Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Buonissimo! – 10 Italiaanse adresjes in Breda

Naast het nieuwe Il Limone, waar we je in dit artikel al mee lieten kennismaken, kent Breda nog veel meer buonissimi Italiaanse adresjes. We tippen onze favorieten voor koffie, schiacciata, gelato, pasta en pizza!

foto: Il Limone

Chatwick Coffee Roasters

Voor een goede cappuccino, espresso of andere koffievariant ga je naar Chatwick Coffee Roasters (Nieuwe Ginnekenstraat 22). Kies er een van de heerlijke chocolade- of pistachelekkernijen bij en je waant je even in een Italiaanse koffiebar!

met dank aan Chatwick Coffee Roasters voor een aantal foto’s

Locale

Voor de lekkerste schiacciata – een soort focaccia uit Toscane, met krokante randjes – ga je naar Locale (Ginnekenstraat 86). Hier schotelen Ruud en Hicham je een mooie selectie schiacciata’s voor, belegd met bijvoorbeeld burrata, courgette, sinaasappelrasp, pijnboompitten en rucola of met mortadella, pistachenootjes stracciatella en rucola.

Wij proefden de Locale – de wisselende creatie – met porchetta, scamorza, pistachenootjes en rode kool. Een perfecte combinatie ook!

Naast schiacciata’s zijn er ook soep, salades en dolci, van tiramisù en kleine cannoli al pistacchio tot een stuk torta della nonna, met citroencrème en pijnboompitten. Op de website van Locale vind je het volledige menu.

Papa e Citu

Zin om jezelf te verwennen met Sardijnse lekkernijen? Dan ben je bij Papa e Citu (Ginnekenweg 60) aan het juiste adres. Deze traiteur en delicatessenwinkel is in handen van de Sardijnse Pietro en zijn vrouw Noor.

Pietro komt oorspronkelijk uit het zuiden van Sardinië, waar zijn familie generatie op generatie haar geliefde recepten doorgeeft. Zo heeft Pietro vroeger ook van zijn moeder de geheimen van de Italiaanse keuken leren kennen.

De producten uit Sardinië blijven zijn grote favoriet. Het merendeel van de ingrediënten en producten haalt hij nog steeds van het eiland. Na familiebezoeken rijden Pietro en Noor met een overvolle bus met streekproducten terug naar Breda.

Bij binnenkomst loop je eerst tegen goedgevulde schappen aan. Er staat een keur aan streekproducten, waaronder pasta’s, rijst, sauzen, olijfolie, wijn en zoetigheden. In de vitrine wachten heerlijke kazen, vleeswaren en olijven.

Geen zin of tijd om zelf de keuken in te duiken? Er wachten ook smaakvolle afhaalmaaltijden op je. Pietro en Noor bereiden onder andere diverse antipasti, pizza’s, pasta’s, salades en panini. Vergeet ook niet om een blik te werpen op de tiramisù, cannoli en andere dolci. Om je vingers bij af te likken!

foto’s: Papa e Citu

Pasta Bar Reparola

Bij Pasta Bar Reparola (Wilhelminastraat 15) draait de pastamachine overuren. In dit gezellige restaurant staan de koks in hun open keuken elke dag verschillende verse pasta’s te bereiden. Naast de klassiekers vullen ze het menu met verrassende pasta’s die zijn voorzien van een eigen twist.

Aan de grote bar schenken ze fijne wijnen voor je in (van een wekelijks wisselende kaart) en worden de lekkerste cocktails en mocktails voor je gemaakt. Strijk dus zeker even neer om te kijken hoe ze dat doen en om alvast te genieten van wat kleine hapjes zoals gerookte amandelen, groene olijven of warm brood.

Een blik op het menu laat zien dat de keuze voor de pasta geen makkelijke wordt. Naast de bekende pasta alla bolognese serveren ze onder meer pasta met gehaktballetjes, tomatensaus, mascarpone en Parmezaanse kaas en pasta funghi (met paddenstoelen, Parmezaanse kaas, citroentijm en rucola).

Een groot favoriet bij de vaste gasten is de pasta gamberetti: zwarte spaghetti met gebakken gamba’s, knoflook, rode peper, zeekraal en kruiden.

foto’s: Pasta Bar Reparola

De Pasta Kantine

Voor een lekkere pasta strijk je neer bij De Pasta Kantine (Veemarktstraat 72). Kies je voor de tagliatelle ai funghi, de spaghetti alla carbonara of de orecchiette alle verdure con burrata?

Vooraf bestel je een bruschetta al pomodoro, de antipasti dello chef of arrosticini (schapenvleesspiesjes uit de regio Abruzzo). Een lekker glas wijn, een speciaalbiertje of prosecco erbij en het is in de knusse, groene stadstuin net alsof je in Italië zit.

foto’s: De Pasta Kantine

Pazzi

Gek op pizza? Schuif dan aan bij Pazzi (Van Coothplein 33). Op het menu heerlijke antipasti om samen te delen en houtovenpizza’s met lekker luchtig deeg en alleen belegd met de kwalitatief hoogwaardigste Italiaanse heerlijkheden.

