Ga op pad met onze City Walks!

Een dolce duif voor Pasen

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze ons hier toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons.

colomba-pasquale-Pasen-Italie

De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen.

Het verhaal gaat dat de colomba pasquale haar oorsprong vindt in de vroege middeleeuwen. In 571 viel Alboin, de heerser van de Longobarden, de stad Pavia aan. Het beleg duurde vele maanden en nadat de stad uiteindelijk dan toch in handen van Alboin gevallen was, verlangde de Longobardische koning even niet naar goud, zilver en andere kostbaarheden. Nee, hij stond erop dat hij over twaalf aantrekkelijke jonge maagden kon beschikken.

De uitverkoren meisjes wachtten hun lot met schrik en beven af, tot een van hen een plan bedacht. Ze vroeg om wat bloem, honing en gekonfijte vruchtjes en bakte daarvan een koek in de vorm van een duif. Toen de maagden aan Alboin werden voorgeleid, overhandigden ze hem de koek. Alboin was natuurlijk niet gek en wilde er niet van eten voordat een van de meisjes zelf een stuk had geproefd. Toen zij zonder tegensputteren een stukje opat, durfde Alboin ook een stuk te proeven. Aangezien hij de maanden ervoor op slecht bereide maaltijden had moeten leven, was hij direct verrukt door de zoete smaak van dit lekkers. Als dank liet hij het meisje vrij en deed hij zich te goed aan de duif in plaats van aan haar. Che fortuna!

colomba-pasquale-Pasen-Italie-2

Het oorspronkelijke recept is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten, dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Wie het wil uitproberen, kan via deze link met Artusi’s recept aan de slag – dan heb je nog alle tijd voor Pasen!

Voor wie in de aanloop naar Pasen geen tijd heeft om uren in de keuken te staan: via de webshop van Il Sogno kun je heel snel een mooi verpakte colomba pasquale kopen – een echte vredesstichter aan het paasontbijt!

Colomba-pasquale

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *