Italiaans eten

Bak je eigen panettone – het recept voor dit Italiaanse kerstbrood

Geen Kerstmis zonder panettone, althans in Italië. Half november struikel je al over de panettonedozen in de supermarkt. Hoewel deze dozen de winkel uitvliegen en steeds meer Italianen hun panettone vanwege tijdgebrek niet meer zelf bakken, delen we voor wie het wil proberen een recept voor dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake. Heerlijk bij een schuimige cappuccino, of – met een glaasje spumante – als kerstdessert. Voor 1 grote panettone (voor circa tien personen) heb je nodig: *50 gram verse gist (of 25 gram instant gist) *250 milliliter melk …

Lees meer »

Chiara’s Food – de lekkerste delicatessen uit het zuiden van Italië

In het hart van Chiara zit een speciaal plekje voor Sicilië, het eiland waar ze werd geboren en waar ze liefst een paar keer per jaar terugkeert om de zee te zien en te horen, om familie en vrienden te bezoeken maar ook en vooral om nieuwe producten in te kopen voor Chiara’s Food, haar online delicatessenwinkel. Na haar studie in Bologna woont Chiara nu in Amsterdam, waar het grootste deel van haar huis wordt ingenomen door Siciliaanse en andere Zuid-Italiaanse lekkernijen, van pasta en olijfolie tot chocolade en tomatensaus, allemaal afkomstig van kleine producenten die Chiara persoonlijk kent. Op …

Lees meer »

Amico del Vino tipt feestelijke Italiaanse pakketten met wijnen en delicatessen

Bij Amico del Vino vind je het hele jaar door de mooiste Italiaanse wijnen en de lekkerste Italiaanse delicatessen. Met de feestdagen in zicht pakt Amico del Vino nog een beetje extra uit, met feestelijke pakketten. Nu velen van ons Italië hebben moeten missen dit jaar, komt er zo toch een mooi stukje Italië bij jou thuis – of als cadeau bij familie of vrienden die je het Italiëgevoel ook zo gunt. Amico del Vino heeft een aantal mooie Italiaanse wijnpakketten samengesteld, eventueel aangevuld met overheerlijke delicatessen. Als extra service worden deze heerlijke pakketten de hele maand november en december …

Lees meer »

Koken met Karin – pizza en pasta voor kinderen

Iedereen is gek op pizza en pasta, toch? Dus waarom zou je die niet eens zelf maken? Met dit nieuwe kookboekje van Karin Luiten, die je wellicht kent van de website Koken met Karin, staat er in een handomdraai iets lekkers op tafel. Het enige wat jij (of eigenlijk de kinderen) nog moet(en) bedenken is: wordt het pizza of pasta? In beide gevallen is er keuze genoeg, met recepten voor onder meer pizzadeeg, pizza rossa (rode pizza, met tomatensaus dus), pizza bianca (witte pizza, zonder tomatensaus), snelle pizzabroodjes, pasta met pesto, ovenpasta, lasagne en spaghetti met ballen. Een klein voorproefje …

Lees meer »

Spaghetti aglio, olio e peperoncino uit het kookboek van Sophia Loren

Nu Sophia Loren schittert in de prachtige film La vita davanti a sé (zie ook deze blog), duiken we nog eens in haar kookboek Koken con amore. In dit nog altijd inspirerende kookboek (dat oorspronkelijk verscheen in de jaren zeventig) deelt Sophia Loren meer dan tweehonderd Italiaanse recepten, van pizza en pasta tot risotto en pompoentaart. Eerder deelden we al eens deze Napolitaanse crostini met mozzarella en ansjovis uit Sophia’s keuken, vandaag smullen we van Sophia’s spaghetti. Spaghetti alla Sophia Loren ‘Everything you see I owe to spaghetti,’ zo luidt een quote die vaak wordt toegeschreven aan Sophia Loren. In …

Lees meer »

Simpel & Snel: risotto met rucolapesto, venkelzaad en magor

In het kookboek Simpel & Snel vind je recepten voor bijzondere momenten, zoals feest- en verjaardagen, etentjes met vrienden, brunch en barbecue, maar ook heerlijke recepten voor ‘gewone’ dagen waarop je lekker wil eten maar geen uren in de keuken wil staan. Alle recepten zijn geïnspireerd op een van de meest gekookte rubrieken uit delicious.: ‘Simpel & Snel’ van Janneke Philippi. Deze recepten zijn haalbaar voor iedereen, ook op dagen dat er weinig tijd is om te koken. Bovendien hebben al deze gerechten net die ene twist, waardoor het alledaagse iets bijzonders wordt. Denk aan geroosterde ricotta met lauwwarme trostomaatjes, …

Lees meer »

Olicious – een prachtig podium voor Italiaanse olijfolie

Italianen gebruiken ongeveer tien liter olijfolie per jaar. Het ‘groene goud’ maakt deel uit van de mediterrane leefstijl, zeker in het midden en zuiden van de laars. In Nederland en België komen we bij lange na niet aan die tien liter olijfolie per jaar. Gemiddeld wordt er hier jaarlijks maar één liter per persoon gebruikt (en als je weet hoeveel liter wij in pannen of schalen schenken, zal dat gemiddelde voor niet-Italiëliefhebbers nog veel lager liggen…). Zonde, want buiten het feit dat olijfolie ontzettend lekker is, is het ook nog eens gezond. Passie voor puur Mark van Olicious weet daar …

Lees meer »

De 10 mooiste kookboeken voor Italiëliefhebbers van 2020

Tot en met 15 november is het Kookboekenweek, waarin de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken gevierd wordt. Wil je het hele jaar door genieten van de lekkerste Italiaanse recepten, dan vind je volop inspiratie in onze prachtige top 10 aan tongstrelende kookboeken voor liefhebbers van Italië en de Italiaanse keuken. We delen bovendien uit elk kookboek alvast een heerlijk recept – van risotto met geroosterde pompoen tot spaghetti alla carbonara, van Aperol Spritz tot citroentaart met meringue en speciale tiramisù. Buon appetito!   Smul van spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic. De Zilveren Lepel Classic | …

Lees meer »

Brownies met olijfolie en zeezout

Op het aanrecht staan hier altijd verschillende soorten olijfolie. Niet alleen om mee te koken, maar ook om mee te bakken! Deze brownies met olijfolie en zeezout, naar een recept van Melissa Clark, zijn een ideaal tussendoortje op gure dagen, met een sterke espresso erbij. Of eet je liever een brownie bij een cappuccino als een heerlijk zoet ontbijt? Ingrediënten (voor ca. 12 brownies): 90 ml extra vergine olijfolie (bijvoorbeeld deze van Leccino) | 130 gram bloem | 1 theelepel zeezout | 1 theelepel bakpoeder | 25 gram cacaopoeder | 60 milliliter kokendheet water | 90 gram gesmolten pure chocolade …

Lees meer »

Gevulde tomaten uit ‘Het mediterrane dieet’

De mediterrane keuken zou een van de gezondste ter wereld zijn, maar hoe leven deze mensen nu eigenlijk? Wat eten ze wel en niet? Klopt het dat er in Griekenland veel minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten, en alzheimer bijna niet voorkomt? En waarom kunnen Italianen met alle gemak zoveel pasta eten? Wilma Van Grinsven-Padberg neemt je in Het mediterrane dieet mee in de geheimen van de mediterrane levensstijl. Ze gaat te rade bij verschillende experts en legt haarfijn uit hoe je de mediterrane leefwijze in je eigen leven kunt integreren. De ruim dertig recepten zijn gemaakt door locals …

Lees meer »

Local Aromas – thuis Italiaans koken met de Romeinse familie Bianchini

Desiree werd in 2015 verliefd op Italië en verhuisde naar Rome, waar ze in 2017 de zussen Benedetta en Valeria leerde kennen. Samen met hun vader, moeder en neef Eric runnen Benedetta en Valeria Local Aromas, een écht familiebedrijf dus. De naam zegt al meteen waar het om gaat: lokale aroma’s, uit de Romeinse keuken in dit geval (Aroma is daarmee ook een mooie woordspeling naar Roma, de Italiaanse benaming voor Rome). Italië heeft een fantastisch en vooral gevarieerd aanbod van verse, lokale producten, waarmee je de heerlijkste gerechten op tafel kunt zetten. Daarbij is eten voor de Italianen nooit …

Lees meer »

Orecchiette alla Ottolenghi uit het kookboek Flavour

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Met zijn nieuwe kookboek Flavour viert hij de oneindige mogelijkheden van groenten. In ruim honderd recepten laat Ottolenghi niet alleen zien hoe je verschillende soorten groenten kunt omtoveren tot magische gerechten, zoals de auberginedumplings alla parmigiana en pittige paddenstoelenlasagne – allemaal voorzien van foto’s die je doen watertanden. Wij delen het recept voor orecchiete alla puttanesca, zonder de ansjovis die je normaal in de puttanesca-saus aantreft, maar mét kikkererwten en geurige kruiden. Ingrediënten (voor vier personen): 6 teentjes knoflook, geperst | een blik à 400 gram kikkererwten, …

Lees meer »

Caffè del Caravaggio – originele koffie met een eigenwijze uitstraling

Dankzij caffelier Gerard van Soeren maakten we kennis met Caffè del Caravaggio, een exclusief koffiemerk uit de provincie Bergamo, de geboortegrond van Caravaggio, een van de grootste kunstenaars die Italië heeft gekend. Net als Caravaggio staat de naar hem vernoemde koffie voor kwaliteit, voor originaliteit, voor chiaroscuro – een mooie mix tussen lichte en donkere koffienoten. Evenals Caravaggio is deze koffie eigenwijs: koffie drink je niet achteloos, zonder aandacht. Koffie verdient net als een mooie wijn de aandacht van al je zintuigen. Caffè del Caravaggio heeft dan ook een originele koffiekaart, waarop net als bij een wijnkaart een mooi overzicht …

Lees meer »

Vino e Basta – proef de wijn van Quacquarini uit Le Marche

Al bijna tien jaar lang volgen Diana en Albert de blogs van Ciao tutti. Hun kennismaking met Italië gaat nog iets verder terug, naar 2008. Toen maakten ze voor het eerst even een uitstapje over de grens, van Zwitserland naar Italië, voor een ijsje in Domodossola. Dat was liefde op het eerste gezicht en sindsdien brengen Diana en Albert al hun vakanties in Italië door, met als vast onderdeel van elke reis een bezoek aan een mooie wijngaard om wijn te proeven en in te slaan voor eigen consumptie en voor familie en vrienden. In de loop van tijd ontstond …

Lees meer »

Pizza salsiccia e friarelli uit het kookboek Pizza van Alba Pezone – met recepten van de beste Napolitaanse pizzabakkers

Napels is de bakermat van de pizza. Napolitaanse kookschoolhoudster en eetschrijfster Alba Pezone ging daarom in eigen stad op zoek naar de beste pizzabakkers. Ze wist hen hun recepten en hun pizzageheimen te ontfutselen, met een heerlijk dikke pizzabijbel als resultaat. Alba Pezone: ‘Dit boek is een liefdesverklaring aan de pizza en aan Napoli, mijn stad. Want een goed klaargemaakte pizza zal je meer vertellen over Napels – over hoe geweldig je er kunt eten, over hoe ontstellend mooi het er is, over het creatieve karakter van de stad – dan een uitgebreid betoog. Mijn vijf favoriete pizzabakkers uit Napels …

Lees meer »

Online kookworkshop vanuit hartje Napels

Veel Italiëliefhebbers hebben een bezoek aan hun geliefde land dit jaar helaas over moeten slaan. Gelukkig hebben onze vrienden in Italië in de afgelopen periode allerlei manieren bedacht waarmee je de Italiaanse sfeer naar je eigen huis kunt halen. Zo schreef Felicia Giordano van Salerno Travel samen met Michelle Bogers van Taste Guide Naples tijdens de lockdown het digitale kookboek Campania op je bord. In dit kookboek laten ze jou kennis maken met ruim dertig smakelijke gerechten uit de regio Campanië, waarmee je in eigen keuken aan de slag kunt gaan. Koken verbindt Nu de maatregelen in Italië wederom aangescherpt …

Lees meer »

Minestrone met venkel en wilde knoflook uit het Blue Zones kookboek

Het dorpje Urzulei maakt samen met Arzana, Baunei, Seulo, Talana en Villagrande deel uit van de Blue Zone op Sardinië. In deze streek worden mensen niet alleen bovengemiddeld oud, maar blijven ze vooral ook tot op zeer hoge leeftijd gezond. Hoe dat komt? Dan Buettner ontdekte dat dat, naast een gezonde leefstijl, vooral ook te danken is aan wat er op tafel komt. Hij verzamelde honderd Blue Zones-recepten in een heerlijk kook- en kijkboek, met een prominente plek voor Sardinië, waar hij je laat proeven van goedgevulde minestrone. ‘In een kleine witgepleisterde boerderij roert een oudere, grijze vrouw met een …

Lees meer »

Casabase – de lekkerste Italiaanse delicatessen voor thuis

Goed nieuws voor iedereen die Italië zo mist: met de nieuwe webshop Casabase haal je Italië op een heerlijke manier in huis. Deze nieuwe webshop (die op dit moment alleen in Nederland levert, maar over niet al te lange tijd kun je ook vanuit België shoppen) barst bijna uit zijn virtuele voegen van culinair geluk. De missie van Casabase is dan ook jou ‘het geluk van het eten en drinken van goede dingen laten ontdekken.’ Dat begint met een webshop vol lekkernijen, van aceto balsamico tot pasta uit Puglia en smaakvolle pastasauzen, van knapperige cantuccini uit Prato tot potten vol …

Lees meer »

Risotto met geroosterde pompoen en salie uit het kookboek Slow

Nu de dagen korter worden en de herfst zich een weg naar de keuken wervelt, is het tijd voor comfort food: goedgevulde soepen, romige risotto’s, langzaam gestoofd vlees, ovenschotels en hartverwarmende desserts. Het kloeke kookboek Slow is daarvoor je beste keukenmaatje. Achter de felgekleurde cover prijken meer dan 140 internationale recepten die zorgen voor een weldadige warmte op koude herfst- en winteravonden. Uit de Italiaanse keuken komen onder meer dampende borlottibonensoep, ossobucco met gremolata, Toscaanse kippensoep, pollo alla cacciatora, gepureerde cannellinibonen met citroen en rozemarijn, ricotta-perencheesecake, een dip van geroosterde witte chocolade met grissini en gekarameliseerde vijgen met vanillemascarpone. We …

Lees meer »

Deze Italiaanse restaurants bezorgen Italië bij je thuis!

Nu we even niet kunnen aanschuiven in een Italiaans restaurant, brengen veel Italiaanse pizzeria’s, trattoria’s en restaurants hun specialiteiten bij je thuis. Voor wie graag een avondje geniet van thuis uiteten, tippen we een aantal adresjes in Nederlandse steden waar je pizza’s, pasta’s of ander lekkers kunt afhalen en/of kunt laten bezorgen. Het maken van deze lijst was een enorme klus. We hebben niet van álle Italiaanse restaurants kunnen achterhalen of ze nu bezorging en/of afhaal als alternatief aanbieden. Dus heb je nog een tip, mail ons gerust, dan zetten we het erbij. Maastricht & Limburg We beginnen in onze thuisstad, …

Lees meer »