Home » Italiaans eten (pagina 10)

Italiaans eten

Pane frattau – ‘lasagne’ van Sardijns brood

Pasta, prosecco en Parmezaan… De FoodWeLove box staat in het teken van het land van la bella vita: het goede Italiaanse leven. Italië is het land waar de tijd soms stil lijkt te staan, het land waar je staand aan de bar je koffie drinkt en op elke straathoek een fruttivendolo, panificio of trattoria vindt. Het is het land van tradities, van de tijd nemen en van soms gewoon even zalig niets doen; il dolce far niente… We hebben gisteren drie lezers blij mogen maken met de Italiaanse FoodWeLove box, vandaag mogen we iedereen trakteren op een heerlijk recept met een …

Lees meer »

Filtro Italiano – de nieuwe filterkoffie van Lavazza

’s Ochtends zetten we het liefst onze moka op het vuur. Naast een heerlijk kopje koffie waarvan je meteen goed wakker bent, zorgt dat ook voor een lekkere geur in huis, die je meevoert naar een Italiaanse koffiebar tijdens spitsuur. Dat eerste kopje kan ons eigenlijk niet sterk genoeg zijn. Zo’n koffieshotje geeft een goede boost voor het schrijven en houdt ons op de been als we lange dagen achtereen op reis zijn. Een kopje filterkoffie hadden we al jaren niet meer gedronken, maar toen Lavazza Saskia uitnodigde om te komen proeven van hun nieuwe Italiaanse filterkoffie waren we nieuwsgierig …

Lees meer »

Pizzeria Bancale 61 – een klein stukje Napels in Maastricht

Als het op pizza’s aankomt, heeft iedere Italiaan wel een eigen mening. De discussies over de beste pizza kunnen hoog oplopen en zich qua intensiteit meten met politieke of religieuze meningsverschillen. Maar over één ding zijn vrijwel alle Italianen het met elkaar eens: Napolitaanse pizza’s behoren tot de lekkerste ter wereld! Sinds kort is Maastricht een échte Italiaanse ‘attractie’ rijker. Op een steenworp afstand van waar straks Nederlands mooiste groenboulevard moet herrijzen (boven op de A2) heeft Bancale 61 zich gevestigd: een pizzeria die staat voor pure kwaliteitspizza’s volgens Napolitaans recept. De naam Bancale, pallet, verwijst naar de minimalistische maar …

Lees meer »

Salade van kerstomaatjes uit de Zilveren Lepel Kookschool Groente

De Zilveren Lepel Kookschool Groente is nummer vier in de succesvolle Kookschool-reeks van De Zilveren Lepel (na uitgaven gewijd aan pizza, pasta en dolci). Het boek bevat meer dan 75 recepten voor authentieke Italiaanse groentegerechten die op allerlei manieren worden bereid; gestoomd, gekookt, gestoofd, gegrild, geroosterd en gebakken. Natuurlijk mogen ook de smakelijke saladerecepten niet ontbreken! Wij mogen drie lezers blij maken met dit nieuwe kookboek, dat net als de eerdere Kookschool-titels stap-voor-stapfoto’s, technieken, informatie over ingrediënten en smakelijke foto’s bevat. Maar voor je kans maakt, trakteren we je op een simpel recept dat voortreffelijk smaakt op een zomerse dag: …

Lees meer »

3x Bruschetta Easy

Bij een aperitivo gaat er niets boven een lekker knapperige bruschetta. De klassieke versie wordt gemaakt met tomaat, maar we zijn ook dol op bruschetta met kippenlevertjespaté, bruschetta met lardo of simpelweg met goede olijfolie. In het kookboek Bruschetta Easy vind je 72 recepten voor de lekkerste bruschette, ingedeeld in de categorieën kaas, vlees, vis en groenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van bruschetta met mozzarella met spinazie en tijm? Of bruschetta met humus met tonijn en sesam? In het boek zijn ook tien recepten voor heerlijke smeerseltjes opgenomen, zoals appel-mangochutney of rucola-pistachepesto. Da leccarsi i baffi! Wij delen alvast drie …

Lees meer »

Ontbijten met pizza, ijs en Martini’s

Mara Grimm wijdde een prachtig boek aan het ontbijt. Met Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend op schoot of op tafel kun je talloze ontbijtjes lang lezen, watertanden en boodschappenlijstjes maken. Het ontbijt komt er in Italië – zeker in vergelijking tot de uitgebreide lunches, aperitivi en diners – meestal een beetje bekaaid vanaf, met een snelle cappuccino en cornetto in een van de vele koffiebarretjes. Mara: ‘Als er een land is waar ze nauwelijks ontbijten, dan is het wel Italië. Maar dat wat er op tafel komt, kan goed uitpakken. Want het eten mag dan ondergeschikt …

Lees meer »

Bellofresco – Riservato agli amici D.O.P.

‘Ik hou intens van de streek die mij heeft gemaakt: mijn botten zijn van Parmezaan, mijn bloed is van aceto balsamico en mijn hersenen bruisen als lambrusco,’ aldus chef-kok Massimo Bottura uit Modena, wiens Osteria Francescana onlangs werd uitgeroepen tot het állerbeste restaurant van de hele wereld. Datzelfde geldt ook voor de jonge Italiaanse wijnboer Alberto van Azienda Agricola Pezzuoli, dicht bij Modena. Lambrusco zit bij Alberto echter niet alleen in het hoofd, maar vooral in het bloed én in het hart. Hij leerde het maken van wijn van zijn opa en zijn vader. Met veel passie, geduld en toewijding …

Lees meer »

Feestelijk (maar makkelijk) Italiaans zomermenu

Als de mussen gebraden en wel van het dak vallen, is je kooklust vaak ver te zoeken.  Liever dobber je een half uurtje langer in een koel zwembad of je dommelt nog even door op je strandbedje. Snelle maaltijdsalades hebben het op een gegeven moment niet meer, voor barbecueën is het veel te warm en afhalen bij de curry to carry, de pizzaboer of de falafeljuwelier hangt je op een gegeven moment ook de keel uit. Dan is het tijd om weer eens een pan op het vuur te zetten, nou vooruit, twee pannen! Dankzij Antoinette maak je je er …

Lees meer »

Ravioli all’uovo uit Pasta di Janny

Dat Janny van der Heijden thuis is in de keuken, als oud-hoofredacteur van het tijdschrift TIP Culinair en als jurylid van Heel Holland Bakt, is geen geheim. Dat ze echter zo thuis is in een Italiaanse keuken, dat is voor ons een grote verrassing. Met haar recent verschenen pastaboek, Pasta di Janny geheten, doet ze niet onder voor een Italiaanse nonna, als ze je de kneepjes van het pasta maken leert. Pasta di Janny is namelijk niet alleen maar een boek vol met pastarecepten. Nee, het is een echte handleiding die je wegwijs maakt in de wereld van de Italiaanse …

Lees meer »

Kookles van Nicoletta Tavella: vis, vis en nog eens vis!

Op een winderige, grauwe dinsdagavond in mei toog Elena naar Amsterdam om daar de wereld van La Cucina del Sole binnen te stappen. De laatste kookles uit de serie ‘De basis van de Italiaanse keuken’ stond op het programma en die stond volledig in het teken van vis, schaal- en schelpdieren. Van dorade tot inktvis, van gamba’s tot venusschelpen: er kwam een hele hoop aan bod. In deze blog neemt Elena je even mee terug naar die culinaire avond in een zonnige Amsterdamse keuken. Op het moment dat je over de drempel van La Cucina del Sole stapt, straalt de Italiaanse keuken …

Lees meer »

Budini di riso uit ‘Florentine’, een heerlijk kook- en kijkboek

Zin in een culinaire reis door Florence maar geen tijd om naar de stad te reizen? Emiko Davies’ kookboek Florentine is een prima alternatief. Ze neemt je mee op pad in de renaissancestad, met een zoete start in de pasticcerie van de stad. Je proeft van crostata, cornetti, bomboloncini, budini di riso, torta della nonna en chocoladetaart. foto: Emiko Davies In de forno komt de geur van schiacciatine je al tegemoet. Emiko laat je bij haar favoriete bakkers proeven van cecina (taart van kikkererwtenmeel), pandiramerino, schiacciata en cantuccini. De volgende stop is de markt, waar je ingrediënten koopt voor een …

Lees meer »

Je eigen kok op vakantie in Toscane of Umbrië!

Il tempo vola… Het is alweer bijna drie jaar geleden dat we in het pittoreske Vagliagli, een klein dorpje net even ten noorden van Siena, aanschoven bij Bert en Marieke van MangiAcasa, om te proeven hoe ze voor iedereen die in Toscane vakantie viert de sterren van de hemel koken. Bert en Marieke reisden namelijk elke zomer heel Toscane door, om bij mensen ‘thuis’ (op hun vakantieadres) te koken. Een origineel en succesvol idee, dat elke avond opnieuw voor dik tevreden gasten zorgde. Marieke: ‘Soms werd ons al na de eerste gang gevraagd of we later die week nog een …

Lees meer »

Op vakantie in Italië met een voedselallergie

Er zijn steeds meer mensen met een voedselallergie of -overgevoeligheid. Zeker als je op vakantie naar het buitenland gaat en de taal niet spreekt, moet je je reis extra goed voorbereiden. Gelukkig kun je met de meeste allergieën in Italië goed terecht. De koks zijn welwillend en zullen altijd hun best doen om je alsnog iets lekkers voor te schotelen. Zo kun je toch volop genieten van de wereldberoemde Italiaanse keuken! Ciao tutti-lezer Annerike Gorter heeft een aantal voedselallergieën. Vandaag deelt ze haar ervaringen in Italië: ‘In juni 2009 krijg ik, een paar weken voor onze geboekte vakantie naar Italië, …

Lees meer »

Goud uit Calabrië: de olijfolie van Antica Masseria Barbalace

Calabrië is een regio met een fascinerende geschiedenis. Ooit maakte het deel uit van het overzeese Griekse rijk uit de oudheid, Magna Graecia genaamd. Grieks is het niet meer, groots nog altijd, met magnifieke natuur (zoals het Sila-plateau en de Aspromonte), adembenemende kusten (die veel geschiedschrijvers tot prachtige verhalen hebben verleid) en heerlijke producten, zoals de fantastische cipolle di Tropea, citrusfruit, amandelen en bergamot (de regio is de grootste bergamot-producent van Europa). De Calabrese keuken typeert zich door behoorlijk pittige gerechten, met de peperoncino als belangrijk ingrediënt. Als je door Tropea loopt, vallen daar de slingers met vurige pepers die in de …

Lees meer »

Chef Italië – Italiaanse liefde en culinaire passie op locatie

Het is op een zaterdagmiddag, rond de klok van half vijf, als Paul en zijn vrouw Lianne met groot enthousiasme ontvangen worden door Gabriele, Giovanni en Fabio van Chef Italië. Deze drie vrolijke kookvrienden hebben elkaar gevonden in een gezamenlijke liefde: Italiaans koken met passie! Chef Italië is een initiatief van Gabriele, die het concept van authentiek Italiaans koken bij de mensen thuis wil introduceren. Allereerst in het meest Italiaanse stukje van Nederland: Zuid-Limburg. Chef Italië brengt de Italiaanse keuken, gemaakt met verse ingrediënten en door échte Italianen, bij je thuis – of op locatie. Zelf hoef je helemaal niets te …

Lees meer »

Proef de zomer met Limoncello di Fiorito!

Onze favoriete limoncello is de frisgele Limoncello di Fiorito, gemaakt van citroenen die groeien onder de Siciliaanse zon. In deze blog laten we je kennismaken met deze bijzondere limoncello én met de plek waar deze wordt gemaakt. Voor dag en dauw in de citroenboomgaard De zon zakt langzaam in zee. We leunen voldaan achterover na ontelbaar veel heerlijke gangen op een terras in Taormina. De ober ruimt al wat tafeltjes af voor hij ons de rekening brengt, vergezeld van een glaasje limoncello. We vertellen hem maar niet dat we al een aantal glaasjes van dit gele goud hebben geproefd vandaag… …

Lees meer »

Vier de zomer met Aperol Spritz met citroenbier

Feestelijke aardbeienpolonaises, krokante speltcrostata met abrikozen, een prosecco-cocktail op ’n stokje, rabarber-frambozentaart en meer zomerzoete recepten vind je in Janneke Philippi’s Vier de zomer, dat de komst van een zomer vol blozend fruit, zwoele avonden met cocktails en etentjes in de tuin aankondigt. Vier de zomer bevat veel nieuwe inspiratie voor taarten, cakes, desserts en ander lekkers. Om thuis elke fijne zomerdag te vieren, met heel veel extra tips om nog meer van dit heerlijke seizoen te genieten! Op Ciao tutti deelt Janneke alvast het recept voor Aperol Spritz met citroenbier. Janneke: ‘Bij de lange, warme zomeravonden horen natuurlijk lekkere …

Lees meer »

Pizza met gerookte zalm, kappertjes en citroenolie

In de keuken van de achttiende-eeuwse Villa Rossa in Puglia toveren Jolande Burg en Erik Spaans heel wat lekkers tevoorschijn. We genoten eerder al van hun crostini met caponata, van koude meloensoep met parmaham en van tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood. Ook voor hun nieuwe kookboek deden ze inspiratie op in het idyllische Italiaanse decor van het Pugliese platteland, tussen eeuwenoude pijnbomen, een eigen olijfgaard en de moestuin met veel verse kruiden. Dit keer heeft Jolande een tachtigtal van haar vegetarische Italiaanse succesrecepten bijeengebracht: soepen, salades, volle tomatengerechten, gerechten met vis in de hoofdrol en een aantal smakelijke desserts (zoals deze …

Lees meer »

Tijd voor koffie! 6 gratis wallpapers voor een goed begin van de dag

Ciao tutti! Wij starten onze dag het liefst met een blanco scherm voor veelbelovende nieuwe verhalen én een romige cappuccino voor de nodige inspiratie. Met deze zes nieuwe wallpapers schotelen we je elke ochtend een bijzonder kopje koffie voor – voor het beste begin van de dag! Klik op onderstaande afbeeldingen om de wallpaper(s) van je keuze te downloaden. Wil je ze allemaal? Gebruik dan deze link!  

Lees meer »

Hoe bestel je je koffie in Italië?

Voor Italianen is het drinken van koffie geen sinecure – het is een manier van leven. In Italië wordt het zetten van een kopje koffie als een kunst beschouwd. Een kunst die al meer dan driehonderd jaar beoefend wordt en die nog elke dag wordt geperfectioneerd. Deze kunst strekt zich overigens uit tot alle mogelijke facetten van het koffiedrinken: van het malen van de perfecte koffie tot de presentatie en het opdrinken ervan. Een échte espresso… Wist je bijvoorbeeld dat een espresso aan heel wat eisen moet voldoen om espresso te mogen heten? Volgens het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat …

Lees meer »