Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet ook thuis van de Toscaanse delicatessen van Trattoria Da Burde in Florence

Bij Trattoria Da Burde in Florence schuif je aan om te genieten van traditionele Toscaanse gerechten. De trattoria bestaat al sinds 1901 en is altijd in handen gebleven van dezelfde familie. Tegenwoordig staat Paolo Gori, als vierde generatie, aan het hoofd van de keuken, en zorgt zijn broer Andrea voor de mooiste wijnen.

Wat er precies op het menu staat, verandert regelmatig, afhankelijk van de seizoenen en het aanbod op de markt. Wat niet verandert, is dat alle gerechten gebaseerd zijn op de recepten van nonna Irene.

Net als de trattoria zelf wortelen ze in Toscaanse traditie. Met elk gerecht neem je hier de culinaire historie van Florence met al je zintuigen in je op.

Menu vol traditionele Toscaanse gerechten

Je begint bijvoorbeeld met Toscaanse antipasti als crostini met kippenlevertjespaté, vleeswaren als finocchiona (venkelworst) en kazen.

Deze worden gevolgd door soepen als pappa al pomodoro, ribollita, carabaccia (uiensoep) en minestra di farro e fagioli en pasta’s als pici met ragù della nonna of tagliatelle met zwarte truffel.

Als secondo zijn er veelal vleesgerechten, zoals peposo, polpettone (gehaktbrood), trippa alla fiorentina, op houtskool gegrilde bistecca of lampredotto, met erbij witte boontjes met salie en olijfolie en aardappeltjes uit de oven.

Sluit je diner af met een typisch Toscaans dessert als zuppa inglese, een stuk crostata met seizoensfruit of – in de herfst – schiacciata all’uva of castagnaccio.

Paolo en Andrea – het gouden Gori-duo

Deze tongstrelende Toscaanse gerechten worden begeleid door bijpassende wijnen. Andrea, heeft als sommelier een aanbod van vijfhonderd verschillende wijnen samengesteld, dat bijna volledig gericht is op Toscane (op de champagne na).

Proeven kan elke dag behalve op zondag tijdens de lunch en op vrijdag ook ’s avonds. Je vindt Trattoria Da Burde aan de Via Pistoiese 154 (6r), buiten het historisch centrum van Florence, aan de weg richting Pistoia.

Proef thuis van de sauzen van Trattoria Da Burde

Sinds kort hebben de broers een assortiment van hun sauzen voor thuis, die je kunt kopen in de winkel bij het restaurant maar die ook verkrijgbaar zijn in de webshop van Casabase.

Proef bijvoorbeeld van de pesto di cavolo nero, een bijzondere pesto gemaakt van Toscaanse palmkool, extra vergine olijfolie, pijnboompitten en pecorino. Ideaal als voorgerecht op een crostino maar ook heerlijk door de pasta, net als de aglione al tartufo, knoflooksaus met truffel.

Onze favoriet is het potje crostino nero toscano, met een zijdezachte saus met een krachtige smaak, op basis van kippenlevertjes, gekookt met kappertjes, boter en ansjovis. Het is de klassieke start van een maaltijd bij Trattoria Da Burde, crostini met deze smaakmaker. Een iconisch gerecht, dat je nu ook makkelijk thuis op tafel tovert.

Natuurlijk mag ook trippa alla fiorentina niet ontbreken. Dit is samen met de bistecca alla fiorentina hét klassieke gerecht uit de Florentijnse keuken. De trippa (pens) wordt gemaakt met een perfect uitgebalanceerde mix van rundvlees, tomaat en tuinkruiden.

De acciugata – ansjoviscrème die net als alle andere lekkernijen nog altijd wordt gemaakt volgens het recept van nonna Irena – is heerlijk als dip bij groenten, bij een bistecca, op gegrilde paprika’s of door de pasta.

Ook de drie pastasauzen – ragù della nonna, cacio e pepe en ragù bianco – zijn alle drie even smakelijk. Ideaal als je een avond weinig tijd hebt, maar toch lekker wil eten. De ragù bianco (zonder tomaten) is hier favoriet, die voert ons echt even mee naar Toscane!

Een extra cadeautje van Casabase voor lezers van Ciao tutti

Als Ciao tutti-lezer krijg jij altijd en exclusief een cadeautje bij je bestelling bij Casabase. Vul bij opmerkingen in de kassa de tekst Ciao tutti in, dan krijg jij een lekker extraatje thuisgestuurd bij jouw favoriete Italiaanse delicatessen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *