Italiaans eten

Proef de formidabele Vernaccia di San Gimignano van Fratelli Vagnoni!

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas dan ook niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn. De Wijndivas proeven naast wijn vooral ook de sfeer. In welke omgeving rijpen de druiven? Welk uitzicht mogen ze in zich opzuigen? Door wie wordt de wijn gemaakt? Is het een familietraditie of proberen jonge mensen juist een vergeten wijn nieuw leven in te blazen? Om hun mooiste wijnverhalen te delen, nemen ze je graag ‘mee’ …

Lees meer »

Uit de keuken van Toia: panzanella – zomerse tomatensalade uit Toscane

De afgelopen weken mogen we niet klagen over het weer. Bij die al bijna zomerse temperaturen horen natuurlijk ook zomerse gerechten. Niels van Toia – Italiaanse catering deelt daarom het recept voor een van de lekkerste zomerse salades uit Toscane: panzanella! Niels: ‘Mijn Italiaanse kook-roots liggen in Toscane en als ik denk aan zomerse gerechten komt panzanella als eerste in me op. Het kan in de zomer in Toscane goed warm worden en dan gaat er niets boven een lichte salade met lekker frisse ingrediënten. Heerlijk! Mijn eerste kennismaking met panzanella was even buiten Florence, in de tuin van een klein …

Lees meer »

Ricotta al caffè – koffie-ricottashots uit Toscane

Deze maand reizen we weer naar Toscane. De voorpret kan nu al beginnen, met het nieuwe kookboek van Giancarlo & Katie Caldesi, dat simpelweg de naam van de regio draagt: Toscane. De eenvoud van de titel en van de vormgeving van het boek doen meer dan recht aan een van de basisprincipes van de Toscaanse keuken: la semplicità. De Toscaanse keuken bestaat uit pure gerechten, die je met een handvol ingrediënten op tafel zet. Dat betekent overigens niet dat het om simpele, saaie gerechten gaat. Integendeel, de inwoners van Toscane zijn immens trots op hun regio en de liefde voor …

Lees meer »

Foodies duikt in de Italiaanse keuken

Het magazine Foodies duikt deze maand in de Italiaanse keuken, met een heerlijk tricolore themanummer vol recepten waarmee je het lekkerste van Italië in huis haalt. De keuken van Calabrië Je culinaire reis begint meteen pittig, in het diepe zuiden van de laars, waar pepertjes een onmisbaar onderdeel van veel gerechten zijn. Foodies vertelt je welke Calabrese ingrediënten niet in je keukenkastje mogen ontbreken, zodat je aan de slag kunt met de recepten uit dit ruige stukje Italië. Wat denk je van auberginekroketjes met ‘nduja, gepaneerde ansjovis en gevulde rode pepers? Om al dat pittige lekkers af te blussen maak …

Lees meer »

Pistachemousse naar recept van paus Franciscus

Altijd al benieuwd geweest naar wat de paus graag eet? In het boek Eten met Franciscus vertelt Roberto Alborghetti over paus Franciscus’ lievelingsgerechten en herinneringen aan eten. Want hoewel Jorge Bergoglio na zijn studie Voedingsmiddelentechnologie een ander pad is ingeslagen, is eten voor hem nog steeds dé manier om relaties te bouwen, om herinneringen en cultuur over te dragen en om bewust met de schepping om te gaan. Eten met Franciscus is dan ook meer dan een verzameling van de favoriete recepten én specialiteiten van paus Franciscus, het is ook het verhaal van zijn leven, zijn memoires en visie. Spiritualiteit, …

Lees meer »

Cacio e pepe uit Made at home van Giorgio Locatelli

Locatelli’s nieuwste boek, Made at home, is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken graag deelt met familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie, het team van zijn beroemde Londense restaurant, Locanda Locatelli. Willemijn mocht tijdens een bijzondere lunch met niemand minder dan Locatelli zelf alvast een voorproefje nemen van een aantal gerechten in dit nieuwe boekwerk: Made at home recepten voor hartverwarmende Toscaanse tomatensoep, voor rundvlees-en-aardappelstoof zoals Locatelli’s grootmoeder die altijd maakte, voor burrata uit Puglia (waar Locatelli een vakantiehuis heeft) en voor zoete baci di dama (‘dameszoenen’ van amandel en chocolade) uit …

Lees meer »

Risotto uit Isola della Scala – Mangiamo!

Geduldig bij de pan blijven om te blijven roeren of juist niet, de bouillon in één keer erbij schenken of beetje bij beetje, er zijn vele wegen die naar risotto leiden. In Mangiamo!, het nieuwe kookboek van Antoinette Coops, van Italiaans Koken met Antoinette, staan drie heerlijke risottorecepten plús een mooi interview met risottokoning Gabriele Ferron. Antoinette deelt alvast een van haar risottorecepten met ons, en wel dat voor risotto all’Isolana, een ‘luie’ risotto die het perfecte voorbeeld is van weinig moeite, groots resultaat. Antoinette: ‘Dit is hét recept dat traditioneel hoort bij de Fiera del Riso. Dat is een …

Lees meer »

Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten uit Veneto

Aperol Spritz, gevulde courgettebloemen, gefrituurde sardientjes, je mag ons er elke nacht opnieuw voor wakker maken. Romige risotto’s, prachtig gelaagde pasticcio (een soort lasagne uit Verona) en verse bigoli (de typische pasta voor de regio Veneto), we scheppen graag een tweede keer op. Natuurlijk houden we dan wél altijd nog een gaatje over voor tiramisù, semifreddo of een stukje taart. foto: Marleen van Es | Mangiamo! Dankzij Antoinette Coops, van Italiaans Koken met Antoinette, ligt al dit lekkers nu ook als we niet op reis zijn in de Italiaanse regio Veneto binnen handbereik. In haar prachtig uitgevoerde kookboek Mangiamo! word …

Lees meer »

Renato’s Osteria – onze Italiaanse familie in Amsterdam

Zomaar een zaterdagavond in Parma. De schaduwen die over de pastelkleurige gevels strijken worden steeds langer, de lucht tintelt van verwachtingen over wat deze zaterdagavond gaat brengen. Saskia: ‘De winkels sluiten hun deuren, de barretjes op mijn route naar ‘huis’ barsten bijna uit hun voegen. De meeste gasten zoeken een plekje op straat, een glas wijn in de hand en een plankje vol prosciutto en Parmigiano binnen handbereik. Ik twijfel of ik me er nog even tussen meng. Om half negen ga ik met Patrizia, de eigenaresse van de bed & breakfast waar ik logeer, eten bij Trattoria del Tribunale …

Lees meer »

Het Venetië van Russell Norman

In zijn nieuwe kookboek Venetië – 4 seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken keert Russell Norman terug naar Venetië, de stad waaraan hij ruim dertig jaar geleden zijn hart verloor en die hem eerder inspireerde tot het met open armen ontvangen kookboek Polpo. Russell geeft je in Venetië een zeldzaam intiem kijkje in het leven van de stad, de vitaliteit van het dagelijks leven en de kleurrijke markten die Venetië zo verrassend levendig maken. Saskia sprak met hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek. Niet in Venetië helaas, maar in het Venetië van het noorden, met een caffè én …

Lees meer »

River Cafe 30 – simpel, modern, Italiaans kookboek

River Cafe behoort al dertig jaar tot de bekendste restaurants van Londen. Dat wordt niet alleen gevierd met prachtige piatti vol Italiaans lekkers in het restaurant, maar ook met een kleurrijk jubileumkookboek voor thuis. In River Cafe 30 vind je simpele, moderne Italiaanse gerechten, met ingrediënten van het seizoen. Dit nieuwe boek bevat de lekkerste negentig recepten van toen plus dertig compleet nieuwe recepten, allemaal ontsproten aan het brein van eigenaren en topchefs Rose Gray (zij overleed in 2010) en Ruth Rogers. Ruth Rogers: ‘Het River Cafe kookboek was oorspronkelijk geschreven als handleiding voor onze eigen chefs. Maar als chefs …

Lees meer »

The Extraordinary Italian Taste – proef het échte Italië

Een Italiaan hoef je niet uit te leggen waarom producten van eigen bodem zich onderscheiden. Ze herkennen de kwaliteit, voelen, ruiken en proeven of het ‘Made in Italy’ is. Maar niet-Italianen laten zich nogal eens in de luren leggen. Want of het nu om mode, designproducten of voedingswaren gaat, het bekendste merk ter wereld wordt vaak ten onrechte gebruikt. Volgens onderzoek van de Europese Unie zijn maar liefst zes van de tien ‘Italiaanse’ voedingsproducten imitaties. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze imitaties een waarde van vierenzestig miljard euro; twee keer zoveel als de omzet in authentieke Italiaanse etenswaren. Het is de Italiaanse overheid …

Lees meer »

10x wijn uit Puglia in je glas

Nero di Troia, Negroamaro, Bombino Nero, Malvasia Nera én Puglia’s kassucces: de Primitivo! Al deze druiven hebben hun plek gevonden in het uiterste zuiden van Italië. Ze zijn dieprood tot bijna zwart, zoals hun namen al aangeven. Qua smaak neigen ze naar zoet en specerijen en hebben, door de overvloedige zonnestralen, een hoog alcoholpercentage. Echte smaakbommen dus. De witte druiven zijn iets minder patserig in hun voorkomen maar staan hun mannetje in het glas, van de Verdeca en Fiano Minutolo tot de Malvasia Bianca en de Bombino Bianco. Ciao tutti’s wijnblogger Aimée koos tien wijnen uit de hak van de …

Lees meer »

Bricco del Cucù – wijngaard with a view

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas dan ook niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn. De Wijndivas proeven naast wijn vooral ook de sfeer. In welke omgeving rijpen de druiven? Welk uitzicht mogen ze in zich opzuigen? Door wie wordt de wijn gemaakt? Is het een familietraditie of proberen jonge mensen juist een vergeten wijn nieuw leven in te blazen? Om hun mooiste wijnverhalen te delen, nemen ze je graag ‘mee’ …

Lees meer »

Brood is goud – Massimo Bottura

Massimo Bottura is een van de beroemdste chef-koks van Italië. In Modena runt hij Osteria Francescana, waar hij ster na ster van de hemel kookt. In Florence opende begin dit jaar Gucci Garden, met een osteria waarvoor Bottura het menu bedacht. Massimo Bottura, Refettorio Ambrosiano, Milaan foto: Emanuele Colombo – uit Brood is goud Tijdens de Expo van Milaan in 2015 bedacht Bottura een revolutionair plan. Hij zette Refettorio Ambrosiano op, een gaarkeuken waarin meer dan vijftig topchefs kwamen koken met ingrediënten die elders op de Expo of in de stad over waren. De chefs, onder wie René Redzepi en …

Lees meer »

Pastakampioenen in Parma

Wie Italië zegt, zegt pasta. Gemiddeld gaat er bijna vijfentwintig kilo pasta per jaar doorheen, per persoon. In de supermarkten vind je gangpaden vol met tientallen soorten pasta, van spaghetti in allerlei diktes tot pasta in de vorm van oortjes, vlinders en wieltjes. In het najaar organiseerde Barilla het Campionato del Mondo di Pasta, het Wereldkampioenschap Pasta, in Parma, de thuisstad van het pastamerk. De deelnemers aan dit WK zijn jonge chefs die hun beste pastakunsten moeten vertonen, met dit keer als thema ‘Il Futuro della Pasta’ (de toekomst van de pasta). Jesper was erbij en laat ons kennismaken met …

Lees meer »

Win een etentje bij jouw favoriete Italiaanse restaurant!

Hoera! Vandaag is het feest, want Ciao tutti bestaat acht jaar! Acht jaar geleden kwam de allereerste blog online, met 420 woorden over Italiaanse koffie. Inmiddels zijn we bijna vijfduizend blogs en miljoenen woorden verder. Met nog altijd evenveel enthousiasme als acht jaar geleden brengen we elke dag een stukje Italië op je scherm. Hoewel Saskia nog altijd de meeste blogs schrijft en al het achter-de-schermenwerk doet, bestaat Ciao tutti inmiddels uit een hecht team waarvan ieder teamlid regelmatig naar Italië reist om inspiratie op te doen en die weer met jullie te delen. Zo was Saskia in januari vanwege …

Lees meer »

20x tiramisù voor toe

Er gaat weinig boven tiramisù als afsluiter van een feestelijke maaltijd. We zijn dol op de klassieke versie, maar variëren ook graag met andere ingrediënten. Zo is de limoncellotiramisù inmiddels het vaste verzoeknummer van sommige vrienden, net als de tiramisù met vijgen en honing. We kozen tien feestelijke tiramisùrecepten uit, plus tien feestelijke recepten waarmee je tiramisù net even anders op tafel zet, in de vorm van een taart of semifreddo bijvoorbeeld. Geniet van je tiramisùtoet! *klassieke tiramisù *tiramisù al limoncello *tiramisù ristretto (van Italiaans Koken met Antoinette) *tiramisù met vijgen en honing (van Galbani) *tea tiramisù (van Juls’ Kitchen) …

Lees meer »

Caffè Covalo – koffie met likeur uit Le Marche

Als we terugkeren uit Italië, barst onze koffer bijna uit zijn voegen van alle lekkere souvenirs die we er onderweg hebben ingestopt. Van een bijzondere salami tot een truffelkaas, van vers geperste olijfolie tot een lokale likeur. In Fano (Le Marche) kregen we ooit een fles Moretta, de lokale likeur met donkere tonen van rum, de pit van brandy en een vleugje frisse anijs. Het recept is ontstaan in de haven van de stad, waar de vissers vaak na een nacht varen en vissen graag even op wilden warmen. Een van de verkleumde vissers bedacht om het laatste beetje koffie …

Lees meer »

Ham in deegkorst – Romeins pronkgerecht op de kersttafel

De antieke Romeinse keuken heeft veel verborgen verrassingen die het ontdekken waard zijn. Hoewel gerechten uit de oudheid vooral bekend staan om hun uitgesproken smaken met veel zoet/zuurcombinaties en recepten waar hartig en zoet samen gaan, tref je soms opeens een modern ogende parel van een gerecht. In het enige Romeinse kookboekje dat we nog kennen, staat zo’n gerecht dat op de kersttafel anno 2017 een pronkstuk zal zijn: ham in een deegkorst. Het gerecht siert al tweeduizend jaar de tafel van de elite tijdens banketten en feesten. Smaakmakers en deegsoorten verschilden van tijd tot tijd, maar het principe van …

Lees meer »