weer welkom heette. Na een slok van het Siciliaanse geheim lichtten mijn …
Lees meer »Siciliaans ontbijt met granita van amandelen uit het kookboek La Dolce Vita van Tessa Kiros
We beginnen dit weekend met een Siciliaans ontbijt, om alvast in de stemming te komen voor onze reisplannen. Naast koffie en brioches bestaat dit uit granita di mandorle, gemaakt naar een recept uit La Dolce Vita van Tessa Kiros. Zomers ontbijt op Sicilië ‘Dit gerecht wordt aanbeden op Sicilië, helemaal als ontbijt in de zomer. Iedere dag. Sommigen maken het zelfs in de winter. Kunnen er geen genoeg van krijgen, zeggen ze. Veel Sicilianen hebben hier zelfs een machine voor, waarin ze ijs, suiker en amandelen doen en waaruit vervolgens een prachtige ijswitte heerlijkheid komt. Om dezelfde stevigheid te krijgen …
Lees meer »