Home » Italiaans eten (pagina 4)

Italiaans eten

Pioppi, hét kookboek – recepten voor het beroemde Pioppi-dieet

Het is een doorslaand succes: het Pioppi-dieet, een gezonde, laagdrempelige leefstijl om lekker maar toch verantwoord te eten. Het dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp in de provincie Salerno, waar de locals met dank aan dit ‘dieet’ tot op hoge leeftijd fit en actief blijven. In het boek Het Pioppi-dieet vind je een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor deze Italiaanse leefstijl, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen. Nóg meer Pioppi-proof recepten en weekmenu’s vind je nu in Pioppi, hét kookboek. Start je dag bijvoorbeeld met notengranola met kokos, een romige koffieshake met cacao …

Lees meer »

La Via del Tè – geurige thee uit Toscane

Italianen staan bekend als koffiedrinkers. Toen Saskia ooit na een uitgebreid diner bij een Toscaanse vriendin een kopje koffie weigerde en vroeg om een kopje thee, viel het gesprek aan tafel stil en keek iedereen gealarmeerd haar kant op. ’Ben je ziek?’ ‘Heb je koorts?’ ‘Voel je je niet lekker?’ Saskia: ‘Vragen om een kopje thee stond zo ongeveer gelijk aan het onder de leden hebben van een flinke griep. De Italianen aan tafel begrepen maar niet dat een kopje kruidenthee na een overvloedige maaltijd juist goed voor je is. Ze bekeken me meewarig en waren na hun espresso verdacht …

Lees meer »

Convives in Voerendaal – Italiaanse traditie in het uiterste zuiden van Limburg

Op een van de donkere en koude winteravonden reisde Carry samen met haar vriend naar het uiterste zuiden van Nederland, voor de Italiaanse warmte die we in de winter zo missen. Restaurant Convives in Voerendaal is een van de kleine parels die het Bourgondische zuiden rijk is en waar je in een warme omgeving kan genieten van de Italiaanse kookkunst van René van Breukelen. Met dank aan de kleinschalige locatie, de persoonlijke ontvangst door gastvrouw Marjorie van Breukelen en de voortreffelijke en eerlijke keuken voelt het echt als een stukje Italië in eigen land. Net zoals in Italië gaat het …

Lees meer »

Il Fiore – uitbundig bloeiende Italiaanse bloem aan de boulevard van Maastricht

Niet alleen Saskia verhuisde dit najaar naar Maastricht, ook Dino Bagnato en zijn vrouw Diana Pani vonden een nieuw thuis in de zuidelijkste hoofdstad van Nederland. Twee jaar geleden sloten ze de deuren van restaurant Il Fiore in Maasmechelen, in Maastricht vonden ze een perfecte plek voor een nieuwe start, natuurlijk mét de oude, vertrouwde naam en dezelfde liefde voor de Italiaanse keuken. Dubbele liefde voor de Italiaanse keuken Chef-kok Dino komt oorspronkelijk uit de Salento, in het zuiden van Puglia. Op dertienjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Maasmechelen, waar ze het huis betrokken naast dat van de …

Lees meer »

Een culinair feestje: de beste recepten van Restaurant Mario in Neck

Tijd voor een culinair feestje, want ter ere van de 50ste verjaardag van Restaurant Mario in Neck (bij Purmerend) heeft Mario’s familie een gloednieuw kookboek uitgebracht, vol recepten uit eigen keuken, persoonlijke verhalen en foto’s om in te lijsten. Una tradizione di famiglia, een familietraditie, wordt hiermee gedeeld met alle liefhebbers van de Italiaanse keuken. Niet alleen krijg je een kijkje in de keuken van Mario, je leert ook hoe je zijn spectaculaire gerechten thuis op tafel kunt zetten. Het is niet zomaar een kookboek, maar een flinke familiebijbel, met bijna driehonderd pagina’s vol culinaire inspiratie. Het grootste deel is …

Lees meer »

Meringue met kersen en pistachenootjes

Ideaal om inspiratie op te doen voor gezellige etentjes met familie en vrienden: het kookboek Variatie op de plank. In het vierkante boek vind je originele ideeën voor sfeervolle planken met bijbehorende recepten – van zomers tot winters, van oosters tot mediterraan en van ontbijt tot dessert. Natuurlijk kun je ook zelf mixen en matchen. De vele tips zorgen voor net dat extra effect, zowel qua recepten als qua opmaak van de planken. Zo wordt elk etentje gegarandeerd een feestje! Ook fijn: je kunt de hapjes samen klaarmaken, zelf de hele dag de keuken induiken óf alle gasten een deel …

Lees meer »

Italiaanse (kerst)koekjes van Mondo di Laura!

Laura doet al haar hele leven niets liever dan koekjes bakken. Als kind bracht ze samen met nonna, oma, Clementina uren in de keuken door. Ze mengde bloem, water en andere ingrediënten tot koekjesdeeg en schoof bakplaat na bakplaat in de oven, voor een koektrommel vol geurige biscotti. Nog altijd bakt ze graag, maar inmiddels heeft de oven van haar oma plaats gemaakt voor een professioneler exemplaar. Haar werkwijze is gelukkig grotendeels overeind gebleven: een handvol kwalitatief goede ingrediënten (waarbij ze nooit melk en conserveringsmiddelen gebruikt), authentieke recepten (van onder meer haar oma en tantes) en alle aandacht voor elk …

Lees meer »

Pizzoccheri – pasta uit de keuken van de Valtellina (Lombardije)

Op een koude en grijze dag in Lombardije liet de nonna, oma, van de Italiaanse vriendin van Niels van Toia hem kennismaken met pizzoccheri. Al snel stond hij zelf in de keuken om dit pastagerecht te maken en op zijn beurt deelt hij het recept voor pizzoccheri nu met ons. Niels: ‘Dit gerecht doet mij denken aan het belang van traditie in de Italiaanse keuken en hoe die traditie wordt doorgegeven, van generatie op generatie. Klassiek Italiaans eten is per definitie duurzaam en niet onderhevig aan trends. Op het eerste gezicht leek het me niet het meest Italiaanse gerecht dat …

Lees meer »

Crosarola – weelderige rode wijnen uit de Valpolicella

Wijndivas Heskia en Kim nemen je mee naar de Valpolicella, naar de wijngaard van Crosarola: De warme omhelzing van Verona Kim: ‘Je kunt niet op bezoek gaan bij Crosarola zonder Verona gezien te hebben. Het is de leukste stad om te overnachten in de omgeving van dit wijnhuis én om alvast sfeer te proeven voor de feestelijke decemberdagen. Het klinkt misschien cliché, maar overal in Verona zie en voel je warmte en gezelligheid. Of het nu nippend aan een glas glühwein is, tijdens de drukke kerstmarkt op het Piazza delle Erbe, of gek poserend met andere bezoekers bij het bronzen …

Lees meer »

Zonnige Siciliaanse citroenmarmelade van The Lemon Kitchen

Niets lekkerders dan een snee vers brood met deze Siciliaanse citroenmarmelade naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen. Met elke hap proef je de warme zomerzon en ruik je die heerlijke mix van citroen en een Siciliaans briesje. Een buonissimo dosis vitamine zon voor het beste begin van de dag! Jadis: ‘Voor het maken van de citroenmarmelade heb je ongeveer anderhalf uur tijd nodig. Een prima klusje voor een druilerige zondagmiddag. Tip: zo’n potje zonnige citroenmarmelade is ook leuk als cadeautje! Voor ongeveer vier gevulde jampotten heb je nodig: 7 biologische citroenen (de beste koop je bij EkoPlaza, Jumbo …

Lees meer »

Tutto Calabrese – culinaire cadeaus uit Calabrië

Calabrië, in het diepe zuiden van Italië, staat niet alleen bekend om de prachtige kustlijn, maar ook om de heerlijke keuken. Het is een flinke afstand, een reis naar ‘de teen van Italië’, maar met de culinaire lekkernijen van Tutto Calabrese proef je het beste uit de keuken van Calabrië gewoon thuis. Zo is Zuid-Italië ineens lekker dichtbij! Ziel en zaligheid Tutto Calabrese is het initiatief van Peter en Tristan Dekker. Zij laten je graag kennismaken met deze heerlijke regio. Peter: ‘Al meer dan dertig jaar komen Tristan en ik in Calabrië. We hebben er heel veel vrienden, die ons …

Lees meer »

Hoe weet je dat je goede extra vergine olijfolie koopt?

Heleen: ‘In het najaar vindt voor de meeste olijfboeren de olijvenpluk plaats. Zo ook voor ons. Wij beginnen met plukken zodra de frantoio (de olijfolieperserij) de deuren opent. Het is een zeer arbeidsintensief werkje, dat nog wel eens onderschat wordt. Zeker als je oogst zoals wij dat doen. Niks geen schudmachines of mechanische plukarmen, wij doen alles met de hand en harken de olijven een voor een uit de boom. Meestal zijn we vijf weken dag in dag uit aan het plukken, met als gevolg dat je aan het einde van de pluk kampt met nekklachten en verzuurde armen. De …

Lees meer »

Cirvelato – maak zelf Italiaanse worst uit de middeleeuwen

Manon: ‘Fermenteren, wildplukken, eten van het seizoen, streekproducten en het eten van het hele dier: de tafels in boekhandels liggen er vol mee. De foodtrends van dit moment zijn echter zeker niet nieuw. Eeuwenlang waren ze de gewoonste zaak van de wereld, zoals in de middeleeuwen. Je ziet het dan ook al veelvuldig toegepast in Italiaanse kookboeken die in deze periode geschreven zijn. Al eerder liet ik je kennis maken met een Italiaans kookmanuscript van rond 1500, het Anonimo Toscano, waaruit ik kip met granaatappel maakte. Italië kent echter nog meer mooie middeleeuwse handgeschreven kookboeken, zoals de Cuoco Napoletano van …

Lees meer »

Proef 5 prachtige Pinot Nero’s

Het is volop herfst, de tijd van bosgeur, vochtige bladeren en paddenstoelen. In dat geurenprofiel past de Pinot Nero perfect. Deze druif, met zijn gevoelige, dunne schil, wordt wel gezien als een van de beste maar ook meest complexe blauwe druiven in de wereld. De Pinot Nero, die in Noord-Italië ook wel Blauburgunder wordt genoemd, is namelijk zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen, vatbaar voor ziekten en bepaald niet geschikt om overal aan te planten. Ciao tutti’s wijnblogger Aimée neemt je mee in de wereld van de Pinot Nero en tipt vijf heerlijke Pinot Nero’s om te proeven! Wereldwijd beroemd Aimée: ‘Pinot …

Lees meer »

Italiaanse citroencake van The Lemon Kitchen

Niets zo lekker als een smeuïge citroencake! Een dikke plak van deze cake naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen smaakt heerlijk bij een cappuccino maar kun je ook met een bolletje ijs als toetje serveren. Het is bovendien ideaal voor een picknick of een gezellige brunch. Jadis: ‘Deze Italiaanse citroencake is niet zo vast en compact als de Nederlandse variant. Hij is luchtig, een beetje smeuïg en door de frisse icing aan de buitenkant licht krokant. Als je dit recept gaat maken, is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de Siciliaanse citroenen …

Lees meer »

Pasta met paddenstoelen, pancetta en witlof ter ere van World Pasta Day

Vandaag, 25 oktober, is het World Pasta Day! Dat betekent natuurlijk dat we vanavond een extra lekkere pan pasta op tafel zetten. Gezien de tijd van het jaar kiezen we voor een heerlijk herfstige pasta. Er gaat nu immers niets boven een hartverwarmend bord comfort food… Op zoek naar een lekker pastarecept belanden we op de website van HelloFresh, waar een bord rigatoni met een romige paddenstoelensaus ons toelacht. We zijn erg benieuwd naar de combinatie met witlof, iets wat we in Italië nog nooit hebben geproefd, dus we noteren de ingrediënten meteen op ons boodschappenlijstje. We kopen bij de plaatselijke …

Lees meer »

Carluccio – ruim 300 heerlijke recepten van Antonio Carluccio

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Antonio Carluccio overleed. Gelukkig is zijn culinaire erfenis bewaard gebleven in zijn prachtige kookboeken. Meer dan driehonderd van zijn beste recepten zijn nu opnieuw verzameld in een lijvig kookboek dat simpelweg de naam Carluccio draagt, als een prachtig en vooral heel smakelijk eerbetoon aan ‘de godfather van de Italiaanse keuken’. In Carluccio – Mijn beste Italiaanse recepten neemt Antonio Carluccio je mee op reis door Italië. Zijn simpele, positieve en nuchtere benadering van de Italiaanse keuken speelt hierbij een belangrijke rol. Verwacht dus geen complexe recepten, maar eenvoudige gerechten die je ook …

Lees meer »

10 cadeautjes voor de pastaliefhebber

Op 25 oktober is het World Pasta Day. Tijd voor een blog met 10 pastapresentjes – voor wie net zo dol is op pasta als wij! 1 Bijzondere pasta’s Je doet ons geen groter plezier dan met eetbare cadeaus. Zeker een pak bijzondere pasta valt in de smaak, zoals de pasta’s van Rummo en de prachtige dozen pasta van Filotea. Ook altijd goed: een zonnig geel pak Martelli-pasta. Dit jaar waren we ook blij met de kleurrijke Dolce & Gabbana-collectie van Pastificio Di Martino (o.a. verkrijgbaar in de grotere filialen van Albert Heijn) en met de croxetti die we in …

Lees meer »

La pasta non aspetta – de beste tips & tricks voor het koken van pasta

Een Italiaans gezegde luidt: la pasta non aspetta, de pasta wacht niet. Zodra de pasta perfect al dente is, moet hij worden opgediend. Te lang doorgekookte of afgekoelde pasta staat voor een Italiaan gelijk aan een halsmisdaad. Voor het eten van de perfecte pasta slaat men in Italië dan ook elke beleefdheidsvorm in de wind: zodra je een bord pasta onder je neus krijgt geschoven, begin je te eten. Op de rest van het gezelschap hoef je dus niet te wachten, dat zou een belediging zijn voor de kok… en voor de pasta! Maar hoe weet je nu wanneer de …

Lees meer »

Aan tafel in Venetië – een kookboek vol met Venetiaans lekkers

In het prachtig vormgegeven kookboek Aan tafel in Venetië deelt Skye McAlpine honderd heerlijke traditionele gerechten uit de Venetiaanse keuken. Pagina na pagina verlekker je je aan Venetiaanse lekkernijen als crostini met ricotta en vijgen, romige pompoensoep, bigoli met walnotensaus, tagliolini met garnalen en citroenrisotto. Met gepocheerde langoustines met saffraanmayonaise, pittige gehaktballen, geroosterde radicchio met granaatappel en aardbeien-wodkasorbet zet je Venetië op tafel. Smaakt dat naar meer? Lees dan snel verder, want we mogen een recept uit dit kookboek delen! Recepten uit de keuken van Venetië Skye McAlpine leert je hoe je deze gerechten op authentieke wijze bereidt. Ze woont al …

Lees meer »