Italiaans eten

Aan tafel bij de beste Italiaanse chef-kok van België: Felice Miluzzi van Restaurant Rossi in Leuven

Saskia: ‘Alweer meer dan tien jaar geleden (waar blijft de tijd) logeerde ik een weekend bij een vriendin die toen in Leuven werkte. Bij toeval belandden we de eerste avond bij een eenvoudig Italiaans restaurant, waar ik vervolgens de lekkerste pasta met zwaardvis ooit at. Nog jaren later wist ik precies hoe we daar zaten, in het zaakje dat eigenlijk te klein was voor de grootse prestaties van de kok. Ik wilde graag terug om meer te proeven, maar het kwam er niet van. Ik had een drukke baan in Amsterdam en elke paar dagen vakantie die ik had, reisde …

Lees meer »

Risottokroketjes uit de renaissance

Reeds in 1570 rolde er een bestseller van de Italiaanse persen: Opera dell’arte del cucinare van Bartolomeo Scappi (1500-1577). Dit zeer lijvige werk met maar liefst duizend recepten is vandaag de dag het bekendste historische kookboek uit Italië. Manon van eet!verleden maakt er vandaag een heerlijk eigentijds recept uit. Manon: ‘Bartolomeo Scappi was niet zomaar een kok; hij kookte op topniveau in Italiaanse religieuze kringen. Na enkele kardinalen van dienst te zijn geweest, verhuisde hij naar de keuken van het Vaticaan. Hij bereidde maaltijden voor paus Pius IV en later voor Pius V. Opera dell’arte del cucinare Scappi stak voor …

Lees meer »

Pioppi, hét kookboek – recepten voor het beroemde Pioppi-dieet

Het is een doorslaand succes: het Pioppi-dieet, een gezonde, laagdrempelige leefstijl om lekker maar toch verantwoord te eten. Het dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp in de provincie Salerno, waar de locals met dank aan dit ‘dieet’ tot op hoge leeftijd fit en actief blijven. In het boek Het Pioppi-dieet vind je een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor deze Italiaanse leefstijl, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen. Nóg meer Pioppi-proof recepten en weekmenu’s vind je nu in Pioppi, hét kookboek. Start je dag bijvoorbeeld met notengranola met kokos, een romige koffieshake met cacao …

Lees meer »

La Via del Tè – geurige thee uit Toscane

Italianen staan bekend als koffiedrinkers. Toen Saskia ooit na een uitgebreid diner bij een Toscaanse vriendin een kopje koffie weigerde en vroeg om een kopje thee, viel het gesprek aan tafel stil en keek iedereen gealarmeerd haar kant op. ’Ben je ziek?’ ‘Heb je koorts?’ ‘Voel je je niet lekker?’ Saskia: ‘Vragen om een kopje thee stond zo ongeveer gelijk aan het onder de leden hebben van een flinke griep. De Italianen aan tafel begrepen maar niet dat een kopje kruidenthee na een overvloedige maaltijd juist goed voor je is. Ze bekeken me meewarig en waren na hun espresso verdacht …

Lees meer »

Il Fiore – uitbundig bloeiende Italiaanse bloem aan de boulevard van Maastricht

Niet alleen Saskia verhuisde dit najaar naar Maastricht, ook Dino Bagnato en zijn vrouw Diana Pani vonden een nieuw thuis in de zuidelijkste hoofdstad van Nederland. Twee jaar geleden sloten ze de deuren van restaurant Il Fiore in Maasmechelen, in Maastricht vonden ze een perfecte plek voor een nieuwe start, natuurlijk mét de oude, vertrouwde naam en dezelfde liefde voor de Italiaanse keuken. Dubbele liefde voor de Italiaanse keuken Chef-kok Dino komt oorspronkelijk uit de Salento, in het zuiden van Puglia. Op dertienjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Maasmechelen, waar ze het huis betrokken naast dat van de …

Lees meer »

Een culinair feestje: de beste recepten van Restaurant Mario in Neck

Tijd voor een culinair feestje, want ter ere van de 50ste verjaardag van Restaurant Mario in Neck (bij Purmerend) heeft Mario’s familie een gloednieuw kookboek uitgebracht, vol recepten uit eigen keuken, persoonlijke verhalen en foto’s om in te lijsten. Una tradizione di famiglia, een familietraditie, wordt hiermee gedeeld met alle liefhebbers van de Italiaanse keuken. Niet alleen krijg je een kijkje in de keuken van Mario, je leert ook hoe je zijn spectaculaire gerechten thuis op tafel kunt zetten. Het is niet zomaar een kookboek, maar een flinke familiebijbel, met bijna driehonderd pagina’s vol culinaire inspiratie. Het grootste deel is …

Lees meer »

Meringue met kersen en pistachenootjes

Ideaal om inspiratie op te doen voor gezellige etentjes met familie en vrienden: het kookboek Variatie op de plank. In het vierkante boek vind je originele ideeën voor sfeervolle planken met bijbehorende recepten – van zomers tot winters, van oosters tot mediterraan en van ontbijt tot dessert. Natuurlijk kun je ook zelf mixen en matchen. De vele tips zorgen voor net dat extra effect, zowel qua recepten als qua opmaak van de planken. Zo wordt elk etentje gegarandeerd een feestje! Ook fijn: je kunt de hapjes samen klaarmaken, zelf de hele dag de keuken induiken óf alle gasten een deel …

Lees meer »

Pizzoccheri – pasta uit de keuken van de Valtellina (Lombardije)

Op een koude en grijze dag in Lombardije liet de nonna, oma, van de Italiaanse vriendin van Niels van Toia hem kennismaken met pizzoccheri. Al snel stond hij zelf in de keuken om dit pastagerecht te maken en op zijn beurt deelt hij het recept voor pizzoccheri nu met ons. Niels: ‘Dit gerecht doet mij denken aan het belang van traditie in de Italiaanse keuken en hoe die traditie wordt doorgegeven, van generatie op generatie. Klassiek Italiaans eten is per definitie duurzaam en niet onderhevig aan trends. Op het eerste gezicht leek het me niet het meest Italiaanse gerecht dat …

Lees meer »

Crosarola – weelderige rode wijnen uit de Valpolicella

Wijndivas Heskia en Kim nemen je mee naar de Valpolicella, naar de wijngaard van Crosarola: De warme omhelzing van Verona Kim: ‘Je kunt niet op bezoek gaan bij Crosarola zonder Verona gezien te hebben. Het is de leukste stad om te overnachten in de omgeving van dit wijnhuis én om alvast sfeer te proeven voor de feestelijke decemberdagen. Het klinkt misschien cliché, maar overal in Verona zie en voel je warmte en gezelligheid. Of het nu nippend aan een glas glühwein is, tijdens de drukke kerstmarkt op het Piazza delle Erbe, of gek poserend met andere bezoekers bij het bronzen …

Lees meer »

Zonnige Siciliaanse citroenmarmelade van The Lemon Kitchen

Niets lekkerders dan een snee vers brood met deze Siciliaanse citroenmarmelade naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen. Met elke hap proef je de warme zomerzon en ruik je die heerlijke mix van citroen en een Siciliaans briesje. Een buonissimo dosis vitamine zon voor het beste begin van de dag! Jadis: ‘Voor het maken van de citroenmarmelade heb je ongeveer anderhalf uur tijd nodig. Een prima klusje voor een druilerige zondagmiddag. Tip: zo’n potje zonnige citroenmarmelade is ook leuk als cadeautje! Voor ongeveer vier gevulde jampotten heb je nodig: 7 biologische citroenen (de beste koop je bij EkoPlaza, Jumbo …

Lees meer »

Hoe weet je dat je goede extra vergine olijfolie koopt?

Heleen: ‘In het najaar vindt voor de meeste olijfboeren de olijvenpluk plaats. Zo ook voor ons. Wij beginnen met plukken zodra de frantoio (de olijfolieperserij) de deuren opent. Het is een zeer arbeidsintensief werkje, dat nog wel eens onderschat wordt. Zeker als je oogst zoals wij dat doen. Niks geen schudmachines of mechanische plukarmen, wij doen alles met de hand en harken de olijven een voor een uit de boom. Meestal zijn we vijf weken dag in dag uit aan het plukken, met als gevolg dat je aan het einde van de pluk kampt met nekklachten en verzuurde armen. De …

Lees meer »

Cirvelato – maak zelf Italiaanse worst uit de middeleeuwen

Manon: ‘Fermenteren, wildplukken, eten van het seizoen, streekproducten en het eten van het hele dier: de tafels in boekhandels liggen er vol mee. De foodtrends van dit moment zijn echter zeker niet nieuw. Eeuwenlang waren ze de gewoonste zaak van de wereld, zoals in de middeleeuwen. Je ziet het dan ook al veelvuldig toegepast in Italiaanse kookboeken die in deze periode geschreven zijn. Al eerder liet ik je kennis maken met een Italiaans kookmanuscript van rond 1500, het Anonimo Toscano, waaruit ik kip met granaatappel maakte. Italië kent echter nog meer mooie middeleeuwse handgeschreven kookboeken, zoals de Cuoco Napoletano van …

Lees meer »

Italiaanse citroencake van The Lemon Kitchen

Niets zo lekker als een smeuïge citroencake! Een dikke plak van deze cake naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen smaakt heerlijk bij een cappuccino maar kun je ook met een bolletje ijs als toetje serveren. Het is bovendien ideaal voor een picknick of een gezellige brunch. Jadis: ‘Deze Italiaanse citroencake is niet zo vast en compact als de Nederlandse variant. Hij is luchtig, een beetje smeuïg en door de frisse icing aan de buitenkant licht krokant. Als je dit recept gaat maken, is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de Siciliaanse citroenen …

Lees meer »

Pasta met paddenstoelen, pancetta en witlof ter ere van World Pasta Day

Vandaag, 25 oktober, is het World Pasta Day! Dat betekent natuurlijk dat we vanavond een extra lekkere pan pasta op tafel zetten. Gezien de tijd van het jaar kiezen we voor een heerlijk herfstige pasta. Er gaat nu immers niets boven een hartverwarmend bord comfort food… Op zoek naar een lekker pastarecept belanden we op de website van HelloFresh, waar een bord rigatoni met een romige paddenstoelensaus ons toelacht. We zijn erg benieuwd naar de combinatie met witlof, iets wat we in Italië nog nooit hebben geproefd, dus we noteren de ingrediënten meteen op ons boodschappenlijstje. We kopen bij de plaatselijke …

Lees meer »

Carluccio – ruim 300 heerlijke recepten van Antonio Carluccio

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Antonio Carluccio overleed. Gelukkig is zijn culinaire erfenis bewaard gebleven in zijn prachtige kookboeken. Meer dan driehonderd van zijn beste recepten zijn nu opnieuw verzameld in een lijvig kookboek dat simpelweg de naam Carluccio draagt, als een prachtig en vooral heel smakelijk eerbetoon aan ‘de godfather van de Italiaanse keuken’. In Carluccio – Mijn beste Italiaanse recepten neemt Antonio Carluccio je mee op reis door Italië. Zijn simpele, positieve en nuchtere benadering van de Italiaanse keuken speelt hierbij een belangrijke rol. Verwacht dus geen complexe recepten, maar eenvoudige gerechten die je ook …

Lees meer »

Aan tafel in Venetië – een kookboek vol met Venetiaans lekkers

In het prachtig vormgegeven kookboek Aan tafel in Venetië deelt Skye McAlpine honderd heerlijke traditionele gerechten uit de Venetiaanse keuken. Pagina na pagina verlekker je je aan Venetiaanse lekkernijen als crostini met ricotta en vijgen, romige pompoensoep, bigoli met walnotensaus, tagliolini met garnalen en citroenrisotto. Met gepocheerde langoustines met saffraanmayonaise, pittige gehaktballen, geroosterde radicchio met granaatappel en aardbeien-wodkasorbet zet je Venetië op tafel. Smaakt dat naar meer? Lees dan snel verder, want we mogen een recept uit dit kookboek delen! Recepten uit de keuken van Venetië Skye McAlpine leert je hoe je deze gerechten op authentieke wijze bereidt. Ze woont al …

Lees meer »

10x koken met kastanjes

In de Mugello liggen ze in de herfst voor het oprapen: tamme kastanjes. In de bossen rondom Marradi, Borgo San Lorenzo, Firenzuola, Palazzuolo sul Senio, Scarperia en Vicchio vind je meer dan drieduizend hectare aan kastanjebossen. We namen je al eerder mee naar de kastanjefeesten in Marradi, die daar in oktober worden gehouden. Echt een aanrader als je in de herfst in Toscane bent, want er valt van alles te proeven, van gepofte kastanjes tot kastanjewafels, van kastanjebier tot kastanjetaart. Wie ook de kastanjebossen wil ontdekken, kan met de selectie adressen die zijn aangesloten bij de Strada del Marrone del …

Lees meer »

Het Pioppi-dieet – Italiaanse leefstijl om lekker én gezond te leven

Het Italiaanse dorp Pioppi (in de provincie Salerno, regio Campanië) is piepklein. Er wonen nog geen tweehonderd mensen. Men leeft er eenvoudig, maar juist daardoor ook lang en vooral gezond. De inwoners van Pioppi leven gemiddeld tien jaar langer, waarbij ze ook op hoge leeftijd nog zelfstandig wonen en genieten van de buitenlucht. Wat hun geheim is? Het Pioppi-dieet! Verrukkelijk vers eten én een glas wijn We kunnen alvast verklappen dat je voor deze gezonde leefstijl geen sportschool nodig hebt, want die er is niet in Pioppi. Bewegen doet men hier gewoon lekker in de buitenlucht: een wandelingetje in de …

Lees meer »

