Italiaans eten

Zonnige Siciliaanse citroenmarmelade van The Lemon Kitchen

Niets lekkerders dan een snee vers brood met deze Siciliaanse citroenmarmelade naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen. Met elke hap proef je de warme zomerzon en ruik je die heerlijke mix van citroen en een Siciliaans briesje. Een buonissimo dosis vitamine zon voor het beste begin van de dag! Jadis: ‘Voor het maken van de citroenmarmelade heb je ongeveer anderhalf uur tijd nodig. Een prima klusje voor een druilerige zondagmiddag. Tip: zo’n potje zonnige citroenmarmelade is ook leuk als cadeautje! Voor ongeveer vier gevulde jampotten heb je nodig: 7 biologische citroenen (de beste koop je bij EkoPlaza, Jumbo …

Lees meer »

Tutto Calabrese – culinaire cadeaus uit Calabrië

Calabrië, in het diepe zuiden van Italië, staat niet alleen bekend om de prachtige kustlijn, maar ook om de heerlijke keuken. Het is een flinke afstand, een reis naar ‘de teen van Italië’, maar met de culinaire lekkernijen van Tutto Calabrese proef je het beste uit de keuken van Calabrië gewoon thuis. Zo is Zuid-Italië ineens lekker dichtbij! Ziel en zaligheid Tutto Calabrese is het initiatief van Peter en Tristan Dekker. Zij laten je graag kennismaken met deze heerlijke regio. Peter: ‘Al meer dan dertig jaar komen Tristan en ik in Calabrië. We hebben er heel veel vrienden, die ons …

Lees meer »

Hoe weet je dat je goede extra vergine olijfolie koopt?

Heleen: ‘In het najaar vindt voor de meeste olijfboeren de olijvenpluk plaats. Zo ook voor ons. Wij beginnen met plukken zodra de frantoio (de olijfolieperserij) de deuren opent. Het is een zeer arbeidsintensief werkje, dat nog wel eens onderschat wordt. Zeker als je oogst zoals wij dat doen. Niks geen schudmachines of mechanische plukarmen, wij doen alles met de hand en harken de olijven een voor een uit de boom. Meestal zijn we vijf weken dag in dag uit aan het plukken, met als gevolg dat je aan het einde van de pluk kampt met nekklachten en verzuurde armen. De …

Lees meer »

Cirvelato – maak zelf Italiaanse worst uit de middeleeuwen

Manon: ‘Fermenteren, wildplukken, eten van het seizoen, streekproducten en het eten van het hele dier: de tafels in boekhandels liggen er vol mee. De foodtrends van dit moment zijn echter zeker niet nieuw. Eeuwenlang waren ze de gewoonste zaak van de wereld, zoals in de middeleeuwen. Je ziet het dan ook al veelvuldig toegepast in Italiaanse kookboeken die in deze periode geschreven zijn. Al eerder liet ik je kennis maken met een Italiaans kookmanuscript van rond 1500, het Anonimo Toscano, waaruit ik kip met granaatappel maakte. Italië kent echter nog meer mooie middeleeuwse handgeschreven kookboeken, zoals de Cuoco Napoletano van …

Lees meer »

Proef 5 prachtige Pinot Nero’s

Het is volop herfst, de tijd van bosgeur, vochtige bladeren en paddenstoelen. In dat geurenprofiel past de Pinot Nero perfect. Deze druif, met zijn gevoelige, dunne schil, wordt wel gezien als een van de beste maar ook meest complexe blauwe druiven in de wereld. De Pinot Nero, die in Noord-Italië ook wel Blauburgunder wordt genoemd, is namelijk zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen, vatbaar voor ziekten en bepaald niet geschikt om overal aan te planten. Ciao tutti’s wijnblogger Aimée neemt je mee in de wereld van de Pinot Nero en tipt vijf heerlijke Pinot Nero’s om te proeven! Wereldwijd beroemd Aimée: ‘Pinot …

Lees meer »

Buonissimo: een Panettone Classico Glassato van Bonifanti

Langzaam beginnen we af te tellen naar Kerstmis. Onze eerste prioriteit is niet het verzamelen van prachtig ingepakte cadeautjes, het samenstellen van het kerstmenu of het vinden van de mooiste boom. Nee, boven aan ons lijstje staat het vinden van de allerlekkerste panettone, hét Italiaanse kerstsymbool bij uitstek. Gelukkig hoefden we dit keer niet ver te zoeken, want Panettone-shop.nl importeert direct uit Italië een uitgebreid assortiment panettones, variërend in samenstelling en grootte. Naast de klassieke variant is het assortiment dit jaar uitgebreid met een aantal nieuwe bijzondere smaakcombinaties, zoals een panettone met koffie en chocolade en een panettone met gekonfijte perzik, amaretto …

Lees meer »

Italiaanse citroencake van The Lemon Kitchen

Niets zo lekker als een smeuïge citroencake! Een dikke plak van deze cake naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen smaakt heerlijk bij een cappuccino maar kun je ook met een bolletje ijs als toetje serveren. Het is bovendien ideaal voor een picknick of een gezellige brunch. Jadis: ‘Deze Italiaanse citroencake is niet zo vast en compact als de Nederlandse variant. Hij is luchtig, een beetje smeuïg en door de frisse icing aan de buitenkant licht krokant. Als je dit recept gaat maken, is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de Siciliaanse citroenen …

Lees meer »

Pasta met paddenstoelen, pancetta en witlof ter ere van World Pasta Day

Vandaag, 25 oktober, is het World Pasta Day! Dat betekent natuurlijk dat we vanavond een extra lekkere pan pasta op tafel zetten. Gezien de tijd van het jaar kiezen we voor een heerlijk herfstige pasta. Er gaat nu immers niets boven een hartverwarmend bord comfort food… Op zoek naar een lekker pastarecept belanden we op de website van HelloFresh, waar een bord rigatoni met een romige paddenstoelensaus ons toelacht. We zijn erg benieuwd naar de combinatie met witlof, iets wat we in Italië nog nooit hebben geproefd, dus we noteren de ingrediënten meteen op ons boodschappenlijstje. We kopen bij de plaatselijke …

Lees meer »

Carluccio – ruim 300 heerlijke recepten van Antonio Carluccio

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Antonio Carluccio overleed. Gelukkig is zijn culinaire erfenis bewaard gebleven in zijn prachtige kookboeken. Meer dan driehonderd van zijn beste recepten zijn nu opnieuw verzameld in een lijvig kookboek dat simpelweg de naam Carluccio draagt, als een prachtig en vooral heel smakelijk eerbetoon aan ‘de godfather van de Italiaanse keuken’. In Carluccio – Mijn beste Italiaanse recepten neemt Antonio Carluccio je mee op reis door Italië. Zijn simpele, positieve en nuchtere benadering van de Italiaanse keuken speelt hierbij een belangrijke rol. Verwacht dus geen complexe recepten, maar eenvoudige gerechten die je ook …

Lees meer »

10 cadeautjes voor de pastaliefhebber

Op 25 oktober is het World Pasta Day. Tijd voor een blog met 10 pastapresentjes – voor wie net zo dol is op pasta als wij! 1 Bijzondere pasta’s Je doet ons geen groter plezier dan met eetbare cadeaus. Zeker een pak bijzondere pasta valt in de smaak, zoals de pasta’s van Rummo en de prachtige dozen pasta van Filotea. Ook altijd goed: een zonnig geel pak Martelli-pasta of Pasta di Aldo. Dit jaar waren we ook blij met de kleurrijke Dolce & Gabbana-collectie van Pastificio Di Martino (o.a. verkrijgbaar in de grotere filialen van Albert Heijn) en met de …

Lees meer »

