Home » Italiaans eten (pagina 20)

Italiaans eten

Kerstkoekjes – recepten mét ster

Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… ze smaken altijd! Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie. Sterrenkoekjes Wat heb je nodig? 480 g bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 dl melk Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de …

Lees meer »

Vijgen van Vinazza

‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza. Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken. …

Lees meer »

Una dolce domenica met Janneke Philippi

Italianen hebben geen excuus nodig om van zoetigheid te genieten, of het nu om een cornetto bij het ontbijt gaat of om een zoete lekkernij als nagerecht. Zeker met Kerstmis pakken ze uit met de lekkerste dolci, van panna cotta met karamel tot fluweelzachte tiramisù, van cantuccini tot caffè affogato. Voor dolce Italiaanse inspiratie zakken we dit jaar echter niet helemaal af naar de laars, maar wel zuidwaarts, naar CoffeeLovers in Maastricht. Hier dronken we afgelopen maandag cappuccino met Janneke Philippi, auteur van het kookboek Mijn favoriete desserts. Voor onze Kerstspecial vroegen we Janneke al welke Italiaanse toetjes uit haar …

Lees meer »

Trentodoc – Metodo classico in Italië

We duiken vandaag in de lange geschiedenis van mousserende wijnen. Al in de eerste eeuw na Christus schreef Lucius Columella, de belangrijkste schrijver op het gebied van wijn en landbouw binnen het Romeinse rijk, over wijnen die bewust werden geproduceerd met een kleine bubbel en over methoden om deze bubbels vast te houden. Landbouwkundige Bernardo Davanzanti beschreef in de zestiende eeuw een manier om wijn te vergisten met behoud van een bubbel. Hij was van mening dat wijnen zonder bubbels sowieso geen elegantie kunnen hebben. Een uitgebreidere beschrijving van mousserende wijnen in Italië volgt in De salubri potu dissertatio (1622) – …

Lees meer »

Caffè, puglia style

Onze derde dag in Puglia beginnen we in puglia style. Oftewel, met een typische caffè pugliese. In Italië kun je minstens zoveel koffievarianten vinden als er regio’s zijn. Naast de bij ons inmiddels volledig geïntegreerde espresso, cappuccino en latte macchiato variëren de lokale koffiespecialiteiten die je aan de bar kunt bestellen vaak flink per regio. Zo ook in Puglia. Mini-cappuccino Alleen in Puglia zal de barista je begrijpen wanneer je een espressino (letterlijk: espressootje) bestelt. Deze koffievariant vind je namelijk nergens anders in Italië. Een espressino is niets meer dan een kleine variant van de cappuccino, een mini-cappuccino dus, geserveerd …

Lees meer »

De beste hazelnoten ter wereld komen uit… Italië!

De beste hazelnoten ter wereld komen uit… Italië! Uit Piemonte om precies te zijn, waar de hazelnoten zelfs een IGP-keurmerk hebben – een aanduiding die garandeert dat de hazelnoten uit dit gebied afkomstig zijn en voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen. Een deel van de hazelnoten wordt verwerkt in lokale lekkernijen als torrone, gianduiotti en taarten – en in de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella. Torrone is een typisch Italiaanse kerstspecialiteit: 80% van de noga wordt in Italië rond kerst verkocht. Een van de lekkerste noga die we ooit hebben geproefd, komt van het familiebedrijfje Faccio, dat al sinds 1856 noga …

Lees meer »

Restaurant Diverso in Weert – een anders dan anders aanrader

Het gebeurt ons bijna nooit, dat we geen zin hebben in Italiaans eten. Maar na al die bordjes (of beter gezegd borden) vol Parmaham, verse pasta en kilo’s panettone die we afgelopen weken hebben gegeten, stond er zo af en toe bij hoge uitzondering een bordje andijviestamppot of erwtensoep op tafel. Het bloed kruipt echter – ondanks de extra Italiaanse kilo’s – waar het niet gaan kan, en toen we goede verhalen hoorden over Restaurant Diverso in Nederweert besloten we dan ook meteen te gaan proeven. Gelukkig is de menukaart bij Diverso, zoals de naam al doet vermoeden, ‘anders’, met …

