Home » Italiaans eten (pagina 3)

Italiaans eten

Waar ga je in Italië het beste eten? Van bar en ristorante tot trattoria en tavola calda

Italië staat bekend om de voortreffelijke keuken: perfecte pasta’s, verse vleeswaren, romige kazen, knapperige pizza’s…. Om optimaal van al dat lekkers dat in Italië geserveerd wordt te kunnen genieten, kies je voor elke lekkernij de best passende gelegenheid. Als je immers weet dat er bij een trattoria meestal geen pizza op de kaart staat, voorkom je teleurstelling en loop je niet per ongeluk een lekker bord pasta mis. Het grote aanbod aan ‘lekkere adressen’ maakt de keuze er niet makkelijker op. En dan hebben we het niet over specifieke restaurants, maar over de soorten horeca die er in Italië te …

Lees meer »

Cumelo – knisperend frisse zomervrucht uit Puglia

Een paar wilde perziken, een doosje aardbeien, blauwe bessen… Heerlijk als er weer volop zomerfruit is. Hoewel een bezoek aan de supermarkt in eigen land het meestal aflegt tegen een rondje over de Italiaanse markt, wanen we ons met een overvloedige zomeroogst in elk geval even heerlijk in Italië. Op zoek naar een meloen zagen we bij de Jumbo afgelopen week een onbekende Italiaanse vrucht: de cumelo. Deze nieuwkomer bleek rechtstreeks geïmporteerd uit Puglia. Reden genoeg voor een reis naar de hak van de laars om te achterhalen waar deze vrucht vandaan komt. Gelukkig hoeven we niet ver te zoeken …

Lees meer »

100 jaar Aperol – alles wat je moet weten over dit Italiaanse aperitief

Aperol viert feest! Het bekende feloranje Italiaanse aperitief viert deze zomer zijn honderdste verjaardag. En Aperol zou geen Aperol zijn als dit niet gepaard gaat met veel feestelijke cocktails, zowel in thuisbasis Padova als in de rest van Italië en Europa. Het recept voor Aperol Spritz Er zullen deze zomer heel wat Aperol Spritzes worden klaargemaakt. Gelukkig is dat in een handomdraai gebeurd. Het recept is namelijk heel simpel: je vult een glas met ijsblokjes, voegt gelijke delen Aperol en prosecco toe en schenkt er tot slot een scheut bruiswater bij. Serveer met een schijfje sinaasappel en pronto is je …

Lees meer »

Zenzàpero – het nieuwste borreldrankje onder de zon

De zon zakt langzaam in zee. De spelende kinderen aan de vloedlijn tekenen donker af tegen de lucht die door de ondergaande zon in alle tinten geel wordt gehuld. Ook het terras van onze inmiddels favoriete strandbar in het Ligurische Levanto kleurt mooi geel. De Levantesi genieten niet van de bij ons inmiddels bekende oranjegekleurde Aperol Spritz, maar van een nieuwe, verrassend frisse aperitivo: Zenzàpero. Zenzàpero is een samentrekking van zenzero (gember) en aperitivo. Het drankje bevat naast sinaasappel en citroen dan ook wat gember, wat zorgt voor een licht pittige, stimulerende smaak. De sinaasappel en citroen maken het drankje …

Lees meer »

Kwaliteit onder de kurk – keurmerken voor Italiaanse wijn

Komende week nemen we jullie mee op wijnreis in Umbrië. Als voorbereiding delen we vandaag alvast een paar algemene wijnweetjes, zodat je weet waar we over praten. Zo noemen we de vier verschillende kwaliteitsaanduidingen die er voor Italiaanse wijn bestaan en leggen we kort uit waar deze aanduidingen voor staan. Italianen houden niet alleen van lekker eten, maar ook van een goed glas wijn. Dankzij een eeuwenlange wijntraditie kunnen we nu genieten van wijnen uit alle delen van de laars, van de beroemde Barolo uit Piemonte tot een bruisende prosecco of een frisse Pinot Grigio uit de regio Veneto, van …

Lees meer »

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken

Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise. De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van Monopoli (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, …

Lees meer »

Kaassoezen uit Il cuoco piemontese perfezionato a Parigi

Terwijl Italië in de zestiende eeuw de culinaire toon zette in Europa, was de Franse keuken in die tijd nog sterk middeleeuws van karakter. In 1651 verscheen er echter een kookboek dat liet zien dat Frankrijk niet stilgezeten had. Met Le cuisinier françois van François Pierre de la Varenne werd een grote stap gezet naar een moderne nationale Franse keuken, die al snel door andere landen in Europa geadopteerd zou worden. Manon van Eetverleden laat zien hoe deze ontwikkeling ook doorwerkt in Italië – met een recept voor kaassoezen! Manon: ‘Na de publicatie van Le cuisinier françois verschijnen er al …

Lees meer »

Gekonfijte dragontomaatjes met burrata uit We love groente

Veel mensen willen vaker vegetarisch eten, maar hoe zet je dan elke keer weer iets lekkers op tafel? Iets verrassends, waarbij niemand eigenlijk dat stukje vlees of vis mist? Met We love groente laat Janneke Vreugdenhil zien hoe veelzijdig en lekker groenten zijn. Ze geeft meer dan honderdtwintig groenterecepten, van ‘Familiefavorieten’ tot ‘Snel iets op tafel’, van ‘Restjesdag’ tot ‘Borrelvoer’. Dit groentekookboek staat boordevol salades en soepen voor elk seizoen, verrassende voorgerechtjes en originele ovenschotels. Dat maakt We love groente tot een onmisbaar kookboek voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden. Ook de Italiaanse keuken …

Lees meer »

Buonissimo tafelen bij I Bolognesi in Bree (België)

Zijn wieg stond in Florence, maar chef Giampaolo Bernardi is inmiddels een man van de wereld. Al in de schaduw van de koepel van Brunelleschi’s Duomo droomde hij van een culinaire carrière. Hoewel er op Italiaanse bodem genoeg te kokkerellen valt, trokken met name de buitenlandse sterrenplekken. Giampaolo pakte dan ook zijn koffer en reisde naar Spanje. Maar de reiskriebels bleven. Een aanbod om op Cuba de scepter te komen zwaaien over de keuken van een bekende hotelketen, met bijna honderdvijftig man personeel, kon Giampaolo dan ook niet weerstaan. Hij kookte er onder meer voor niemand minder dan de zoon …

Lees meer »

Orecchiettesalade met peultjes en salmoriglio van Janneke Philippi

Nu de zon zich van zijn beste kant laat zien, verruilen we kommetjes vol hartverwarmend comfort food voor kleurrijke salades. Salade, het nieuwe boek van Janneke Philippi, komt dan ook als geroepen. Het fris vormgegeven boek biedt inspiratie voor een lekker zonnig voorjaar en een lange zomer, met salades voor elk moment. Op het bord prijken naast allerlei soorten sla ook kleurrijke groenten, granen, pasta, rijst, peulvruchten, fruit en verse kruiden, aangevuld met kip, vis, vlees, kaas of een eitje, zodat je met elke salade een complete maaltijd op tafel tovert. Komende dagen staan hier in elk geval de Romeinse …

Lees meer »

Alessi & David Chipperfield brengen een ode aan de Italiaanse moka

Tijdens de Salone del Mobile in Milaan presenteerde Alessi een nieuwe Moka, ontworpen door David Chipperfield. Deze moderne Moka brengt twee generaties samen, met de roots van Alessi en het moderne design van Chipperfield. Na grote designers als Richard Sapper, Aldo Rossi, Michael Graves, Piero Lissoni, Wiel Arets, Mario Trimarchi, Alessandro Mendini, Michele De Lucchi heeft nu ook de Britse architect David Chipperfield een koffiekannetje ontworpen voor Alessi. Maar niet zomaar één: Chipperfield nam de alombekende klassieker als uitgangspunt. Chipperfields interpretatie is enerzijds een bijdrage aan de evolutie van industrieel design en anderzijds een eerbetoon aan Alfonso Bialetti, de grootvader …

Lees meer »

De bijbel van de Italiaanse keuken

In De bijbel van de Italiaanse keuken laten Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti (van restaurant Toscanini in Amsterdam) de oneindige mogelijkheden van de Italiaanse keuken zien. Al bladerend door deze bijna vijfhonderd pagina’s tellende culinaire bijbel maak je een reis door Italië, met meer dan tweehonderd recepten uit alle regio’s die je stuk voor stuk wil proeven. Italië op de kaart Hoewel we uren kunnen wegdromen bij de prachtige kaart van Italië die als inhoudsopgave dient, zorgen onze steeds harder rommelende magen dat we snel verder bladeren. Voor je echter aan je culinaire reis kunt beginnen, wacht er …

Lees meer »

Pinot Grigio – de perfecte lentedruif (met vijf proeftips)

De lente staat in de startblokken. Krokussen, prille bloesem, ontluikend groen… De natuur ontwaakt! Bij dit lentegevoel past een fris groengeel glas Pinot Grigio. Ciao tutti’s wijnblogger Aimée neemt je mee in de wereld van de Pinot Grigio en tipt vijf frisse witte lente-wijnen om je wakker te schudden uit je winterslaap. Aimée: ‘Dit lid van de Pinot-druivenfamilie is een van de bekendste druivensoorten in Italië. Van origine is het echter een Franse druif (uit de Elzas), waar hij Pinot Gris wordt genoemd. Sinds de negentiende eeuw is de druif al aanwezig in Noord-Italië, voornamelijk in Trentino. Soms vind je …

Lees meer »

Koffiebonen uit Colombia – de oorsprong van een Italiaanse kopje koffie

We drinken in Italië altijd graag een kopje koffie, het Italiaanse levenselixer bij uitstek. De basis voor zo’n cafeïneshot ligt echter niet in Italië, maar in Zuid-Amerika, in Afrika of in het Midden-Oosten. Paul en Lianne nemen tijdens hun vakantie in Colombia een kijkje op een finca, koffieboerderij, in het departement Huila in Colombia, waar de enige echte El café de Colombia vandaan komt. Ze willen graag met eigen ogen zien wat er allemaal bij komt kijken voordat je van een heerlijke espresso in een Italiaanse bar kunt genieten. Warm welkom bij Finca La Cabaña Paul: ‘Volgens koffieboer Luis Alejandro …

Lees meer »

De beste tips voor een goede risotto

Ons ultieme comfort food is risotto. Er gaat niets boven het zen in de pan roeren om vervolgens opgekruld op de bank te genieten van een kom vol romige risotto, die niet alleen je maag maar ook je hart vult met warmte. Het maken van risotto lijkt omgeven te zijn met mythes en moeilijkheden. Het zou een ingewikkeld gerecht zijn om zelf te maken, het zou heel tijdrovend zijn en makkelijk kunnen mislukken. Gelukkig is niets minder waar. In zo’n twintig tot dertig minuten maak je een heerlijke risotto, iets dat we ook regelmatig doen als we alleen thuis zijn …

Lees meer »

Aan tafel bij de beste Italiaanse chef-kok van België: Felice Miluzzi van Restaurant Rossi in Leuven

Saskia: ‘Alweer meer dan tien jaar geleden (waar blijft de tijd) logeerde ik een weekend bij een vriendin die toen in Leuven werkte. Bij toeval belandden we de eerste avond bij een eenvoudig Italiaans restaurant, waar ik vervolgens de lekkerste pasta met zwaardvis ooit at. Nog jaren later wist ik precies hoe we daar zaten, in het zaakje dat eigenlijk te klein was voor de grootse prestaties van de kok. Ik wilde graag terug om meer te proeven, maar het kwam er niet van. Ik had een drukke baan in Amsterdam en elke paar dagen vakantie die ik had, reisde …

Lees meer »

Risottokroketjes uit de renaissance

Reeds in 1570 rolde er een bestseller van de Italiaanse persen: Opera dell’arte del cucinare van Bartolomeo Scappi (1500-1577). Dit zeer lijvige werk met maar liefst duizend recepten is vandaag de dag het bekendste historische kookboek uit Italië. Manon van eet!verleden maakt er vandaag een heerlijk eigentijds recept uit. Manon: ‘Bartolomeo Scappi was niet zomaar een kok; hij kookte op topniveau in Italiaanse religieuze kringen. Na enkele kardinalen van dienst te zijn geweest, verhuisde hij naar de keuken van het Vaticaan. Hij bereidde maaltijden voor paus Pius IV en later voor Pius V. Opera dell’arte del cucinare Scappi stak voor …

Lees meer »

Pioppi, hét kookboek – recepten voor het beroemde Pioppi-dieet

Het is een doorslaand succes: het Pioppi-dieet, een gezonde, laagdrempelige leefstijl om lekker maar toch verantwoord te eten. Het dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp in de provincie Salerno, waar de locals met dank aan dit ‘dieet’ tot op hoge leeftijd fit en actief blijven. In het boek Het Pioppi-dieet vind je een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor deze Italiaanse leefstijl, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen. Nóg meer Pioppi-proof recepten en weekmenu’s vind je nu in Pioppi, hét kookboek. Start je dag bijvoorbeeld met notengranola met kokos, een romige koffieshake met cacao …

Lees meer »

La Via del Tè – geurige thee uit Toscane

Italianen staan bekend als koffiedrinkers. Toen Saskia ooit na een uitgebreid diner bij een Toscaanse vriendin een kopje koffie weigerde en vroeg om een kopje thee, viel het gesprek aan tafel stil en keek iedereen gealarmeerd haar kant op. ’Ben je ziek?’ ‘Heb je koorts?’ ‘Voel je je niet lekker?’ Saskia: ‘Vragen om een kopje thee stond zo ongeveer gelijk aan het onder de leden hebben van een flinke griep. De Italianen aan tafel begrepen maar niet dat een kopje kruidenthee na een overvloedige maaltijd juist goed voor je is. Ze bekeken me meewarig en waren na hun espresso verdacht …

Lees meer »

Convives in Voerendaal – Italiaanse traditie in het uiterste zuiden van Limburg

Op een van de donkere en koude winteravonden reisde Carry samen met haar vriend naar het uiterste zuiden van Nederland, voor de Italiaanse warmte die we in de winter zo missen. Restaurant Convives in Voerendaal is een van de kleine parels die het Bourgondische zuiden rijk is en waar je in een warme omgeving kan genieten van de Italiaanse kookkunst van René van Breukelen. Met dank aan de kleinschalige locatie, de persoonlijke ontvangst door gastvrouw Marjorie van Breukelen en de voortreffelijke en eerlijke keuken voelt het echt als een stukje Italië in eigen land. Net zoals in Italië gaat het …

Lees meer »