Download gratis de Ciao tutti app!

Colomba pasquale – een dolce duif voor Pasen

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons.

De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt het zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocoladepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago.

Het verhaal gaat dat de colomba pasquale haar oorsprong vindt in de vroege middeleeuwen. In 571 viel Alboin, de heerser van de Longobarden, de stad Pavia aan. Het beleg duurde vele maanden en nadat de stad uiteindelijk dan toch in handen van Alboin gevallen was, verlangde de Longobardische koning even niet naar goud, zilver en andere kostbaarheden. Nee, hij stond erop dat hij over twaalf aantrekkelijke jonge maagden kon beschikken.

De uitverkoren meisjes wachtten hun lot met schrik en beven af, tot een van hen een plan bedacht. Ze vroeg om wat bloem, honing en gekonfijte vruchtjes en bakte daarvan een koek in de vorm van een duif. Toen de maagden aan Alboin werden voorgeleid, overhandigden ze hem de koek.

Alboin was natuurlijk niet gek en wilde er niet van eten voordat een van de meisjes zelf een stuk had geproefd. Toen zij zonder tegensputteren een stukje opat, durfde Alboin ook een stuk te proeven. Aangezien hij de maanden ervoor op slecht bereide maaltijden had moeten leven, was hij direct verrukt door de zoete smaak van dit lekkers. Als dank liet hij het meisje vrij en deed hij zich te goed aan de duif in plaats van aan haar. Che fortuna!

Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891. Je vindt het via deze link. Het is wel erg bewerkelijk: het maken van de duif neemt maar liefst vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden.

Als je in aanloop naar Pasen geen tijd hebt om uren in de keuken te staan, kun je gelukkig bij veel (online) Italiaanse delicatessenwinkels een mooi verpakte colomba pasquale kopen. We hebben hieronder een aantal van onze favorieten voor je op een rijtje gezet:

De colomba’s van Bonifanti
De Piemontese bakkers van Bonifanti maken voor Pasen een colomba van zacht en luchtig deeg met rozijnen, gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen en bovenop een laagje verkruimelde hazelnoten en hele amandelen.

Zo’n buonissima colomba van Bonifanti is te bestellen via deze link, met naast de klassieke paasduif nog drie andere heerlijke combinaties: met chocolade, met kersen of met peer én chocolade.

De colomba’s van Infermentum
Het natuurlijk gezuurde deeg van de colomba van Infermentum verrast met de omhullende balans van de smaak van bittere amandelen en de zoetheid van gekonfijte sinaasappel. De colomba is via deze link te bestellen bij Casabase, zowel in de klassieke variant als in een chocoladeversie.

foto: Casabase

De colomba’s van Bauli
Bauli maakt elk jaar een heerlijke selectie colomba’s, met naast de klassieke paasduif ook een variant zonder gekonfijte vruchtjes, een duif met tiramisù, eentje met limoncellocrème en eentje met Baileyscrème.

De colomba’s van Fiasconaro
Het Siciliaanse Fiasconaro bakt colomba’s die vervolgens worden verpakt in een prachtig bewaarblik met design van Dolce&Gabbana. De colomba al cioccolato is een kleine paasduif (100 gram) bedekt met glazuur en Siciliaanse chocoladedruppels, terwijl de colomba alle mandorle (750 gram) een jasje van Siciliaanse amandelen heeft.

foto: Fiasconaro / Dolce & Gabbana

Extra feestelijk is de colomba con cioccolato e confettura di fragoline di bosco, een paasduif van 800 gram met een dubbele laag glazuur van pure chocolade en wilde aardbeienjam en besprenkeld met chocoladedruppels. Je krijgt er bovendien een potje Siciliaanse chocoladeroom met bijbehorend mesje bij, voor een extra laag lekkers op je paasduif.

De colomba’s van Fiasconaro zijn onder meer verkrijgbaar bij Gusto in Den Bosch (via deze link) maar ook bij Woarst in Arnhem (via deze link), met bij beide de optie om de colomba af te halen of te laten verzenden.

De colomba’s van Pasticceria Filippi
De colomba pasquale van Pasticceria Filippi wordt gemaakt van alleen maar natuurlijke ingrediënten, waaronder volle melk (die elke ochtend rechtstreeks wordt geleverd door de zuivelfabriek in het dorp), boter, eieren van scharrelkippen, honing, rozijnen en gekonfijte blokjes citrusfruit.

Er is ook een colomba zonder gekonfijt fruit, voor een wat neutralere duif bij het paasontbijt. Je bestelt de colomba’s van Pasticceria Filippi via deze link bij Festa di Friuli.

foto: Pasticceria Filippi

Wil je eens iets anders dan anders, dan heeft Festa di Friuli ook een lingotto al limone (een kleine cake met olijfolie en citroen).

foto: Pasticceria Filippi

De colomba’s van Leonardo
De colomba’s naar recept van de Florentijn Leonardo, die inmiddels negentig jaar oud is, vallen ook buiten Florence meer dan in de smaak. De bakkers volgen nog altijd Leonardo’s vaste recept: met traditionele, exclusieve ingrediënten en een flinke dosis liefde. Leonardo maakt een klassieke variant en een colomba met chocolade en sinaasappel, beide te bestellen via deze link.

De colomba van Hausbrandt
De colomba van Hausbrandt wordt gemaakt door patisseriemeester Iginio Massari. Een internationale bekendheid, die geldt als absolute autoriteit op bakgebied. Zijn colomba smaakt heerlijk met een mooie espresso of een feestelijk glaasje mousserende wijn. Je bestelt de Hausbrandt-colomba bij Koffiecentrale.nl.

De colomba’s van La Locanda
Vlak bij Turijn, in het plaatsje Cavour, maken de mensen van Locanda La Posta heerlijke colomba’s die vervolgens een kleurrijk papiertje met strik krijgen zodat ze tijdens jouw paasontbijt of -brunch de show kunnen stelen. Deze colomba’s zijn onder meer verkrijgbaar bij Soffritto in Sittard en bij Mosaevino in Maastricht.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *