Italiaans eten

Liefde is… hartjes van chocolade en andere dolci italiani

Perugia mag dan de chocoladehoofdstad van Italië zijn, in Florence kun je op dit moment ook je hart ophalen aan allerlei soorten chocolade. Tijdens de Fiera del Cioccolato artigianale, die tot en met 16 februari plaatsvindt op het Piazza Santa Maria Novella, kun je tal van heerlijke chocoladecombinaties proeven. Witte chocolade met cranberry, pure chocolade met sinaasappel, in vloeibare chocolade gedoopte wafels op een stokje, lolly’s in allerlei vormen, dikke stukken chocolade, mooi verpakte repen, macarons met karamel- of tiramisùsmaak, allerhande voorwerpen in de vorm van chocolade (van moka’s en hooggehakte schoenen tot speentjes en gereedschap) en natuurlijk heel veel …

Lees meer »

Proef geheime pizza’s bij Secret Pizzeria in & om Apeldoorn

Simon Giaccotto – zoon van een Siciliaanse vader en een Nederlandse moeder – slaat regelmatig toe met zijn inmiddels beruchte Secret Pizzeria-concept. Vier keer per jaar verschijnt hij érgens in Apeldoorn met zijn mobiele pizzeria. Wat is er zo ‘secret’ aan dan? Nou, de locatie om maar eens iets te noemen, want deze wordt tot het laatste moment geheim gehouden. Weken voorafgaand aan dé dag beginnen Facebook- en Twittervolgers zich middels geruchten reeds te roeren, maar pas één dag van tevoren wordt de locatie bekend gemaakt (uitsluitend via social media) en dat maakt het natuurlijk spannend. Het kan werkelijk overal …

Lees meer »

Pistache semifreddo uit Paulines keuken

Ciao tutti! Om onze vierde verjaardag te vieren, trakteren we jullie deze maand op vier lekkere recepten. Elk weekend één bijzonder Italiaans recept, van een bijzonder leuke food blogger. Vorig weekend aten we kip met aardappels en verse kruiden uit de oven (van Italiaans Koken met Antoinette), deze week maken we pistache semifreddo van het populaire foodblog Uit Pauline’s keuken. Misschien wel onze favoriet van de 148 recepten uit onze lekker dan lekkere special Italië op tafel! Voor 10 personen heb je nodig: 4 eieren | 0,5 liter slagroom | 100 gram suiker | 200 gram pistachenoten (ongezouten en gepeld) …

Lees meer »

Bakken met Nutella

Op 5 februari is het weer World Nutella Day! Voor het Boek van de Maand februari hebben we daarom gekozen voor een kookboek met deze hazelnootpasta uit Piemonte in de hoofdrol. Of kookboek, het is meer dan dat. Want naast een boekje met 30 recepten met Nutella (van brownies van witte chocolade tot warme chocolademelk met Nutella) krijg je 8 siliconen bakvormpjes – om de lekkerste cakejes in de kenmerkende vorm van een Nutellapot te maken! Wij bakken komend weekend voor World Nutella Day alvast een lading potjes om uit te delen. Helaas is dat online een beetje lastig proeven voor jullie, …

Lees meer »

Koffiebroodjes met Nutella

Buongiorno! Geen Italiaanser begin van de dag dan een cappuccino en een lekker zoet broodje. Vandaag ontbijten we met een van de bekendste producten van Piemonte: de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella, verwerkt in smakelijke koffiebroodjes. Het recept komt uit het boek Bijna 100 recepten met Nutella, dat de vorm heeft van een mega-pot van deze hazelnootpasta: Voor ongeveer 10 koffiebroodjes heb je nodig: 225 gram bloem; 1 eetlepel suiker; snufje kaneelpoeder; een halve theelepel zout; 0,75 dl lauwe melk; een half zakje droge gist (of 10 gram verse gist); 100 gram gezouten boter; 1 ei; 120 gram Nutella; 50 gram amandelschaafsel; voor …

Lees meer »

Kunst in je koffie – workshop Latte Art bij Leopold Koffieschool

Vandaag is het Blue Monday, maar met een lekkere cappuccino en een reisje naar Piemonte in het vooruitzicht kan deze dag bij ons al niet meer stuk. Ook gastblogger Paul begint deze maandag met een mooie cappuccino. Na dik een maand oefenen worden zijn figuurtjes in de cappuccino met de dag mooier. Vandaag vertelt hij ons over zijn allereerste pogingen, tijdens een workshop latte art die hij medio december volgde. Voor Ciao tutti doet hij verslag: ‘Die prachtige figuurtjes in een cappuccino hebben altijd al mijn bijzondere aandacht gehad en ik wilde het geheim nu wel eens gaan ontdekken. De hoogste …

Lees meer »

Het beste huwelijk aller tijden: spaghetti met tomatensaus

Vandaag is het feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisines (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keukens. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet. Dit keer, tijdens de zevende editie, is de ereplaats voor spaghetti met tomatensaus. Een gouden combinatie, waarbij beide onderdelen elkaar perfect aanvullen. Als zodanig mag dit gerecht dan ook gezien worden als het beste huwelijk aller tijden! Hoewel spaghetti met tomatensaus misschien wel (te) simpel lijkt om koks van wereldniveau een dag lang …

