Italiaans eten

Een kleine geschiedenis van de pasta (mét het oudste Italiaanse pastarecept)

Wat gaan er toch veel verhalen rond over de oorsprong van pasta in Italië. De meest hardnekkige is het verhaal dat Marco Polo pasta meebracht uit China. Niets is minder waar: een vorm van pasta komt al voor in het oudste Italiaanse kookboek uit de eerste eeuw na Christus. Het lijkt als twee druppels water op lasagne, zo weet Manon van Eetverleden. Pasta in de oudheid Manon: ‘Een blik in het oudste Italiaanse kookboek, tevens het oudste kookboek dat er voor zover we weten bestaat, laat zien dat de antieke Romeinse keuken mijlenver van de huidige Italiaanse keuken verwijderd is. …

Lees meer »

Ispirazione Italiana – proef Italië met de nieuwe koffie van Nespresso

Nespresso introduceert vandaag een nieuwe collectie koffie, geïnspireerd op de rijke Italiaanse koffiecultuur: Ispirazione Italiana. De collectie bestaat in totaal uit zeven blends, waarvan er zes vernoemd zijn naar Italiaanse steden: Venetië (Venezia), Genua (Genova), Florence (Firenze), Rome (Roma), Napels (Napoli) en Palermo. De zevende is Ispirazione Ristretto Italiano, met een combinatie van een lange en een korte branding voor een volle body en frisse fruittonen. Nespresso neemt je mee op koffiereis door Italië en laat je de aroma’s van intense koffies ontdekken. Elke blend weerspiegelt de essentie van de stad waarop de koffie is geïnspireerd, of het nu gaat …

Lees meer »

PepeNero Cucina & Pizza – een Italiaans avondje uit op het Java-eiland in Amsterdam

Als je van Marco Spina een uitnodiging krijgt om te komen eten, dan weet je dat het een heerlijke Italiaanse avond wordt. Al eerder smulden we bij Risto Enoteca PepeNero in Amsterdam Oost, maar sinds eind 2019 hebben Marco en chef-kok Daniele Lauritano er een veelbelovende zaak bij: PepeNero Cucina & Pizza. Felice schoof er op een zondagavond in hartje winter aan tafel. Felice: ‘Het nieuwe restaurant is nog maar net open, maar het is er al een drukte van jewelste. Het nieuws dat een nieuw Italiaans restaurant in de buurt is neergestreken, verspreidt zich snel. Bij aankomst moeten we …

Lees meer »

Take the cannoli! – het recept voor Siciliaanse deegrolletjes met ricotta

Wie aan Sicilië denkt, denkt niet alleen meteen aan lekker eten maar ook aan de maffia. Soms blijken die twee wonderwel samen te gaan. Heb je The Godfather gezien? Dan herinner je je vast de uitspraak ‘Leave the gun. Take the cannoli.’ Deze cannoli zijn knapperige deegrolletjes gevuld met gezoete ricotta; een typisch Siciliaanse specialiteit. De cannoli zouden zijn ‘bedacht’ door de Romeinen. Zij waren een van de eersten die de gewoonte aannamen om na het diner nog wat zoete deegwaren te nuttigen. Zo waren de tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus Cicero’s favoriete nagerecht. Deze tubi farinari, deegrolletjes, …

Lees meer »

Bombardino – hartverwarmend drankje tijdens de wintersport in Italië

Bombardino is een populair drankje tijdens de wintersport in Italië. In wintersportgebieden als Val Gardena zie je het overal op de kaart staan, zodat je je na een mooie skitocht of een paar uur snowboarden kunt warmen aan dit ‘bommetje’. Een Bombardino – die warm wordt geserveerd – maak je door zabaglione (eiercrème) te mengen met brandy en vervolgens af te toppen met slagroom. Er zijn verschillende variaties mogelijk, met onder meer koffie, rum of whisky. We delen een aantal recepten, stuk voor stuk heerlijk om even lekker op te warmen! Bombardino Classico Allereerst een recept voor zabaglione, want deze …

Lees meer »

Gevulde pastaschelpen met pesto en spinazie uit Easy Vegan Feelgood

Waar snappen ze het geheim van goed leven beter dan in Italië? Volgens Sanne van Rooij (27) van Living The Green Life helemaal nergens. Vandaar dat ze voor haar nieuwe kookboek Easy Vegan Feelgood inspiratie opdeed in de Italiaanse keuken. Sanne: ‘Bij feelgood denk ik aan de dagen waar ik de fijnste herinneringen aan heb. Vaak denk ik dan aan Italië – aan Toscane om precies te zijn. Hier voel ik me al van kinds af aan op mijn allergelukkigst. De mensen, de natuur, de cultuur, het weer… Alles aan Italië maakt me blij. Wakker worden, de lekkerste koffie drinken, …

Lees meer »

Bistro Bacchus – Romeins tafelen in Tongeren

Tongeren heeft er een nieuw culinair adresje bij: Bistro Bacchus. De Belgische stad, waarvoor we in deze blog al een heleboel Romeinse en Italiaanse tips hebben gedeeld, wordt zo nog een beetje Italiaanser. De nieuwe bistro werd eind september geopend, naast het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Ciao tutti’s Elke was erbij en mocht de nieuwe bistro als eerste bewonderen. Elke: ‘Bistro Bacchus is een van de vier bistro’s van Bistro Garden. Dit is een nieuwe tak van Lunch Garden, die zich vestigt op unieke locaties. Zo zijn er bistro’s naast het Afrikaans Museum in Tervuren, bij de Beaux Arts in …

Lees meer »

Giro di Sardegna – 6 smakelijke Sardijnse wijnen

Sardinië is een eiland waar eigenzinnige autochtone druivensoorten goed gedijen. Op dit zonnige eiland worden zowel krachtig rotsig rood als frisse ziltige witte wijnen gemaakt. Hoogste tijd voor een Giro di Sardegna door Ciao tutti´s wijnblogger Aimée. Aimée: ‘Sardijnse rode druiven, zoals Monica, Cagnulari, Carignano, Barbera Sarda en Cannonau, de veruit bekendste rode druif, hebben vaak Spaanse roots. De witte druiven met namen als Nuragus di Cagliari, Nasco en Malvasia di Bosa zijn typisch voor Sardinië en vind je nergens anders. De populaire Vermentino heeft ook voet aan de grond gezet in Ligurië (waar hij Pigato wordt genoemd), in Piemonte …

Lees meer »

Proef een stoere Barolo van Azienda Agricola Bovio!

Regelmatig delen Wijndivas Heskia en Kim op Ciao tutti een bijzonder wijnhuis uit hun collectie dat je zeker wil ontdekken. Een van hun aanwinsten is Bovio, een wijnhuis in de regio Piemonte dat onder leiding van een vrouw de wereldberoemde Barolo maakt. Heskia: ‘This is where the famous Barolo wines come from,’ hoor ik. Ik kijk opzij en zie een man tegen een groepje mensen praten. We staan met z’n allen boven in het dorpje La Morra, dat zover je kunt kijken uitzicht biedt over heuvels met wijngaarden. Heel handig wordt op een heel groot stenen bord aangegeven waar je …

Lees meer »

Pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur uit het kookboek Moors

Met het prachtig vormgegeven kookboek Moors van Ben Tish ontdek je het beste van twee werelden: de lekkerste mediterrane gerechten met Arabische (Moorse) invloeden: kruidig en fris, met spectaculaire smaaksensaties die eenvoudig te realiseren zijn. Wij delen alvast een voorproefje, met het recept voor pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur. Ben Tish heeft zich meer dan tien jaar verdiept in de culinaire gewoontes en tradities van Spanje en Italië. Hij raakte met name gefascineerd door die gebieden waar er nog veel Moorse invloeden te vinden zijn. Het kookboek Moors is de heerlijke weerslag van zijn onderzoek naar de culinaire veranderingen …

Lees meer »

Pesto alla genovese – het enige echte recept uit Ligurië

Pesto en Ligurië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is dan ook in deze regio ontstaan, in Genua om precies te zijn. Uiteraard delen we dit verderop in dit artikel met je. Maar eerst iets over de achtergrond van pesto. Wist je dat er zelfs een heus consortium voor pesto is? Il Consorzio del Pesto Genovese beheert het originele recept voor pesto en beschermt het, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto en de echte pesto alla genovese over één kam geschoren worden. Het geheim zit hem grotendeels in …

Lees meer »

Lamponi dei Monti Cimini – heerlijke frambozen uit Lazio

Op de hellingen van de Monti Cimini, een groen natuurgebied in het noorden van de regio Lazio waar we dit voorjaar een Slow Food-tour maakten, heeft Massimiliano Biaggioli ontelbaar veel frambozenstruiken geplant. Hij heeft er heel zijn ziel en zaligheid ingelegd, waardoor zijn lamponi, frambozen, tot de lekkerste van heel Italië behoren. Hoewel hij altijd een kleine voorraad vers geplukte frambozen bewaart, verwerkt hij het grootste deel van de frambozen tot frambozencompote, frambozensuiker en frambozenthee, puur of in combinatie met onder meer lavendel, citroen, gember of peperoncino. Allemaal te bestellen bij online delicatessenwinkel Amesi.nl. Massimiliano vertelt je graag meer over …

Lees meer »

Cavallaro Napoli lanceert bier met een vleugje Limoncello di Fiorito

Modemerk Cavallaro Napoli lanceert samen met brouwerij Het Uiltje en Limoncello di Fiorito een zomers biertje, met een verfrissende touch van limoncello. Ambachtelijk bier met een vleugje limoncello La birra superiore van Cavallaro Napoli is een blond biertje met een vleugje limoncello, dat wordt gebrouwen door de Haarlemse brouwer Het Uiltje. Het biermerk is een initiatief van het in Haarlem gevestigde merk Cavallaro Napoli, dat roots heeft in Napels en op deze manier de beleving rondom het merk wil versterken. Napels – bakermat van pizza & bier ‘Napels is de bakermat van de pizza. Bij zo’n pizza drinkt een Napolitaan …

Lees meer »

Il caffè sospeso – een sympathiek kopje koffie

In Napels bestaat al sinds jaar en dag de traditie van de caffè sospeso: koffie in de wacht. Als je één caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het tweede kopje, de sospeso, kan dan later op de dag door een Napolitaan die zich geen kopje koffie kan veroorloven, worden gedronken. De traditie is ontstaan in de crisisjaren na de Tweede Wereldoorlog. Kun je je voorstellen hoe gelukkig iemand toen kon worden van de woorden: wil jij een kopje koffie? Dat de caffè sospeso levens heeft veranderd, blijkt ook uit de naar de traditie vernoemde documentaire, te zien op …

Lees meer »

5 recepten met buffelmozzarella en burrata uit Het mediterrane dieet kookboek

Terug van vakantie en nét wat extra kilo’s meegenomen? Met Het mediterrane dieet kookboek ben je ze snel weer kwijt, terwijl je het vakantiegevoel toch lekker lang kunt vasthouden! Dit praktische kookboek bevat namelijk honderdtwintig recepten voor een mediterraan dieet, met recepten uit de Griekse, Italiaanse en Spaanse keuken, met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten. De voordelen van het mediterrane voedingspatroon worden alom geprezen en – ook wetenschappelijk – erkend. Het mediterrane dieet is echter niet hetzelfde als een afvalmethode in de strikte betekenis van het woord. Het gaat meer om gezonde eetgewoontes waardoor je je gewicht reguleert. …

Lees meer »

Proef de lekkerste wijnen uit het zuiden van Le Marche

In het zuiden van Le Marche worden bijzonder lekkere wijnen gemaakt, zoals een heerlijk frisse Pecorino, een plezierige Passerina en een rode Rosso Piceno Superiore. Stuk voor stuk pareltjes van wijnen, waar we jullie graag mee laten kennismaken. Midden in de wijngaarden Al ruim tien jaar wonen Menno en Mireille in het zuiden van de regio Le Marche, tussen de wijngaarden die zich uitstrekken van Castignano tot Offida. Het is een gebied met veel kleine, lokale cantina’s waar de wijnen nog ambachtelijk worden gemaakt. Naast druiven gaat er ook een enorme dosis passie in de fles, iets dat je bij …

Lees meer »

Glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur uit Appeltaart van Janneke Philippi

Begin juli toerde Saskia samen met Janneke Philippi een weekje door Toscane, samen met een filmcrew, voor een reeks Aviko-recepten. Saskia: ‘Op onze enige vrije dag schoven we samen met de hele crew aan bij Dario Cecchini, in Panzano in Chianti, voor een urenlange lunch. Dario verwende ons met allerlei vleesspecialiteiten, met als hoogtepunt zijn buitengewoon smakelijke bistecca. Als toetje was er olijfoliecake, hetgeen Janneke inspireerde tot een nog veel lekkerder recept, dat ze meteen kon opnemen in de gloednieuwe versie van haar boek Appeltaart – bij Janneke thuis, dat komende week verschijnt. Het is een herziene uitgave van Jannekes …

Lees meer »

Het grote Italiënummer van foodies

Wil je het vakantiegevoel lekker lang vast houden? Dat kan met het nieuwste nummer van foodies, dat helemaal gewijd is aan Italië. Het heerlijke Italiënummer ligt nu in de winkel. Wij delen alvast een voorproefje. De foodies-redactie ademde en at wekenlang Italiaans. Ze droomden van antipasti, olijfolie, verse vis, ricotta, Italiaans bier, gnocchi en tomaten. Ze reisden naar onder meer Brescia en Modena en vertaalden dat alles naar een magazine vol lekkers dat je meteen wil maken. Een rondje Italië Al bladerend en likkebaardend door deze foodies maak je een reis door Italië. Je start in Venetië, een uitmuntende bestemming …

Lees meer »

Een broodje ijs – een Siciliaanse lekkernij

Een echte Siciliaanse traditie is un brioche con gelato, een broodje ijs. In plaats van Nutella op een zoet broodje te smeren, ‘beleg’ je het broodje met een paar bolletjes ijs. Saskia kan zich haar eerste broodje ijs nog levendig herinneren. Saskia: ‘Hoewel je me mag wakker maken voor een lekker Italiaans ijsje, keek ik wel vreemd op toen ik de Siciliaanse barman Carlo een paar jaar geleden op een vroege doordeweekse ochtend midden in de zomer een broodje ijs zag eten. Ik wreef de slaap uit mijn ogen, kneep mezelf in mijn arm en keek nog eens goed. Een …

Lees meer »

Aperitivo / apericena – een drankje met lekker veel hapjes

Een heerlijke traditie is het, die van de Italiaanse aperitivo. Frans van Munster, de fratello van het duo Fratello & Sorella die in ook kookworkshops in Puglia geeft, vertelt je er meer over. Frans: ‘In Puglia eten we vrij laat, zeker voor Noord-Europese begrippen. Als je zo tegen zes uur, half zeven al trek krijgt tijdens je vakantie in Puglia, is er gelukkig nog de aperitivo. Bij Bar Tiffany in Ostuni kun je een aperitivo completo bestellen. Behalve het al dan niet alcoholhoudende drankje krijg je dan een grote hoeveelheid hartige, antipasti-achtige hapjes geserveerd. De prijs is laag: je betaalt slechts …

Lees meer »