Lees meer »

De Dikke Vinazza

‘Een beeld van Vinazza, het paradijs waar het nog echt donker is ’s avonds en de Melkweg te zien is, waar honderden vuurvliegjes dansen van mei tot juni en de stilte zo enorm is, dat kikkers en krekels oorverdovend lijken. Een boek over geuren en smaken. En dat je nooit met minder genoegen moet nemen. Een persoonlijk document over de plek waar ik zoveel van houd. Een plek die ik graag met anderen wil delen.’ Zo schrijft Diane Lensink (1950-2012) voor in haar nieuwe boek, geheel en al gewijd aan haar aardse paradijs Vinazza (Ligurië), dat ze bij toeval ontdekte, …

Lees meer »

December Mix met Italiaanse topproducten!

We zijn er dol op om elkaar in de decembermaand eens lekker te verwennen. Dat kan natuurlijk het best met Italiaanse cadeaus – maar waar vind je die échte smaak van Italië in eigen land? Wij deden een meer dan goede Italiaanse cadeauvangst bij ItalianCatch. ItalianCatch heeft allerlei topproducten die het goed zouden doen als cadeau, maar ja, wat kies je nu uit al dat lekkers? Gelukkig helpt ItalianCatch je niet alleen aan een goed cadeau, maar ook bij het kiezen! Speciaal voor deze feestmaand is er namelijk een leuke standaardmix samengesteld van Italiaanse producten, die je hier alvast kunt …

Lees meer »

Culatello – het lekkerste kontje van Italië

Naast de prosciutto di Parma proefden we tijdens ons verblijf in Parma ook culatello – een ware delicatesse die slechts door een twintigtal bedrijven wordt gemaakt. We gingen op bezoek bij een van deze bedrijven, Antica Corte Pallavicina, het domein van sterrenchef Massimo Spigaroli. Voor we aan tafel schoven voor een uitgebreide lunch, kregen we een rondleiding – die begon in een varkensstal. Culatello wordt namelijk gemaakt van de achterbil van – liefst zwarte – varkens. De dieren mogen een groot deel van het jaar vrij rond lopen en krijgen een vers, uitgebalanceerd dieet voorgeschoteld – zodat hun billen straks …

Lees meer »

Parma’s trots: ham met een kroontje

Als we na afloop van onze reizen en reisjes door Italië onze koffer weer op de bagageband zetten, is deze zonder uitzondering een paar kilo zwaarder. Die kilo’s verzamelen we onderweg, dankzij cadeautjes van vrienden en onbekenden die ons toch echt wat van hun lokale specialiteiten willen laten proeven, zelf ingeslagen lekkers, souvenirs, cadeaus voor konijnen- en kattenoppas en mooie boeken. Zelf komen we echter ook altijd wat zwaarder terug, hetgeen puur en alleen te wijten is aan de Italiaanse keuken en al het lekkers dat daarin wordt bereid. En hoewel we overal in Italië lekker hebben gegeten, spande onze …

Lees meer »

5x culinair advies van Pellegrino Artusi

Pellegrino Artusi was de aller-, allereerste Italiaan die de verschillende keukens van Italië in kaart bracht. Hij gaf in 1891 het ‘kookboek’ La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene – De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten – uit, inmiddels hét standaardwerk over de Italiaanse keuken. Lange tijd was dit standaardwerk niet leverbaar in het Nederlands, maar dankzij een nieuwe uitgave van Novecento – in een vertaling van Pietha de Voogd en Mieke Geuzebroek, kunnen we allemaal weer genieten van Artusi’s ambacht. Wie het boek openslaat, moet zich wel proberen te verplaatsen naar …

Lees meer »

Spaghetti alla chitarra

Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli (waarvan we het recept gisteren al met jullie deelden) maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King. De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt. Dit soort pasta …

Lees meer »

De Italiaanse keuken als werelderfgoed

Italië is goed vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het historisch centrum van Napels, Pompei, de Amalfikust, het centrum van Rome, Villa Adriana in Tivoli, de trulli in Puglia, de Etna, het historisch centrum van Florence, het Piazza del Duomo in Pisa… De lijst biedt tal van pareltjes. Maar weinig mensen weten echter dat ook de Italiaanse keuken op deze lijst staat. In 2010 voegde Unesco la cucina italiana toe aan de Werelderfgoedlijst. De Italiaanse keuken is immers niet alleen een gastronomisch, maar ook een sociaal-cultureel concept; eten is een sociale activiteit die sterk verbonden is met mensen en plekken. …

Lees meer »

Koken in Parma: tortelli di erbette

Als ons één ding is opgevallen tijdens ons verblijf in Parma, dan is het wel dat de Parmigiani enorm trots zijn op hun culinaire kunststukjes. Nog meer dan elders in Italië willen ze je laten proeven van al het lekkers dat er in de stad en omgeving wordt gemaakt. Dat betekende voor ons dat we elke dag wel een halve ham kregen voorgeschoteld (gelukkig nog wel verdeeld over pranzo en cena) en dat we met enige regelmaat getrakteerd werden op tortelli di erbette (pasta gevuld met een soort snijbiet): De lekkerste tortelli die we in Parma aten, maakten we echter …

Lees meer »

Home made: frittelle di Maria

Vanavond staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de komende feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen …

Lees meer »

Stamppot rucola met azijnuitjes en parmezaancrackers van Janneke Vreugdenhil

Het was goed thuiskomen deze week. Na een wekenlange reis door Italië (waarvan voor een deel nog een uitgebreid verslag moet volgen, zoveel leuks hebben we weer beleefd) waren we echt blij met het warme welkom van vrienden, het weerzien met konijn Isa en kat Sien, met onze frisse fietswangen, de feestverlichting in de Amsterdamse straten en in het bijzonder op de Cuyp en met de stapel post op de trap. Naast ‘Welkom thuis’-kaartjes van vrienden wachtte er een enorme stapel boeken, met een mooie vertegenwoordiging kookboeken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om na al die kilo’s ham, Parmezaanse kaas …

Lees meer »

Paddenstoelen – een beetje van het Campo en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddestoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddestoelen verzameld, maar ook recepten met paddestoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook …

Lees meer »

Oorlog om pistachenootjes

Het is geen groot geheim dat wij van Ciao tutti allemaal graag in de keuken staan. Saskia maakt het liefst risotto, Willemijn is een ster in taarten bakken, net-stagiaire-af Eline leeft zich vooral graag uit met groente (vanmiddag volgt haar laatste blog met een heerlijk linzenrecept) en Hans is vooral goed in uitgebreide diners voor als er iets te vieren valt. We kunnen ons dan ook meer dan vinden in onderstaande uitspraak: Nu houden we ons meestal niet al te nauw aan wat er in het recept staat – ervaring heeft ervoor gezorgd dat we redelijk uit de losse pols …

Lees meer »

Pasta e Basta – swingend de pan uit

In augustus kregen we een heerlijke uitnodiging van het Amsterdamse restaurant Pasta e Basta in onze digitale brievenbus. De chef-kok van Pasta e Basta, Tom Smit, werkte de afgelopen maanden namelijk nauw samen met Ron Blaauw, om ervoor te zorgen dat Pasta e Basta naar een nieuw culinair niveau getild wordt. De vraag was of we eens wilden komen proeven – wat we uiteraard graag deden. Het etentje moest alleen even op zich laten wachten omdat we zoveel in Italië waren in september en oktober. Afgelopen week was zowel Saskia als Willemijn even in Nederland en dus gingen we eindelijk …

Lees meer »