Risotto met groene asperges en gamba’s van The Lemon Kitchen

Risotto wordt wel eens gezien als een wat lastiger gerecht. Dat het echter helemaal niet zo moeilijk is, laat Jadis van The Lemon Kitchen zien met dit recept. Jadis: ‘De beste tip voor het maken van risotto is dat je erbij blijft. Het heeft namelijk veel aandacht en liefde nodig. Als je dat geeft, de tijd neemt én mijn aanwijzingen opvolgt, dan kan het eigenlijk niet mislukken. Grote garnalen zijn het lekkerst als je ze tijdens het bereiden heel laat. De aroma’s van de schalen en kop kunnen dan goed intrekken. Ze combineren goed met deze frisse risotto en de …

Lees meer »

Gnudi met pistachenoten en basilicum uit Hartstikke mediterraan

Gefrituurde salie, buikspek met appel en salie, open ravioli met spinazie en salie, pasta met walnotensaus, pizzoccheri met paddenstoelen, paccheri met baccalà en gefrituurde uienringen, farinata, selderijtaart met kappertjes en groene olijven, asperges met amandelen en citroen… Dat klinkt hemels, niet? Dat zijn deze gerechten zeker, maar ze zijn allemaal ook nog eens gezond. Met dit heerlijks uit de mediterrane keuken op je bord weet je zeker dat je lekker en gezond eet. Al deze recepten zijn – met nog veel meer lekkers – gebundeld in het kookboek Hartstikke mediterraan van de zussen Annemieke en Janine Jansen. Annemieke werkt als …

Lees meer »

25 jaar Roberto’s Restaurant

Roberto’s Restaurant in Amsterdam viert dit najaar het vijfentwintigjarig jubileum. Voor Roberto Payer en executive chef Franz Conde alle reden om extra uit te pakken, met een parade van pure klassiekers op de maandelijks wisselende menukaart en ruimte voor Italiaanse tradities, zoals de zondagse lunch. Nadine nam alvast een voorproefje van het feestmenu en kreeg tijdens Roberto’s jubileumlunch een keur aan klassiekers voorgeschoteld. In deze blog laat ze jullie meegenieten. Nadine: ‘Op weg naar het Hilton in Amsterdam, voor Roberto’s jubileumlunch, waan ik me al in Italië. De zon schijnt volop, ook al is het bijna herfst, en aan de …

Lees meer »

Courgettelasagne met ricotta en citroen van The Lemon Kitchen

Lasagne is een traditioneel Italiaans gerecht, waar je naar hartenlust op kunt variëren. Niet alleen door een andere vulling of saus te gebruiken, maar ook door de lasagnebladen te vervangen door bijvoorbeeld aubergine of courgette. Jadis van The Lemon Kitchen gebruikte voor dit recept in plaats van lasagnebladen langwerpige stukken geschaafde courgette. Jadis: ‘Ze worden belegd met ricotta en krijgen aan de bovenkant een krokant korstje dankzij de Parmezaanse kaas. Dit recept staat zo op tafel en is heerlijk als voor- en hoofdgerecht, maar kan in een kleinere portie ook prima als origineel hapje dienen. Ingrediënten (voor 2-3 personen): 2 …

Lees meer »

Gedroogde olijven met knoflook, laurier en sinaasappel uit ‘Onder de mediterrane zon’

In het kookboek Onder de mediterrane zon danst de zon over de pagina’s, van het ene hartverwarmende gerecht uit de keuken van Nadia Zerouali en Merijn Tol naar het andere. De dames nemen je mee op reis naar onder meer Marokko, Algerije, Libanon, Turkije en Andalusië, maar ook naar de Italiaanse regio’s Sardinië, Sicilië en Puglia. Sardinië – een golf van geurende kruiden Sardinië walst je keuken binnen op een golf van geurende kruiden, waarmee Nadia en Merijn een kruidige fregola maken. Nadia en Merijn: ‘Fregola is een op couscous lijkende pasta die net als couscous ook van semolina is …

Lees meer »

Verse vijgensalade met gorgonzola en citroenolijfolie

We kijken er elk jaar weer naar uit, naar zoete verse vijgen, het liefst zo van de boom geplukt in Italië. Jadis van The Lemon Kitchen maakt er een heerlijke salade mee. Jadis: ‘Het is weer tijd voor verse vijgen en oh wat zijn ze lekker zoet! De combinatie met het zoute van de gorgonzola is echt hemels. Deze salade is lekker als lunch, als bijgerecht of als hoofdgerecht met verschillende soorten brood. En het fijne is: dit lekkers staat binnen tien minuten op tafel! Ingrediënten (voor 2-3 personen): 3 grote verse vijgen | 1 zakje rucola (à 85 gram) …

Lees meer »