Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Baci e semifreddo uit Diciannove – een kleurrijk kookboek over de liefde voor Umbrië

Na negentien jaar sluit Francy van Dijk in het voorjaar van 2024 de deuren van haar kookschool Cucina Francesca in Zevenbergen. Samen met haar man Wilco verhuist ze naar Umbrië, de regio waar ze jaren geleden hun hart aan verloren en waar ze ontelbaar veel culinaire reizen heeft georganiseerd (en gelukkig ook nog blijft organiseren).

Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, verzamelde ze in het kookboek Diciannove haar favoriete recepten uit de keuken van Umbrië – aangevuld met een aantal Italiaanse recepten die regelmatig op het menu staan en vooral ook met prachtige verhalen van mensen uit Umbrië die haar culinair geïnspireerd hebben.

Culinaire schatkist

Het is een uniek geheel geworden, waarbij je de liefde voor Umbrië – én voor de rijkdom aan tradities, gastvrijheid en unieke producten – in elk recept, in elk verhaal en in elke foto voelt.

Francy neemt je echt even mee naar deze authentieke Italiaanse regio, waarbij ze je kennis laat maken met haar culinaire vrienden en haar schatkist aan recepten voor je opent.

Een klein voorproefje in beeld:

Wat denk je bijvoorbeeld van lasagna bianca naar recept van Cristina van Trattoria Tiberina, van bruschetta con zucchine e formaggio, van risotto con funghi porcini, salvia e arancia of van millefoglie di caponata?

Of van gnocchi verdi con burro e salvia, panzanella croccante, fiori di zucca fritti e ripieni, parmigiana, pollo in salmì of polpette al sugo di pomodoro? Van crostata con marmellata di arancia of het speciale toetje van Trattoria Tiberina?

Baci e semifreddo

Als voorproefje mogen we alvast het recept voor een feestelijk dessert uit Diciannove delen: baci e semifreddo. Met de beroemde Baci uit Perugia, maar dan zelfgemaakt, en een heerlijk romige semifreddo met noga, dé decemberlekkernij in Italië.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer veertien baci (‘kusjes’ van chocolade) heb je nodig: 200 milliliter koude slagroom | 300 gram pure chocolade, minimaal 70% | 100 gram krokante noga | 1 eetlepel olijfolie

Voor de semifreddo (voor vier personen): 1 ei | 40 gram fijne suiker | 200 milliliter koude slagroom | 100 gram krokante noga

Maak de baci

Klop voor de baci de slagroom goed stijf en zet in de koelkast. Hak 40 gram chocolade in kleine stukjes. Hak de noga eveneens in kleine stukjes en meng beide door de geklopte room.

Bekleed een bakplaat die in je vriezer past met bakpapier. Schep met een flinke eetlepel mooie hoopjes van de room en schuif ze met een tweede lepel op het bakpapier. Maak op deze manier veertien mooie hoopjes. Laat de room minimaal een uurtje aanvriezen.

Hak de rest van de chocolade in stukjes en schep in een kom. Plaats de kom op een passende pan met water en breng het water tegen het kookpunt. Zorg dat de kom het water niet raakt.

Laat de chocolade volledig smelten, roer af en toe door. Neem de kom van het vuur, roer de olijfolie door de chocolade en laat afkoelen. De chocolade dient koud te zijn, maar nog wel steeds vloeibaar.

Rol de bevroren hoopjes room een voor een met behulp van twee lepels door de chocolade en leg direct terug op het bakpapier. Bewaar ze tot het serveren in de vriezer.

Bereid de semifreddo

Scheid voor de semifreddo het ei en klop in een kom de eidooier met de suiker tot een romige massa. Gebruik hiervoor een handmixer. Voeg de slagroom toe en klop voorzichtig tot een romige en dikke massa is ontstaan.

Hak de noga in kleine stukjes en spatel ze door de roommassa. Klop het eiwit in een vetvrije en brandschone kom met de handmixer tot een luchtig en stevig schuim. Spatel het voorzichtig door de roommassa.

Verdeel het over glaasjes of coupes en plaats afgedekt in de vriezer. Laat minimaal twee tot drie uur bevriezen. Haal de semifreddo ongeveer twintig minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat het half bevroren is.

Serveer de semifreddo met een of twee zelfgemaakte baci en eventueel wat extra stukjes noga.

Wil je genieten van alle recepten, verhalen en foto’s in Diciannove? Je kunt een exemplaar bestellen door een e-mail te sturen naar info@cucinafrancesca.nl o.v.v. Diciannove.

Het kleurrijke kookboek kost € 39,95 (exclusief verzendkosten) en is slechts in beperkte oplage leverbaar, dus wacht niet te lang als je Umbrië een warm hart toedraagt en thuis graag wegdroomt bij dit groene hart van Italië.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *