Ga op pad met onze City Walks!

Boom! Een keuken die knalt

Terug in Amsterdam slaat de heimwee altijd even toe. Ook al weten we dat we al heel snel weer terugkeren richting zuiden, de eerste dagen missen we de Italiaanse flair, de ochtenddrukte in ons favoriete koffiebarretje, de koepels en kerktorens die onze skyline tekenden en zelfs de verzengende zomerhitte.

Gelukkig is er nu in Amsterdam een onvervalst stukje Rome te vinden. Bij restaurant il Boom! (lees: il Boem) in Amsterdam Oud-Zuid is men namelijk gespecialiseerd in de keuken van Rome en omstreken. Wat dat inhoudt? Uitgesproken en vers eten volgens Romeinse traditie. Want bij il Boom! werken alleen maar Romeinen, die de Romeinse eetcultuur letterlijk met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

Il-Boom (2)

il Boom
Als een Italiaan het over ‘il Boom’ heeft, bedoelt hij maar één ding: de explosieve economische groei die Italië in de jaren vijftig en zestig meemaakte en het land tot de meest geïndustrialiseerde landen bracht. Il Boom zorgde voor welvaart en optimisme en maakte van Italië een toonaangevend land op het gebied van design, kunst, mode, muziek, vervoer en cinema.

Il-Boom1Il-Boom2

Terwijl het noorden de motor van de economie was, werd Rome het gezicht van deze naoorlogse wedergeboorte. De Cinecittà-studio’s vereeuwigden dit in duizenden films, die een nog lieve en leefbare stad toonden, met grappige karakters vol menselijkheid en gloed, in een wereld waar de moderniteit de traditie de kop nog niet had ingedrukt.

Wat is er van dit alles nog overgebleven? Het antwoord is: het eten! Stevig of verfijnd, geworteld in de geschiedenis, hardnekkig seizoensgebonden en ongelooflijk vers en smaakvol. Of het nu gaat om urenlang tafelen, een snelle doordeweekse lunch, eten voor onderweg of een aperitivo, bij il Boom! is alles (maar écht alles) huisgemaakt, seizoensgebonden en vers.

Il-Boom (1)

100% Romeins
Wij genoten van een zomerse aperitivo, gevolgd door een geweldige antipasti, met onder andere gegrilde paprika en mozzarella, en van een fritto misto, met – favoriet! – smeuïge supplì (gefrituurde risottoballetjes), gefrituurde courgettebloemen en huisgemaakte aardappelkroketjes.

Zo lekker, zo vers en zo overdadig dat alles tot de laatste kruimel opging, waardoor we eigenlijk geen plek meer hadden voor meer. Maar de rest van de kaart lonkte zo, dat we toch nog een pastagerecht bestelden om te delen. Er staan veel Romeinse klassiekers op de kaart: van tonnarelli alla carbonara en rigatoni al’uovo all’amatriciana tot tonnarelli alla gricia (de voorvader van de amatriciana, met spek, uien, pecorino en chilipeper maar zonder tomaat) en tonnarelli cacio e pepe.

Dat geldt ook voor de secondi, met onder andere saltimbocca alla trasteverina (‘spring-in-je-mond’ Trastevere stijl: plakjes kalfsvlees met rauwe ham en salie), abbacchio scottadito alla Faustina (lamskoteletten met olijfolie, rozemarijn, knoflook en zwarte pepermarinade) en straccetti con funghi, rucola e grana (dunne plakjes kalfsvlees met paddenstoelen, rucola en kaas).

Na deze smaakexplosie waren zowel honger als heimwee gestild. Viva la cucina romana!

Il-Boom-logo

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

3 reacties

  1. Ik lees “gefrituurde courgette bloemen”, de heimwee slaat bij mij ook toe!

  2. Ik mis in het menu wel de puntarelle en agnello. Voor mij de klassieke combi van Rome. Je eet het goed in Trastevere, niet ver van Trilussa.

  3. Puntarelle zijn inderdaad echt Romeins, maar in Nederland helaas moeilijk verkrijgbaar, zeker hartje zomer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *