Download gratis de Ciao tutti app

Fagioli all’uccelletto – heilige boontjes in de keuken van Toscane

Mangiafagioli, boneneters, zo worden de inwoners van Toscane in de rest van Italië wel genoemd. De oorsprong van de bijnaam mag duidelijk zijn: in Toscane staan er vaak bonen op het menu. De witte fagioli all’uccelletto zijn het allerlekkerste bonengerecht dat we ooit kregen voorgeschoteld.

Een paar goede ingrediënten, een beetje geduld en je likt je vingers erbij af, zoals het Florentijnse spreekwoord ‘Fiorentin mangia fagioli, lecca i piatti e i romaioli’ al voorspelt.

De naam van het gerecht zou volgens Artusi zijn afgeleid van de bijzondere aroma’s die worden gebruikt om de bonen nog lekkerder te maken. Precies dezelfde toevoegingen zouden gebruikt worden voor het bereiden van geroosterde vogeltjes, uccellini. Vandaar de naam Uccelletto-bonen, aldus Artusi.

fagioli-uccelletto

Belangrijker dan de herkomst is natuurlijk het recept. Voor vier personen heb je nodig: 300 gram verse fagioli (witte bonen), 2 teentjes knoflook, extra vergine olijfolie, 200 gram gepelde tomaten, een paar blaadjes salie, peper en zout.

Het belangrijkst is het zorgvuldig koken van de witte bonen. Dit lukt het best in een terracotta schaal. Doe de bonen in deze schaal en schenk er water bij totdat de boontjes allemaal onder water staan. Breng de bonen dan op hoog vuur zo snel mogelijk aan de kook. Draai het vuur dan laag en laat de bonen zachtjes koken, tot ze zacht genoeg zijn.

Giet de bonen dan af. Fruit in een koekenpan met een beetje olijfolie de fijngesneden knoflook en de fijngesneden salie. Voeg na twee tot drie minuten de gepelde tomaten toe en warm even goed door, zodat de saus mooi indikt. Breng de bonen op smaak met zout en peper en roer ze door de tomatensaus. Laat ze op laag vuur nog vijftien minuten meewarmen. Serveer de Uccelletto-bonen als ze nog goed warm zijn, met lekker veel brood om geen enkel restje tomatensaus over te laten. Buon appetito!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *