Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Colomba pasquale – een dolce duif voor een Italiaanse paasbrunch

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons.

De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt een stuk colomba zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocolade- of pistachepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago.

De legende achter de Italiaanse paasduif

Het verhaal gaat dat de colomba pasquale haar oorsprong vindt in de vroege middeleeuwen. In 571 viel Alboin, de heerser van de Longobarden, de stad Pavia aan.

Het beleg duurde vele maanden en nadat de stad uiteindelijk dan toch in handen van Alboin gevallen was, verlangde de Longobardische koning even niet naar goud, zilver en andere kostbaarheden. Nee, hij stond erop dat hij over twaalf aantrekkelijke jonge maagden kon beschikken.

De uitverkoren meisjes wachtten hun lot met schrik en beven af, tot een van hen een plan bedacht. Ze vroeg om wat bloem, honing en gekonfijte vruchtjes en bakte daarvan een koek in de vorm van een duif. Toen de maagden aan Alboin werden voorgeleid, overhandigden ze hem de koek.

Alboin was natuurlijk niet gek en wilde er niet van eten voordat een van de meisjes zelf een stuk had geproefd. Toen zij zonder tegensputteren een stukje opat, durfde Alboin ook een stuk te proeven. Aangezien hij de maanden ervoor op slecht bereide maaltijden had moeten leven, was hij direct verrukt door de zoete smaak van dit lekkers. Als dank liet hij het meisje vrij en deed hij zich te goed aan de duif in plaats van aan haar. Che fortuna!

Artusi’s recept voor de colomba pasquale

Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891.

Je vindt het via deze link. Het is wel erg bewerkelijk: het maken van de duif neemt maar liefst vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden.

Bestel een heerlijke colomba pasquale voor Pasen!

Als je in aanloop naar Pasen geen tijd hebt om uren in de keuken te staan, kun je gelukkig bij veel (online) Italiaanse delicatessenwinkels een mooi verpakte colomba pasquale kopen.

We hebben hieronder een aantal van onze favorieten voor je op een rijtje gezet. De meeste aanbieders hebben slechts een kleine voorraad, dus wacht niet te lang met bestellen als je graag een heerlijke Italiaanse colomba wil proeven met Pasen!

Bonifanti’s paasduiven uit Piemonte

De Piemontese bakkers van Bonifanti maken voor Pasen een colomba van zacht en luchtig deeg met rozijnen, gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen en bovenop een laagje verkruimelde hazelnoten en hele amandelen.

Zo’n buonissima colomba van Bonifanti is te bestellen via deze link, met naast de klassieke variant ook duiven met bijvoorbeeld citrusvruchten of chocolade.

Elke colomba is op een prachtige manier met de hand verpakt. Je krijgt er een kleurrijke Paaskaart bij (voor een persoonlijke boodschap) en een papieren geschenktas.

Een Siciliaanse paasduif van La Nuova Dolceria

La Bottega van Chiara’s Food laat de Siciliaanse colomba’s van La Nuova Dolceria invliegen. Banketbakker Francesco Manuele maakt samen met zijn zoon en een aantal trouwe medewerkers elk jaar opnieuw een kleine selectie colomba’s met pure ingrediënten.

Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt, met zuurdesem die net zo oud is als Francesco zelf, met pure Siciliaanse ingrediënten en vooral met heel veel liefde.

Francesco stuurt een klein aantal naar Chiara, met dit jaar de colomba tradizionale, een colomba met chocolade en de colomba met pistachenootjes. Bestellen kan via deze link, maar je kunt ook even binnenwandelen bij La Bottega (Van Woustraat 201HS in Amsterdam).

De colomba al pistacchio is onze favoriet. De pistachenootjes voor de colomba al pistacchio worden namelijk met de hand geroosterd, voor een optimale smaak. Maar het échte geheim van Francesco is dat er een flinke dosis pistachecrème door het deeg gaat, dat daardoor nóg smeuïger wordt.

Tot slot wordt de bovenzijde van de panettone voorzien van een laagje pistachecrème, met witte chocolade en fijngehakte pistachenootjes. Eén hap en je waant je even in het pistacheparadijs!

De colomba pasquale van Infermentum

Het natuurlijk gezuurde deeg van de colomba van Infermentum uit Verona verrast, mede dankzij de omhullende balans van de smaak van bittere amandelen en de zoetheid van gekonfijte sinaasappel.

Wil je niet misgrijpen voor je paasontbijt of -brunch? Bestel dan dit weekend nog je favoriete colomba. Casabase heeft vier soorten in het assortiment: de colomba tradizionale, de colomba met drie soorten chocola, de nieuwe colomba met abrikozen of de nieuwe colomba semplice met citrusvruchten. Via deze link vind je alle details.

Als Ciao tutti-lezer krijg je bovendien een heerlijk extra cadeau bij je bestelling. Vul hiervoor bij opmerkingen voor het afrekenen van je online winkelmandje op de website van Casabase de code CIAO in, zodat Casabase weet dat ze iets lekkers kunnen inpakken.

foto’s: Casabase

De colomba pasquale van Chiostro di Saronno

De naam Chiostro di Saronno verwijst naar een oud Franciscaans klooster in het centrum van Saronno. Het is een van de oudste en bekendste producenten van koekjes, likeuren (Amaretto di Saronno), panettone én colomba pasquale in Italië.

Saronno is de thuisbasis van het bedrijf en de plek waar ze hun voortreffelijke recepten bewaren. Ze hechten veel waarde aan de traditionele cultuur. Daarom gebruiken ze alleen pure ingrediënten, om zo de lekkerste colomba’s te maken, in prachtige retro-verpakkingen.

Dit jaar zijn de colomba’s van Chiostro di Saronno verkrijgbaar in een zachtroze kleur of lichtgele verpakking, onder meer via Mosa e Vino in Maastricht.

De colomba pasquale van Hausbrandt

De colomba van Hausbrandt wordt gemaakt door patisseriemeester Iginio Massari. Een internationale bekendheid, die geldt als absolute autoriteit op bakgebied.

Zijn colomba smaakt heerlijk met een mooie espresso of een feestelijk glaasje mousserende wijn. Je bestelt de Hausbrandt-colomba bij Koffiecentrale.nl.

Augusta’s paasduiven uit Saronno

De colomba’s van Augusta komen uit Saronno, een plaatsje net ten noorden van Milaan. Augusta Panettoni werd in 1945 opgericht door een meester-patissier. Sindsdien worden de colomba’s elk voorjaar volgens traditioneel recept gebakken.

De traditie en ervaring wordt van generatie op generatie doorgegeven, waardoor Augusta een hoge kwaliteit kan waarborgen. Dat proef je niet alleen terug in de paasduif, maar is ook af te lezen aan de prachtige verpakkingen. Elke colomba is zo echt een cadeautje, mooi verpakt in pastelkleurig papier.

Paasduiven van Balocco, Bauli, Fiasconaro en Tre Marie

Ook merken als Balocco, Bauli, Fiasconaro en Tre Marie bakken elk jaar colomba’s voor bij het paasontbijt of de paasbrunch. In de online webshop van Vico Food Box vind je een mooi assortiment aan paasduiven, met zowel de klassieke colomba als variaties met chocolade of pistache.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *