Italiaans eten

Fiordifrutta – Italiaans fruit op je boterham (of in de taart)

Er gaat weinig boven een verse cornetto met jam bij de eerste cappuccino van de dag. Als je ’s ochtends vroeg een willekeurige koffiebar binnenloopt, ruik je vaak de verse cornetti al zodra je een voet over de drempel zet. Terwijl je je tanden zet in de krakend verse goudbruine buitenkant, bereidt de barista een cappuccino of caffè, die je met kleverige vingers opdrinkt terwijl je je best doet om de gulle hoeveelheid jam waarmee je croissantje is gevuld niet te verspillen. Na zo’n ontbijt kun je er weer even tegen. Met zo’n zoete start ligt een nieuwe Italiaanse dag aan …

Lees meer »

Vino & Friends breidt uit met eigen wijnwinkel, moestuin én wijngaard

Terwijl het restaurant ruim tien weken lang de deuren moest sluiten vanwege de ongenode gast die vanaf half maart overal in Europa zijn intrede heeft gedaan, werkte Bas Lenoire van Vino & Friends in Maastricht harder dan ooit. Moestuin met uitzicht op Maastricht Nét voor corona aan de deur klopte, kocht hij een stuk grond op de Rasberg, even buiten Maastricht. Op de zonnige hellingen van deze ‘berg’ legden ze geduldig een enorme moestuin aan. Met dank aan de combinatie van zon, regen en toewijding schieten er inmiddels sla, venkel, courgettes en basilicum uit de grond. Uiteraard belandt al dat …

Lees meer »

Picenum – proef de authentieke smaak van Le Marche

Picenum verkoopt Italiaanse producten in Nederland. Hierin zijn ze, zoals jullie waarschijnlijk wel weten, bij lange na niet de enige. Maar wat Picenum anders maakt dan andere merken, is dat ze alleen de meest authentieke producten naar Nederland halen, de producten die Italianen zelf in de keuken gebruiken. Het productaanbod van Picenum is relatief eenvoudig: koffie, olijfolie, pasta en wijn. De producten zelf zijn echter absoluut niet eenvoudig te noemen. Alleen de állerbeste producten belanden in de webshop – en dat proef je! Picenum is opgericht door de familie Rosier. De ouders en hun drie kinderen kwamen al jaren in …

Lees meer »

Ciao tutti’s Limoncello Test – welke limoncello’s zijn het lekkerst?

Hoe kunnen we het eerste weekend van de zomer beter inluiden dan met limoncello? Deze zonnig gele citroenlikeur is dé Italiaanse afsluiting van oneindig durende diners op zwoele zomeravonden. Daarom hebben we heel veel limoncello voor jullie getest, om een top 10 samen te stellen van de allerlekkerste limoncello’s die er te koop zijn. Aanvoer van de Sorrentokust of het Siciliaanse platteland De allerlekkerste limoncello maak je natuurlijk zelf, maar daar heb je wel een kistje Italiaanse citroenen én een flinke portie geduld voor nodig. De citroenen die in het zuiden van Italië elke dag opnieuw door de zon zijn …

Lees meer »

Tricolore ijsjes met watermeloen en kiwi uit het boek IJs

In haar nieuwe boek IJs deelt Marleen Visser dertig verrassende ijsrecepten. Van eenvoudig roomijs en yoghurtijs tot spicy honingijs met perzik, van ananas, munt en limoensorbet tot aardbeiensorbet met venkel, van geitenkaasijs met geroosterde aardbeien tot een chocolademagnum met sinaasappelcurd. Wij maakten een hele voorraad tricolore ijsjes, met watermeloen, yoghurt en kiwi, waarvan we het recept graag met jullie delen. Ingrediënten (voor zes ijsjes van 65 milliliter of vier ijsjes van 90 milliliter): 250 gram watermeloen, in stukjes en zonder pitjes | 3 eetlepels honing | 3 eetlepels limoensap | 4 eetlepels volle yoghurt | 2 kiwi’s, geschild en in …

Lees meer »

Amico del Vino laat je proeven van de lekkerste wijnen uit Italië

Drink je graag een goed glas wijn uit Italië? Ontdek je graag meer over de wetenswaardigheden áchter de wijn, van het persoonlijke verhaal van de wijnmaker tot tips voor wijn/spijscombinaties? Dan ben je bij Amico del Vino aan het juiste adres! Amico del Vino, ‘vriend van de wijn’, is het idee van Edwin van der Fluit. Als groot wijn- en nog groter Italiëliefhebber wil hij graag zorgen voor een persoonlijke wijnbeleving, zowel live als digitaal. Dat doet hij onder meer door mooie digitale wijnbeschrijvingen, blogs en video’s die hij deelt via Instagram en Facebook. Ook organiseert hij regelmatig online seminars …

Lees meer »

Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing

In het kleurrijke kookboek Bitterzoete honing nodigt Letitia Clark je uit in haar huis op Sardinië. Aan de hand van haar recepten leert ze je te vertragen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Verlekker je aan pecorino met walnoten en honing uit de oven, geniet van een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel of van malloreddus (de schelpvormige pasta van het eiland) met krab, saffraan en tomaat. Alle recepten en de verhalen erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit eilandparadijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes is Bitterzoete …

Lees meer »

Gozio Amaretto – pure after dinner liefde in een glaasje

Na een Italiaans etentje komt vaak een fles likeur op tafel, van amaretto (amandellikeur) tot nocino (walnotenlikeur), van limoncello (citroenlikeur) tot frangelico (hazelnootlikeur) en sambuca (anijslikeur). Hoewel we graag een glaasje limoncello nuttigen na een zware maaltijd, gaat er bij een straffe espresso niets boven een amaretto. Er is er één die dan met kop en schouders boven alle andere amaretto’s uitsteekt: Gozio Amaretto, die sinds begin mei in de schappen staat van Gall&Gall. Amaretto – een ode aan de liefde Volgens de overlevering zou deze amandellikeur het licht hebben gezien in 1525, met dank aan een verliefde weduwe. Ze …

Lees meer »

20x de lekkerste recepten voor panna cotta (mét basisrecept)

Wij zijn dol op een romige panna cotta als toetje. Simpel, met wat aardbeien of frambozen als garnering, of met een creatieve topping van een jonge chef. In deze blog delen we het basisrecept voor dit Italiaanse dessert, mét twintig recepten waarmee je naar hartenlust kunt variëren en verrassen. Letterlijk betekent panna cotta gekookte room. Dat is dan ook het grootste bestanddeel, aangevuld met suiker, melk, wat gelatine en eventueel een beetje vanille. Ondanks de eenvoud is het resultaat verbluffend. Het oorspronkelijke recept zou uit Piemonte komen, maar inmiddels staat het in heel Italië én daarbuiten op de kaart. Het …

Lees meer »

Italië in eigen keuken: pizza met citroen en venkel

Voorlopig zitten we nog even niet op zonnige terrassen of in sfeervolle restaurants in Italië. Maar gelukkig is Italië niet ver weg. Het culinaire tijdschrift delicious. neemt je in de editie van juni mee naar Italië. Je schuift aan tafel bij oma’s die hun pastageheimen prijsgeven, je kijkt vanaf een terras onder de bomen uit over zee en proeft onvergetelijke risotto di frutti del mare of geniet in een Toscaanse trattoria van basilicumgnudi met een saus van geroosterde tomaten. Je dwaalt door de straten van Rome en strijkt neer bij een restaurant op een pittoresk pleintje voor porchetta uit de …

Lees meer »

Bak een kleurrijke focaccia vol bloemen!

Wil je een origineel gerecht op tafel zetten waar iedereen blij van wordt? Maak dan eens een focaccia vol eetbare bloemen. Een echte eyecatcher die bij de lunch, brunch of picknick de show zal stelen! Ingrediënten: 500 gram doppio zero (00) bloem (plus wat extra om te bestuiven) | 10 gram gist (anderhalf zakje) | 300 ml water (op kamertemperatuur) | 15 gram suiker | 10 gram zout | extra vergine olijfolie Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Schenk het water erbij, meng alles met je …

Lees meer »

Het recept voor de klassieke pasta alla genovese uit Napels

Het staat bij bijna elke Napolitaanse trattoria op het menu: pasta alla genovese. Deze pasta wordt geserveerd met een saus van vlees en uien, die uren op het vuur heeft staan pruttelen. Gianluca van VesuvioTour deelt met ons het recept voor deze Napolitaanse klassieker. Ingrediënten (voor tien personen – extra porties kun je prima invriezen): 1,5 kilo (rund)vlees | extra vergine olijfolie | 1 stengel bleekselderij | 1 wortel | 2 kilo uien | kruiden naar smaak | zout en peper | 1 kilo reginette of ziti (of een andere pastasoort) | geraspte Parmezaanse kaas Zet een flinke koekenpan op …

Lees meer »

Maak zelf ravioli al plin & doe mee aan het virtuele raviolifeest van Merana!

Normaal gesproken komen mensen van heinde en ver naar Merana, voor de Sagra del Raviolo, die altijd plaatsvindt tijdens het tweede en derde weekend van juni. De hoofdrol tijdens dit culinaire feest is voor de beroemde ravioli. In deze blog nam Natascha je mee naar de Sagra del Raviolo. Helaas kan dit jaarlijkse dorpsfeest dit jaar niet doorgaan, maar wat als we er een virtueel raviolifeest van maken? Natascha: ‘Jullie hebben nog even de tijd om te oefenen met dit geheime recept van een van de Meranese mamma’s. Op zaterdag 13 juni gaan we met z’n allen thuis smullen van …

Lees meer »

Carpaccio met tijmsaus naar recept van Vanessa Bussola

Nu Villa Bussola de deuren voor een nieuw seizoen nog niet heeft kunnen openen, is Vanessa Bussola druk bezig met het schrijven van een nieuw kookboek. In deze blog vertelt ze alvast meer over dit culinaire project én deelt ze een recept uit een van de eerdere kookschriftjes. Vanessa: ‘Ik ben geboren en opgegroeid in Verona, de stad van de romantiek. Mijn moeder is Indisch en mijn vader een rasechte Italiaan. Dankzij mijn ouders hebben mijn zus, mijn broer en ik een prachtige en zorgeloze jeugd gehad. In mijn herinnering draaide mijn leven als kind voornamelijk om spelen, eten en …

Lees meer »

Vegetarische bolognese uit het kookboek Spaghetti

Spaghetti staat hier vaak op het menu. Simpel, met aglio, olio e peperoncino (knoflook, olie en een rood pepertje) of met een verse tomatensaus en geurige basilicum, of lekker luxe, met bijvoorbeeld verse vongole of een lekker lang gestoofde ragù bolognese. We waren dan ook erg nieuwsgierig naar het kookboek Spaghetti, met maar liefst zestig recepten met deze pastasoort in de hoofdrol. Niet allemaal Italiaans – we waren gewaarschuwd – maar dat is eigenlijk juist het leuke van dit boek. Want juist doordat het allemaal niet zo voorspelbaar en bekend is, koken we er graag uit. Het is een boek …

Lees meer »

Nieuw: limoncello-tonic van Fiorito

Fiorito presenteert een nieuw verfrissend drankje: Limoncello-Tonic. Deze ready-to-drink cocktail, verpakt in een stijlvol zonnig geelgouden blikje, bevat Limoncello di Fiorito, bruisende tonic, lemongrass en basilicum. Samen zorgt dat voor een frisse en kruidige smaak, ideaal voor de zomer! Franco Fiorito: ‘We zien dat steeds meer mensen onze limoncello drinken met tonic, zowel thuis als in de horeca. Dat bracht ons op het idee om een cocktail te maken waar mensen overal van kunnen genieten. In het park, op het balkon of lekker onderweg. Dit ultieme zomerdrankje kan gewoon uit het blikje worden gedronken, maar kan ook als feestelijk aperitief …

Lees meer »

Proef de lekkerste Italiaanse wijnen uit de supermarkt!

Bijna negentig procent van de wijn die we thuis drinken, kopen we in de supermarkt of bij een van de bekendere slijterijketens. Sommige vestigingen hebben soms wel tot achthonderd verschillende wijnen om uit te kiezen. Keuzestress ligt op de loer, welke wijn neem je dan? Het antwoord daarop is eenvoudig: alleen de beste natuurlijk! Wijnjournalisten Harold Hamersma en Esmee Langereis proefden zich een weg door de schappen en bundelden de 1250 beste wijnen in De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen 2020. In deze onafhankelijke wijngids vind je alle supermarktwijnen die het predicaat goed, beter, best of super verdienen. Harold Hamersma en …

Lees meer »

Zomers toetje: aardbeien met balsamico

Tijd voor zomerkoninkjes! Nu deze blozende vruchten weer volop aanwezig zijn, trakteren we op een recept voor een lekker zomers toetje: aardbeien met balsamico. Lianne Janssen, de vrouw van Ciao tutti’s Paul, deelt een heerlijk recept dat ze voor het eerst mocht proeven bij Podere Cerale, een oude boerenhoeve in de heuvels van Toscane. Als het aardbeienseizoen is, maken de eigenaren van deze hoeve namelijk graag deze dolce met aceto balsamico klaar om in de avondzon van te genieten. Voor deze lekkernij heb je nodig (voor zes personen): 1 kilo aardbeien │ 2,5 dl rode wijn │ 2,5 dl water …

Lees meer »

Een rondje Italië aan de hand van de lekkerste Italiaanse kaas

Als ‘kaaskoppen’ zijn we ook dol op Italiaanse kaas. Tijdens elk bezoek aan Italië bestellen we minstens één keer een kaasplankje, maar we proeven ook graag gerechten waar kaas als smaakmaker aan is toegevoegd, van pasta’s als tonnarelli cacio e pepe tot pizza en risotto. In Italië vind je de meest uiteenlopende soorten kaas, van zacht tot hard, jong tot oud en mild tot pittig. Elke regio heeft weer andere kaasparadepaardjes. Het totaal aantal Italiaanse kazen is te veel om in één artikel te noemen, maar we hebben de twintig belangrijkste en bekendste kaassoorten voor je op een rijtje gezet. Reis …

Lees meer »

Tover je eigen pizza op tafel met deeg van Tante Fanny

In de Italiaanse keuken is het normaal gesproken la mamma of la nonna die ons culinair de weg wijst, met tal van authentieke recepten en onmisbare tips. Tijdens deze quarantaine duiken we regelmatig de keuken in met Tante Fanny, dankzij haar perfecte kant-en-klare pizzadeeg waarmee je in een handomdraai een verse pizza op tafel tovert. Of je nu gaat voor een pizza rossa (met tomatensaus) of een pizza bianca (zonder tomatensaus maar met lekker veel kaas), Tante Fanny heeft het meeste werk al gedaan. Dankzij het verse pizzadeeg, opgerold op bakpapier en dus meteen klaar voor gebruik, kun je meteen …

Lees meer »

The Lemon Kitchen kookboek – frisse recepten met citroen

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zonnige Italiaanse gerechten: met het nieuwe The Lemon Kitchen kookboek haal je elke dag opnieuw de zon in huis. Dat is niet alleen te danken aan de gele smaakbommetjes, voor wie de hoofdrol in dit boek is weggelegd, maar ook en vooral aan Jadis Schreuder, die als geen ander weet hoe je citroen verwerkt in heerlijke recepten. Namens Jadis mogen we jullie alvast trakteren op een voorproefje uit dit nieuwe kookboek, met een recept voor citroentaartjes. Citroen – van Aroma tot Zeste Jadis, die op haar website The Lemon Kitchen al een paar jaar …

Lees meer »

Een hemelse taart en meer lekkers uit Campanië op je bord

Nu Felicia van SalernoTravel geen toeristen mee op pad kan nemen, om vol enthousiasme de schatten van de prachtige regio Campanië te kunnen laten zien, brengt ze samen met Michelle Bogers van Taste Guide Naples het lekkerste van Campanië gewoon bij je thuis, dankzij het e-book Campania op je bord. Felicia Michelle Wij mogen namens Felicia en Michelle alvast een voorproefje geven van dit smakelijke e-book, met het recept voor de migliaccio napoletano, een hemelse taart naar Napolitaans recept. Felicia: ‘Hoewel het even schakelen was, weet ik de tijd in verplichte quarantaine goed te benutten. Er is eerlijk gezegd nog …

Lees meer »

Pastificio Di Martino – gepassioneerde pastamakers uit Gragnano

Niet ver van de beroemde dorpjes van de Amalfikust, tussen Castellamare di Stabia en Ravello, in het berggebied dat wordt gekroond door de Monti Lattari, ligt een dorpje dat bekend staat om zijn perfecte pasta: Gragnano. Als we tegen lunchtijd door de straten wandelen, op weg naar een bord pasta bij de familie Di Martino, komen we slechts een rossige kater tegen. De enige gezichten die we hebben gezien, zijn dat van de Napolitaanse komiek Totò, die op de muren van Gragnano geniet van een bord spaghetti, en dat van Sophia Loren, met oorbellen van pasta en de quote Tutto …

Lees meer »

Sgroppino al limone – verfrissende cocktail van prosecco, wodka & citroensorbetijs

Na het eten genieten we zo af en toe graag van een sgroppino. Dit heerlijk zomerse drankje kun je ook makkelijk thuis maken. Met onderstaand recept haal je in no time Italië in huis! Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Het kan geserveerd worden als toetje, maar ook als spoom, oftewel als tussendrankje. De term sgroppino zou verwijzen naar het ontknopen van een stropdas. Even ontspannen tussen de gangen door, dus. Dit drankje komt oorspronkelijk uit Veneto, de proseccoregio, maar met Siciliaanse citroenen smaakt het  lekkerder dan ooit! Soms wordt een sgroppino ook wel een sorbet genoemd, maar deze term …

Lees meer »