Home » Italiaans eten (pagina 4)

Italiaans eten

25 jaar Roberto’s Restaurant

Roberto’s Restaurant in Amsterdam viert dit najaar het vijfentwintigjarig jubileum. Voor Roberto Payer en executive chef Franz Conde alle reden om extra uit te pakken, met een parade van pure klassiekers op de maandelijks wisselende menukaart en ruimte voor Italiaanse tradities, zoals de zondagse lunch. Nadine nam alvast een voorproefje van het feestmenu en kreeg tijdens Roberto’s jubileumlunch een keur aan klassiekers voorgeschoteld. In deze blog laat ze jullie meegenieten. Nadine: ‘Op weg naar het Hilton in Amsterdam, voor Roberto’s jubileumlunch, waan ik me al in Italië. De zon schijnt volop, ook al is het bijna herfst, en aan de …

Lees meer »

Courgettelasagne met ricotta en citroen van The Lemon Kitchen

Lasagne is een traditioneel Italiaans gerecht, waar je naar hartenlust op kunt variëren. Niet alleen door een andere vulling of saus te gebruiken, maar ook door de lasagnebladen te vervangen door bijvoorbeeld aubergine of courgette. Jadis van The Lemon Kitchen gebruikte voor dit recept in plaats van lasagnebladen langwerpige stukken geschaafde courgette. Jadis: ‘Ze worden belegd met ricotta en krijgen aan de bovenkant een krokant korstje dankzij de Parmezaanse kaas. Dit recept staat zo op tafel en is heerlijk als voor- en hoofdgerecht, maar kan in een kleinere portie ook prima als origineel hapje dienen. Ingrediënten (voor 2-3 personen): 2 …

Lees meer »

Gedroogde olijven met knoflook, laurier en sinaasappel uit ‘Onder de mediterrane zon’

In het kookboek Onder de mediterrane zon danst de zon over de pagina’s, van het ene hartverwarmende gerecht uit de keuken van Nadia Zerouali en Merijn Tol naar het andere. De dames nemen je mee op reis naar onder meer Marokko, Algerije, Libanon, Turkije en Andalusië, maar ook naar de Italiaanse regio’s Sardinië, Sicilië en Puglia. Sardinië – een golf van geurende kruiden Sardinië walst je keuken binnen op een golf van geurende kruiden, waarmee Nadia en Merijn een kruidige fregola maken. Nadia en Merijn: ‘Fregola is een op couscous lijkende pasta die net als couscous ook van semolina is …

Lees meer »

Verse vijgensalade met gorgonzola en citroenolijfolie

We kijken er elk jaar weer naar uit, naar zoete verse vijgen, het liefst zo van de boom geplukt in Italië. Jadis van The Lemon Kitchen maakt er een heerlijke salade mee. Jadis: ‘Het is weer tijd voor verse vijgen en oh wat zijn ze lekker zoet! De combinatie met het zoute van de gorgonzola is echt hemels. Deze salade is lekker als lunch, als bijgerecht of als hoofdgerecht met verschillende soorten brood. En het fijne is: dit lekkers staat binnen tien minuten op tafel! Ingrediënten (voor 2-3 personen): 3 grote verse vijgen | 1 zakje rucola (à 85 gram) …

Lees meer »

Ossobuco uit Smakelijk! – de lekkerste verhalen van Ronald Giphart

Al op jonge leeftijd maakte Ronald Giphart kennis met lekker eten; zijn moeder bereidde elke maaltijd met zorg. Maar pas toen hij een roman schreef over een chef-kok raakte hij zelf in de ban van het culinaire leven. Sindsdien kookt hij zich een slag in de rondte, verzamelt hij kookboeken en reist hij stad en land af op zoek naar het ultieme recept. Al meer dan tien jaar schrijft hij over zijn favoriete gerechten. De lekkerste stukken zijn nu samengebracht in Smakelijk! Een verrukkelijk boek, dat je bij elk verhaal laat watertanden. Het is een heerlijke bundeling van verhalen, anekdotes …

Lees meer »

Proef de olijfolie van San Mauro, uit de Sabijnse heuvels

De Romeinen wisten het al: in de heuvels ten noorden van Rome groeien buitengewoon smakelijke olijven, die een overheerlijke olijfolie opleveren. Alie Doorten, voormalig topmanager bij KLM en directeur van Baker & McKenzie, ontdekte het geheim van dit groene goud in 1995. Tijdens een verblijf in de Sabijnse heuvels werd ze meteen verliefd, op het gebied, op de olijfboomgaarden én op de olijfolie die van de olijvenoogst wordt gemaakt. Sprankelende smaakmaker uit de Sabijnse heuvels In 2008 kocht Alie dan ook zelf een stuk land in de Sabijnse heuvels, aan de Via San Mauro, met op het terrein bijna tweehonderd …

Lees meer »

Schiacciata met blauwe druiven

Het is tijd voor de vendemmia, de druivenpluk, en dat betekent dat ook deze smakelijke schiacciata met blauwe druiven weer op het menu staat. We genoten er afgelopen dagen van in de Mugello, maar je kunt het ook heel makkelijk thuis maken, met dit recept van Italiaans brood (dat Saskia ooit vertaalde). Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept gebruik je verse blauwe druiven, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken. Serveer deze schiacciata ook eens met een stukje kaas, zoals gorgonzola …

Lees meer »

Stanig – frisse witte wijnen uit Friuli-Venezia Giulia

De misschien wel beste witte wijnen van Italië komen uit de regio Friuli-Venezia Giulia, in het noordoosten van Italië. Wijndivas Heskia en Kim nemen ons mee naar deze regio, om de wijnen van Stanig te proeven. Heskia: ‘Op een van onze wijnontdekkingsreizen nemen we de snelweg die van Venetië richting Oostenrijk gaat. We stoppen in Udine voor de lunch. Wat een verrassende stad is dat! Ondanks de regen slenteren we heerlijk door de stad en zijn we meteen gecharmeerd van de fijne combinatie van de Italiaanse sfeer in de stad en de Oostenrijkse invloeden. Tijdens de lunch, in een osteria …

Lees meer »

Citroenpesto van The Lemon Kitchen

Jadis van The Lemon Kitchen deelt een lekker fris recept voor zelfgemaakte pesto. Jadis: ‘Zelf pesto maken is zo makkelijk dat je eigenlijk geen potje in je voorraadkast meer nodig hebt. Deze variant is dankzij de citroen net even anders, maar wij vinden hem met deze frisse touch nóg lekkerder. Traditioneel wordt deze basilicumpesto gemaakt in een vijzel. Daar dankt het ook zijn naam aan: pesto komt van het Italiaanse pestare, stampen. Je kunt uiteraard thuis een vijzel gebruiken, maar met een keukenmachine of staafmixer kan het ook! Ingrediënten (voor twee personen): ca. 30 gram verse basilicumblaadjes | 1 biologische citroen …

Lees meer »

Espresso freddo al limone – Italiaanse ijskoffie met citroen

Jadis van The Lemon Kitchen maakt geregeld een recept voor Ciao tutti, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Op deze zomerse zondag deelt ze een supersimpel maar lekker verfrissend recept voor een Italiaanse ijskoffie: een Italiaanse espresso met een toevoeging van citroen. Naar het schijnt gebruikten de arme Italianen vroeger wat citroen om de kwalitatief mindere koffie, die vaak een bittere nasmaak had, te maskeren. Een fris citroenschijfje doet wonderen. Met de koffiekwaliteit van nu hoeven we de smaak niet meer te maskeren, maar met zomerse temperaturen is het …

Lees meer »

Gebakken eieren met mozzarella & tomaat uit Jamie kookt Italië

Dertien jaar na het succesvolle Jamie’s Italië keert Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots. In Jamie kookt Italië draait het om de ziel van de Italiaanse keuken en het weergaloos genieten van de beste gerechten uit alle windstreken van de laars. Met Jamie kookt Italië proef je meer dan honderdveertig nieuwe Italiaanse recepten uit de keuken van Jamie Oliver, van gezonde salades en soepen tot écht comfort food. Allemaal voldoen ze aan zijn standaard: overheerlijk, no-nonsense, vriendelijk voor je portemonnee én voor je schaarse kooktijd. Jamie Oliver: ‘In Italië zal één ding nooit veranderen, en dat is dat bijna …

Lees meer »

Romeinse broodsalade

Historische kookboeken zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor onze moderne keuken. In Italië zijn er uit alle perioden van onze geschiedenis kookboeken overgeleverd. Hierdoor kunnen we heel mooi zien hoe gebruik van ingrediënten, kooktechnieken en smaken zich ontwikkeld hebben. En dat is niet mis als het om de Italiaanse keuken gaat, zo laat Manon Henzen van eet!verleden zien. Manon: ‘Tegenwoordig staat de Italiaanse keuken internationaal vooral bekend om haar eenvoudige bereidingen met topingrediënten. Met producten die vandaag de dag van Italiaanse bodem komen, heb je ook niet meer nodig. In de hele geschiedenis van Italië kom je keer op keer opmerkingen …

Lees meer »

Limoncellococktail van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen, een blog vol lekker lichte recepten met een frisse touch, maakt geregeld een recept voor Ciao tutti, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Jadis: ‘Deze heerlijke zomer vraagt om een lekker verfrissende zomerse cocktail, die binnen vijf minuten op tafel staat. Het is gemaakt met Limoncello di Fiorito, dat wordt gemaakt van Siciliaanse citroenen. Jadis bezocht afgelopen voorjaar op Sicilië de citroenleverancier van Fiorito, die ook zorgt voor de biologische citroenen van EkoPlaza. De kwaliteit van deze citroenen proef je terug in …

Lees meer »

Franciacorta – bruisende bubbels uit Lombardije

Niels van Toia bezocht in juni het Franciacorta Summer Festival, waarbij verschillende wijnhuizen in de weekends hun deuren openen voor bezichtigingen en proeverijen. Elk weekend heeft een ander thema, met dit keer onder meer muziek en lekker eten. Natuurlijk heeft Niels volop geproefd. Niet alleen van deze mousserende wijn, maar ook van allerlei heerlijke gerechten die perfect passen bij een glas Franciacorta én van de heerlijke sfeer die er tijdens dit festival in dit wijngebied hangt. Hij neemt je graag mee in de fascinerende wereld van Franciacorta. Klaar voor een bijzondere duik in de bubbels? Wat is Franciacorta? Niels: ‘Franciacorta …

Lees meer »

Maccheroni alla caprese uit ‘Pasta – il primo piatto’

Als je aan Italië denkt dan denk je aan… Pasta natuurlijk! Met het kookboek Pasta – il primo piatto (waarop pasta in prachtige gouden letters op het omslag prijkt) staan de ingrediënten voor een lekker bord pasta voortaan boven aan je boodschappenlijstje. Wat denk je bijvoorbeeld van Napolitaanse lasagne met gehaktballetjes, worst, eieren en ragout, van van scialatielli met courgettecrème en pecorino of van spaghettini met citroenwater en Provolone del Monaco DOP? Van Sardijnse gnocchi met aardappelen en mosselen, gevulde gefrituurde paccheri met notensaus of spaghetti alla puttanesca met gezouten kabeljauw? Hoe hemels klinkt het recept voor ricottakussentjes van la …

Lees meer »

Pasta met buffelmozzarella, Parmaham, citroen en erwtjes van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen, een blog vol lekker lichte recepten met een frisse touch, zal geregeld een recept voor Ciao tutti maken, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Na de citroencantuccini schotelt ze ons een heerlijk zomerse pasta voor. Jadis: ‘Deze pasta is ideaal als je weinig tijd hebt om in de keuken te staan maar het toch belangrijk vindt een lekker gerecht op tafel te zetten. Deze tagliatelle met buffelmozzarella, Parmaham, citroen en erwtjes staat in twintig minuten op tafel en zit boordevol smaak en …

Lees meer »

Souvenirs uit de Italiaanse supermarkt

Het is een van de dingen die een vakantie in Italië zo heerlijk maakt: lekker eten. Of je nu aanschuift bij een lokale trattoria, een bakje kersen koopt bij een kraampje langs de weg of neerstrijkt bij de lokale bar voor een aperitivo, de Italianen weten je te verrassen met verse producten en de allerlekkerste hapjes. Gelukkig kun je een deel van de Italiaanse lekkernijen ook mee naar huis nemen, om je vakantiegevoel lekker lang vast te houden en in eigen tuin of keuken te genieten van het lekkers dat Italië te bieden heeft. We doen graag inkopen bij de …

Lees meer »

Zeven zomerse rosés van Italiaanse bodem

Rosé en zomer… that’s amore! Ciao tutti’s wijnblogger Aimée ging op zoek naar spannende zomerse rosato’s. Ze selecteerde zeven rosés, afkomstig uit het koele noorden of juist uit het warme zuiden. Diverse druivensoorten en roséstijlen komen voorbij, van lichtvoetig, friszuur en zilverroze tot intens diepdonkere koperen tinten. Salute! Afkoelen met Pinot Grigio Aimée: ‘Bidoli is een bedrijf met geschiedenis, maar het maakt lekker moderne lichte wijnen. Het bedrijf is gevestigd tegen de Oostenrijkse grens, in de regio Friuli-Venezia-Giulia. Ik proefde er deze zeer lichte rosé van de Pinot Grigio-druif. In de neus is hij aromatisch: bloemennectar, vleugje banaan, gummibeertjes. In de mond …

Lees meer »

De culinaire rijkdom van Italië

Er zijn weinig landen die zó bekend zijn om de culinaire hoogstandjes als Italië. Gerechten uit de laars zijn overal ter wereld in de keukens van de betere restaurants te vinden. Italië is synoniem geworden voor verse pasta, perfecte pizza’s, romige risotto’s, patate al forno, crostini, bruschette en uiteraard tiramisù als afsluiter van een heerlijke maaltijd. Wanneer je écht wilt genieten van deze culinaire lekkernijen, dan moet je natuurlijk in Italië zelf zijn. De lekkerste restaurants In Italië begint de dag met een snelle espresso of cappuccino in een van de vele barretjes (niet voor de zwakke magen!), om veel …

Lees meer »

Citroencantuccini van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder is van jongs af aan bezig met eten. Eind 2016 leidde deze passie tot haar eigen blog, The Lemon Kitchen, vol lekker lichte recepten met een frisse touch. Jadis zal geregeld ook een recept voor Ciao tutti maken, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Jadis: ‘Ik ben dol op proeven, reizen, koken en nieuwe recepten ontwikkelen. Daarbij hoort ook een mooie vormgeving. Ik vind een totaalplaatje creëren met een recept, foodstyling en fotografie geweldig om te doen. Bij mij staat eten in het teken van beleving, …

Lees meer »