La pasta non aspetta – de beste tips & tricks voor het koken van pasta

Een Italiaans gezegde luidt: la pasta non aspetta, de pasta wacht niet. Zodra de pasta perfect al dente is, moet hij worden opgediend. Te lang doorgekookte of afgekoelde pasta staat voor een Italiaan gelijk aan een halsmisdaad. Voor het eten van de perfecte pasta slaat men in Italië dan ook elke beleefdheidsvorm in de wind: zodra je een bord pasta onder je neus krijgt geschoven, begin je te eten. Op de rest van het gezelschap hoef je dus niet te wachten, dat zou een belediging zijn voor de kok… en voor de pasta! Maar hoe weet je nu wanneer de …

Lees meer »

Aan tafel in Venetië – een kookboek vol met Venetiaans lekkers

In het prachtig vormgegeven kookboek Aan tafel in Venetië deelt Skye McAlpine honderd heerlijke traditionele gerechten uit de Venetiaanse keuken. Pagina na pagina verlekker je je aan Venetiaanse lekkernijen als crostini met ricotta en vijgen, romige pompoensoep, bigoli met walnotensaus, tagliolini met garnalen en citroenrisotto. Met gepocheerde langoustines met saffraanmayonaise, pittige gehaktballen, geroosterde radicchio met granaatappel en aardbeien-wodkasorbet zet je Venetië op tafel. Smaakt dat naar meer? Lees dan snel verder, want we mogen een recept uit dit kookboek delen! Recepten uit de keuken van Venetië Skye McAlpine leert je hoe je deze gerechten op authentieke wijze bereidt. Ze woont al …

Lees meer »

Glera – een bruisende webshop vol prosecco

Elke dag belanden er tientallen vragen in onze mailbox – over het huren van een auto in Italië, over het weer in een bepaalde regio of over accommodaties of bezienswaardigheden waar we over schreven. Vorig jaar zomer belandde er een hele originele vraag in onze mailbox: Lenneke en Mark wilden graag weten waar ze een mooie selectie prosecco’s konden vinden. Hun grote droom was namelijk een eigen webshop vol bruisende bubbels uit de proseccostreek. Een bruisend idee Mark: ‘We kregen het met de paplepel ingegoten, Lenneke en ik, de liefde voor Italië en daarmee onlosmakelijk verbonden ook de liefde voor …

Lees meer »

10x koken met kastanjes

In de Mugello liggen ze in de herfst voor het oprapen: tamme kastanjes. In de bossen rondom Marradi, Borgo San Lorenzo, Firenzuola, Palazzuolo sul Senio, Scarperia en Vicchio vind je meer dan drieduizend hectare aan kastanjebossen. We namen je al eerder mee naar de kastanjefeesten in Marradi, die daar in oktober worden gehouden. Echt een aanrader als je in de herfst in Toscane bent, want er valt van alles te proeven, van gepofte kastanjes tot kastanjewafels, van kastanjebier tot kastanjetaart. Wie ook de kastanjebossen wil ontdekken, kan met de selectie adressen die zijn aangesloten bij de Strada del Marrone del …

Lees meer »

Het Pioppi-dieet – Italiaanse leefstijl om lekker én gezond te leven

Het Italiaanse dorp Pioppi (in de provincie Salerno) is piepklein. Er wonen nog geen tweehonderd mensen. Men leeft er eenvoudig, maar juist daardoor ook lang en vooral gezond. De inwoners van Pioppi leven gemiddeld tien jaar langer, waarbij ze ook op hoge leeftijd nog zelfstandig wonen en genieten van de buitenlucht. Wat hun geheim is? Het Pioppi-dieet! Verrukkelijk vers eten én een glas wijn We kunnen alvast verklappen dat je voor deze gezonde leefstijl geen sportschool nodig hebt, want die er is niet in Pioppi. Bewegen doet men hier gewoon lekker in de buitenlucht: een wandelingetje in de ochtend, om …

Lees meer »

Risotto met groene asperges en gamba’s van The Lemon Kitchen

Risotto wordt wel eens gezien als een wat lastiger gerecht. Dat het echter helemaal niet zo moeilijk is, laat Jadis van The Lemon Kitchen zien met dit recept. Jadis: ‘De beste tip voor het maken van risotto is dat je erbij blijft. Het heeft namelijk veel aandacht en liefde nodig. Als je dat geeft, de tijd neemt én mijn aanwijzingen opvolgt, dan kan het eigenlijk niet mislukken. Grote garnalen zijn het lekkerst als je ze tijdens het bereiden heel laat. De aroma’s van de schalen en kop kunnen dan goed intrekken. Ze combineren goed met deze frisse risotto en de …

Lees meer »

Gnudi met pistachenoten en basilicum uit Hartstikke mediterraan

Gefrituurde salie, buikspek met appel en salie, open ravioli met spinazie en salie, pasta met walnotensaus, pizzoccheri met paddenstoelen, paccheri met baccalà en gefrituurde uienringen, farinata, selderijtaart met kappertjes en groene olijven, asperges met amandelen en citroen… Dat klinkt hemels, niet? Dat zijn deze gerechten zeker, maar ze zijn allemaal ook nog eens gezond. Met dit heerlijks uit de mediterrane keuken op je bord weet je zeker dat je lekker en gezond eet. Al deze recepten zijn – met nog veel meer lekkers – gebundeld in het kookboek Hartstikke mediterraan van de zussen Annemieke en Janine Jansen. Annemieke werkt als …

Lees meer »

25 jaar Roberto’s Restaurant

Roberto’s Restaurant in Amsterdam viert dit najaar het vijfentwintigjarig jubileum. Voor Roberto Payer en executive chef Franz Conde alle reden om extra uit te pakken, met een parade van pure klassiekers op de maandelijks wisselende menukaart en ruimte voor Italiaanse tradities, zoals de zondagse lunch. Nadine nam alvast een voorproefje van het feestmenu en kreeg tijdens Roberto’s jubileumlunch een keur aan klassiekers voorgeschoteld. In deze blog laat ze jullie meegenieten. Nadine: ‘Op weg naar het Hilton in Amsterdam, voor Roberto’s jubileumlunch, waan ik me al in Italië. De zon schijnt volop, ook al is het bijna herfst, en aan de …

Lees meer »

Courgettelasagne met ricotta en citroen van The Lemon Kitchen

Lasagne is een traditioneel Italiaans gerecht, waar je naar hartenlust op kunt variëren. Niet alleen door een andere vulling of saus te gebruiken, maar ook door de lasagnebladen te vervangen door bijvoorbeeld aubergine of courgette. Jadis van The Lemon Kitchen gebruikte voor dit recept in plaats van lasagnebladen langwerpige stukken geschaafde courgette. Jadis: ‘Ze worden belegd met ricotta en krijgen aan de bovenkant een krokant korstje dankzij de Parmezaanse kaas. Dit recept staat zo op tafel en is heerlijk als voor- en hoofdgerecht, maar kan in een kleinere portie ook prima als origineel hapje dienen. Ingrediënten (voor 2-3 personen): 2 …

Lees meer »

Gedroogde olijven met knoflook, laurier en sinaasappel uit ‘Onder de mediterrane zon’

In het kookboek Onder de mediterrane zon danst de zon over de pagina’s, van het ene hartverwarmende gerecht uit de keuken van Nadia Zerouali en Merijn Tol naar het andere. De dames nemen je mee op reis naar onder meer Marokko, Algerije, Libanon, Turkije en Andalusië, maar ook naar de Italiaanse regio’s Sardinië, Sicilië en Puglia. Sardinië – een golf van geurende kruiden Sardinië walst je keuken binnen op een golf van geurende kruiden, waarmee Nadia en Merijn een kruidige fregola maken. Nadia en Merijn: ‘Fregola is een op couscous lijkende pasta die net als couscous ook van semolina is …

Lees meer »