Onze favorieten? De Boscaiola (met paddenstoelen, salami, mozzarella en truffelsaus), de Napoletana Bianca (met mozzarella, ansjovis, trostomaatjes, kappertjes, olijven, oregano en knoflookolie) en de Mortadella (met mozzarella, mortadella, pistacchio en burrata).

Ragazzi Italiani

Deze Italiaanse jongens maken heerlijke pizza’s met een desembodem die lekker lang mag rijzen en vervolgens belegd wordt met verse ingrediënten.

Liever pasta? Ook daar draaien ze bij Ragazzi Italiani (Reigerstraat 24, in de Foodhall Breda) hun hand niet voor om. Van hemelse carbonara tot rigatoni met stoofvlees, van tortelli met gekarameliseerde ui tot rigatoni all’amatriciana – ze smaken allemaal meer dan goed. Er zijn ook veel vega(n) en glutenvrije opties, dus je kunt met tutti a tavola!

foto’s: Ragazzi Italiani

Al Dente

Bij Al Dente (Nieuwe Ginnekenstraat 20) word je culinair heerlijk in de watten gelegd, net als in een Italiaanse trattoria.

De Italiaanse gerechten die de keuken uit komen, smaken bovendien heerlijk. Ze worden geserveerd in ruime porties en begeleid door bijpassende wijnen.

Het menu is goed gevuld met diverse gerechten, inclusief een aantal vegetarische lekkernijen. Als start geniet je van heerlijke antipasti zoals vitello tonnato, vellutata di pomodoro, ossenhaascarpaccio met truffel of Parmaham met meloen. Of je laat de controle in handen van de keuken en bestelt de antipasti della casa: een mix van heerlijke kleine voorgerechtjes die de chef voor je samenstelt.

Net als in Italië proef je daarna van een van de pasta’s of risotto’s, gevolgd door vlees- en visgerechten. Zorg dat je in ieder geval de tiramisù voor toe bestelt!

foto’s: Al Dente

Porta Sud

In de historische Passage Zuidpoort stap je bij Porta Sud even het zuiden van Italië binnen. Het menu is klein maar fijn, met verrassende gerechten met een eigen touch en volop Italiaanse ingrediënten van het seizoen. Echt elk gerecht is de moeite waard, een etentje bij deze poort naar het zuiden is echt een culinair feestje!

foto’s: Porta Sud

Frezzo

Voor Italiaans schepijs ga je naar Frezzo (Nieuwe Ginnekenstraat 1). Hier liggen de vitrines vol met meer dan dertig verschillende smaken, waarbij regelmatig wordt gewisseld. De ijsscheppers kunnen je favoriete smaken op een (chocolade)hoorntje of in een bakje scheppen. Meer ijseters thuis? Dan zijn de (halve) literbakken ideaal!

Het ijs wordt elke dag vers bereid. Dit doen ze volgens een geheim familierecept, waar jaren testen en experimenteren aan vooraf is gegaan. De vitrine is gevuld met fruitsmaken zoals aardbei, citroen, mango en meloen (waarvan een deel zelfs vegan is), vergezeld van diverse yoghurtvariaties, bijvoorbeeld kersen en sinas-mango.

Uiteraard ontbreken smaken zoals chocolade en vanille ook niet, aangevuld met gusti als mokka, pistache, stracciatella, kaneel, karamel-zeezout en kokos. Voor de koekjesliefhebbers zijn er bovendien smaken zoals ciambella en Kinder Bueno. Laat je daar zeker eens door verrassen, net als door de smaak van de maand.

foto’s: Frezzo

Ciao Belli

Nog een extra tip die we nog niet hebben kunnen testen, want nét open: Ciao Belli (Grote Markt 20), met een fotogeniek interieur, kleurrijk servies en een menukaart vol Italiaanse lekkernijen. Start bijvoorbeeld met een Aperol Spritz, gevolgd door een tafel vol verschillende antipasti en een pasta of pizza.

Liever een secondo met een contorno? Je kunt kiezen uit allerlei vis- en vleesgerechten met groente naar keuze. Wat wij zouden kiezen? De ‘nduja di cozze (pittige worst uit Calabrië met mosselen in een saus van witte wijn), de gegrilde ribbetjes met venkel, rozemarijn en salsa verde of de gebakken schol met kappertjes, citroen, trostomaatjes, knoflook, olijven, al klinkt ook de klassieke tagliata perfect.

Voor erbij kiezen we graag de Siciliaanse caponata, de broccolini met ricotta, zwarte olijven en amandel en de cannellinibonen met courgette, pittige paprika-auberginespread en pecorino, uiteraard vergezeld van de patate al forno.

foto’s: Ciao Belli

Nog meer smakelijke adresjes

Nog meer adressen in Breda én in heel veel andere steden vind je in de gratis te downloaden Ciao tutti app.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *