Italiaans eten

Deze Italiaanse restaurants bezorgen Italië bij je thuis!

Nu we even niet kunnen aanschuiven in een Italiaans restaurant, brengen veel Italiaanse pizzeria’s, trattoria’s en restaurants hun specialiteiten bij je thuis. Voor wie graag een avondje geniet van thuis uiteten, tippen we een aantal adresjes in Nederlandse steden waar je pizza’s, pasta’s of ander lekkers kunt afhalen en/of kunt laten bezorgen. Het maken van deze lijst was een enorme klus. We hebben niet van álle Italiaanse restaurants kunnen achterhalen of ze nu bezorging en/of afhaal als alternatief aanbieden. Dus heb je nog een tip, mail ons gerust, dan zetten we het erbij. Maastricht & Limburg We beginnen in onze thuisstad, …

Lees meer »

10 cadeautjes voor de pastaliefhebber

Op 25 oktober is het World Pasta Day. Tijd voor een blog met 10 pastapresentjes – voor wie net zo dol is op pasta als wij! 1 Bijzondere pasta’s Je doet ons geen groter plezier dan met eetbare cadeaus. Zeker een pak bijzondere pasta valt in de smaak, zoals een zonnig geel pak Martelli-pasta (uit Toscane) of de pasta van Benedetto Cavalieri (uit Puglia). Een mooi cadeau is ook de kleurrijke Dolce & Gabbana-pasta van Pastificio Di Martino (o.a. verkrijgbaar in de grotere filialen van Albert Heijn) en met de croxetti die we in de Italiaanse supermarkt vonden, waar het …

Lees meer »

Ciù Ciù – biologische wijn uit Offida (Le Marche)

Edwin van der Fluit , eigenaar van Amico del Vino en specialist in Italiaanse wijnen, wil de mooiste wijnen van Italië naar Nederland halen, zodat zo veel mogelijk mensen kunnen genieten van het mooiste wat Italië te bieden heeft op het gebied van wijn. Edwin is altijd op zoek naar wijnen met authenticiteit. Italië heeft een grotere verscheidenheid aan druivensoorten dan welk ander land ook. Edwin: ‘In elke regio kom je weer nieuwe, onbekende druivenrassen tegen. Een aanbod van meer dan vijfhonderd verschillende druivenrassen maakt Italië echt uniek in de wereld van wijn. Daarom is het voor mij ook altijd …

Lees meer »

Veganista van Luna Trapani – 60x vegan recepten op z’n Italiaans

De Vlaams-Italiaanse Luna Trapani (22) runt in het historisch centrum van Antwerpen Spritz, een vegetarische osteria. Dankzij haar kookboek Veganista kun je nu ook thuis van haar creaties genieten. Met zestig recepten voor overheerlijke vegan gerechten is er voor ieder wat wils! Ga je voor tagliatelle met champignons en truffel of voor wittebonensoep met rozemarijn? Voor risotto met asperges of voor een vegan tiramisù? Of voor het recept dat ook op de cover prijkt – en dat wij in deze blog alvast met je delen: gebakken paddenstoelen in een heerlijk romige sherrysaus? Luna Trapani ontwikkelt voortdurend nieuwe recepten met plantaardige …

Lees meer »

Paradijstaart uit Made at Home van Giorgio Locatelli

Giorgio Locatelli’s kookboek Made at Home is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken dagelijks maakt voor familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie; het team van het vermaarde Londense restaurant Locanda Locatelli. Ter ere van de verschijning van de midprice editie van dit kookboek trakteren we op het recept voor Locatelli’s paradijstaart Giorgio Locatelli: ‘Dit is een van die heerlijke, zachte biscuittaarten die iedereen vroeger thuis bakte. Mijn grootmoeder had op de keukenkast naast de saffraan, een grote doos staan met daarop engeltjes die een taart vasthielden. In de doos zaten zakjes …

Lees meer »

Bistecca alla fiorentina – de enige echte Florentijnse biefstuk

Het bekendste gerecht uit de keuken van Florence is de bistecca alla fiorentina, biefstuk waar je u tegen zegt! Het is met afstand de enige echte biefstuk die je in Florence en omgeving kunt bestellen. Schrik dan ook niet van de portie: een bistecca kan namelijk gemakkelijk meer dan zeshonderd gram wegen! Je bestelt (en betaalt) dan ook meestal per honderd gram. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van Chianina-runderen, parelwitte rasrunderen die beroemd zijn om de rijke, volle smaak en het vetarme, hormoonvrije vlees. De strenge, traditionele fokmethode en de zorg en de toewijding van de boeren die de …

Lees meer »

Spinazie-watermeloensalade uit het kookboek Mooi mediterraan

Dieettrends komen en gaan. ‘Even’ een dieet volgen en vervolgens voor lange tijd van de extra kilo’s af zijn; dat klinkt perfect, nietwaar? Laten we je uit die droom helpen: het beste dieet is geen dieet, maar een andere levensstijl. De zussen Janine en Annemieke Jansen zijn enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke mediterrane levensstijl: afwisselende gerechten met veel vis, groenten en noten, eenvoudig en toch lekker. Eerder schreven ze al het boek Hartstikke mediterraan, waaruit we het recept voor gebakken gnudi met pistachenoten en basilicum deelden. In hun nieuwe boek Mooi mediterraan delen ze nog veel meer recepten én achtergrondinformatie …

Lees meer »

Proef The Lemon Kitchen pizza bij Sugo!

Zomer op je pizza! Jadis van The Lemon Kitchen bedacht een heerlijk zomerse pizza, die nu bij alle vestigingen van Sugo (in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht) op de kaart staat. Wij gingen alvast even voorproeven in Utrecht. Zoals de naam The Lemon Kitchen al doet vermoeden, speelt de citroen – en dan vooral de Siciliaanse citroen – een belangrijke rol in de recepten. Zo ook op de pizza: in combinatie met courgette, paprika, pesto, mascarpone en burrata zorgt de citroen voor een fris stuk pizza al taglio, plaatpizza. Wij proeven samen met Jadis van een van de eerste The …

Lees meer »

Olijfolie-ijs uit het kookboek Extra Vierge

In het kookboek Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. Dankzij de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie, ook in desserts en cocktails. Zo watertand je al bladerend onder meer bij citroen-lavendelbruschette, pizza bianca met artisjokkencrème en oesterzwammen, socca met gegrilde venkel, truffelricotta en krokante kappertjes, artisjokkenchips, popcorn met boter-truffelolie en rozemarijn, pompoenlasagne met pecannoten, gebakken salie en bitterkoekjes en Negroni met gegrilde sinaasappel. Als voorproefje delen we het recept voor olijfolie-ijs met jullie – ideaal als tussendoortje of als verfrissend toetje. Voor acht personen (ca. …

Lees meer »

Spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic

Maak alvast plaats op je keukentafel of aanrecht, want op 13 augustus verschijnt De Zilveren Lepel Classic, een luxe verzameling van de beste recepten uit het bekendste Italiaanse kookboek. Sinds de eerste uitgave in 1950 is Il Cucchiaio d’Argento (De Zilveren Lepel) niet meer weg te denken uit Italiaanse keukens. Het wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven, tot ver buiten de grenzen van de laars. Er verschijnen regelmatig nieuwe uitgaven, soms met alle tweeduizend (!) recepten, zoals in deze editie, soms met een thema – van De Zilveren Lepel Napels & de Amalfikust tot De Zilveren Lepel Vlees. Met …

Lees meer »

Het culinaire ritme van een Italiaanse dag

Een dag in Italië start met een cappuccino al bar en eindigt met een digestivo onder de sterrenhemel. We zetten alle culinaire momenten voor je op een rijtje, van ontbijt tot en met diner, zodat je weet wat je kunt verwachten in het Luilekkerland dat Italië heet. La prima colazione – het ontbijt Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje. cappuccino & sfogliatella bij Bar …

Lees meer »

Restaurant La Storia in Den Haag – heerlijke remedie tegen je heimwee naar Italië

Na onze Italiaanse ontdekkingen in Maastricht, Heerlen en Utrecht waren we onlangs op pad om Italiaans Den Haag te verkennen. We hebben nog lang niet alles geproefd in de Hofstad, maar we delen alvast een nieuwe parel in hartje centrum met jullie: La Storia. La Storia vertelt het verhaal van Franco en Nunzio Romano en vooral dat van hun Italiaanse roots. Zodra je over de drempel stapt, waan je je dan ook even in Italië. Hier geniet je een avond lang van de lekkerste Italiaanse gerechten, met alle tijd om verhalen te delen. Het is de ideale plek om een …

Lees meer »

10x Italiaanse ijskoffie – van affogato tot granita al caffè

We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ’s zomers ook op deze tien ijskoffievariaties. Cappuccino freddo Een ideale start van de dag, een ijskoude cappuccino. Hiervoor zet je een sterke espresso, die je in een glas schenkt. Desgewenst roer je er wat suiker door. Doe er wat ijsblokjes bij en schenk er dan 100 ml ijskoude melk over. Je kunt de koffie, de ijsblokjes en de melk ook mixen met een blender. Wil je een romiger variant? …

Lees meer »

Aan tafel met Artusi – 25 originele recepten uit het kookboek van Pellegrino Artusi

Het is vandaag precies tweehonderd jaar geleden dat Pellegrino Artusi het levenslicht zag. Hij werd geboren op 4 augustus 1820, in Forlimpopoli, een klein plaatsje in Emilia-Romagna. Als hij ruim negentig jaar later overlijdt, in Florence, laat hij een belangrijke culinaire erfenis na: het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’). Lang na zijn dood is dat nog altijd het best gelezen kookboek in heel Italië! Artusi zal de hoofdrol spelen in Saskia’s eerste roman, waaraan ze dit voorjaar begon en die later dit jaar …

Lees meer »

Citroentaart met meringue uit Big Mamma’s Cucina Popolare

Het kleurrijke kookboek Big Mamma’s Cucina Popolare biedt meer dan honderddertig makkelijk te bereiden en verrassende recepten: echte klassiekers maar wél met een moderne twist uit de Italiaanse keukens van restaurantgroep Big Mamma. De Italiaanse chef-koks van Big Mamma koken volgens de tradities van hun mama’s maar met een hedendaags signatuur. Maak bijvoorbeeld bruschetta’s met finocchiona (venkelworst), stracchino (roomkaas) en vijgen, soep van witte wijn, een zomerse parmigiana of bitterballen met guanciale (wangspek) en truffelcrème. Leer de lekkerste pizza’s bakken, serveer de mooiste borden pasta (van lasagne en linguine tot gnocchi en tortellini), bereid een risotto pera’more met gorgonzola, peer …

Lees meer »

Napolitaans gekruide schelpen uit de pan – een recept uit De wijnboer

Met het nieuwe boek De wijnboer – verhalen en recepten rond het vuur waan je je avond aan avond in een prachtig gelegen wijngaard, met een mooi glas wijn in de hand, een heerlijk gerecht op (of boven) het vuur en verhalen die het vertellen meer dan waard zijn. Het boek is het schitterende samenspel van wijnimporteur Olle Swets en zijn vrouw Charlotte Marres, fotografe en verhalenverteller. Samen trokken ze met een draagbaar keukentje langs een aantal markante wijnmakers met een mooi verhaal, om samen met hen te koken, op een open vuurtje in de wijngaarden. Al kokend borrelden de …

Lees meer »

Fiordifrutta – Italiaans fruit op je boterham (of in de taart)

Er gaat weinig boven een verse cornetto met jam bij de eerste cappuccino van de dag. Als je ’s ochtends vroeg een willekeurige koffiebar binnenloopt, ruik je vaak de verse cornetti al zodra je een voet over de drempel zet. Terwijl je je tanden zet in de krakend verse goudbruine buitenkant, bereidt de barista een cappuccino of caffè, die je met kleverige vingers opdrinkt terwijl je je best doet om de gulle hoeveelheid jam waarmee je croissantje is gevuld niet te verspillen. Na zo’n ontbijt kun je er weer even tegen. Met zo’n zoete start ligt een nieuwe Italiaanse dag aan …

Lees meer »

Vino & Friends breidt uit met eigen wijnwinkel, moestuin én wijngaard

Terwijl het restaurant ruim tien weken lang de deuren moest sluiten vanwege de ongenode gast die vanaf half maart overal in Europa zijn intrede heeft gedaan, werkte Bas Lenoire van Vino & Friends in Maastricht harder dan ooit. Moestuin met uitzicht op Maastricht Nét voor corona aan de deur klopte, kocht hij een stuk grond op de Rasberg, even buiten Maastricht. Op de zonnige hellingen van deze ‘berg’ legden ze geduldig een enorme moestuin aan. Met dank aan de combinatie van zon, regen en toewijding schieten er inmiddels sla, venkel, courgettes en basilicum uit de grond. Uiteraard belandt al dat …

Lees meer »

Picenum – proef de authentieke smaak van Le Marche

Picenum verkoopt Italiaanse producten in Nederland. Hierin zijn ze, zoals jullie waarschijnlijk wel weten, bij lange na niet de enige. Maar wat Picenum anders maakt dan andere merken, is dat ze alleen de meest authentieke producten naar Nederland halen, de producten die Italianen zelf in de keuken gebruiken. Het productaanbod van Picenum is relatief eenvoudig: koffie, olijfolie, pasta en wijn. De producten zelf zijn echter absoluut niet eenvoudig te noemen. Alleen de állerbeste producten belanden in de webshop – en dat proef je! Picenum is opgericht door de familie Rosier. De ouders en hun drie kinderen kwamen al jaren in …

Lees meer »

Proef de prijswinnende olijfolie van Casa Astrid uit Umbrië!

Een buitengewoon bijzondere prestatie: Gentenaar Jean-Luc Decroo wist de afgelopen jaren meerdere internationale prijzen te winnen voor zijn olijfolie. In juni viel zijn olijfolie in Italië wederom in de prijzen, waarbij zijn vloeibare goud werd bekroond met meerdere zilveren medailles. Hij gaf zelfs Italiaanse olijfolieproducenten het nakijken. Om zo ver te komen, stopte Jean-Luc de afgelopen jaren dan ook al zijn tijd en liefde in het bijzondere vak van olijfolie maken, op een schitterend landgoed in de heuvels rond Assisi. Olijfboomgaard onder de Umbrische zon Het verhaal van de Vlaamse Jean-Luc en zijn vrouw Astrid is zo’n verhaal dat je …

Lees meer »