Lees meer »

Pizza van meesterchef Geronimo Stilton

Terwijl het stadje Piepende Rots zich opmaakt voor de muizenissig spannende jaarlijkse kookwedstrijd die moet uitwijzen wie de beste chef-kok van Muizeneiland is, besluit Klem Stilton zijn geluk te beproeven en zich voor de wedstrijd op te geven. Hij moet alleen nog een koksmaatje zien te vinden en daarvoor kiest hij niemand minder dan zijn beroemde neef Geronimo. Hoewel het een overheerlijk avontuur belooft te worden, zou Klem zijn reputatie geen eer aandoen als hij er niet zijn eigen opmerkelijke methodes op na zou houden om de wedstrijd naar zijn poot te zetten. Een heerlijk verhaal voor alle Geronimo-fans – …

Lees meer »

Het Toscane van foodblogger Giulia Scarpaleggia (van Juls’ Kitchen)

Tijdens ons laatste bezoek in Florence ontdekten we in een van de boekhandels die we altijd afstruinen naar nieuw leesvoer het boek I love Toscana, van de bekende Toscaanse food blogger Giulia Scarpaleggia. Op haar blog Juls’ Kitchen deelt ze geweldige recepten, grotendeels gebaseerd op de recepten die in haar familie al generaties lang worden bereid, verhalen én culinaire tips voor Toscane. Die combinatie doet ons online al regelmatig watertanden, zo gebundeld in boekvorm waren we helemaal niet te houden. Onze handen kneedden al bijna het pastadeeg, onze mond proefde al die lekkere bruschetta-variaties en onze neus rook al de …

Lees meer »

Vino cotto, bijzondere wijn uit Le Marche

Anne, Paul, Annick en Jef van bere.bene vertellen over vino cotto, een typisch product uit Le Marche dat hier zo goed als onbekend is. Vino cotto is een prestigieuze drank die al sinds duizenden jaren gebrouwen wordt in het zuiden van Le Marche. In deze streek was er vroeger geen enkele boer die in zijn kelder niet minstens één fles al dan niet gerijpte vino cotto had liggen. Vino cotto kent een zeer eenvoudige bereidingswijze. Je maakt deze letterlijk ‘gekookte wijn’ door het sap van de net geperste druif meteen in te koken. Niet elke ketel is echter geschikt voor het …

Lees meer »

Aan tafel met Cicero

Vandaag, morgen en overmorgen duiken we massaal de keuken in en genieten we, het liefst met de hele familie aan tafel, van heerlijke gerechten afgewisseld met gezellige, vrolijke en diepzinnige gesprekken. Terwijl wij daar een paar dagen per jaar de tijd voor nemen, deden de oude Grieken en Romeinen dat wat vaker. Willemijn dook uitgebreid in de geschiedenis van de feestmaaltijd, voor een smaak- en betekenisvolle kerst met de klassieken! Vandaag publiceren we het laatste stukje van Willemijns artikel, met een lekkernij van niemand minder dan Cicero. Want hoewel het zeker niet altijd en overal in de oudheid gebruikelijk was om een toetje te eten, lustten de Romeinen er wel pap van. …

Lees meer »

Kerstkoekjes – recepten mét ster

Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… ze smaken altijd! Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie. Sterrenkoekjes Wat heb je nodig? 480 g bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 dl melk Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de …

Lees meer »

Kruidige vijgen uit de oven – recept uit De Dikke Vinazza

‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza. Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken. …

Lees meer »

Trentodoc – Metodo classico in Italië

We duiken vandaag in de lange geschiedenis van mousserende wijnen. Al in de eerste eeuw na Christus schreef Lucius Columella, de belangrijkste schrijver op het gebied van wijn en landbouw binnen het Romeinse rijk, over wijnen die bewust werden geproduceerd met een kleine bubbel en over methoden om deze bubbels vast te houden. Landbouwkundige Bernardo Davanzanti beschreef in de zestiende eeuw een manier om wijn te vergisten met behoud van een bubbel. Hij was van mening dat wijnen zonder bubbels sowieso geen elegantie kunnen hebben. Een uitgebreidere beschrijving van mousserende wijnen in Italië volgt in De salubri potu dissertatio (1622) – …

Lees meer »

Caffè, puglia style

Onze derde dag in Puglia beginnen we in puglia style. Oftewel, met een typische caffè pugliese. In Italië kun je minstens zoveel koffievarianten vinden als er regio’s zijn. Naast de bij ons inmiddels volledig geïntegreerde espresso, cappuccino en latte macchiato variëren de lokale koffiespecialiteiten die je aan de bar kunt bestellen vaak flink per regio. Zo ook in Puglia. Mini-cappuccino Alleen in Puglia zal de barista je begrijpen wanneer je een espressino (letterlijk: espressootje) bestelt. Deze koffievariant vind je namelijk nergens anders in Italië. Een espressino is niets meer dan een kleine variant van de cappuccino, een mini-cappuccino dus, geserveerd …

Lees meer »

De beste hazelnoten ter wereld komen uit… Italië!

De beste hazelnoten ter wereld komen uit… Italië! Uit Piemonte om precies te zijn, waar de hazelnoten zelfs een IGP-keurmerk hebben – een aanduiding die garandeert dat de hazelnoten uit dit gebied afkomstig zijn en voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen. Een deel van de hazelnoten wordt verwerkt in lokale lekkernijen als torrone, gianduiotti en taarten – en in de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella. Torrone is een typisch Italiaanse kerstspecialiteit: 80% van de noga wordt in Italië rond kerst verkocht. Een van de lekkerste noga die we ooit hebben geproefd, komt van het familiebedrijfje Faccio, dat al sinds 1856 noga …

Lees meer »

Restaurant Diverso in Weert – een anders dan anders aanrader

Het gebeurt ons bijna nooit, dat we geen zin hebben in Italiaans eten. Maar na al die bordjes (of beter gezegd borden) vol Parmaham, verse pasta en kilo’s panettone die we afgelopen weken hebben gegeten, stond er zo af en toe bij hoge uitzondering een bordje andijviestamppot of erwtensoep op tafel. Het bloed kruipt echter – ondanks de extra Italiaanse kilo’s – waar het niet gaan kan, en toen we goede verhalen hoorden over Restaurant Diverso in Nederweert besloten we dan ook meteen te gaan proeven. Gelukkig is de menukaart bij Diverso, zoals de naam al doet vermoeden, ‘anders’, met …

Lees meer »

Risotto met venkel en wodka uit De Dikke Vinazza – kookboek uit een Italiaans paradijs

‘Een beeld van Vinazza, het paradijs waar het nog echt donker is ’s avonds en de Melkweg te zien is, waar honderden vuurvliegjes dansen van mei tot juni en de stilte zo enorm is, dat kikkers en krekels oorverdovend lijken. Een boek over geuren en smaken. En dat je nooit met minder genoegen moet nemen. Een persoonlijk document over de plek waar ik zoveel van houd. Een plek die ik graag met anderen wil delen.’ Zo schrijft Diane Lensink (1950-2012) voor in haar nieuwe boek, geheel en al gewijd aan haar aardse paradijs Vinazza (Ligurië), dat ze bij toeval ontdekte, in …

Lees meer »

Culatello – het lekkerste kontje van Italië

Naast de prosciutto di Parma proefden we tijdens ons verblijf in Parma ook culatello – een ware delicatesse die slechts door een twintigtal bedrijven wordt gemaakt. We gingen op bezoek bij een van deze bedrijven, Antica Corte Pallavicina, het domein van sterrenchef Massimo Spigaroli. Voor we aan tafel schoven voor een uitgebreide lunch, kregen we een rondleiding – die begon in een varkensstal. Culatello wordt namelijk gemaakt van de achterbil van – liefst zwarte – varkens. De dieren mogen een groot deel van het jaar vrij rond lopen en krijgen een vers, uitgebalanceerd dieet voorgeschoteld – zodat hun billen straks …

Lees meer »

Parma’s trots: ham met een kroontje

Als we na afloop van onze reizen en reisjes door Italië onze koffer weer op de bagageband zetten, is deze zonder uitzondering een paar kilo zwaarder. Die kilo’s verzamelen we onderweg, dankzij cadeautjes van vrienden en onbekenden die ons toch echt wat van hun lokale specialiteiten willen laten proeven, zelf ingeslagen lekkers, souvenirs, cadeaus voor konijnen- en kattenoppas en mooie boeken. Zelf komen we echter ook altijd wat zwaarder terug, hetgeen puur en alleen te wijten is aan de Italiaanse keuken en al het lekkers dat daarin wordt bereid. En hoewel we overal in Italië lekker hebben gegeten, spande onze …

Lees meer »

Spaghetti alla chitarra

Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli (waarvan we het recept gisteren al met jullie deelden) maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King. De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt. Dit soort pasta …

Lees meer »

Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven

Vandaag staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen en …

Lees meer »

Stamppot rucola met azijnuitjes en parmezaancrackers van Janneke Vreugdenhil

Het was goed thuiskomen deze week. Na een wekenlange reis door Italië (waarvan voor een deel nog een uitgebreid verslag moet volgen, zoveel leuks hebben we weer beleefd) waren we echt blij met het warme welkom van vrienden, het weerzien met konijn Isa en kat Sien, met onze frisse fietswangen, de feestverlichting in de Amsterdamse straten en in het bijzonder op de Cuyp en met de stapel post op de trap. Naast ‘Welkom thuis’-kaartjes van vrienden wachtte er een enorme stapel boeken, met een mooie vertegenwoordiging kookboeken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om na al die kilo’s ham, Parmezaanse kaas …

Lees meer »

Paddenstoelen – een beetje van het Campo en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddestoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddestoelen verzameld, maar ook recepten met paddestoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook …

Lees meer »