Italiaans eten

Pappardelle met palmkool en burrata naar recept van pastaman Mateo

Mateo Zielonka werd al jong verliefd op de Italiaanse keuken. Hij is met name op Instagram bekend als ‘de pastaman’. Als je zijn pagina ziet, weet je meteen waarom: hij trakteert zijn vele Instagramvolgers op de origineelste en spectaculairste pasta die je ooit hebt gezien. Gestreept, gestippeld, rood, groen, zwart en in elke denkbare vorm. Mateo’s creaties zijn een droom voor iedere pastaliefhebber. Mateo vindt overal inspiratie voor zijn adembenemende pastacreaties: in kunst, de natuur en zijn moestuin. In het boek De pastaman onthult Mateo voor het eerst hoe je zijn mooie creaties zelf kunt maken. Hij begint met klassiek …

Lees meer »

Siciliaanse pasta met bloemkool en pijnboompitten uit De vegetarische Zilveren Lepel

De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor vegetarische maaltijden. In De vegetarische Zilveren Lepel vind je meer dan tweehonderd klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten. De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts, van klassiekers uit de Italiaanse keuken tot eigentijdse recepten met hier en daar een exotische twist. Denk aan een zomerse minestrone, tomatenrisotto met lentegroente, kastanjelasagne met pompoen en palmkool, pompoentaart met paprika, bietengazpacho met venkel en pasta met bloemkool en pijnboompitten. Dit laatste recept mogen we alvast met …

Lees meer »

Arancini alla Norma – Siciliaanse risottoballetjes uit Vegetalia van Luna Trapani

Na het succes van haar eerste kookboek Veganista laat de Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani in Vegetalia zien dat vegan koken heel goed aansluit op de Italiaanse keuken. Ze serveert honderd nieuwe recepten die allemaal makkelijk te maken zijn. Haar inspiratie heeft Luna opgedaan in alle streken van Italië. Zo geniet je van bloemkoolkoteletten uit Milaan, taralli (hartige venkelkoekjes) uit Puglia of couscous alla siciliana, maar ook van risotto met aardpeer, pastinaak en truffel. De recepten zijn duidelijk ingedeeld: na basisrecepten als tomatensaus en pesto volgen de antipasti, de primi (aangevuld met enkele heerlijke salades), de secondi, de contorni en tot …

Lees meer »

La Molisana – pure pasta uit de bergen van Molise

De tijd dat we onze koffer na een verblijf in Italië vol stopten met pakken pasta is al enige tijd voorbij. Hoewel we nog wel eens een pak meenemen – met name vanwege de bijzondere vorm van de pasta of de kleurrijke verpakking – kun je tegenwoordig ook thuis genieten van echte Italiaanse pastamerken. Zo bestellen we graag bij Casabase, Chiara’s Food en Pastaficio, maar slaan we ook wekelijks een voorraad pasta in bij Albert Heijn, waar sinds een aantal weken een mooi assortiment pasta van La Molisana te koop is, van klassieke pastasoorten tot volkoren pasta en gnocchi. Vier …

Lees meer »

Bolognese bitterballen ter ere van Artusi’s verjaardag

Ter ere van Artusi’s verjaardag (Pellegrino Artusi werd op 4 augustus 1820 geboren in Forlimpopoli) maken we Bolognese bitterballen naar zijn recept. Artusi gebruikt er in zijn De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten hersenen voor, maar die kun je uiteraard vervangen door ander vlees. Ook de truffels die hij gebruikt, zijn waarschijnlijk niet makkelijk te vinden. Je kunt ze vervangen door wat extra Parmezaanse kaas, maar helemaal weglaten kan ook. Aangezien je bij de bereiding ook het recept voor bechamelsaus nodig hebt (nummer 137 uit Artusi’s oeuvre), delen we dat ook, zodat je de …

Lees meer »

Velenosi – verleidelijke wijnen op de grens van Le Marche en Abruzzo

Voor Rik Timmer van Vinidirisa is Le Marche, met een kustlijn van honderdtachtig kilometer, meerdere beschermde natuurparken, bergen en tientallen prachtige steden en dorpen, een van de mooiste regio’s van Italië. Rik: ‘Persoonlijk heb ik een voorliefde voor deze regio. San Benedetto del Tronto heeft echt mijn hart veroverd. De stad staat vooral bekend vanwege de haven en visserij. Tegenwoordig vind je hier alles: een heerlijk strand, vriendelijke mensen, goede restaurants, fijne barretjes, een historisch centrum, een prachtige boulevard, nachtclubs en – in het hoogseizoen – een bruisend stadscentrum. San Benedetto del Tronto heeft alles wat je in het ‘echte’ …

Lees meer »

Proef de biologische Italiaanse wijnen uit de collectie van Giorgio Rossano

Ciao tutti’s wijnblogger Aimée sprak onlangs met Giorgio Rossano, bij Gedeelde Weelde in Maastricht, waar zijn producten te koop zijn. Giorgio vertelde over het ontstaan van zijn bedrijf en liet Aimée proeven van een selectie wijnen uit zijn assortiment. Aimée deelt op haar beurt Giorgio’s verhaal met jou en laat je meegenieten van de proefnotities van de bijzondere Italiaanse biologische wijnen die ze dronk. ‘Ik kom uit Piemonte, uit de streek rondom Alba,’ zo vertelt de inmiddels zeventigjarige Giorgio. ‘Toen ik vijf jaar oud was, verhuisden we naar Turijn waar mijn vader ging werken in de industrie. Maar van huis …

Lees meer »

Zomerse risotto met gele tomaten, garnalen en munt naar recept van Carlo Cracco

Je mag ons wakker maken voor een goede risotto. Letterlijk. Het is een van de gerechten uit de Italiaanse keuken waar we geen genoeg van krijgen. ’s Winters met stevige ingrediënten als pompoen met venkelworst of paddenstoelen met spinazie, ’s zomers wat subtieler, een risotto alla caprese bijvoorbeeld of met groene asperges, verse doperwtjes en munt. Toen we van de Italiaanse Kamer van Koophandel de uitnodiging kregen om live mee te kijken met chef-kok Carlo Cracco, wiens specialiteit risotto is, hoefden we dan ook niet lang te twijfelen. Helaas kookten we niet samen met deze risottomaster, maar we kregen wel …

Lees meer »

Sorbet van tomaat, mozzarella en olijfolie uit Het grote ijsboek van Christophe Declercq

Met meer dan tachtig verfrissende recepten biedt Het grote ijsboek meer dan voldoende inspiratie voor een lekker ijsje. Van klassieke smaken als vanille, stracciatella, pistache en kaneel tot verrassender variaties als koffie-ijs, sorbet met kriekbier en frambozen, appelsorbet met rozemarijn en tomatensorbet met mozzarella en olijfolie. Auteur Christophe Declercq is vakleraar banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poort. Hij neemt je aan de hand van een duidelijke uitleg en veel stap-voor-stapfoto’s mee in de wereld van het ijs. Ook deelt hij recepten voor lactosevrij ijs, vegan ijs en ijs zonder toegevoegde suikers, voor ijsparfaits, …

Lees meer »

Proef de wijnen van Cavallino – paradepaardjes uit heel Italië

Op een plek om jaloers op te zijn, in de hooggelegen heuvels van Poggiano, op een kurkworp afstand van Montepulciano – bekend om de fantastische wijnen – en Pienza – bekend om de pecorino, ligt de schatkamer van Cavallino: een cantina vol bijzondere wijnen. In dit stukje Toscane dat zich ten zuiden van Siena uitstrekt, schurken wijngaarden zachtjes tegen olijfboomgaarden aan, hier en daar onderbroken door een rij ranke cipressen, die naar de gouden zonnestralen lijken te reiken. Het landgoed van Cavallino gaat perfect in dit landschap op, met meer dan zestig hectare aan olijfboomgaarden, wijngaarden en bossen, met daartussen …

Lees meer »

Courgettesalade uit New Italian – Italiaans koken met Sergio Herman

Chef-kok Sergio Herman is al jaren in de ban van de Italiaanse eetcultuur, maar hij geeft graag een eigen twist aan klassieke Italiaanse gerechten. Zelf noemt hij die stijl ‘New Italian’, wat meteen de titel van zijn nieuwe kookboek is geworden. Zijn cucina nuova creëert een gevoel dat mensen verwarmt, verbindt en verblijdt, net als de cucina classica. In zijn kookboek New Italian, dat komende week verschijnt, staan meer dan zestig persoonlijke gerechten die thuis goed te bereiden zijn. Het boek volgt de indeling van een Italiaanse menukaart: aperitivo, antipasto, primo, secondo, contorno en dolce. Daarmee proef je een nieuw …

Lees meer »

Bucatini met rode pesto en burrata uit het kookboek Mediterraneo

Het kleurrijke kookboek Mediterraneo neemt je in negentig toegankelijke recepten mee naar diverse regio’s aan de Middellandse Zee. Mediterraneo zit boordevol inspiratie voor elke gelegenheid, met allereerst recepten voor heerlijke mediterrane hapjes als olijventapenade, focaccia, bruschetta met venkelsalami, uiencompote en vijgen, venusschelpjes met fregola en caponata met burrata of mozzarella. Als hoofdgerechten schotelt Mediterraneo je onder meer bucatini met rode pesto en burrata voor (waarvan we het recept mogen delen). Nog meer Italiaanse recepten zijn onder andere dorade met caponata, linguine alle vongole, risotto met asperges, zeebaars in zoutkorst, Napolitaanse pizza en cacio e pepe. Voor toe kies je uit …

Lees meer »

Proef de Nero di Velluto en andere wijnen van Feudi di Guagnano uit Puglia

In zijn eerste blog (die je hier kunt lezen) nam Rik Timmer van Vinidirisa je mee naar de regio Friuli-Venezia Giulia. Hij vertelde meer over het fantastische druivenras Pinot Grigio. Dit keer reist hij verder zuidwaarts, naar Puglia, de hak van de Italiaanse laars, voor een kennismaking met wijnhuis Feudi di Guagnano. Rik: ‘Puglia is een van de grootste wijngebieden van Italië. Tot in de jaren negentig werden er veel bulkwijnen geproduceerd, maar geleidelijk aan begint Puglia furore te maken. De kwaliteit van Pugliese wijnen is beter dan ooit. Niet alleen vanwege de introductie van moderne technieken en vinificatiemethoden, maar …

Lees meer »

Laat je pasta dansen & nog vijf tips voor het koken van pasta

Na de eerste gastblog van Alessio van Pastaficio (die je hier kunt teruglezen) werden we overstelpt door vragen over hoe je pasta moet koken. Moet er nu wel of geen olijfolie bij? En wanneer doe je het zout in het water? Alessio ging met alle kookvragen aan de slag en geeft in deze blog zes tips waarmee je je pasta precies kookt zoals de Italiaanse mamma’s dat doen. Alessio: ‘Pasta koken, het lijkt een koud kunstje. Maar zelfs bij zo’n simpel proces als het koken van pasta kan er nog wel veel mis gaan. De pasta is te gaar of …

Lees meer »

Scarbolo – bijzondere Pinot Grigio uit Friuli-Venezia Giulia

Pinot Grigio is voor de meeste mensen bekend terrein als het aankomt op Italiaanse wijnen. Maar hoe goed kennen we dit druivenras eigenlijk echt? Rik Timmer van Vinidirisa vertelt je meer over deze geurige druif. Rik: ‘Met zijn lange en goed geregistreerde geschiedenis, die teruggaat tot de Bourgogne in de veertiende eeuw, heeft Pinot Grigio de Europese paden van monniken, keizers, legers en handelaren gevolgd voordat hij in de negentiende eeuw Italië bereikte. Emilio di Sambuy, een generaal uit Piemonte, bracht enkele wijnstokken naar de laars. Deze druivenranken arriveerden uiteindelijk ook in de noordoostelijke regio’s Friuli-Venezia Giulia, Veneto en Trentino-Alto …

Lees meer »

Ciambella – een Italiaans broodje met een lange geschiedenis

Helaas zijn er niet veel broodrecepten overgeleverd uit de geschiedenis – en dat terwijl brood al duizenden jaren het belangrijkste voedingsmiddel is voor de mens. Brood bakken was zó gewoon dat het niet nodig werd geacht om een recept op te schrijven; iedereen bezat deze kennis. Het is dan ook goed speuren naar broodrecepten in de vele historische kookboeken die in archieven, bibliotheken en privécollecties bewaard zijn gebleven. Manon Henzen van eet!verleden verzamelde de afgelopen jaren historische broodrecepten uit Europa en was verrast over de veelzijdigheid aan broodsoorten en de heerlijke smaken. Dit moest de wereld weten! Manon bundelde de …

Lees meer »

Proef de bijzondere wijnen van Tenuta Santori

Het zuiden van Le Marche is een nog vrij onbekend wijngebied op de Nederlandse markt. Dat was vier jaar geleden een van de redenen dat Piceno Wijnen de bijzondere wijnen uit deze streek online beschikbaar wilde maken in Nederland. Gelukkig weten steeds meer mensen de weg naar de webwinkel met de wijnen van veelal kleine ambachtelijke en biologische cantina’s (wijnhuizen) te vinden. In het begin waren dit vooral de mensen die op vakantie waren geweest in het zuiden van Le Marche en ter plekke van de wijn hadden geproefd, maar langzamerhand weten steeds meer wijnliefhebbers de pareltjes uit dit gebied …

Lees meer »

Pastaficio – liefde voor pasta

In dit artikel geven we graag het woord aan Alessio van Pastaficio, onze nieuwe gastblogger. Alessio is namelijk een enorme pastaliefhebber en die liefde wil hij graag met jou delen – niet alleen door de lekkerste pasta’s naar Nederland te halen, maar ook door mooie verhalen over pasta te vertellen. Alessio stelt zich in deze blog aan je voor en geeft je al een klein kijkje in de pastakeuken. Liefde voor pasta Alessio: ‘Piacere, aangenaam! Ik ben inderdaad een enorme pastaliefhebber. Ik ben opgegroeid in een traditioneel Italiaans gezin en heb een nonna (oma) die elke dag voor de hele familie …

Lees meer »

Amatriciana uit De Zilveren Lepel voor kinderen

Heb je een kleine Italiaanse chef-kok in huis? Hij of zij zal smullen van de nieuwe kindereditie van De Zilveren Lepel, met 42 recepten uit de klassieke Italiaanse kookbijbel die speciaal zijn geselecteerd en aangepast voor kinderen. Ter ere van het tienjarig jubileum van De Zilveren Lepel voor kinderen is er nu een volledig herziene uitgave, met snelle, gemakkelijke en gezonde gerechten. Alles wordt stap voor stap beschreven, in heldere taal zonder moeilijke woorden, met honderden illustraties die de uitleg van de bereidingswijze ondersteunen én foto’s van alle gerechten. Ook vind je in het boek extra tips over veilig koken …

Lees meer »

Colomba pasquale – Italiaanse paasduif naar recept van Pellegrino Artusi

Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor drie duiven – als je dan toch bezig bent kun je maar net zo goed meer dan één duif maken, het is immers ook een erg leuk cadeau rond Pasen): 12 eieren | 1800 gram zeer …

Lees meer »

Vinologi – proef van bijzondere wijn uit Piemonte

‘Vinologi is meer dan alleen wijn. Ontmoeten, kunst en cultuur zijn met elkaar verweven in dit bedrijf, want voor mij is genieten van goed eten en drinken net zo belangrijk voor een rijk leven als aandacht voor kunst, cultuur en elkaar,’ zo lezen we op de website van Vinologi. Dat maakte Ciao tutti’s wijnblogger Aimée zo nieuwsgierig dat ze Lonneke ten Hooven, de vrouw achter Vinologi, bezocht om meer te horen over deze bijzondere wijnwebsite met prachtige wijnen uit de regio Piemonte. Aimée: ‘Lonneke ten Hooven woont in een knus huisje aan de rand van Maastricht, vlak bij de grens …

Lees meer »

Op bezoek bij mozzarellamakers – twee bijzondere buffelboerderijen in Nederland

Een bezoekje aan Campanië is niet compleet zonder een lekkere lunch met een bol romige mozzarella, al dan niet vergezeld van blozende tomaatjes, geurige basilicum en een scheut olijfolie. Tijdens onze reizen in deze regio bezochten we al de buffelboerderijen Tenuta Vannulo en Caseificio Barlotti, maar ook in eigen land wordt mozzarella gemaakt. Studente journalistiek Sam Coolegem bezocht voor haar stage-opdracht twee Nederlandse mozzarellamakers. Ze sprak met Maarten Arns van Buffelboerderij Arns in Zevenaar en met Andra Westerhoff van Buffalo Farm Twente in Denekamp en vroeg hen hoe het is om in het Nederlandse landschap een van oorsprong Italiaans product …

Lees meer »

Een feestelijke tricolore trifle van kaki met ricotta

We aten ze voor het eerst tijdens een food tour in Rome, als friszoet tussendoortje, de warmoranje kaki’s. Ze smaken heerlijk uit het vuistje, maar nog lekkerder in dit toetje, uit het kookboek Italiaans Easy. Een tricolore trifle van kaki met ricotta Uit Italiaans Easy delen we het recept voor een toetje met kaki. Voor twee personen heb je nodig: 2 rijpe kaki’s | 1 eetlepel fijne suiker | 1 theelepel vanille-extract | 100 gram ricotta | 150 gram yoghurt | 1 theelepel geraspte sinaasappelschil | 50 gram verkruimelde amaretti Pureer het vruchtvlees van de kaki’s met de suiker en …

Lees meer »

Geniet van een feestelijk viergangenmenu uit Milaan

Met de kerst in aantocht, die dit jaar vooral in en rondom huis gevierd gaat worden, leek het Inge een goed moment om een Milanees menu te delen. Ze is op zoek gegaan naar een aantal typische gerechten uit de Milanese keuken en heeft een lekker diner voor je samengesteld. Kook met haar mee en waan je een avondje heerlijk in Milaan! Aperitivo: een Milanese Inge: ‘In Milaan kun je de avond niet beginnen als je geen aperitivo hebt gedronken. Om helemaal in de sfeer te komen, beginnen we het diner met een lekkere Milanese. Deze cocktail is ontwikkeld door …

Lees meer »